Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Hoe lang blijft pepperoni goed? Wordt pepperoni slecht?

Zelfgemaakte pizza’s en calzone’s bevatten vaak pepperoni, maar er zijn ook tientallen andere recepten met dit vette vlees. En de meeste recepten vragen maar om een paar plakjes, dus als je het hele stokje hebt gekocht, blijven er restjes over.

Als je voor het eerst pepperoni koopt, vraag je je waarschijnlijk af hoe lang die worst nog houdbaar is als je hem eenmaal hebt opengemaakt.

Of misschien bent u ingrediënten aan het verzamelen voor uw New York style pizza, en tijdens het winkelen is het u opgevallen dat sommige pepperoni sticks gekoeld worden verkocht, en andere niet. En nu weet u niet zeker of de ene beter is dan de andere, of dat de ongekoelde pepperoni misschien gewoon verkeerd behandeld is. Moet ongeopende pepperoni in de koelkast bewaard worden?

Dit zijn allemaal terechte vragen, want pepperoni is niet zo eenvoudig te bewaren, bederven en houdbaar als men zou willen. Dus als u wilt weten waarom sommige pepperoni gekoeld moet worden en andere niet, of hoe u moet omgaan met stokjes versus gesneden pepperoni, dan bent u hier op de juiste plaats.

Om te beginnen, laten we het hebben over bederf. Dat is meestal het eerste wat de lezers van deze site willen weten, dus laten we aan de slag gaan.

Pizza pepperoni

Afbeelding gebruikt onder Creative Commons van Brian Shamblen

Kan Pepperoni bederven? Hoe weet je of Pepperoni bedorven is?

Zoals alle vlees, kan pepperoni bederven. Maar omdat pepperoni gemaakt is van gerookt varkens- en rundvlees ([WIKI]), gaat het meestal wat langer mee dan de gemiddelde worst, en plakjes pepperoni zijn beter houdbaar dan ander vlees. Toch zal het vroeg of laat bederven.

Als het gaat om sticksis de geur meestal het eerste teken dat er iets mis is met de worst. Als de geur bedorven is of op een andere manier bedorven, gooi het stokje dan weg. Let erop of het vlees plakkerig aanvoelt, of dat er een andere opvallende verandering is, en zo ja, gooi het weg.

Een uitzondering hierop is als de worst uitgedroogd is. Als dat het geval is, had u de worst waarschijnlijk beter kunnen bewaren (daarover later meer). Maar uitgedroogde worst is niet zo’n probleem, en je kunt gewoon het droge deel eraf snijden en de rest gebruiken.

Bereiden van pepperoni pizza

(credit: Brett Jordan)

Voor gesneden pepperoniLet op tekenen van bederf die specifiek zijn voor vlees van delicatessenzaken. De meest voorkomende zijn plakjes die slijmerig worden en een vieze geur ontwikkelen. Een slechte of veranderde smaak en andere uiterlijke veranderingen komen meestal later.

Naast de genoemde tekenen van bederf, moet u ervoor zorgen dat u de worst niet langer bewaart dan aanbevolen. Nu we het er toch over hebben, laten we het eens hebben over de houdbaarheid van pepperoni.

Pizza pepperoni en een drankje

(credit: Thomas Tucker)

Hoe lang is pepperoni houdbaar?

Nogmaals, laten we het eerst over pepperoni stokjes hebben. Deze worden zowel gekoeld als ongekoeld verkocht (meer daarover in het volgende gedeelte), en hun houdbaarheid verschilt enigszins.

Zoals u zich kunt voorstellen, zijn ongekoelde sticks over het algemeen langer houdbaar. Ze zijn beter bewaard, dus blijven ze beter van kwaliteit. Maar gelukkig hoeft u niet rond te lopen met een referentiekaart om te weten hoe lang elk stokje houdbaar is, want pepperoni wordt geleverd met een datum op het etiket.

Op de ongekoelde staafjes staat meestal een houdbaarheidsdatum, en u kunt een ongeopende verpakking vaak nog wel een paar dagen na die datum bewaren. Als u meer tijd nodig hebt, leg de worst dan meteen in de koelkast. Als u dat doet, kunt u de worst nog twee weken of zelfs langer bewaren.

Pepperoni sticks die in de koelkast worden verkocht, hebben een houdbaarheidsdatum en als u ze goed bewaart, zijn ze na die datum nog een paar dagen houdbaar. Zoals gewoonlijk is het onmogelijk om precies te zeggen hoe lang pepperoni nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Het nemen van een stuk peperoni pizza

(Credit: Fatima Akram)

Zodra je de verpakking opent, zouden de overgebleven stokjes tot 3 weken goed moeten blijven ([HM][BF]). Let op: sommige merken raden aan om de restjes binnen een week op te eten ([AR][AG]), dus controleer goed de etiketten. Als dat laatste het geval is, is de worst na de genoemde 3 weken waarschijnlijk nog steeds veilig om te eten, maar de kwaliteit zal waarschijnlijk niet meer zo geweldig zijn.

Voor gesneden pepperoni geldt hetzelfde als voor salami of deli vlees dat langer houdbaar is. Dat betekent dat u de datum op het etiket in acht moet nemen, en ervan uit moet gaan dat de ongeopende verpakking tot een paar dagen na die datum goed blijft. Zodra u de verpakking opent, moet u de plakjes binnen 5 tot 7 dagen consumeren voor de beste kwaliteit.

Nu u bekend bent met de houdbaarheid, laten we het eens hebben over bewaarrichtlijnen voor pepperoni.

Pizza pepperoni op een plaat

(credit: Wesual Click)

Hoe bewaar ik pepperoni?

U weet al dat u pepperoni sticks al dan niet gekoeld kunt kopen. Nu is het tijd om kort uit te leggen hoe dat werkt, en het is eigenlijk heel simpel.

Om pepperoni houdbaar te maken, moet men het droogkuren. Door zout toe te voegen en de worst te laten drogen tot een bepaald vochtgehalte ([AG]), wordt het vlees houdbaar. Dankzij het zout en de geringe hoeveelheid water kunnen in de worst bij kamertemperatuur geen bacteriën groeien, zodat de worst ongekoeld kan worden verkocht (zoals beef jerky). Natuurlijk is het nog steeds goed afgesloten, zodat het geen bacteriën uit de omgeving oppikt.

Dus als het gaat om het bewaren van ongeopende pepperoni sticks, is het het makkelijkst om het pakje op dezelfde temperatuur te bewaren als het in de supermarkt was. Zodra u de verpakking opent, moet de overgebleven worst altijd gekoeld worden bewaard ([BF][AG]).

De in plakjes gesneden pizza van pepperoni close-up

(credit: Alan Hardman)

Geopende pepperoni moet goed worden ingepakt, zodat hij niet uitdroogt en geur in de rest van de koelkast lekt. Om daar voor te zorgen, zijn er een paar opties.

Als het stokje klein genoeg is om in een diepvrieszakje te passen, doe het daar dan in, knijp de lucht eruit en sluit het af. Als dat geen optie is, gebruik dan aluminium of plastic folie om het niet ingepakte deel te bedekken. Of als dat handiger is, snijdt u het hele stokje in verschillende kleinere stukjes en wikkelt u ze elk apart in of doet u ze in een zakje. Wat voor u het beste werkt, eigenlijk.

Voor het bewaren van plakjes pepperoni geldt hetzelfde als voor alle andere vleeswaren.

Dat is allemaal goed en wel, maar wat als u de pepperoni langer wilt bewaren? Heeft het zin om de worst in te vriezen?

Pepperoni braadpan

(credit: sheri silver)

Kun je pepperoni worst invriezen?

Als je zou kijken naar de informatie van pepperoni makers, is er niet één duidelijke aanbeveling. Sommigen zeggen dat invriezen oké is ([HM]), terwijl anderen het daar niet mee eens zijn ([BF]).

Het argument hier is dat de worst zal uitdrogen, en dat de kwaliteit van het ontdooide product niet zo goed zal zijn. En ik denk dat je dit het beste kunt aanpakken door een kleine hoeveelheid pepperoni van je favoriete merk in te vriezen en te kijken hoe dat gaat. Als het goed uitpakt, is dat geweldig, en kun je het blijven invriezen wanneer nodig. Als het een flop is, dan weet je dat je je pepperoni niet moet invriezen.

Of je kunt gewoon een ander merk uitproberen als je dit graag wilt laten werken.

Bij het invriezen begint u met het verdelen van het overgebleven stokje in zoveel porties als u nodig heeft. Op deze manier kunt u slechts zoveel ontdooien als u per keer nodig hebt.

Zodra u klaar bent, doet u de stukken in diepvrieszakjes, of wikkelt u ze in met aluminiumfolie of diepvriesfolie. Als u verwacht de worst maandenlang in de vriezer te bewaren, kunt u overwegen de worst dubbel in te pakken voor een beter resultaat. Label de zakjes indien nodig en leg ze in de diepvries.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe weet je of pepperoni bedorven is?

Let bij gesneden pepperoni op tekenen van bederf die specifiek zijn voor vlees van delicatessenzaken. De meest voorkomende zijn plakjes die slijmerig worden en een vieze geur ontwikkelen. Een slechte of veranderde smaak en andere uiterlijke veranderingen komen meestal later.

Hoe lang blijft pepperoni goed in de koelkast?

Harde of droge worst (zoals pepperoni en Genua salami), heel en ongeopend, kan onbeperkt in de koelkast bewaard worden of tot 6 weken in de voorraadkast. Na opening maximaal 3 weken in de koelkast bewaren. Bij harde of droge worsten staat de vermelding “In de koelkast bewaren” niet op de verpakking.

Hoe ruikt ranzige pepperoni?

En aangezien deze voornamelijk van rund- en varkensvlees zijn, zal de geur die je krijgt als deze slecht worden, vergelijkbaar zijn met slecht rund- of varkensvlees. Het zal een beetje ranzig ruiken.

Waarom is mijn pepperoni GRIJS?

Bevroren gesneden pepperoni zal beginnen te verkleuren (vervagen, donkerder worden, vlekkerig worden) zelfs als het goed verpakt is. Voor mij wordt de smaak en geur ranzig. Ik heb ontdekt dat ik plakjes pepperoni, geportioneerd in diepvrieszakjes, een maand of twee kan invriezen voordat dit een probleem wordt.

Hoe lang is Hormel pepperoni houdbaar in de koelkast?

De algemene regel is om het product binnen drie tot vijf dagen te gebruiken en het na opening in de koelkast te bewaren. Uitzonderingen op die regel zijn onder andere: Rauw spek, ham en HORMEL® NATURAL CHOICE® vleeswaren – in de koelkast bewaren en binnen een week gebruiken. HORMEL® Fully Cooked Bacon en HORMEL® Pepperoni – in de koelkast bewaren en binnen drie weken gebruiken.

Hoe lang is vacuüm gesealde pepperoni houdbaar?

Goed opgeslagen, ongeopende droge pepperoni behoudt de beste kwaliteit voor ongeveer 10 maanden, maar blijft ook na die tijd veilig.

Wat gebeurt er als je oude pepperoni eet?

Ja, het eten van bedorven pepperoni kan u ziek maken. Symptomen van voedselvergiftiging zijn misselijkheid, diarree, overgeven en soms koorts en lichaamspijn. Eet geen verdachte pepperoni.

Hoe ziet beschimmelde pepperoni eruit?

Als pepperoni nog in goede staat is, is het ergens tussen roze en donkerrood. Als je pepperoni te lang op kamertemperatuur laat liggen, zullen er natuurlijk slechte bacteriën in komen. Alle vlekken die er vaag bruin uitzien of zwart, groen of grijs zijn, zijn verraderlijke tekenen.

Hoe lang is ongeopende gesneden pepperoni houdbaar?

Koelkast
Peperoni sticks (ongeopend, verkocht in de koelkast) Verkoopdatum + 1 week
Pepperoni sticks (geopend) 1 – 3 weken
Plakjes pepperoni (ongeopend) Houdbaar tot + 1 week
Plakjes pepperoni (geopend) 7 dagen

Kan je ongeopende vervallen pepperoni eten?

Goed bewaard zal een pakje ongeopende droge pepperoni over het algemeen ongeveer 1 maand op kamertemperatuur de beste kwaliteit behouden. Ongeopende droge peperoni blijft ongeopend ongeveer 10 maanden goed, maar is daarna nog steeds veilig.

Vorig artikel

Wat is een goede vervanger voor epoxyhars?

Volgend artikel

Wat is de beste douchegordijn?

You might be interested in …

Hoeveel liter is 1 kg olie?

Vul hieronder het volume in liters in om het gewicht in kilogrammen te berekenen. Hoe kan ik liters omrekenen naar kilo’s? Om een litermaat om te rekenen naar een kilomaat, vermenigvuldigt u het volume met […]

Hoe is de bodem nuttig voor ons?

Hoe meer u over uw bodem weet, hoe beter. Als u weet wat voor soort grond u hebt, kunt u betere beslissingen nemen over hoe u uw gazon en tuin gezond houdt. Deze FAQ’s kunnen […]