28 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Hoe moet ik eten voor mijn lichaamstype?

Je lichaamsbouw kan heel wat zeggen over je gezondheid. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het slechts één factor is. Mensen van alle soorten en maten kunnen gezond zijn — of een risico lopen op problemen zoals hartaandoeningen of diabetes. Ga regelmatig naar uw dokter voor een controle van uw bloeddruk, cholesterol en andere gezondheidsmaatregelen.

Ectomorph

Eén systeem verdeelt lichaamsvormen in “somatotypes”. Het ectomorfe type heeft een smaller frame, dunnere botten, en kleinere gewrichten, en kan platter zijn in de borst en kont. Denk aan de typische lichaamsbouw van een hardloper, fotomodel of ballerina. Hoewel u er mager uitziet en het moeilijk vindt om aan te komen, kunt u meer lichaamsvet hebben dan u denkt, vooral als u ouder wordt. Dat komt omdat uw lichaam voedsel vaak snel verwerkt, waardoor het moeilijker is om spieren op te bouwen.

Endomorph

Dit somatotype heeft meestal meer lichaamsvet en spieren, kleinere schouders, kortere ledematen, en een grotere botstructuur. Denk aan voetballers, kogelstoters, of curvierse vrouwen. U kunt gemakkelijk aankomen, vooral in uw onderbuik en heupen, en moeilijker afvallen. Dit kan deels komen doordat uw lichaam “koolhydraatrijk” voedsel eerder als vet opslaat dan verbrandt.

Mesomorf

Dit somatotype heeft een atletische, sterke lichaamsbouw met brede schouders, een smalle taille en weinig lichaamsvet. Denk aan de typische lichaamsbouw van sprinters of voetballers. Omdat u van nature sterk bent en gemakkelijk gewicht verliest en aankomt, is uw lichaamstype zeer geschikt voor spierversterkende activiteiten zoals bodybuilding.

Peervorm

Deze vorm combineert een slanker “ectomorph” bovenlichaam met een “endomorph” onderlichaam. Mensen met deze vorm hebben extra vet in de heup- en dijstreek. Het komt vaker voor bij vrouwen, en het kan een van de redenen zijn waarom zij vaak langer leven dan mannen. Dat zou kunnen komen doordat buikvet, dat vaker voorkomt bij mannen, in verband wordt gebracht met meer gezondheidsproblemen dan vet onder het lichaam. Uit een studie bleek dat vet in de heupen en dijen in sommige gevallen verband hield met een lagere kans op bepaalde ziekten.

Appelvorm

Ook wel een “bierbuik” genoemd. Dit betekent dat je meer vet rond je buik hebt opgeslagen, terwijl je onderlichaam dun blijft. Het komt vaker voor bij mannen, en het is slechter voor je gezondheid dan de peervorm. Dat komt omdat buikvet vaak een teken is dat je meer vet dieper van binnen hebt, rond je inwendige organen, in tegenstelling tot net onder de huid. Dat soort vet is nauwer verbonden met hartaandoeningen, kanker, diabetes type 2 en een hoog cholesterolgehalte.

Body Mass Index (BMI)

Artsen vertrouwen niet alleen op je lichaamsvorm om te weten hoe gezond je bent. Ze gebruiken een paar instrumenten om te meten hoeveel lichaamsvet je hebt, en de BMI is er daar één van. Het is een getal dat wordt berekend op basis van uw lengte en gewicht. Een score van 25 of meer wijst op overgewicht; 30 of meer wijst op obesitas. Maar het meet niet direct het lichaamsvet en vertelt u ook niet waar in uw lichaam het vet zich meestal bevindt.

Taille omvang

Dit is een eenvoudige manier om te meten hoeveel vet u rond uw buik heeft, wat u uw kansen op gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en diabetes type 2, kan vertellen. Om de uwe te controleren, houdt u een meetlint bij uw navel en draait u het eenmaal rond. (Niet in je buik zuigen als je meet.) Bij vrouwen is 15 cm of meer een teken van te veel buikvet. Bij mannen is dat 40 centimeter. Deze cijfers kunnen lichtjes afwijken als je een zeer grote lichaamsbouw hebt.

Taille-tot-heup verhouding

Dit is een andere manier om het vet rond uw middensectie te meten. Meet je taille net boven je navel en deel dat door de omvang van je heupen op hun breedste punt. Bij meer dan 0,85 voor vrouwen en 0,9 voor mannen komt u in de gevarenzone voor gezondheidsproblemen. Is het een betere maatstaf dan alleen je tailleomvang? Het onderzoek is niet duidelijk. Maar veel studies suggereren dat beide een goed werk doen bij het voorspellen van gezondheidsrisico’s.

Grotere dijen, betere gezondheid?

Wetenschappers bestudeerden meer dan 12 jaar lang zo’n 3.000 volwassenen en ontdekten dat mensen met dijen van minder dan 15 cm meer kans hadden op hartaandoeningen en andere gezondheidsproblemen. En het probleem werd erger naarmate de dijen dunner werden. In het onderzoek werd echter niet bijgehouden of de dijen van de mensen groter waren door vet, spieren of beide, dus het is moeilijk te zeggen waarom ze beter af waren.

Wapen jezelf

Toen artsen 4.000 mannen tussen 60 en 79 jaar volgden om hun lichaamssamenstelling te bepalen, ontdekten ze dat samen met een slankere taille, grotere armen een langer leven en een betere gezondheid leken te voorspellen. Degenen die grotere middenarmspieren hadden, leefden langer. Het kan zijn dat gespierde armen gewoon een gezondere levensstijl weerspiegelen, maar de spieren zelf kunnen ook helpen.

Lichaamsbeweging om in vorm te blijven

Vaak is uw lichaamsvorm iets waarmee u geboren bent. Maar hoe u er ook uitziet, er zijn veel dingen die u kunt doen om gezond te blijven. Lichaamsbeweging kan u helpen om dieper vet kwijt te raken en spieren op te bouwen, zelfs als uw gewicht gelijk blijft. En als u gewicht verliest, kan regelmatig trainen u helpen het eraf te houden. Probeer op de meeste dagen van de week ten minste 30 minuten matig te bewegen. Spieren opbouwen met gewichten of yoga kan ook helpen.

Eet voor een gezonde lichaamsvorm

Transvetten en gezoete voedingsmiddelen en dranken lijken buikvet te stimuleren. Eet een dieet gericht op groenten, fruit en volle granen. En zoek naar magere eiwitten zoals kip zonder vel, vis, eieren, bonen en magere zuivel.

Bronnen tonen

AFBEELDINGEN TER BESCHIKKING GESTELD DOOR:

1) Roger Harris / Science Source

2) Thomas Northcut / Thinkstock

3) Wikipedia Commons

4) Wikipedia Commons

5) olesiabilkei/Denkstock, Purestock/Denkstock

6) furtaev / Thinkstock, AlexStar / Thinkstock

7) Evan Oto/Wetenschapsbron

8) monkeybusinessimages/Denkstock

9) kowalska-art/Denkstock, pialhovik/Denkstock

10) LightFieldStudios/Denkstock

11) Halfpunt/Denkstock

12) monkeybusinessimages/Denkstock

13) Wavebreakmedia Ltd / Thinkstock

Amerikaanse Raad voor Oefening: “Hoe te eten en te trainen voor een Ectomorf Lichaamstype,” “Hoe te eten en te trainen voor een Endomorf Lichaamstype,” “Hoe te eten en te trainen voor een Mesomorf Lichaamstype.”

CDC: “Weten is niet genoeg – doe iets aan uw familiegeschiedenis”, “Body Mass Index (BMI)”.

Cleveland Clinic: “Gewichtscontrole en obesitas, Lichamelijk onderzoek.

Harvard T.H. Chan School of Public Health: “Taille omvang is belangrijk.”

Harvard Health Publishing: “Buikvet aanpakken,” “Dikke dijen kunnen verstandig zijn.”

Mayo Kliniek: “Gezondheid van mannen: Controles en screenings zijn de sleutel.”

Het Harvard Klinisch en Translationeel Wetenschappelijk Centrum: “Somatotypes.”

Universiteit van Houston Centrum voor Wellness zonder Grenzen: “De 3 Somatotypes.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe kunt u uw lichaamstype herkennen?

Hoe meet je en bepaal je je lichaamstype Als je heupen breder zijn dan je schouders en je taille. Je hebt de vorm van een driehoek of een peer als je heupen en schouders even breed of even breed zijn. | Start tijd – 4:08

[Mayo Kliniek: “Gezondheid van mannen: Controles en screenings zijn de sleutel.”
Het Harvard Klinisch en Translationeel Wetenschappelijk Centrum: “Somatotypes.”

Universiteit van Houston Centrum voor Wellness zonder Grenzen: “De 3 Somatotypes.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe kunt u uw lichaamstype herkennen?

Hoe meet je en bepaal je je lichaamstype Als je heupen breder zijn dan je schouders en je taille. Je hebt de vorm van een driehoek of een peer als je heupen en schouders even breed of even breed zijn. | Start tijd – 4:08

Wat zijn de 3 lichaamstypes?

Mensen worden geboren met een geërfd lichaamstype op basis van skeletbouw en lichaamssamenstelling. De meeste mensen zijn unieke combinaties van de drie lichaamstypes: ectomorph, mesomorph, en endomorph.

Wat is het beste lichaamstype?

Mesomorf

Mesomorf: Dit lichaamstype wordt algemeen beschouwd als het ideale lichaamstype. Personen zien er meestal lichter uit en hebben een meer rechthoekige botstructuur, langere ledematen, dunnere botten en een vlakkere ribbenkast. Een mesomorf heeft een natuurlijke neiging om fit te blijven en zeer gemakkelijk spiermassa te bereiken.

Wat zijn de 3 vrouwelijke lichaamstypes?

Wat Zijn De 3 Vrouwelijke Lichaamstypen? De drie somatotypes bij vrouwen zijn dezelfde als die bij mannen. Dus, vrouwen kunnen ook Endomorph, Mesomorph, en Ectomorph lichaamstypes hebben. De kenmerken van deze somatotypes verschillen ook niet van geslacht tot geslacht.

Wat is de perfecte maat van een vrouwenlichaam?

De specifieke verhoudingen van 36-24-36 inch (90-60-90 centimeter) zijn vaak gegeven als de “ideale”, of “zandloper” verhoudingen voor vrouwen sinds ten minste de jaren 1960 (deze afmetingen zijn, bijvoorbeeld, de titel van een hit instrumental van The Shadows).

Welk lichaamstype lijkt op een slanke vorm?

Endomorph is lichaamstype als een slanke vorm.

Welk lichaamstype is het beste voor vrouwen?

Mannen en vrouwen verschilden nauwelijks van mening over hoe een ideaal lichaam eruitzag, of het ideaal nu voor een man of een vrouw was. In wezen is het mannelijk ideaal een omgekeerde piramide met brede schouders en een kleine taille, terwijl het vrouwelijk ideaal een zandloper is met een kleine verhouding taille/heup.

Kun je van lichaamstype veranderen?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat we het lichaamstype waarmee we geboren zijn kunnen veranderen, maar het doen van bepaalde oefeningen kan mensen helpen dichter bij hun ideaal te komen.

Kunnen Endomorphen mager zijn?

Als het op training aankomt, vinden endomorfen het heel gemakkelijk om aan te komen. Helaas bestaat een groot deel van dit gewicht uit vet en niet uit spieren. Dus als het doel voor endomorfen is om mager of gespierd te worden, of in ieder geval om de toename van vet tot een minimum te beperken, moeten endomorfen altijd zowel cardio als gewichten trainen.

Zijn modellen Ectomorphs?

Modellen die de covers en pagina’s van de meeste modebladen sieren hebben meestal een ectomorf lichaamstype. Ze zijn niet alleen lang, maar hebben ook een slank postuur, lange ledematen, kleine gewrichten en dunne botten. Hoewel ze mager lijken, kunnen ze eigenlijk meer lichaamsvet hebben dan men zou verwachten.

Welke lichaamsvorm is het beste voor vrouwen?

In wezen is het mannelijk ideaal een omgekeerde piramide met brede schouders en een kleine taille, terwijl het vrouwelijk ideaal een zandloper is met een kleine taille-heup verhouding.
Wat veroorzaakt een onderbuik pooch?
Oorzaken zijn o.a. slechte voeding, te weinig beweging, en te weinig of slechte slaap. Een gezond dieet en een actieve levensstijl kunnen mensen helpen overtollig buikvet te verliezen en het risico op problemen die ermee gepaard gaan te verlagen.
5’3″ Waarom verlies ik geen buikvet?.
5’4″
Ongezond eten is de grootste veroorzaker van dikke buiken. Te veel zetmeelhoudende koolhydraten en slechte vetten zijn een recept voor een uitdijende buik. Neem in plaats daarvan veel groenten, kies magere eiwitten en blijf weg van vetten uit rood vlees. Kies voor gezondere vetten in dingen zoals vis, noten, en avocado’s.
5’5″ Welk figuur is het beste voor meisje?
5’6″
Volgens het lesboek voor gezondheid en lichamelijke opvoeding van klas 12 CBSE, wordt 36-24-36 beschouwd als de beste vorm voor vrouwen. “Daarom wordt in Miss World of Miss Universe wedstrijden ook rekening gehouden met zo’n type vorm,” staat in het lesboek.

Wat is het perfecte gewicht voor een meisje?

Vorig artikel

Zijn silicaten giftig?

Volgend artikel

Hoe kan ik klei harden zonder een oven?

You might be interested in …

Is een fooi van $3 goed voor pizza?

Hoeveel fooi moet je geven aan bezorgers van pizza en ander eten. Voor bestellingen van $20 of minder is het gebruikelijk om een fooi te geven van minimaal $3. Voor elk bedrag boven $20 geef […]

Is Navy SEAL training moeilijker dan SAS?

SAS training is veel moeilijker. SEALs behoren absoluut tot de beste Special Operations troepen ter wereld. Dat gezegd hebbende, de echte vergelijking is SAS Is Navy SEAL training moeilijker dan SAS? SAS training is veel […]

Zijn sommige katten slecht?

Als je deze column regelmatig leest, weet je waarschijnlijk al dat het antwoord op die vraag nee is. Katten zijn zeker niet kwaadaardig, gemeen of wraakzuchtig van aard. En toch lijkt dit een terugkerend thema […]