20 mei 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Hoe krijg je stengels om wortels te laten groeien?

hoe planten te kweken van stekken

Voordat je begint met vermeerderen, is het belangrijk om te weten wanneer je stekken van planten moet nemen. Kwekers doen dit op verschillende tijdstippen van het jaar, afhankelijk van de plant en de rijpheid van de nieuwe stengels. Maar de eenvoudigste stekken om te wortelen worden genomen wanneer de stengels nog zacht zijn. De vier basistypes van stengelstekken zijn:

 • Niet-houtachtige, zachte stengelstekken: Deze stekken zijn afkomstig van planten met stengels die het hele jaar zacht blijven of in de winter tot op de grond afsterven. Kleurrijke coleus, klimmende kamerplanten en vaste tuinplanten behoren tot deze groep. Stekken van zachte stammen kunnen op elk moment van het jaar worden genomen; ze wortelen zeer snel en gemakkelijk.
 • Zachthoutstekken: Bij sommige houtachtige planten, waaronder seringen en blauwe bessen, wortelen stekken het best wanneer ze worden genomen uit de zachte, nieuwe groei van hun houtachtige stengels. Als de nieuwe stengels aan het eind van de lente en het begin van de zomer beginnen af te harden, zijn dit de gemakkelijkste houtige stekken om wortel te schieten. In dit stadium zijn de bladeren klein en nieuw aan het uiteinde van de scheut, maar volgroeid naar de basis toe.
 • Halfhoutstekken: Nieuwe houtachtige stengels rijpen in midzomer tot de vroege herfst. Stekken die in dit stadium worden genomen, staan bekend als half-houtige stekken. De bladeren zijn over de hele lengte van de stevige stengels volgroeid en de stengels buigen niet meer gemakkelijk. Deze stekken zijn moeilijker te bewortelen dan zachthout, maar azalea’s, hulst en magnolia’s groeien het best van stekken die in dit stadium zijn genomen.
 • Stekken van hardhout: Zoals de naam al doet vermoeden, worden deze stekken genomen wanneer de stammen hard worden. Ze komen nog steeds van hout dat de vorige lente en zomer is gegroeid, maar de stengels zijn volledig hard en in rust. Stekken van hardhout – het moeilijkste type om wortel te schieten – worden genomen tussen de late herfst en de late winter, wanneer de planten geen tekenen van actieve groei vertonen. Naaldbomen, zoals de jeneverbes, de cipres en de den, wortelen vaak het best van hardhoutstekken.

planten kweken met stekken

Veel tuinfavorieten kunnen wortelen van verschillende soorten stekken. Zo wortelen hortensia’s goed van zowel zacht- als hardhoutstekken. Rozen wortelen van stekken in alle drie de stadia: zachthout, half-hardhout en hardhout. Maar over het algemeen zijn zachthouten stekken het eenvoudigst, gemakkelijkst en snelst om te wortelen, dus blijf bij deze voor het meeste succes.

Onthoud dat je je stekken moet timen op basis van de groei van de plant, niet op basis van de kalender. In zuidelijke klimaten beginnen planten eerder te groeien, dus de stengels zijn eerder rijp. Plan om te stekken wanneer de plantenscheuten het zachthoutstadium bereiken (mei tot midden juli in de meeste regio’s). Zachthout ontstaat tussen de flexibele nieuwe groei en de houtachtige basis van de stengels van het huidige jaar. Bij rozen is dat net onder de uitgebloeide bloemen. Bij hortensia’s zoek je naar de lichtere kleur van de nieuwe stengels. Buig de stengel om het hout te testen. Als hij buigt, maar gemakkelijk breekt, is hij in het zachthoutstadium.

Voorbereiding van de vermeerdering

Voordat u gaat stekken, organiseer en leg de benodigde benodigdheden klaar:

 • Scherpe messen of snoeischaren – Zorg ervoor dat uw messen scherp zijn, zodat het snoeisel knapperig en schoon is. Als u een snoeischaar gebruikt, gebruik dan een bypass-snoeischaar, want aambeeld-snoeischaren kunnen stengels verbrijzelen. Steriliseer uw messen door ze van tevoren af te vegen met huishoudelijk desinfectiemiddel.
 • Trays of bakken planten – Kies bakjes of kleine, individuele potjes om uw stekken in te bewaren terwijl ze wortelen. Als u oude potten hergebruikt, steriliseer ze dan eerst door ze te wassen in een oplossing van één deel bleekmiddel op negen delen water.
 • Bewortelingshormoon – Professionals uit de tuincentra en kwekerijen weten dat een hoogwaardig bewortelingshormoon het succes van uw stekken aanzienlijk vergroot. GardenTech® Root Boost™ bewortelingshormoon stimuleert de wortelontwikkeling, moedigt een uniforme wortelgroei aan en helpt alle soorten stekken om makkelijker wortel te schieten.
 • Een klein schaaltje – Dit schaaltje zal een kleine hoeveelheid bewortelingshormoon bevatten wanneer u uw stekken behandelt, zodat u het resterende product in de originele container niet vervuilt.
 • Wortelend medium – In tegenstelling tot potgrond en andere groeimedia levert een bewortelingsmedium geen voedingsstoffen, maar zorgt het voor ondersteuning en vocht. Een mengsel van één deel veenmos en drie delen zand is een uitstekend bewortelingsmedium. Steriele potgrond zonder voedingsbodem en perliet is een ander goed mengsel.
 • Plastic zakken – Kies zakken die gemakkelijk over de trays passen, zodat ze als kleine broeikassen fungeren.

Als uw benodigdheden verzameld en klaar zijn, is het tijd voor stekken!

Het nemen van zachthout stekken

Bij het werken met eenvoudige, zachthouten stekken, geldt dezelfde basistechniek van rozen tot hortensia’s. Werk in de ochtend, wanneer de planten vers en goed gehydrateerd zijn. Kies gezonde, goed gevoede planten en volg deze tien stappen:

 1. Bevochtig het bewortelingsmedium grondig de avond voor je gaat stekken. Vul uw trays of containers en geef het medium ‘s morgens opnieuw water.
 2. Kies een zachthouten scheut met meerdere bladeren langs de stam. U kunt meerdere stekken maken van één scheut.
 3. Snijd de scheut in stukken van 4 tot 6 centimeter lang. Knip elk stuk vlak boven een knooppunt af – het gezwollen, voegachtige gebied waar bladeren aanhechten.
 4. Verwijder alle bladeren aan elk stuk, behalve een blad of een stel bladeren aan de top.
 5. Wikkel de stekken in vochtig keukenpapier om ze vochtig te houden, indien nodig. Naaldhout weefsel is erg teer, dus laat het niet uitdrogen.
 6. Giet een kleine hoeveelheid GardenTech® Root Boost™ Rooting Hormone in een schaaltje. Gooi het overschot weg als u klaar bent, dus giet alleen wat u denkt dat u zult gebruiken.
 7. Werk met één stek tegelijk. Bevochtig de onderkant van de stek lichtjes en roer dan het uiteinde in het bewortelingshormoon tot het volledig bedekt is. Tik zachtjes op de stengel om het overtollige hormoon af te schudden, en plaats de stek dan onder een lichte hoek in de vooraf bevochtigde bakjes.
 8. Dek de bakjes of potjes af met plastic zakken en zet ze op een warme, schaduwrijke plaats waar alleen indirect licht komt. Temperaturen van 70 tot 75 graden Fahrenheit zijn ideaal.
 9. Besproei de stekken regelmatig om ze gehydrateerd te houden terwijl de wortels groeien. Geef zoveel water als nodig is om het kweekmedium gelijkmatig vochtig te houden.
 10. Geef uw stekken na ongeveer vier weken een heel zacht rukje. Dat gevoel van lichte weerstand zijn de nieuwe wortels. Gefeliciteerd! Sommige niet-houtachtige stekken wortelen in enkele dagen. Sommige rozen wortelen al na twee weken. Stekken van hortensia’s van zacht hout wortelen normaal binnen een maand.

Laat je bewortelde stekken verder groeien in hun potten tot de wortels goed vastzitten en je nieuwe groei ziet. Verplant uw nieuwe planten vervolgens in grotere potten met normale potgrond. Geef ze voeding met een zachte, niet-verbrandende meststof, zoals Alaska® vismeststof 5-1-1, die gemakkelijk is voor jonge wortels. Zodra de nieuwe planten zich in de grotere potten hebben gevestigd, is het tijd om ze naar een plek in uw tuin te verplaatsen.

Beginnen met zachtstammige planten

Voor planten met zachte stengels, zoals coleus, is de vermeerdering nog eenvoudiger. Coleus stekken wortelen snel en gemakkelijk elk moment van het jaar, zelfs in gewoon water, maar in water gekweekte wortels kunnen dun en minder krachtig zijn dan die gekweekt in bewortelingsmedium. Bewortelde stekken zijn de perfecte manier om tere coleus door de winter te dragen en in de lente opnieuw te beginnen. Voor sterke, gezonde stekken volg je deze stappen:

 1. Bereid uw trays, bewortelingsmedium en bewortelingshormoon voor zoals u zou doen met zachthouten stekken.
 2. Verwijder een stuk van 3 tot 4 inch van de stengel, direct boven een knooppunt.
 3. Verwijder de bladeren van de onderste helft van de stek en bevochtig de top.
 4. Dompel de stek in bewortelingshormoon en volg de stappen 7 tot en met 10 hierboven.

Oefening baart kunst

Met de eenvoudige stappen hierboven, en een helpende hand van GardenTech® Root Boost™ Wortelhormoon, zult u snel kunnen vermeerderen als een pro. Begin met eenvoudige stekken van zachte stengels en werk dan verder aan stekken van hardhout, die moeilijker te bewortelen zijn. In een mum van tijd heeft u een weelderigere en mooiere tuin.

Lees altijd het etiket van het product en volg de instructies zorgvuldig op.

Alaska en RootBoost zijn handelsmerken van Central Garden & Pet Company.

GardenTech is een geregistreerd handelsmerk van Gulfstream Home & Garden, Inc.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Kan ik een plant uit een stengel laten hergroeien?

Zelfs beginners kunnen met succes planten vermeerderen door eenvoudige stengelstekken te bewortelen. Stekken is een van de gemakkelijkste en goedkoopste manieren om je tuin uit te breiden, maar er zijn ook andere voordelen. Maar met stengelstekken, dupliceert elke nieuwe plant zijn ouder.

Kun je stekken direct in de grond zetten?

Technisch gezien kun je op elk moment je stekken overzetten in aarde. In feite kun je direct in aarde vermeerderen, maar het is veel moeilijker om dat thuis te doen. Wanneer je stekken in aarde overbrengt, moet je een goed evenwicht bewaren tussen bodemvochtigheid, luchtstroom en vochtigheid. Dat kan erg moeilijk zijn om binnen te doen.

Kun je een stengel planten zonder wortels?

Door een plantenstengel af te snijden, kun je een nieuwe plant vermeerderen zonder de wortels van de moederplant te gebruiken of te verstoren. De nieuwe plant kan dan in een eigen pot worden gezet. In een mum van tijd heeft u meerdere planten die op de moederplant lijken. De stekken moeten de groei van het huidige en het vorige seizoen bevatten.

Hoe laat je een gebroken stengel wortels groeien?

How to Replant a Plant Whose Stalk Breaks in Half : Solving Plant Needs U kunt wortelhormoon gebruiken als u wilt, maar het is niet nodig. Binnen korte tijd begonnen de wortels te groeien en is deze klaar om in de grond te zetten. | Start tijd – 0:06

Hoe lang duurt het voor een stek om te wortelen in de grond?

3-4 weken
Beworteling zal over het algemeen plaatsvinden in 3-4 weken, maar sommige planten zullen er langer over doen. Wanneer de wortels 1-2 inches of langer zijn, is de stek klaar om opgepot te worden. Deze plant is zwaar beworteld en klaar om overgepoot te worden naar een pot met potgrond.

Hoe verplant je een gebroken plantstengel?

Houd de gebroken randen bij elkaar en plaats de staak of spalk langs de rand. Wikkel het dicht met een rekbaar bindmiddel zoals nylons, plantentape, of zelfs elektrische tape. De binding moet wat ruimte hebben zodat de steel kan groeien. Zet de steel vast als hij bungelt, zodat er geen extra druk op komt te staan als hij geneest.

Waarom wortelen mijn stekken niet?

Te veel of te frequente toepassing van mist / nevel houdt het groeimedium verzadigd, overtollig water zal van de bodem van de trays stromen en het wortelen zal worden vertraagd. Te weinig mist / mist zal de transpiratie van de bladeren verhogen en de stekken zullen hun turgescentie verliezen en kunnen sterven door uitdroging.

Is het beter om stekken in water of aarde te laten wortelen?

Het stekken van veel planten gaat het beste in potgrond, maar sommige planten kunnen in water worden gekweekt. Dit komt omdat ze zijn geëvolueerd in een omgeving die dit toelaat. Als gevolg daarvan hebben de nakomelingen van die voorouder ook het vermogen om in water te groeien.

Kun je een gebroken stengel laten wortelen?

Als ze de kans krijgen, zullen veel afgebroken takken wortel schieten en een nieuwe plant voortbrengen, soms zo snel dat die binnen een paar weken net zo aantrekkelijk en productief is als de oorspronkelijke plant. Je kunt begonia’s, fuchsia’s, petunia’s… en de lijst gaat maar door en door wortel laten schieten.

Kun je stengels verpotten?

Controleer de wortels in de lente om te zien of de plant in een grotere pot moet voor het groeiseizoen; je kunt echter absoluut verpotten in de winter als de plant dat nodig heeft! Je hoeft niet te wachten tot de lente. Zorg er alleen voor dat de plant niet te koud staat als je buiten verpot (meestal onder de 50°F).

Hoe lang duurt het voordat stekken wortel schieten?

3-4 weken
Voeg zo nodig vers water toe totdat de stekken volledig geworteld zijn. Het wortelen zal over het algemeen in 3-4 weken gebeuren, maar sommige planten zullen er langer over doen. Wanneer de wortels 1-2 inches of langer zijn, is het stekje klaar om opgepot te worden.

Welke groenten groeien in stengels?

Stengelgroenten zijn onder andere asperges en koolrabi. Tot de eetbare knollen, of ondergrondse stengels, behoren aardappelen. Tot de blad- en bladsteelgroenten behoren spruitjes, kool, selderij, sla, rabarber en spinazie.

Hoe lang moeten wortels zijn voor het oppotten?

1-2 inches lang
Wanneer de wortels 1-2 inches lang zijn of langer, is de stek klaar om opgepot te worden. Deze plant is zwaar beworteld en klaar om overgepoot te worden naar een pot met potgrond.

Hoe kan ik mijn wortelgroei versnellen?

Maak de grond los en belucht hem (samengeperste of drassige grond vertraagt de wortelgroei) Geef diep en onregelmatig water (dit bevordert een meer uitgebreid wortelstelsel) Zorg voor de juiste voeding (zorg voor de juiste pH en voedingswaarden) Voeg bewortelingshormoon toe (meestal voor stekken bij het vermeerderen van planten)

Welke planten kun je in water laten wortelen?

Planten die in water kunnen groeienPothos. Zweedse klimop. Vioolblad vijg. Baby’s tranen. Impatiens. Coleus. Druiven klimop. Afrikaans viooltje.

Vorig artikel

Hoe lang moeten Navy SEALs hun adem inhouden?

Volgend artikel

Kan uithardende epoxy brand veroorzaken?

You might be interested in …

Kan ik nog wel zoenen met een beugel?

Als het dragen van een beugel nieuw voor je is, moet je een heleboel kleine aanpassingen in je levensstijl maken. Maar één ding dat je niet hoeft op te geven is romantiek. Veel mensen met […]

Wat is Post Time?

De feel-good gids voor sport, reizen, winkelen & entertainment De Kentucky Derby vindt traditioneel elk jaar plaats op de eerste zaterdag in mei. Dit jaar, “de grootste twee minuten in de sport” vindt plaats op […]

Is mijn Hotmail account nu Outlook?

Link gekopieerd Gmail: Hoe u de beveiliging van uw account kunt verbeteren Wij gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u hebt ingestemd en om ons inzicht in u te verbeteren. […]