30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Hebben huisvliegen oren?

Het gehoororgaan van de fruitvlieg, gezien met fluorescerende celmerkers

Als het bijwonen van te veel rockconcerten je gehoor heeft aangetast, luister dan.

Onderzoekers van de Universiteit van Iowa zeggen dat de gewone fruitvlieg, Drosophila melanogaster, een ideaal model is om gehoorverlies te bestuderen bij mensen veroorzaakt door hard geluid. De reden: De moleculaire basis van zijn gehoor is ruwweg dezelfde als bij mensen.

Als gevolg daarvan kunnen wetenschappers ervoor kiezen de fruitvlieg te gebruiken om het onderzoek naar de oorzaak van door lawaai veroorzaakt gehoorverlies en de mogelijke behandeling van deze aandoening te versnellen, volgens een artikel dat deze week is gepubliceerd in de online Early Edition van het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat iemand een insectensysteem heeft gebruikt als model voor NIHL (noise-induced hearing loss),” zegt Daniel Eberl, UI biologie professor en corresponderend auteur van de studie.

Gehoorverlies door hard lawaai in een beroeps- of recreatieomgeving is een duur en groeiend gezondheidsprobleem, aangezien jongeren oordopjes gebruiken om naar luide muziek te luisteren en vooral nu de ouder wordende babyboomgeneratie met pensioen gaat. Ondanks deze trend zijn “de moleculaire en fysiologische modellen die betrokken zijn bij het probleem of het herstel niet volledig begrepen,” merkt Eberl op.

De fruitvlieg is een onwaarschijnlijke proxy voor onderzoekers om meer te weten te komen over hoe harde geluiden het menselijk oor kunnen beschadigen. Eberl en Kevin Christie, hoofdauteur van het artikel en een postdoctoraal onderzoeker in biologie, zeggen dat ze gemotiveerd waren door het vooruitzicht een model te vinden dat de dag kan bespoedigen waarop medische onderzoekers volledig inzicht krijgen in de factoren die een rol spelen bij lawaai-geïnduceerd gehoorverlies en hoe ze het probleem kunnen verlichten. De studie kwam voort uit een proefproject dat werd uitgevoerd door UI-student Wes Smith, in het lab van Eberl.

“Het fruitvliegmodel is superieur aan andere modellen wat betreft genetische flexibiliteit, kosten en testgemak”, aldus Christie.

De vlieg gebruikt zijn antenne als zijn oor, dat resoneert in antwoord op baltsliederen gegenereerd door vleugeltrillingen. De onderzoekers een testgroep van vliegen blootgesteld aan een luide, 120 decibel toon die ligt in het midden van een fruitvlieg van het bereik van geluiden die het kan horen. Hierdoor werd hun gehoorsysteem overgestimuleerd, vergelijkbaar met de blootstelling aan een rockconcert of aan een hamer. Later werd het gehoor van de vliegen getest door een reeks geluidspulsen af te spelen op een natuurlijk volume, en de fysiologische respons te meten door kleine elektroden in hun antennes in te brengen. Bij de fruitvliegen die de luide toon te horen kregen, bleek het gehoor te zijn aangetast in vergelijking met de controlegroep.

Toen de vliegen een week later opnieuw werden getest, hadden de vliegen die aan het lawaai waren blootgesteld, weer een normaal gehoorniveau. Toen de structuur van de oren van de vliegen in detail werd onderzocht, ontdekten de onderzoekers bovendien dat de zenuwcellen van de door lawaai getroffen vliegen tekenen vertoonden dat ze aan stress waren blootgesteld, waaronder veranderde vormen van de mitochondriën, die verantwoordelijk zijn voor het genereren van het grootste deel van de energievoorziening van een cel. Vliegen met een mutatie die hen gevoelig maakt voor stress vertoonden niet alleen een ernstiger vermindering van het hoorvermogen en meer opvallende veranderingen in de vorm van de mitochondriën, ze hadden 7 dagen later nog steeds tekorten in het gehoor, toen de normale vliegen hersteld waren.

Het effect op de moleculaire basis van het oor van de fruitvlieg is hetzelfde als bij mensen, waardoor de tests algemeen toepasbaar zijn op mensen, merken de onderzoekers op.

“We vonden dat fruitvliegen akoestische trauma-effecten vertonen die lijken op die gevonden bij gewervelde dieren, met inbegrip van het induceren van metabole stress in zintuiglijke cellen,” zegt Eberl. “Ons rapport is het eerste dat melding maakt van geluidstrauma’s in Drosophila en vormt een basis voor het bestuderen van moleculaire en genetische aandoeningen die het gevolg zijn van NIHL.”

“We hopen het systeem uiteindelijk te kunnen gebruiken om te kijken hoe genetische paden veranderen als reactie op NIHL. Ook willen we graag leren hoe de wijziging van genetische routes de effecten van geluidstrauma’s kan verminderen,” voegt Christie toe.

De collega’s van Eberl en Christie’s UI Department of Biology zijn: Elena Sivan-Loukianova, Wesley C. Smith (momenteel aan de UCLA), Benjamin T. Aldrich, Michael A. Schon, Madhuparna Roy (momenteel aan de Universiteit van Pittsburgh), en Bridget C. Lear.

Het onderzoek werd gesteund door de National Institutes of Health (grant number R21 DC011397) aan Eberl en P30 DC10362 aan Steven Green), ter ondersteuning van het Iowa Center for Molecular Auditory Neuroscience.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe zien vliegen oren eruit?

Hebben vliegen oren? | Natural History Museum – Video №1 Hier heeft deze soort nog een stel oren die op zijn schouders zitten. Die zijn verbonden door eenMeerDeze soort heeft nog een stel oren die op zijn schouders zitten. Die zijn verbonden door een structuur die werkt als een wip. Zo worden kleine verschillen in druk verwerkt en geïnterpreteerd. | Begintijd – 0:25

Hoe horen vliegen?

De vlieg gebruikt zijn antenne als oor, dat resoneert in antwoord op baltsliedjes die worden opgewekt door vleugeltrillingen. De onderzoekers stelden een testgroep van vliegen bloot aan een luide toon van 120 decibel, die in het midden ligt van het bereik van geluiden die een fruitvlieg kan horen.

Heeft een vlieg een trommelvlies?

Om de beperkingen van z’n piepkleine kop te overwinnen, heeft de vlieg een speciale manier van horen ontwikkeld: Zijn twee trommelvliezen zijn verbonden door een kleine stijve structuur die zich gedraagt als een wipwap, en deze wipwap versterkt zeer kleine verschillen in de aankomsttijd van het geluid.

Kunnen vliegen beter horen dan mensen?

Terwijl de meeste vliegen geen enkel gehoor hebben, heeft de parasitaire vlieg Ormia ochracea een uitstekend richtingshoorvermogen, dat alleen door mensen wordt geëvenaard. Er is een zeer goede reden waarom deze vlieg zo’n goed gehoor heeft: Ormia moet de krekel vinden waarop hij parasiteert, een krekelsoort die zingt.

Slapen vliegen?

Vliegen zijn net als wij – ze zoemen de hele dag rond met hun vrienden en zijn behoorlijk moe als het bedtijd is. Vliegen hebben een goede houvast nodig omdat ze vaak ondersteboven slapen. Als ze op de grond slapen, kunnen ze worden opgegeten door een hongerige vogel, buideldier of kikker.

Poepen vliegen?

Huisvliegen poepen… veel en ze maken zich ook niet druk over waar ze dat doen! Zoals je weet, leven huisvliegen graag van een vloeibaar dieet. Hierdoor kan hun spijsverteringsstelsel vrij snel bewegen, wat betekent dat ze vaak poepen.

Zijn huisvliegen doof?

Geplaatst op 14 maart 2014. Dit kan als een verrassing voor je komen, maar de meeste vliegen hebben niet het vermogen om te horen. Het voortreffelijke gehoor van deze vlieg verraste wetenschappers omdat zijn piepkleine lichaam te klein is om hetzelfde soort gehoorsysteem te gebruiken dat grotere dieren gebruiken.

Kan een insect via je oor naar je hersenen kruipen?

Als een insect in uw neus of oor kruipt, is het ergste wat kan gebeuren een infectie (in zeldzame gevallen kan het zich verspreiden van de sinussen naar de hersenen). Meldingen komen het meest voor in de tropen, waar er meer insecten zijn, en in gevallen van ernstige insectenplagen in huis.

Kunnen vliegen pijn voelen?

De vliegen, zo ontdekten ze, ontvangen pijnboodschappen via zintuiglijke neuronen in hun ventrale zenuwstreng, het insectenequivalent van een ruggenmerg. Langs dit zenuwstelsel bevinden zich remmende neuronen die fungeren als poortwachters, die pijnsignalen doorlaten of blokkeren, afhankelijk van de context.

Kan een vlieg een kogel ontwijken?

Ja. Omdat kleinere dieren (met een langzamere stofwisseling) de wereld in slow motion bekijken, kunnen zij kogels ontwijken. In een onderzoek maten wetenschappers de perceptie van verschillende dieren van een knipperend licht. Vliegen konden het licht vier keer sneller waarnemen dan jullie mensen.

Heeft een vlieg hersenen?

Fruitvliegen en muggen zijn ‘slimmer’ dan de meeste mensen denken, zeggen wetenschappers die de hersencellen van de insecten telden. (Links) Het hele brein van een fruitvlieg. De kleine hersenen van de insecten hebben gemiddeld ongeveer 200.000 neuronen en andere cellen, zeggen ze.

Voelen vliegen pijn?

De vliegen, zo ontdekten ze, ontvangen pijnboodschappen via zintuiglijke neuronen in hun ventrale zenuwstreng, het insectenequivalent van een ruggenmerg. Langs dit zenuwstelsel bevinden zich remmende neuronen die fungeren als poortwachters, die pijnsignalen doorlaten of blokkeren, afhankelijk van de context.

Hebben vliegen hersenen?

Fruitvliegen en muggen zijn ‘Herseniger’ dan de meeste mensen vermoeden, zeggen wetenschappers die de hersencellen van de insecten telden. (Links) Het hele brein van een fruitvlieg. De kleine hersenen van de insecten hebben gemiddeld ongeveer 200.000 neuronen en andere cellen, zeggen ze.

Kunnen insecten eitjes leggen in je oor?

Ja. Oorwurmen kruipen in onze oren. Er zijn gevallen bekend van spinnen, fruitvliegjes, bedwantsen, krekels, motten en teken die in het oor van ongelukkigen zijn gevonden. In sommige van deze gevallen zijn er zelfs eitjes gelegd; het is echter niet bekend of een oorworm ooit eitjes heeft gelegd in iemands oor.

Kunnen bedwantsen in je edele delen komen?

Bedwantsen kunnen niet op je lichaam leven. Bedwantsen kunnen niet op je lichaam leven. Bedwantsen missen de lichaamsvorm en de poten die nodig zijn om te klauteren, en ze leven van nature het liefst rond hun gastheer, niet op diens huid of andere delen. Ze geven de voorkeur aan open delen van de huid om zich te voeden in plaats van erop te leven.

Vorig artikel

Is diarree een teken van een gemiste miskraam?

Volgend artikel

Hoeveel lagen polycryl over krijtverf?

You might be interested in …

Gaan krultangen vanzelf uit?

Ja, de krultang gaat automatisch uit als u hem onbeheerd achterlaat. Kan het aan laten staan van een krultang brand veroorzaken? Een krultang is een elektrisch apparaat voor haarstyling dat in de meeste huishoudens in […]

Is Special Ops een waar verhaal?

Vooral omdat, als je heel erg conservatief bent en niet wilt kijken naar scènes van dochter die uitgaat naar een feestje, nachtstudies. Anders is dit goed.. Wie is de echte Himmat Singh? Kay Kay MenonHet […]