29 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Hoe lang kun je meel bewaren na de houdbaarheidsdatum?

Meel is een van de basisproducten van de keuken, maar toch zitten we vaak met een half geopende verpakking die al tijden in de kast staat.

Kan meel bederven? Kun je “over datum” meel gebruiken? Dit zijn de vragen die in je opkomen als je zo’n zak meel tegenkomt.

Gelukkig voor u en mij is meel veel langer houdbaar dan de datum op de verpakking, vooral als u het goed bewaart. Als je iets wilt leren over het bewaren, de houdbaarheid, en het bederf van bloem, lees dan verder.

Zakje meel in de hand

Hoe meel te bewaren

Meel bewaren is geen raketwetenschap. U moet een ongeopende verpakking op een koele en droge plaats bewaren. De bijkeuken is de beste keuze, maar een kast in de keuken werkt ook.

Net als met andere droge goederen, zoals bakpoeder, is het belangrijkste om de bloem uit de buurt van water te houden.

Dat betekent dat u na het openen van de verpakking het poeder waarschijnlijk het beste over kunt brengen in een luchtdichte verpakking die u goed kunt afsluiten. Of een flip-top bakje dat we meestal gebruiken om granen in te bewaren.

Meel in een luchtdichte container

Meel in een luchtdicht bakje

U kunt het meel natuurlijk in de oorspronkelijke verpakking laten zitten, maar dat biedt niet veel bescherming tegen water. Ik stel dus voor dat alleen te doen als u zeker weet dat de plaats waar u meel bewaart vochtvrij is.

Als je geen grote bakker bent en een bepaald soort meel (bijv. volkoren) maar eens in de paar weken gebruikt, is het misschien beter om het meel in de koelkast of zelfs in de vriezer te bewaren.

Bij een lage temperatuur behoudt het meel langer zijn kwaliteit. Dat geldt vooral voor glutenvrije alternatieven zoals kokosmeel en amandelmeel.

Meel toevoegen bij het maken van cupcakes

Meel toevoegen bij het maken van cupcakes

Als je verwacht dat je een bepaald pak bloem langer dan een paar maanden nodig hebt, is koelen de beste oplossing.

Een belangrijk ding als het gaat om het opslaan van meel in de koelkast of vriezer is dat het moet worden goed beschermd tegen vocht en kou. Zoals eerder gezegd, kunt u het meel in een luchtdichte bak gieten. U kunt het meel ook in de oorspronkelijke papieren zak laten zitten en die zak in een diepvrieszak doen. Dat zou ook moeten werken.

Worteltaart

Hoe lang is meel houdbaar?

Naast tarwebloem zijn er nog een paar andere soorten bloem, zoals maïsmeel of aardappelmeel. Gelukkig hoef je de houdbaarheid van elke soort niet te onthouden, want ze lijken vrij veel op elkaar. Het meest opvallende verschil is tussen “normaal” meel en volkoren meel.

Volkoren meel bevat meer olie dan wit meel, en daardoor gaat de kwaliteit ervan sneller achteruit.

De meeste zakken meel hebben een houdbaarheidsdatum. Die datum is slechts een ruwe schatting van hoe lang het meel zijn kwaliteit zou moeten behouden.

Meel houdbaarheidsdatum

Meel houdbaarheidsdatum

Natuurlijk is het niet bedorven een week of een maand na die datum. Je wordt er ook niet ziek van als je het eet en het smaakt ook na de datum op het etiket nog best goed.

Hoe lang is meel houdbaar na de houdbaarheidsdatum? Dat is moeilijk te zeggen, want het hangt af van een aantal factoren, zoals hoe het meel werd geproduceerd, enzovoort. Het beste wat u hier kunt krijgen zijn ruwe schattingen.

Meel afwegen in een kopje

Volkoren meel wegen in een kopje

Witte bloem is in goede kwaliteit ongeveer een jaar houdbaar indien bewaard bij kamertemperatuur, en twee jaar indien gekoeld in de koelkast of vriezer.

Volkoren meel, zoals eerder vermeld, is vluchtiger, en zal zijn kwaliteit slechts ongeveer 3 maanden behouden, 6 maanden indien gekoeld in de koelkast en ongeveer een jaar indien ingevroren.

Natuurlijk zijn al deze periodes slechts schattingen en alleen voor de beste kwaliteit. Het meel zal nog jaren veilig te gebruiken zijn.

Voorraadkast Koelkast Diepvries
Wit meel Houdbaar tot + 1 jaar Ten minste houdbaar tot 2 jaar Ten minste houdbaar tot + 2 jaar
Volkoren meel Ten minste houdbaar tot 3 maanden Ten minste houdbaar tot 6 maanden Ten minste houdbaar tot + 1 jaar

Let op: de bovenstaande termijnen zijn ruwe schattingen en alleen voor de beste kwaliteit.

Meel close-up

Tarwebloem close-up

Hoe te zien of meel bedorven is

Tenzij er water of insecten in de container of zak komen, wordt meel niet slecht op een manier dat het onveilig is om te eten.

Als er water bij het poeder komt, zullen er grote klonten of een soort van organische groei op het oppervlak te zien zijn. Als dat het geval is, gooi het product dan weg.

Meel trekt ook meel beestjes aan. Als u in uw meel iets ziet dat leeft, gooi het product dan weg. En eventueel de kast schoonmaken en desinfecteren, want er kunnen nog meer insecten in zitten.

Pannenkoekenbeslag klaar

Pannenkoekenbeslag klaar

Als het meel vrij is van insecten en er goed uitziet, ruik er dan eens aan. Als het een ranzige geurwat vaker voorkomt bij volkoren meel, is het over datum, en moet je het weggooien.

Als het meel er goed uitziet en goed ruikt, is het bijna zeker veilig om te gebruiken.

Als je oud meel gebruikt en het bak- of kookproject gaat niet zo goed, dan is het meel hoogstwaarschijnlijk niet meer zo goed. Zoals ik al eerder zei, degradeert meel na verloop van tijd in kwaliteit, en op een gegeven moment moet je het waarschijnlijk weggooien om kwaliteitsredenen.

Een favoriet gerecht dat niet meer zo lekker is, is een duidelijk teken dat het meel niet meer goed is.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Kun je meel gebruiken dat 2 jaar over datum is?

Om een lang verhaal kort te maken: ja. Het eerste wat je moet weten is dat het goed blijft lang na de “ten minste houdbaar tot” of “beter indien gebruikt tot” datum die op de originele container staat. Gewone bloem heeft de neiging om 6-8 maanden mee te gaan na de afgedrukte datum, terwijl volkoren meel meestal maar 4-6 maanden langer goed blijft.

Is het OK om verouderde bloem te gebruiken om te bakken?

Kun je verouderde bloem in een handomdraai gebruiken? Terwijl het meel zelf stabiel blijft, verliest het toegevoegde bakpoeder geleidelijk aan kracht – net zoals het blik bakpoeder in je kast dat doet. Ja, je kan bakken met zelfrijzend bakmeel na de houdbaarheidsdatum; maar je baksels rijzen misschien niet zo goed.

Hoe bewaar je bloem voor jaren?

Je kunt je meel in de originele zak laten zitten, maar voor lange termijn opslag is het het beste om het te verplaatsen naar een luchtdichte container die kan beschermen tegen geuren (meel zal geuren absorberen) en vloeistoffen van de vrieswanden.

Kan oud meel je ziek maken?

Het eten van over datum meel heeft over het algemeen geen significante gevolgen. Er is echter een kleine kans dat het eten van over datum meel je ziek kan maken. “Als ranzig meel grote hoeveelheden mycotoxinen bevat, kan het je ziek maken,” legt Knauer uit. (Mycotoxinen zijn giftige verbindingen geproduceerd door bepaalde soorten schimmels. )

Is het OK om meel te gebruiken waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken?

Het eten van over datum meel heeft over het algemeen geen significante gevolgen. “Meestal gebeurt er niets anders dan dat je baksels niet lekker smaken,” zegt Knauer. “Als ranzige bloem grote hoeveelheden mycotoxinen bevat, kan het je ziek maken,” legt Knauer uit.

Kun je meel in de tuin gebruiken?

Je kunt bloem gebruiken om sprinkhanen en andere kauwende insecten ervan te weerhouden je planten op te eten. Doe bloem voor alle doeleinden in een tuinstofdoekje of zoutvaatje. Beweeg de planten om de insecten in beweging te krijgen en bestuif vervolgens de insecten en de bladeren van de plant met het meel.

Kun je vervallen meel gebruiken om te frituren?

Een goed NON-EDIBEL gebruik voor verlopen meel, vooral als het ranzig is geworden (wat kan gebeuren voordat het verlopen is, vooral als het op een warme plaats is bewaard) is om van bakolie af te komen die is gaan bederven.

Wordt meel slecht als het ongeopend is?

Er zijn verschillende soorten bloem, maar de meest voorkomende zijn volkoren en witte. Tarwebloem is tot zes maanden houdbaar als het ongeopend in de voorraadkast wordt bewaard. Witte bloem kan tot een jaar in de voorraadkast ongeopend bewaard worden. Open het en de houdbaarheid vermindert tot acht maanden.

Wat gebeurt er als je meel gebruikt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken?

Het eten van over datum meel heeft over het algemeen geen significante gevolgen. “Meestal gebeurt er niets anders dan dat je baksels niet lekker smaken,” zegt Knauer. Bedorven meel zal licht zurig ruiken, maar het eten ervan brengt meestal geen echte schade toe.

Kan ik meel gebruiken dat over datum is?

De meeste verpakte meelsoorten hebben een vervaldatum – ook wel houdbaarheidsdatum genoemd – die op de zak staat om aan te geven hoe lang ze vers zullen blijven. Deze labels zijn echter niet verplicht en geven geen veiligheid aan. Dus, uw meel kan nog steeds veilig zijn om te eten, zelfs na de houdbaarheidsdatum (9).

Kun je ziek worden van oud meel?

Het eten van over datum meel heeft over het algemeen geen grote gevolgen. Er is echter een kleine kans dat je ziek wordt van het eten van verlopen meel. “Als ranzig meel grote hoeveelheden mycotoxinen bevat, kan het je ziek maken,” legt Knauer uit.

Wat doet meel met je haar?

Droogshampoo: Ben je vaak gehaast en heb je geen tijd om je haar te wassen? Dep gewoon je handen in bloem en ga met je vingers door je haar. Borstel tot het meel helemaal verwijderd is. Dit proces verwijdert olie en roos.

Hoe lang gaat broodmeel mee?

SOORTEN MEL OPGESLAGEN IN EEN VOORRAADKAST OPGESLAGEN IN EEN KOELKAST / VRIEZER
Universeel meel 1 jaar 2 jaar
Broodmeel 6 maanden 1 jaar
Glutenvrij of alternatief meel (banaan, boekweit, kokosnoot, noten, haver, rijst, enz.) 3 maanden 6 maanden – 1 jaar
Havermeel 3 maanden 6 maanden

Is Kadalai Maavu goed voor het haar?

Besan heeft te veel gezonde voedingsstoffen in zich, waarvan bewezen is dat het heilzaam is voor je haar. Het maakt je haar sterk en gezond, en geeft je lokken een vlekkeloze look. Sommige van hen omvatten: Haargroei.

Kan ik bloem gebruiken voor vettig haar?

Linda White zegt: “Meel kan voor meer dan alleen bakken gebruikt worden. Het is een uitstekend ingrediënt voor droogshampoo. Bedenk hoe makkelijk bloem zich vermengt met vloeistoffen en ze absorbeert. Het zal hetzelfde doen met de oliën en het vet op uw haar en hoofdhuid.

Vorig artikel

Is het mogelijk om drie regenbogen te zien?

Volgend artikel

Kun je een drone hacken?

You might be interested in …

Kan men eten uit ongeglazuurd aardewerk?

Ongeglazuurd aardewerk kan alleen als voedselveilig worden beschouwd als het op een superhoge temperatuur wordt gebakken. De temperatuur die hoog genoeg is, verandert het aardewerk op belangrijke manieren. Het maakt de textuur van de pot […]

Wat deed Ken Jennings voor de kost?

Ken Jennings hervat zijn gast presentatorschap op Jeopardy! op 8 november, precies een jaar na de dood van spelshow legende Alex Trebek. Een team vormen met Big Bang Theory alum Mayim Bialik op het bemannen […]