30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren na de houdbaarheidsdatum?

Er is geen gestandaardiseerd systeem voor het dateren van voedsel in dit land. Is het dan verwonderlijk dat de datums op verpakte voedingsmiddelen een beetje, eh, verbijsterend zijn? Ongeveer 40 staten vereisen datums op sommige bederfelijke voedingsmiddelen, zoals vlees en zuivel, dus tegenwoordig zie je waarschijnlijk je boodschappen geëtiketteerd. Maar spoiler alert (woordspeling bedoeld): Voedingsmiddelen zijn veilig te consumeren na de datum op het etiket, volgens de USDA’s Food Safety and Inspection Service (FSIS).

Om voedselverspilling tegen te gaan, raadt de FSIS aan dat consumenten, ongeacht de datum, de kwaliteit van het voedsel moeten beoordelen voordat ze besluiten het op te eten of weg te gooien. (De enige uitzondering: De federale wet vereist een datum op alle zuigelingenvoeding voor de veiligheid en die moet altijd worden gevolgd). Wat houden houdbaarheidsdata dan precies in, en hoe lang is voedsel echt goed voor?

Met hulp van deskundigen en productfabrikanten, Echt Simpel Stel deze eenvoudige gids samen voor het lezen van houdbaarheidsdata en wanneer u zich zorgen moet maken over de voedselveiligheid, zodat u slimmer kunt winkelen en minder verspilt.

Hoe lees je houdbaarheidsdata?

Afhankelijk van waar u woont, kunt u verschillende datums op uw voedsel zien en elke datum heeft een ander doel. Hier volgt wat duidelijkheid, gebaseerd op informatie van het Institute of Food Technologists (IFT) en FSIS.

Ten minste houdbaar tot/voor: Dit is een kwaliteitsgarantie datum, en dient als een “suggestie” voor wanneer de smaak en kwaliteit van voedsel op zijn hoogtepunt is. Het is geen aankoop- of veiligheidsdatum.

Te gebruiken tot: Dit is de voorgestelde datum waarop u eten eten. Maar het feit dat de houdbaarheidsdatum een dag of twee verstreken is, betekent niet dat u er ziek van wordt, hoewel u de kwaliteit van het voedsel na die tijd zelf moet beoordelen. Het is geen veiligheidsdatum, behalve wanneer het gebruikt wordt op zuigelingenvoeding.

Verkopen door: Als je in de supermarkt bent en de allerlaatste verpakking van je favoriete yoghurt heeft die dag uiterste verkoopdatum, dan kun je het nog steeds kopen. Dit is geen veiligheidsdatum, maar eerder een datum voor de detailhandel die hem helpt te bepalen hoe lang een product in het schap moet blijven. Volgens het IFT blijft “een derde van de houdbaarheid van een levensmiddel na de uiterste verkoopdatum over voor de consument om thuis te gebruiken”.

Invriezen: Volgens de USDA geeft deze datum aan wanneer een product moet worden ingevroren om de piekkwaliteit te behouden. Het is geen aankoop- of veiligheidsdatum.

Hoe lang zijn voedingsmiddelen nog goed na de houdbaarheidsdatum?

“Met uitzondering van zuigelingenvoeding geldt dat als de datum [op uw voedsel] verstrijkt tijdens het thuis bewaren, een product nog steeds veilig en gezond zou moeten zijn als het op de juiste manier wordt behandeld tot het moment dat bederf duidelijk wordt,” aldus FSIS. U kunt zien of voedsel bedorven is als het een vreemde geur, smaak of textuur heeft.

Met dat in gedachten, zijn hier de aanbevolen houdbaarheidsdatum richtlijnen voor veel voorkomende voedingsmiddelen die te vroeg worden weggegooid.

Voedselvervaldatumtabel

Eieren

Te eten binnen 3 tot 5 weken indien gekoeld

Yoghurt

In de koelkast binnen 2 weken eten; in de diepvries binnen 2 maanden

Melk

Gekoeld binnen 1 week opdrinken; bevroren binnen 3 maanden

Boter

Te eten binnen 3 maanden indien gekoeld; binnen 6 maanden bevroren

Spek

Te eten binnen 2 weken (ongeopend) of 1 week (geopend) indien gekoeld; binnen 1 maand bevroren

Verpakte vleeswaren

Te eten binnen 2 weken (ongeopend) of 5 dagen (geopend) indien gekoeld; binnen 2 maanden bevroren

Warme honden

Te eten binnen 2 weken (ongeopend) of 1 week (geopend) indien gekoeld; binnen 1 à 2 maanden ingevroren

Ketchup

Te eten binnen 6 maanden (geopend) indien gekoeld; kan in voorraadkast 1 jaar bewaard worden (ongeopend)

Mayonaise

Te eten binnen 2 maanden (geopend) indien gekoeld; kan in voorraadkast 3 maanden worden bewaard (ongeopend)

Jam en gelei

Te eten binnen 6 maanden (geopend) indien gekoeld; kan in voorraadkast 1 jaar worden bewaard (ongeopend)

Rijst en gedroogde pasta

Opeten binnen 2 jaar

Bier, flessen en blikjes

Gekoeld binnen 1 dag drinken (geopend); kan 9 maanden (ongeopend) in voorraadkast bewaard worden

Frisdrank, flessen en blikjes

Opdrinken binnen 2 dagen (geopend) indien gekoeld; kan in voorraadkast 6 maanden worden bewaard (ongeopend)

Hoe lang is voedsel in blik houdbaar?

Ja, ingeblikt voedsel kan bederven. Volgens de USDA zijn producten in blik met een hoog zuurgehalte, zoals tomaten en citrusvruchten, tot 1,5 jaar houdbaar. Voedingsmiddelen in blik met een laag zuurgehalte – dat is vrijwel al het andere, inclusief groenten, vlees en vis – zijn tot 5 jaar houdbaar. Ingeblikt voedsel is steriel, dus er komen geen bacteriën in voor, maar uiteindelijk zullen de smaak en de textuur van de ingrediënten achteruitgaan. Bewaar ze op kamertemperatuur op een donkere plaats, zoals een kast of een voorraadkast, en koop geen uitpuilende, verroeste, lekkende of diep ingedeukte blikken, want die hebben meer kans om te bederven.

Hoe lang is ingevroren voedsel houdbaar?

Producten uit de diepvriesafdeling van de supermarkt zijn veilig om onbeperkt te eten. Ze hebben een houdbaarheidsdatum omdat ze niet eeuwig goed blijven; smaak en textuur gaan na verloop van tijd verloren. Als je een zak diepvrieserwten of -maïs opent, giet er dan een portie uit in plaats van er met je hand in te reiken, waardoor bacteriën kunnen binnendringen. (Bacteriën kunnen niet groeien in de vriezer, maar ze kunnen wel overleven. Als u een product niet kookt nadat u het hebt ontdooid, kunnen de bacteriën nog steeds gevaarlijk zijn).

Hoe lang blijven de restjes goed?

Heb je een gigantische pot chili waar een team voetballers van zou kunnen eten? Nodig ze maar uit. Volgens de USDA zijn de meeste gekoelde restjes hooguit 4 dagen houdbaar. Gerechten met zeevruchten of ongekookte ingrediënten, zoals mayonaise, bederven sneller; eet ze binnen een paar dagen op. En laat niet opgegeten voedsel niet langer dan 2 uur op het aanrecht staan. Hoe langer een gerecht op kamertemperatuur staat, hoe vatbaarder het is voor bacteriegroei. Het is prima om warm eten in de koelkast of vriezer te zetten. Maar als u een gerecht behandelt dat vele uren nodig heeft om volledig af te koelen – bijvoorbeeld een grote voorraadpot met stoofpot – doe het dan eerst over in kleinere bakjes.

Restjes die u zelf invriest, moet u na 3 tot 4 maanden weggooien. Daarna kunnen ze ijzig worden en de smaken van andere diepvriesmaaltijden gaan overnemen.

Bent u nog steeds bang dat uw eten bedorven is? Raadpleeg onze handige gids voor het bewaren van voedsel, en ontdek hoe lang (bijna) alles houdbaar is in de koelkast, vriezer en voorraadkast. U kunt zelfs de onderstaande versie afdrukken en op de koelkast hangen voor toekomstig gebruik.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Is het goed om diepvriesproducten na de houdbaarheidsdatum te eten?

Veel diepvriesproducten, zoals diepvriespizza’s en -groenten, zijn veilig na de houdbaarheidsdatum. Als vlees is gekocht en ingevroren, mag de houdbaarheidsdatum niet meer dan 50 procent zijn.

Is het veilig om 3 jaar bevroren vlees te eten?

Nou, volgens het Amerikaanse Ministerie van Landbouw is voedsel dat op precies 0°F wordt bewaard, veilig om voor onbepaalde tijd te eten. Dus de USDA raadt aan om ongekookt gebraad, steaks en koteletten na een jaar in de vriezer te gooien, en ongekookt gemalen vlees na slechts 4 maanden. Ondertussen, bevroren gekookt vlees moet gaan na 3 maanden.

Kan oud ingevroren voedsel je ziek maken?

Bevroren en rauwe producten kunnen ook ziektekiemen bevatten die door voedsel overgedragen ziektes kunnen veroorzaken. Het is belangrijk dat u de producten op de juiste manier behandelt om te voorkomen dat er ziektekiemen in uw voedsel en keuken terechtkomen. Zelfs als u een koude salade bereidt, moeten bevroren producten eerst worden gekookt.

Kun je voedsel eten dat een jaar bevroren is geweest?

Voedsel kan voor onbepaalde tijd bevroren blijven en technisch gezien veilig zijn om te eten, omdat bacteriën niet zullen groeien. Echter, na verloop van tijd zal alle bevroren voedsel in kwaliteit achteruit gaan en onsmakelijk worden om te eten wanneer het ontdooid is.

Kun je voedsel eten dat 2 jaar bevroren is geweest?

Voedsel kan voor onbepaalde tijd bevroren blijven en technisch gezien veilig zijn om te eten, omdat bacteriën niet kunnen groeien. Echter, na verloop van tijd zal alle bevroren voedsel in kwaliteit achteruit gaan en onsmakelijk worden om te eten wanneer het ontdooid is.

Kan je 2 jaar oud bevroren gemalen rundvlees eten?

Antwoord: Vanuit veiligheidsoogpunt hoeft u zich geen zorgen te maken – gemalen rundvlees dat een jaar in de vriezer heeft gelegen, is nog steeds veilig om te eten. Maar de kwaliteit zal er waarschijnlijk op achteruit zijn gegaan. Zoals het U. S. Department of Agriculture opmerkt, is voedsel dat constant bevroren wordt bewaard bij 0°F of lager, onbeperkt veilig.

Hoe lang kan vlees worden ingevroren in de vriezer?

Voedsel Type Diepvries (0 °F of lager)
Hamburger, gemalen vlees en gemalen gevogelte Hamburger, gemalen rundvlees, kalkoen, kip, ander gevogelte, kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees, en mengsels daarvan 3 tot 4 maanden
Vers rund-, kalfs-, lams- en varkensvlees Biefstukken 4 tot 12 maanden
Koteletten 4 tot 12 maanden
Braadstukken 4 tot 12 maanden

Kun je botulisme krijgen van bevroren voedsel?

Voedsel invriezen is een van de veiligste manieren om thuis voedsel te bewaren voor later gebruik – veel veiliger dan thuis inblikken, dat als het verkeerd gedaan wordt voedsel kan opleveren dat besmet is met het vergif dat botulisme veroorzaakt. Die veiligheidsrisico’s bestaan niet bij diepvriesvoedsel.

Wanneer moet je bevroren voedsel weggooien?

Bevroren voedsel en stroomuitval: Wanneer moet je het bewaren en wanneer moet je het weggooien. Een volle vriezer blijft ongeveer 48 uur goed (24 uur als hij halfvol is en de deur gesloten blijft). Voedsel kan veilig opnieuw worden ingevroren als het nog ijskristallen bevat of 40°F of lager is, maar de kwaliteit kan eronder lijden

Is een 2 jaar oude diepvries hamburger nog goed?

Antwoord: Vanuit veiligheidsoogpunt hoeft u zich geen zorgen te maken – gemalen rundvlees dat een jaar in de vriezer heeft gelegen, is nog steeds veilig om te eten. Maar de kwaliteit zal er waarschijnlijk op achteruit zijn gegaan. Zoals het U. S. Department of Agriculture opmerkt, is voedsel dat constant bevroren wordt bewaard bij 0°F of lager, onbeperkt veilig.

Wat gebeurt er als je vlees eet dat te lang bevroren is geweest?

Het goede nieuws is dat bevroren vlees dat wordt bewaard bij een temperatuur van 0° Fahrenheit of lager eigenlijk voor onbepaalde tijd veilig is om te eten, volgens FoodSafety. gov – maar het is belangrijk om het verschil te onthouden tussen “veilig om te eten” en “goed om te eten. “Na enige tijd zal de kwaliteit van het vlees afnemen door dingen

Kun je brood eten dat een jaar bevroren is geweest?

Ja, je kan brood eten op zijn houdbaarheidsdatum.

Kun je geraspte kip invriezen?

Versnipperde kip ontdooit veel sneller dan hele stukken, maar je kunt ook hele stukken invriezen als je dat liever hebt. Zorg er in ieder geval voor dat je de kip in ziplock diepvrieszakjes doet en druk er zoveel mogelijk lucht uit voordat je de zak dicht doet. Ontdooi de gekookte kip (in de ziplockzak) een nacht in de koelkast.

Hoe lang kan bacon ingevroren worden?

Snel invriezen tot een temperatuur van 0 graden F. of lager. Nogmaals, het Food Marketing Institute beveelt een bewaarlimiet van 1 maand aan voor ongeopende bacon. Onze maximale aanbeveling zou 1 tot 3 maanden zijn voor spek en gezouten vleeswaren. Hoe langer u het bewaart, hoe meer de kwaliteit en de smaak achteruit zullen gaan.

Hoe lang kan een hamburger ingevroren worden?

Gemalen rundvlees is onbeperkt veilig als het bevroren wordt bewaard, maar het is het beste als het binnen 4 maanden wordt gebruikt. Koel of vries gemalen rundvlees zo snel mogelijk na aankoop in. Dit behoudt de versheid en vertraagt de groei van bacteriën. Het kan in de originele verpakking worden gekoeld of ingevroren als het vlees snel zal worden gebruikt.

Vorig artikel

Hoe krijg je stopverf van je kleren?

Volgend artikel

Wat is Staantijd?

You might be interested in …

Kan Puberteit Angst en Depressie Veroorzaken?

Lauren DiMaria is lid van de Society of Clinical Research Associates en kinderpsychologie expert. Aron Janssen, MD is gecertificeerd in kinder-, jeugd- en volwassenenpsychiatrie en is de vice-voorzitter van kinder- en jeugdpsychiatrie Northwestern University. Verywell […]

Is witgoud beter dan zilver?

Witte metalen zoals zilver en wit goud zijn in de voorhoede van de juwelenconsumenten. Volgens een onderzoek uitgevoerd door National Jeweler , 35% van de mensen zei dat ze liever wit goud dan andere metalen, […]

Is hars goedkoper dan tegels?

Ik ben aan het kiezen tussen twee opties om de oude geplaveide oprit (ongeveer 40 vierkante meter) te vervangen, omdat deze afbrokkelt en er niet echt mooi meer uitziet. Wat zijn de belangrijkste dingen om […]