Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Hoe gips je een gebroken hand?

De 5 botten in uw hand die uw pols verbinden met uw duim en vingers worden de middenhandsbeentjes genoemd.

U heeft een fractuur (breuk) in één of meer van deze botten. Dit wordt een hand- (of middenhands)fractuur genoemd. Sommige handbreuken vereisen het dragen van een spalk of gips. Sommige moeten operatief worden hersteld.

Soorten handfracturen

Uw breuk kan in een van de volgende gebieden van uw hand zitten:

 • Op uw knokkel
 • Net onder de knokkel (soms een boksersfractuur genoemd)
 • In de schacht of het middelste deel van het bot
 • Aan de basis van het bot, in de buurt van uw pols
 • Een verplaatste breuk (dit betekent dat een deel van het bot niet op zijn normale plaats zit)

Als u een ernstige breuk hebt, wordt u mogelijk doorverwezen naar een botarts (orthopedisch chirurg). Het kan zijn dat u een operatie moet ondergaan om pinnen en platen in te brengen om de breuk te herstellen.

Wat kunt u verwachten?

U zult waarschijnlijk een spalk moeten dragen. De spalk bedekt een deel van uw vingers en beide kanten van uw hand en pols. Uw arts zal u vertellen hoe lang u de spalk moet dragen. Meestal is dat ongeveer 3 weken.

De meeste breuken genezen goed. Na de genezing kan uw knokkel er anders uitzien of kan uw vinger op een andere manier bewegen wanneer u uw hand sluit.

Sommige breuken vereisen een operatie. U zult waarschijnlijk worden doorverwezen naar een orthopedisch chirurg als:

 • Uw middenhandsbeentjes gebroken zijn en van hun plaats verschoven zijn
 • Uw vingers niet goed op één lijn liggen
 • Uw breuk bijna door de huid is gegaan
 • Uw breuk door de huid is gegaan
 • Uw pijn hevig is of erger wordt

Zelf thuiszorg

U kunt gedurende 1 of 2 weken pijn en zwelling hebben. Om dit te verminderen:

 • Breng een ijspack aan op het geblesseerde deel van uw hand. Om huidletsel door de kou van het ijs te voorkomen, wikkelt u het ijspack in een schone doek voordat u het aanbrengt.
 • Houd uw hand boven uw hart.

Tegen pijn kunt u ibuprofen (Advil, Motrin), naproxen (Aleve, Naprosyn), aspirine of acetaminophen (Tylenol) nemen. U kunt deze pijnstillers zonder recept kopen.

 • Overleg met uw arts voordat u deze geneesmiddelen gebruikt als u een hartaandoening, hoge bloeddruk of nierziekte heeft, of als u in het verleden maagzweren of inwendige bloedingen heeft gehad.
 • Neem niet meer in dan de hoeveelheid die op het flesje of door uw arts wordt aanbevolen.
 • Geef geen aspirine aan kinderen.

Volg de instructies van uw arts over het dragen van uw spalk. Uw arts zal u vertellen wanneer u de spalk mag dragen:

 • Uw vingers meer mag bewegen terwijl u uw spalk draagt
 • Uw spalk mag verwijderen om een douche of bad te nemen
 • Uw spalk mag verwijderen en uw hand mag gebruiken

Houd uw spalk of gips droog. Wikkel de spalk of het gips bijvoorbeeld in een plastic zak als u gaat douchen.

Follow-up

Waarschijnlijk krijgt u 1 tot 3 weken na uw verwonding een vervolgonderzoek. Bij ernstige breuken hebt u mogelijk fysiotherapie nodig nadat de spalk of het gips is verwijderd.

Meestal kunt u ongeveer 8 tot 12 weken na de breuk weer aan het werk of aan het sporten. Uw arts of therapeut zal u vertellen wanneer.

Wanneer moet u de arts bellen?

Bel uw arts als uw hand

 • Strak en pijnlijk is
 • Tintelend of gevoelloos is
 • Rood of gezwollen is, of een open zweer heeft
 • Moeilijk te openen en te sluiten is nadat uw spalk of gips is verwijderd

Bel uw arts ook als het gips uit elkaar valt of druk uitoefent op uw huid.

Alternatieve namen

Boxers fractuur – nazorg; Metacarpale fractuur – nazorg

Referenties

Dag CS. Fracturen van de middenhandsbeentjes en vingerkootjes. In: Wolfe SW, Hotchkiss RN, Pederson WC, Kozin SH, Cohen MS, eds. Green’s Operatieve Handchirurgie. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 7.

Ruchelsman DE, Bindra RR. Fracturen en dislocaties van de hand. In: Browner BD, Jupiter JB, Krettek C, Anderson PA, eds. Skelet Trauma: Fundamentele wetenschap, behandeling en reconstructie. 6th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2020:chap 40.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Heb je gips nodig bij een gebroken hand?

Immobilisatie. Het beperken van de beweging van een gebroken bot in uw hand is essentieel voor een goede genezing. Om dit te doen, heeft u waarschijnlijk een spalk of gips nodig. U wordt geadviseerd uw hand zo veel mogelijk boven harthoogte te houden om zwelling en pijn te verminderen.

Kan een gebroken hand genezen zonder gips?

Technisch gesproken is het antwoord op de vraag “kunnen botbreuken genezen zonder gips?” ja. Als de omstandigheden goed zijn, kan een botbreuk genezen zonder gips. Echter, (en dat is heel belangrijk) het werkt niet in alle gevallen. Evenzo kan een botbreuk die zonder gips geneest, verkeerd genezen.

Hoe lang moet je gips om een gebroken hand houden?

Zodra uw arts de handbreuk en mogelijke schade aan andere weefsels heeft vastgesteld, moet u uw hand een tijdje immobiliseren zodat de botten kunnen genezen. Als er geen andere schade aan uw hand is en de breuk niet gecompliceerd is, bestaat de standaardbehandeling uit een handgips of spalk gedurende 3 tot 6 weken.

Wat is beter gips of spalk?

Spalken, ook wel halfgips genoemd, bieden minder steun dan gips, maar zijn sneller en gemakkelijker te gebruiken. Ze kunnen ook gemakkelijk worden aangespannen of losgemaakt als de zwelling in de arm of het been toeneemt of afneemt.

Kan een gebroken hand in 2 weken genezen?

Hand- en polsbreuken genezen vaak in 4-6 weken, terwijl een scheenbeenbreuk 20 weken of langer kan duren. De genezingstijd van breuken wordt in drie fasen verdeeld: 1. Ontstekingsfase: begint op het moment van het letsel en duurt 1-2 weken.

Kan ik een brace dragen in plaats van gips?

Meer en meer zien we afneembare spalken en wandelschoenen als alternatief voor gips – of gebruikt voor of na het plaatsen van gips. Hoewel deze opties niet voor alle fracturen een oplossing zijn, werken ze goed voor sommige patiënten en verwondingen.

Heeft u een laars nodig na gips?

Gipsverbanden mogen niet nat worden anders valt het gips uit elkaar. Fiberglas gipsverbanden moeten droog gehouden worden, maar een klein beetje vocht van zweet, regen of verdwaalde regendruppels kan afgedroogd worden met een papieren handdoekje. Draag een gipslaars of een gipsandaal om te voorkomen dat het oppervlak van uw gips te vuil wordt.

Wat is het verschil tussen een gipsverband en een spalk?

Een gipsverband zit helemaal om een verwonding heen en kan alleen in de spreekkamer van de dokter worden verwijderd. Alle gipsverbanden worden op maat gemaakt met glasvezel of gips. Een spalk is als een “half gips. “Het harde deel van een spalk zit niet helemaal om de blessure heen. Het wordt op zijn plaats gehouden door een elastisch verband of ander materiaal.

Hoe doe je een gips om je hand?

Hoe schrijf en typ je met gips? – Video №1 | Start tijd – 0:53

Kan ik vragen om een gips in plaats van een spalk?

Nadat de zwelling is afgenomen, kan het gewonde been in het gips worden gezet. Het kan nodig zijn het gips tijdens het genezingsproces te vervangen als de zwelling afneemt en het gips losser gaat zitten. In dat geval kan het gips worden vervangen door een spalk om meer bewegingsvrijheid te bieden.

Hoe lang duurt het om een hand in het gips te zetten?

Gemiddeld duurt het gips ongeveer anderhalve dag voordat het hard genoeg is om uw gewicht te dragen, maar glasvezel duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Wat moet je niet doen terwijl je een gipsverband draagt?

Probeer deze tips:Houd het schoon. Houd vuil en zand weg van de binnenkant van het gipsverband van je kind. Sla toiletartikelen over. Vermijd het aanbrengen van poeder, lotion of deodorant op of in de buurt van het gips. Laat aanpassingen over aan de arts van uw kind. Trek de vulling niet uit het gips.

Kun je schrijven met een gebroken hand?

Het is belangrijk om een gebroken hand zo snel mogelijk te behandelen. Anders genezen de botten misschien niet goed, wat gevolgen kan hebben voor uw vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals schrijven of een overhemd dichtknopen. Vroegtijdige behandeling zal ook helpen pijn en stijfheid te minimaliseren.

Is een laars beter dan gips?

Minder huidbeschadiging – de huid onder een gipsverband kan rauw en pijnlijk worden. Het open-air ontwerp en het lichtgewicht materiaal helpen huidbeschadiging te voorkomen bij het dragen van een wandelschoen. Geen gebruik van luide zagen – wandelschoenen kunnen worden verwijderd zonder gebruik te maken van luide zagen. Dit is handig voor kinderen die bang kunnen zijn voor de zagen.

Wat kunt u verwachten als u uw gips eraf krijgt?

Na het verwijderen van het gips, is het normaal om pijn, stijfheid en bewegingsbeperking te ervaren in het gebied(en) dat (die) geïmmobiliseerd was (waren). De symptomen kunnen tot twee keer zo lang aanhouden als de immobilisatietijd. Als de patiënt bijvoorbeeld 3-4 weken in het gips heeft gezeten, kunnen de symptomen tot 6-8 weken aanhouden.

Vorig artikel

Wat kan ik achter mijn douchewand plaatsen?

Volgend artikel

Is één-laag-verf goed?

You might be interested in …

Hoe los je stiptheid op?

Ben je altijd te laat? Hier is een stappenplan om je te helpen meer punctueel te zijn. Als optimist denk ik niet dat we van plan zijn om te laat te komen. Maar als je […]

Hoe slapen Mollyvissen?

Als je een viskweker bent, en je vraagt je af of molly vissen slapen, dan is dit artikel precies de juiste bron van informatie voor jou. Dus, slapen molly vissen? Ja, mollyvissen slapen zoals de […]

Hoe snel groeien Fry Guppy’s?

Guppy’s hebben een korte levensduur. Ze worden dus heel snel groot. Wat zijn de verschillende groeistadia van guppy’s? Hier is een overzicht en wat je kunt verwachten in elk van de verschillende groeistadia van guppyvissen. […]