30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Hoe bewaart u droge pasta op lange termijn?

Droge pasta is een van de beste voedingsmiddelen om te bewaren voor noodgevallen.

Als je het goed bewaart, kan pasta meer dan 25 jaar meegaan en nog steeds goed zijn om te eten.

In dit artikel zal ik ingaan op de houdbaarheid van pasta, welke soorten pasta het beste zijn om op lange termijn op te slaan en hoe je pasta precies moet bewaren.

Hoe lang is droge pasta houdbaar?

Ook zonder speciale bewaarmethoden is droge pasta zeer lang houdbaar.

Volgens de meeste studies is griesmeeldeegwaren die in de originele verpakking in een voorraadkast worden bewaard, ongeveer 2 tot 3 jaar houdbaar na de “houdbaarheidsdatum”.

Beschermd tegen vocht gaat pasta gemakkelijk meer dan 10 jaar mee. Eierpasta, glutenvrije pasta en pasta met een smaakje hebben ook een lange houdbaarheid, maar afhankelijk van de ingrediënten die ze bevatten, kunnen ze eerder bederven.

Waarom pasta bederft

Droge pasta bevat bijna geen vocht. Zonder vocht kunnen bacteriën en schimmels niet groeien. De pasta blijft jarenlang of zelfs tientallen jaren veilig om te eten. Er zijn echter enkele manieren waarop pasta bedorven kan raken.

 • Schimmel- en bacteriegroei: Wanneer pasta in vochtige of natte omstandigheden wordt bewaard, kunnen er bacteriën of schimmels groeien. De schimmel ziet er meestal uit als donkergroen-blauwe vlekken op de pasta.
 • Verlies van voedingsstoffen: Hitte en zuurstof vernietigen voedingsstoffen (vooral vitaminen). De pasta is nog steeds veilig om te eten, maar heeft niet meer zoveel voedingswaarde.
 • Ranzig worden: Sommige soorten pasta bevatten veel natuurlijke oliën. Deze worden ranzig bij warme temperaturen en bij blootstelling aan de lucht.
 • Absorberen geuren en verontreinigingen uit de omgeving: Na enkele jaren opslag kan droge pasta muf gaan smaken. Het absorbeert ook chemicaliën uit de omgeving, onder andere uit de plastic verpakking en de lijm die in de doos is gebruikt.
 • Ongedierte: Ongedierte in de voorraadkast geeft meestal de voorkeur aan hele granen, bonen en zaden. Ze eten echter wel pasta (vooral volkoren pasta). Het lijkt misschien vies, maar het is veilig om pasta te eten die door insecten is aangetast. Lees meer over ongedierte in de voorraadkast en voedselopslag.

Houdbaarheid droge pasta per type

 • Griesmeel Pasta: Ten minste 2 jaar houdbaar in de voorraadkast, maar kan meer dan 10 jaar goed blijven, zelfs zonder speciale opslag.
 • Eierpasta: Eierpasta is ongeveer 2 jaar houdbaar zonder speciale opslag. Het kan echter wel verkleuren en voedingsstoffen verliezen. Eierpasta heeft ook de neiging om geuren en verontreinigingen uit de omgevingslucht op te nemen.
 • Plantaardige pasta: Pasta met groentesmaken (zoals spinazie- of bietenpasta) gaat ook 2 jaar mee zonder speciale opslag. Het kan verkleuren of voedingsstoffen verliezen, maar het is nog steeds veilig om te eten.
 • Volkoren pasta: Net als bij het bewaren van volkoren meel, zullen de natuurlijke oliën in volkoren pasta ervoor zorgen dat het ranzig wordt. Het proces verloopt geleidelijk. Na een jaar of twee kan de pasta nog steeds veilig zijn om te eten, maar wel een onaangename smaak hebben.
 • Glutenvrije pasta: De meeste glutenvrije pasta’s blijven 2 jaar goed in de voorraadkast. Sommige glutenvrije pasta wordt echter gemaakt met ingrediënten die veel natuurlijke oliën bevatten (zoals vlaspasta). De oliën in de pasta zorgen ervoor dat de pasta veel sneller bederft – vooral bij warme temperaturen.

Pasta langdurig bewaren

1. Haal de pasta uit de oorspronkelijke verpakking

Voor langdurig bewaren moet u de pasta opnieuw verpakken. De reden hiervoor is dat de oorspronkelijke verpakking niet luchtdicht is: deze laat vocht, geuren en verontreinigingen door.

Zelfs als de pasta “veilig” blijft om te eten, kan het een heel vieze smaak krijgen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat pasta de chemicaliën (zoals lijm op de doos) uit de verpakking absorbeert. Het is dus beter om pasta uit de verpakking te halen voor langdurige opslag.

2. Kies de juiste verpakkingen

De verpakking moet volledig luchtdicht zijn, zodat vocht uit de lucht er niet doorheen kan komen. Er zijn verschillende opties:

 • Mylar zakken: Deze worden over het algemeen beschouwd als de beste containers voor het langdurig bewaren van voedsel. Ze zijn goedkoop, verkrijgbaar in verschillende maten en vrij gemakkelijk af te sluiten. Lees meer over Mylar voor voedselopslag.
 • Potten: Potten met luchtdichte deksels (zoals mason jars of canning jars) zijn goed voor het bewaren van kleinere hoeveelheden voedsel. Het nadeel is dat potten gemakkelijk breken bij aardbevingen, tornado’s en andere rampen, dus bescherm ze. Gebruik geen recyclepotten met een deksel met schroefdraad; motten en ander ongedierte kunnen de groeven volgen en zo gemakkelijk in de potten komen!
 • Voedselveilig plastic: De meeste plastic voedselcontainers hebben niet echt een luchtdicht deksel, dus zijn niet geschikt voor langdurige opslag. Daarom geef ik persoonlijk de voorkeur aan Mylar. Hier zijn enkele goede opties voor voedselopslagcontainers.
 • Emmers: Een makkelijke manier om grote hoeveelheden pasta te bewaren is door het in een emmer te doen. Je kunt deksels met pakkingen kopen die een luchtdichte afsluiting bieden. Omdat de deksels echter kunnen lekken, is het nog steeds het beste om de pasta in andere containers te doen voordat je ze in emmers doet.

Hoe zit het met het vacuüm sealen van pasta?

Door vacuüm te sealen wordt de lucht rond de pasta verwijderd, waardoor de pasta langer houdbaar blijft. Het probleem is dat vacuümzakken niet helemaal luchtdicht zijn. Ze zullen na verloop van tijd gaan lekken.

Daarom zijn ze niet ideaal voor het langdurig bewaren van voedsel. Een oplossing is om pasta eerst vacuüm te sealen en dan in emmers met een pakkingdeksel te doen. De combinatie biedt een betere bescherming tegen lucht en vocht.

3. Voeg zuurstofabsorbers toe

Zuurstofabsorbers (OA’s) zijn kleine pakketjes die zuurstof uit de lucht opnemen. Omdat zuurstof een van de oorzaken van voedselbederf is, kan het gebruik ervan de houdbaarheid drastisch verlengen. Zuurstofabsorbers kunt u het beste gebruiken bij pasta’s met een verrijkt recept, pasta’s met een smaakje, eierpasta’s of pasta’s met een hoger oliegehalte (zoals volkoren pasta’s).

Normale griesmeeldeegwaren bederven niet echt door blootstelling aan zuurstof. Het is dus niet absoluut noodzakelijk om er OA’s voor te gebruiken. Toch gebruik ik ze in mijn pasta opslag om de smaak te behouden en ongedierte te voorkomen.

Om zuurstofabsorbers te gebruiken, moet je de juiste hoeveelheid in CC’s toevoegen voordat je de container afsluit. Lees hier meer over zuurstofabsorbers voor voedselopslag.

4. Beschermen tegen ongedierte

Omdat pasta een hittebehandeling heeft ondergaan, is het zeer onwaarschijnlijk dat er eitjes van insecten in zitten als u het koopt. Het is dus meestal niet nodig om pasta in te vriezen voordat u het bewaart om het tegen ongedierte te beschermen. Muizen zijn een groot probleem, omdat ze gemakkelijk door Mylar of zelfs plastic bakjes heen kunnen bijten.

Doe Mylar zakjes pasta in voor levensmiddelen geschikte emmers met deksel. Plaats de emmers en andere plastic voedselcontainers minstens 15 cm van de vloer en 15 cm van de muren. Controleer uw voedselopslag ook regelmatig op kauwsporen of andere tekenen van ongedierte.

5. Ergens koel bewaren

Uw pasta blijft langer goed als u hem op een koele plaats bewaart, dus houd hem uit de buurt van boilers, wasmachines en alles wat warmte produceert.

Woont u in een klein huis? Hier zijn wat bruikbare ideeën over waar je je voorraden kunt bewaren als je weinig ruimte hebt.

Vergeet niet een manier om pasta te koken!

Als u pasta bewaart voor noodgevallen zoals stroomuitval, hebt u ook een manier nodig om de pasta te koken. Lees over deze 22 manieren om zonder stroom te koken en bekijk onze favorieten voor de beste noodkachels voor binnenshuis en de beste overlevingskachels.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe bewaar je pasta voor jaren?

Bewaar droge, ongekookte pasta op een koele, droge plek zoals je voorraadkast tot een jaar lang. Bewaar droge pasta in een luchtdichte doos of bak.

Hoe lang is vacuüm verzegelde droge pasta houdbaar?

Meel en suiker, bijvoorbeeld, kunnen tot zes maanden in de voorraadkast, maar het opslaan ervan met een vacuüm sealer verhoogt dat bereik tot ongeveer een tot twee jaar. Rijst en pasta hebben dezelfde resultaten – beide kunnen tot zes maanden worden bewaard wanneer conventioneel opgeslagen, maar dat aantal springt naar een tot twee jaar wanneer vacuüm geseald.

Hoe lang kun je gedroogde pasta bewaren?

twee jaar
Ongeopende droge pasta is vanaf het moment van aankoop twee jaar goed in de voorraadkast, terwijl geopende droge pasta ongeveer een jaar goed is. Het is niet nodig om droge pasta in de koelkast te leggen of in te vriezen, omdat dit de houdbaarheid niet verlengt.

Hoe lang kan pasta lang bewaard worden?

Gedroogde pasta is na de houdbaarheidsdatum nog 1-2 jaar houdbaar, terwijl verse pasta na de houdbaarheidsdatum nog 4-5 dagen houdbaar is. De houdbaarheid van pasta hangt af van verschillende factoren, zoals de houdbaarheidsdatum, de bereidingswijze en de manier waarop het is opgeslagen. Gedroogde pasta wordt gemaakt van griesmeel en water.

Kan ik pasta vacuüm sealen?

Pasta’s- Houd die pasta’s vers door ze na opening vacuüm te sealen in zakjes. Als je pastasaus hebt gemaakt en je wilt die bewaren voor restjes, zorg er dan voor dat je de saus eerst invriest voordat je ze vacuüm sealt.

Hoe bewaar je ongekookte pasta?

Bewaren in de koelkast: Je kunt verse zelfgemaakte pasta een dag in de koelkast bewaren in een luchtdichte verpakking. Vries vers pastadeeg in: Wikkel het deeg in plasticfolie en doe het in een luchtdichte bak of diepvrieszak. Het pastadeeg is tot een maand houdbaar.

Hoe bewaar je pasta in een Mason jar op lange termijn?

Hoe bewaar je pasta op lange termijn #longtermstorage – Video №1 | Start time – 0:24

Hoe droog je verse pasta voor toekomstig gebruik?

Als je je zelfgemaakte pasta wilt drogen voor toekomstig gebruik, spreid je deze in een enkele laag uit op een grote bakplaat. Laat de pasta onafgedekt 12 tot 24 uur op een droge plaats liggen, terwijl u hem een paar keer voorzichtig omroert en omdraait. Meel is wispelturig, dus vochtigheid, temperatuur, grootte van de noedels, enz. zullen allemaal een rol spelen in de totale tijd.

Heb ik een droogrek voor pasta nodig?

Je hebt geen pastadroogrek nodig om je verse pasta te drogen, maar het kan wel helpen. Met droogrekken kunt u uw pasta beter scheiden, vooral als u lange vellen pasta of lange noedels maakt. Het drogen van pasta in nestjes werkt ook goed, vooral als je lange noedels droogt, zoals fettuccine of spaghetti.

Hoe lang gaat pasta mee in Mason potten?

Droge Pasta. Mason jars kunnen dienen als opslagcontainers voor droge pasta omdat ze zowel contact met lucht als met vocht effectief kunnen voorkomen. Gekookte pasta kan ook in een pot worden gedaan en vervolgens in de koelkast worden bewaard, waar het tot vijf dagen houdbaar is. Laat gekookte pasta eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet.

Wat kan ik gebruiken in plaats van pasta droogrek?

Neem bijvoorbeeld droogrekjes. Je huis zit vol met geschikte alternatieven. Hang uw vers gesneden pastaslierten eens over een bezemsteel of de rugleuning van een stoel. Als je voor het laatste kiest, bedek de rugleuning van de stoel dan met een theedoek die lichtjes bestoven is met bloem.

Hoe lang blijft zelfgemaakte pasta goed?

Zelfgemaakte pasta kan echter maar één tot twee dagen bewaard worden (hoewel we aanraden om het binnen 18 uur op te eten – als je zo lang kunt wachten!). Als je verse pasta langer dan 18 uur in de koelkast bewaart, zal de pasta water gaan absorberen en gaan oxideren.

Kan ik zelfgemaakte pasta invriezen?

Om verse pasta in te vriezen, leg je de gesneden pasta 15 minuten op een bakplaat, zodat het een beetje uitdroogt. Dit is om te voorkomen dat de afzonderlijke stukken aan elkaar plakken. Doe de porties pasta vervolgens over in luchtdichte bakjes of zakjes. U kunt verse pasta tot 1 maand in de vriezer bewaren.

Kun je pasta in glazen potten bewaren?

Glazen potten zijn een verrassend goede verpakking voor droge goederen zoals; tarwe, witte rijst, gerolde haver, suiker, zout, en maïs in uw lange termijn voedsel opslag. Het grote voordeel van glas is dat het een echte zuurstof- en vochtbarrière creëert. Ook loogt glas geen giftige stoffen in het voedsel.

Moet ik een pasta droogrek gebruiken?

Je hebt geen pastadroogrek nodig om je verse pasta te drogen, maar het kan wel helpen. Met droogrekken kunt u uw pasta beter scheiden, vooral als u lange vellen pasta of lange noedels maakt. Het drogen van pasta in nestjes werkt ook goed, vooral als je lange noedels droogt, zoals fettuccine of spaghetti.

Vorig artikel

Wat zijn de stappen om het adresboek te openen?

Volgend artikel

Hoe weet je of je dikke darm schoon is?

You might be interested in …

Wat zijn de moeilijkste tafels?

We kunnen ons allemaal herinneren dat we onze tafels hebben geleerd – zelfs als we de sommen zelf niet meer weten. Maar welke vinden kinderen het moeilijkst? En hoe verhouden jongens en meisjes zich tot […]

Acteert Dhanush in Avengers?

Op het werkfront, in de Hindi filmindustrie, heeft Dhanush Atrangi Re, Jagame Thandiram, Karnan om er een paar te noemen. Kijk eens wat Mark Greaney, de auteur van The Gray Man, te zeggen heeft over […]

Zijn Ultra Boosts antislip?

Eddie Huang, beroemd chef-kok en reisjournalist, werkt samen met Adidas om een volledig rode Ultraboost te ontwerpen voor het Chinese Nieuwjaar. We zijn zo’n grote fan van Adidas’ Ultraboost dat we er voor de tweede […]