Is die oude doos munitie die je gevonden hebt veilig om te gebruiken? Misschien wel. Munitie is geen bederfelijk goed – indien correct opgeslagen, kan het bijna voor onbepaalde tijd. Of het goed is opgeborgen is een andere zaak.
Munitie is niet zoals de nog eetbare honing van 5000 jaar oud die in Egyptische graven gevonden is; klaar om te eten en op toast te smeren. Het heeft een beperkte houdbaarheid die afhangt van factoren zoals waar het is opgeslagen, blootstelling aan vocht, temperatuurschommelingen, blootstelling aan licht, of het goed was afgesloten, en of de huls van lood of staal is.
Voordat u uw wapen afvuurt, moet u vaststellen dat u geen slechte munitie gebruikt. Het afvuren van slechte munitie kan schadelijk zijn voor uw wapen en gevaarlijk voor uzelf. In dit artikel leest u hoe u de levensduur van uw munitie kunt verlengen door de perfecte bewaaromgeving te creëren.
Wat is het slechtste scenario voor het afvuren van oude munitie?
Dus je hebt een doos munitie gevonden die je hebt opgeslagen en vergeten was. De hulzen zien er redelijk uit. Natuurlijk zijn ze niet in perfecte staat, maar ze zijn ook niet verroest, ook al heb je ze al een hele tijd.
Dit zijn de meest voorkomende ongelukjes die kunnen gebeuren als je de trekker overhaalt:
- Misfire. De ontsteker ontsteekt het kruit niet. Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende neveneffect van oude munitie.
- Ontploffingskristallen vergroten de explosieve kracht van de munitie. Explosieve kristallen vormen zich door een chemisch proces, waardoor de munitie krachtiger wordt, en beschadigen het vuurwapen bij het afvuren.
- Zure reactie bij het afvuren. Hierdoor wordt uw wapen blootgesteld aan zure dampen die de werking ervan aantasten.
- Jellificatie. Dit vermindert de prestaties van de munitie, en net als een vochtige squib, kan de kogel niet worden uitgestoten bij het afvuren. Hierdoor wordt de loop geblokkeerd, waardoor de volgende kogel die in de geblokkeerde loop wordt afgevuurd uiterst gevaarlijk en onvoorspelbaar wordt. Als u uw wapen afvuurt en het maakt een ongewoon geluid, ontlaad het dan veilig en haal een staaf door de loop om er zeker van te zijn dat er geen kogel in vastzit.
Wat is de houdbaarheid van munitie?
Moderne munitie is gemaakt om meer dan tien jaar (en mogelijk zelfs twintig jaar) mee te gaan, mits u het op de juiste manier bewaart.
De bruikbare houdbaarheid van munitie is relatief en gebaseerd op verschillende overwegingen. Deze komen neer op de individuele laadmethoden van de fabrikant, kwaliteit, en componenten zoals kruit, type primer, en afdichtmiddel.
Munitie met stalen hulzen is gevoeliger voor roest dan munitie met koperen hulzen. Bovendien zal een kogel met blootgesteld lood eerder degraderen dan een kogel met een volledig metalen omhulsel.
De munitiefabrikanten beperken hun aansprakelijkheid door de houdbaarheidsdatum conservatiever in te schatten (om nog maar te zwijgen van het feit dat ze meer kisten munitie zullen verkopen door frequentere aankopen aan te moedigen).
Een goede opslag kan uw munitie langer houdbaar maken
De houdbaarheid van uw munitie hangt af van de omstandigheden waarin u het bewaart, hoe u de blootstelling aan hoge en lage temperaturen, vocht en andere factoren beperkt.
Telkens wanneer u munitie uit de opslagplaats haalt, begint de klok te lopen op de vervaldatum van uw munitie. Alle munitie die u in het veld meeneemt, of het nu voor de jacht is of voor de schietbaan, moet eerst worden gebruikt.
Probeer de munitie die u hebt meegenomen maar niet hebt gebruikt te scheiden van de nieuwere munitie die u nog niet hebt opgeborgen. Hoewel deze munitie niet onmiddellijk onbruikbaar wordt, is het wel iets om na verloop van tijd in de gaten te houden.
Vergeet niet uw munitie te roteren, vooral voor verborgen dragende vuurwapens
Een goede opslag van munitie is van cruciaal belang voor vuurwapens waar u op vertrouwt in geval van nood, zoals uw verborgen draagwapen. Zo’n wapen kan jarenlang ongebruikt blijven. Hoewel de meeste fabrikanten adviseren geen munitie te gebruiken die ouder is dan tien jaar, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Na een paar jaar gebruikt u die oudere munitie bij de eerste de beste gelegenheid, misschien om wat te oefenen op de schietbaan.
Tips voor het bewaren van munitie om de levensduur te verlengen
Bewaar uw munitie op een koele, droge plaats
Deze ruimte moet een zeer beperkte blootstelling aan lucht, lage temperatuurschommelingen en een lage extreme vochtigheid en vochtigheid hebben. Constante blootstelling aan vochtigheid is de nummer één oorzaak van degradatie van munitie, vooral als het gaat om corrosie. Geweren en munitie houden van een droge omgeving, zoals in een gespecialiseerde pistoolkoffer met uitsparingen voor munitie.
Kisten voor het opbergen van munitie zijn de beste bewaaroptie.
Een pistoolkoffer moet goed afsluiten om elementen buiten te houden die uw munitie kunnen beschadigen. Pistoolkoffers in het Verenigd Koninkrijk zijn waterdicht, luchtdicht, voor alle weersomstandigheden geschikt en bevatten droogmiddelen om roestvorming te voorkomen.
Een andere haalbare optie is het gebruik van plastic munitieblikken voor zwaar gebruik. Dit zijn waterbestendige, met o-ringen afgesloten kisten waarin u uw munitie meerdere jaren kunt bewaren.
Vacuüm verpakken voor versheid
Als u een vacuümsealer hebt, kunt u uw munitie goed bewaren. Als u het op deze manier sealt, doe er dan wat silicagel bij om het vocht te absorberen.
Controleer de temperatuur
In welke verpakking u de munitie ook bewaart, zorg ervoor dat de temperatuur constant en koel is. Extreme hitte en kou werken samen met vocht in de lucht, en als dit in uw kist of container sijpelt, zal de onzichtbare maar onvermijdelijke chemische reactie uw munitie gaan beschadigen. Dit is vooral het geval in kustgebieden met zoutconcentraties.
Ga voor donker
Beperk de blootstelling van uw munitie aan zonlicht. Direct OF gereflecteerd licht kan na verloop van tijd degradatie veroorzaken, dus bewaar uw munitie altijd op een donkere plaats.
Vermijd oliën, oplosmiddelen of andere chemicaliën
Het is mogelijk dat deze oplosmiddelen door de atmosfeer in de patroon sijpelen en het kruit aantasten, of corrosie veroorzaken op de huls. Bewaar ze niet op dezelfde plaats als uw munitie om ongelukken te voorkomen.
Bewaar munitie niet op plaatsen die schudden, rammelen en rollen
Het is een slecht plan om munitie te bewaren op plaatsen waar veel beweging is, zoals de kofferbak van uw auto. Patronen die tegen elkaar stoten, kunnen op den duur degenereren of beschadigd raken.
Laatste gedachten
Als u de beste resultaten uit uw munitie wilt halen, is een goede opslag een must. Bewaar uw munitie in een omgeving die vochtigheid, vochtigheid en extreme temperaturen uitsluit, afgesloten van luchtstromen en andere bedervende factoren die de patroon kunnen aantasten en de chemische samenstelling ervan kunnen veranderen.
Het creëren van de perfecte omgeving voor uw wapens en munitie is een investering die elke serieuze wapenbezitter zou moeten doen. Wij bevelen gespecialiseerde opbergkisten voor wapens en munitie aan, die ideaal zijn of u ze nu thuis bewaart of onderweg bent.
Wij hopen dat dit artikel u heeft geholpen. Zoals altijd kunt u ons een bericht sturen als u vragen hebt over de veilige opslag van wapens en munitie.
Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen
Hoe lang blijft munitie goed?
Wordt munitie slecht naarmate het ouder wordt?
Hoe lang kan munitie in een magazijn bewaard worden?
Kan munitie 20 jaar meegaan?
Hoeveel munitie moet ik op voorraad hebben?
Is het OK om losse munitie in munitieblikken te bewaren?
Is het OK om geladen magazijnen te bewaren?
Snelle Tip: Is het OK om geladen magazijnen op te bergen? – Video №1 | Start tijd – 0:04