30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Hoe slaapt een gierzwaluw tijdens het vliegen?

Enkele gierzwaluw tegen grijze lucht

We vermoedden al lang dat ze slapen en paren tijdens het vliegen. Nu is er voor het eerst bewijs dat gierzwaluwen waarschijnlijk beide moeten doen, want ze brengen een verbazingwekkende 10 maanden per jaar door zonder te landen – een wereldrecord voor aanhoudende vlucht in de natuur.

Hun naaste concurrent is de alpengierzwaluw, die tot zes maanden per jaar non-stop vliegt.

In Europa landen gierzwaluwen twee maanden om te broeden en brengen de nachten door in hun nesten. Daarna vertrekken ze naar Afrika – waar nog nooit nestplaatsen van hen zijn gevonden – voordat ze 10 maanden later weer in Europa terugkeren om te broeden.

Advertentie

“In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werd al verondersteld dat ze zulke lange periodes in de vlucht doorbrachten,” zegt Anders Hedenström van de Universiteit van Lund in Zweden. Nu hebben hij en zijn collega’s aangetoond dat ze dat wel doen, door zeven gierzwaluwen uit te rusten met lichtgewicht dataloggers en hun bewegingen en locatie gedurende twee jaar te volgen.

“Drie van hen hebben de grond gedurende 10 maanden niet bereikt,” zegt Hedenström. “De anderen landden wel kort, voor een paar nachten, maar nooit voor meer dan een half procent van de totale tijd van hun trekperiode.”

“Het is een geweldige bevestiging van wat al lang werd verwacht voor gierzwaluwen,” zegt Felix Liechti van het Zwitserse Ornithologisch Instituut in Sempach, Zwitserland, die ontdekte dat alpine gierzwaluwen zes maanden achtereen in de lucht kunnen blijven. “Ze vliegen zelfs langer dan alpiene gierzwaluwen, maar dat is vooral te wijten aan de kortere broedperiode van gierzwaluwen.”

Gierzwaluwen kunnen tot 20 jaar oud worden, en Hedenström berekent dat de afstand die ze tijdens hun leven vliegen neerkomt op een reis naar de maan en weer terug tot zeven keer toe.

Hedenström haalde de dataloggers weer tevoorschijn toen de vogels terugkeerden naar Europa. Versnellingsmeters onthulden vliegroutes en tijden waarop ze aan de grond bleven. Lichtsensoren stelden de onderzoekers in staat de geografische locatie van de vogels te bepalen aan de hand van de daglengte en de tijden van zonsopgang en zonsondergang.

Hedenström zegt dat het bijna onvermijdelijk is dat de vogels op de vleugel slapen, zoals lang werd vermoed. “Ervan uitgaande dat gierzwaluwen, net als andere dieren, slaap nodig hebben, is het logisch dat ze dat in de lucht doen,” zegt hij.

Eén mogelijkheid is dat gierzwaluwen, net als dolfijnen en fregatvogels, kunnen “slapen” door één hersenhelft, of soms beide, voor korte perioden uit te schakelen, misschien terwijl ze op en neer over thermiek vliegen. “Het kan zijn dat ze een thermiek vinden en rond en rond gaan,” zegt hij.

Het team van Hedenström ontdekte ook dat de gierzwaluwen elke dag twee keer massaal opstijgen, een keer bij zonsopgang en een keer bij zonsondergang, waarbij ze spiraalsgewijs stijgen tot hoogtes van 2 of 3 kilometer.

“Mijn gok is dat ze dan slapen,” zegt Hedenström. “Misschien doen ze powernaps door op de terugweg naar beneden te glijden. Ik zou het graag testen, maar dan moet je op de een of andere manier hersenactiviteit meten met implantaten.”

Maar niet iedereen is overtuigd van de slaaptheorie. “Naar beneden glijden, zelfs soepel met een meter per seconde, resulteert in 300 meter hoogteverlies per 5 minuten, dus er zou geen tijd zijn voor veel slaap,” zegt Felix.

Mystificerende murrelets: Vogel vliegt 16.000 kilometer rond de Stille Oceaan zonder duidelijke reden

Jerry Siegel van de Universiteit van Californië, Los Angeles, is er niet zeker van dat alle dieren regelmatig moeten slapen.

“We hebben onlangs ontdekt dat dolfijnen en orka’s na de geboorte ongeveer vier maanden niet slapen, waarbij hun moeders geen slaapgedrag vertonen,” zegt hij. Er was geen bewijs van slaperigheid daarna, zegt hij. “Al dit werk wijst erop dat slaap sterk verschilt tussen soorten, zonder dat het onder alle omstandigheden verplicht is.”

Zal het record van de gierzwaluw in de lucht ooit gebroken worden? Hedenström betwijfelt of andere soorten het kunnen verbeteren. Hoewel sommige vogels, zoals albatrossen en noordse sterns, over enorme afstanden trekken, landen ze vaak op land of water om te eten en te rusten.

Maar bij gierzwaluwen zouden de juvenielen wel eens de echte recordhouders kunnen zijn, zegt Hedenström.

“Jonge gierzwaluwen broeden het eerste jaar niet, dus het zou kunnen dat ze twee jaar opblijven.” Maar om daar achter te komen zou wel eens lastig kunnen zijn, zegt hij, want als ze eenmaal het nest uit zijn, keren ze nooit meer terug, dus het terughalen van de gegevens van een gemerkte vogel zou praktisch onmogelijk zijn.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe slapen gierzwaluwen tijdens de vlucht?

Behalve als ze nestelen, brengen gierzwaluwen hun leven door in de lucht, levend van de insecten die ze vangen tijdens de vlucht; ze drinken, voeden, en paren en slapen vaak in de vlucht. Geen enkele andere vogel brengt zo’n groot deel van zijn leven in de vlucht door.

Slapen vogels terwijl ze vliegen?

Sommige vogels vliegen ook terwijl ze slapen met één helft van hun hersenen. Ze slapen alleen op stijgende luchtstromen die hen in staat stellen hoogte te winnen en te voorkomen dat ze in het water vallen tijdens de korte uitbarstingen van 10 seconden totale slaap die ze tijdens het vliegen pakken. Aan land krijgen ze ongeveer 12 uur per dag in uitbarstingen van een minuut.

Hoe rusten gierzwaluwen?

“Ervan uitgaande dat gierzwaluwen net als andere dieren slaap nodig hebben, moeten ze dat logischerwijs in de lucht doen,” zegt hij. Een mogelijkheid is dat net als dolfijnen en fregatvogels gierzwaluwen kunnen “slapen” door één helft van hun hersenen, of soms beide, voor korte perioden uit te schakelen, misschien wanneer zij op en neer over thermiek vliegen.

Hoe lang kan een gierzwaluw in de lucht blijven?

10 maanden
Gierzwaluwen blijven 10 maanden achter elkaar in de lucht. Gierzwaluwen zijn de langst doorvliegende vogelsoorten, die ten minste 99,5 procent van hun trek van 14.000 mijl in de lucht doorbrengen. Gierzwaluwen hebben een van de langste migraties ter wereld, ze reizen elk jaar zo’n 14.000 mijl van het Verenigd Koninkrijk om te overwinteren in Afrika
.

Slapen vogels elke nacht op dezelfde plaats?

Vogels slapen niet elke nacht op dezelfde plaats. De plaatsen waar ze overdag vaak komen, zijn de plaatsen waar ze meestal slapen. Ze kiezen hun plaatsen naargelang de weersomstandigheden en hun voederplaatsen.

Hoe lang slapen vogels?

De meeste vogelverzorgingsspecialisten zijn het er over eens dat ergens tussen de 10 en 12 uur nachtrust voldoende is voor de meeste vogels, en dat “katte dutjes” overdag over het algemeen normaal zijn.

Slapen gierzwaluwen terwijl ze vliegen?

“Ze landen als ze broeden onder een dakpan of in een hol, verder leven ze in de lucht. Ze eten insecten terwijl ze vliegen, en wanneer ze een grote hoogte hebben bereikt en beginnen te zweven, slapen ze eigenlijk voor korte periodes,” zegt Anders Hedenström.

Waar gaan gierzwaluwen heen als het regent?

Gierzwaluwen schuilen bij hevige regen in hun nesten en blijven zelfs een groot deel van de dag binnen. Ik heb ze zien vliegen voor en weg van een naderende zware onweersbui. Lokale stormen worden regelmatig op deze manier ontweken.

Is gierzwaluw de snelste vogel?

De gierzwaluw is officieel zijn kroon kwijt als snelst vliegend dier in de lucht. Maar eerst, wat achtergrond: De Slechtvalk is onbetwistbaar het snelste dier in de lucht. Er zijn snelheden gemeten van meer dan 83. 3 m/s (186 mph), maar enkel wanneer hij zich bukt, of duikt.

Hoe laat gaan vogels slapen?

Hoe laat gaan vogels ‘s nachts slapen? Over het algemeen zoeken vogels een beschutte plek om te slapen zodra de zon ondergaat en worden ze kort na zonsopgang weer actief. Nachtvogels gaan gewoonlijk bij zonsopgang naar bed en slapen tot het de volgende nacht donker wordt.

Paren gierzwaluwen tijdens het vliegen?

Ze kunnen zelfs in de lucht paren, voegt Hedenström toe, hoewel ze wel naar de grond komen om hun eieren te leggen.

Laten vogels scheten?

Over het algemeen laten vogels geen scheten; ze missen de maagbacteriën die in hun darmen gas aanmaken.

Hoe snel kunnen gierzwaluwen vliegen?

De gierzwaluw (Apus apus) kan zichzelf voortbewegen tot een snelheid van 111. 6km/h (69.3mph) halen door horizontaal en zelfs omhoog te vliegen. Andere vogels, zoals slechtvalken, vliegen sneller terwijl ze duiken, maar de gierzwaluw is de snelste die nauwkeurig is geregistreerd terwijl hij op eigen kracht vliegt.

Wat is de langzaamst vliegende vogel?

de Amerikaanse houtsnip
De langzaamst vliegende vogel ter wereld is de Amerikaanse houtsnip. Op topsnelheid kan hij 5 mph vliegen! 3. Een gier botste ooit tegen een jetliner boven West Afrika.

Landen gierzwaluwen wel eens?

Desondanks komen gezonde gierzwaluwen zelden aan land en vliegen voor zeer lange periodes, eten, drinken, slapen, en zelfs paren in de vleugel. Het is enkel tijdens het broedseizoen dat gierzwaluwen moeten landen om hun nesten te bouwen, eieren te leggen en voor hun kuikens te zorgen.

Vorig artikel

Zijn kleimaskers goed tegen mee-eters?

Volgend artikel

Hoe leg je een douchewand met tegels?

You might be interested in …

Was Adonis een mens?

De mythe van Adonis, een verhaal zo oud als de tijd, is een legendarisch liefdesverhaal waarin tragedie en dood enerzijds en de vreugde van het weer tot leven komen anderzijds samengaan. Het verhaal van de […]

Wat is een alternatieve naam voor een beslissingstabel?

beslissingstabel Een tabel die aangeeft welke acties onder verschillende omstandigheden moeten worden ondernomen, de beslissing is de keuze tussen de alternatieve acties. Gewoonlijk bestaat een beslissingstabel uit vier delen, die worden benoemd en ingedeeld zoals […]