30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Hoe wordt aluminium in het dagelijks leven gebruikt?

Aluminium is het meest voorkomende non-ferrometaal op aarde. Het is zeer waarschijnlijk dat je dagelijks met aluminium te maken hebt.

In feite heeft het gebruik van aluminium de manier waarop de wereld werkt totaal veranderd.

In dit artikel leg ik uit waarom aluminium zo gewoon is en waar het voor gebruikt wordt.

Inhoudsopgave

Waarom aluminium zo veel gebruikt wordt

Het gebruik van aluminium heeft een aantal duidelijke voordelen, wat een beetje verklaart waarom we het overal zien.

Ten eerste, het is zeer recyclebaar. Dit betekent dat het lang niet zo slecht is voor het milieu als sommige andere materialen. Het is eigenlijk een van de meest duurzame metalen die er zijn.

Het is ook zeer gemakkelijk te buigen, te vormen en te snijden. Dat betekent dat het een geweldig materiaal is om mee te werken.

Het is licht en sterk. Pond voor pond is het sterker dan staal. Het weegt ongeveer 1/3de van staal, maar het kan 2/3de van de belasting dragen die constructiestaal draagt. Dus 1 pond aluminium draagt meer dan 1 pond staal, maar een staaf staal van 1 duim dik draagt meer dan een staaf aluminium van 1 duim dik.

Het is corrosiebestendig. Gewoon staal zal roesten en wegrotten als het in contact komt met water. Aluminium reageert niet op water. Het corrodeert echter wel wanneer het in contact komt met zout. Dat betekent dat aluminium het niet goed doet in de buurt van zeewater of zoute wegen, maar verder houdt het heel goed stand na verloop van tijd.

Aluminium is ook een geweldige elektrische geleider. Hoewel het elektriciteit niet zo goed geleidt als koper, geeft de combinatie van lichtheid en geleiding het een paar duidelijke voordelen. Daarover later meer.

Vervoer

Vliegtuigen gebruiken een enorme hoeveelheid aluminium. De verhouding sterkte/gewicht, de lage kosten en de hoge mate van maakbaarheid betekenen dat aluminium vliegtuigen (relatief) gemakkelijk te maken en goedkoop te exploiteren zijn. De brandstofbesparing door lichtere vliegtuigen betekent ook minder impact op het milieu.

Zelfs ruimtevaartuigen bestaan voor 50 tot 90% uit aluminium vanwege deze voordelen.

In een ruimtevaartfabriek waar ik werkte, verwerkten we ongeveer 30 ton aluminium per jaar om vliegtuigonderdelen te maken. We verwerkten 80% daarvan in chips en stuurden het terug voor recycling.

Behalve vliegtuigen, zijn sommige hogesnelheidstreinen gemaakt van een hoog percentage aluminium om ze licht en onderhoudsarm te houden. Motorblokken van auto’s zijn ook veel lichter en verbruiken minder brandstof dan toen ze nog van ijzer waren gemaakt.

Consumentengoederen

Aluminium is een veelgebruikt materiaal in hoogwaardige elektronica, met name in behuizingen voor laptops, telefoons en tablets. Het barst niet zoals plastic, dus het is duurzamer, en het ziet er echt strak uit. Het is ook geen isolator, dus het kan oververhitting van elektronica helpen voorkomen.

Apple gebruikt bijvoorbeeld veel aluminium voor hun iPhones en Macbooks. Je ziet het ook in andere producten zoals koptelefoons en andere geluidsapparatuur.

Een andere veel voorkomende huishoudelijke toepassing van aluminium is in kookgerei. Het is zeer geschikt om warmte over te brengen, dus je ziet het in potten, pannen, enz. Aluminiumfolie is een andere veel voorkomende toepassing. Raad eens waar het van gemaakt is?

Aluminium blikjes zijn de gouden standaard voor koolzuurhoudende dranken. Aluminium is sterk genoeg om papierdun te zijn en druk en stoten te weerstaan, het corrodeert niet, het is milieuvriendelijk, en het is veilig.

Elektrisch

In de jaren 60 en midden jaren 70 werd aluminium bedrading gebruikt als een goedkoop alternatief voor huizen, maar het werd daarna afgeschaft vanwege brandgevaar.

Eigenlijk is er niets mis met aluminium bedrading op zich, het kan veilig in huis worden gebruikt. Er zijn alleen een aantal speciale overwegingen die een rol spelen bij het gebruik van aluminium draden.

Zo geleidt aluminium elektriciteit niet zo goed als koper dat doet. Dit betekent dat de aluminiumdraad dikker moet zijn dan wanneer hij van koper zou zijn gemaakt.

Een ander punt is dat aluminium zachter is en gemakkelijker te beschadigen. Elektriciens moeten er dus op letten dat er geen plekken zijn die de stroom kunnen belemmeren en heet kunnen worden.

Aluminium zet meer uit en krimpt meer dan koper als gevolg van de temperatuur. Dat betekent dat we een geschikte connector moeten gebruiken die niet losraakt als de draden warm worden.

Het laatste grote verschil tussen koper- en aluminiumdraad is oxidatie. Koperoxide geleidt nog steeds elektriciteit, aluminiumoxide niet. Nogmaals, dit betekent dat de verbindingen moeten kunnen verhinderen dat oxide zich opbouwt, de elektrische stroom blokkeert, en heet wordt.

Tegenwoordig kiezen de meeste mensen (en verzekeringsmaatschappijen) er gewoon voor om aluminium bedrading te vermijden. Wanneer het toch gebruikt wordt, betekent dit dat de inspecteur iets meer aandacht zal moeten besteden aan de veiligheid ervan.

Voor hoogspanningsleidingen wordt echter de voorkeur gegeven aan aluminium. Aluminium heeft een betere verhouding tussen geleiding en gewicht dan koper, dus is het het metaal bij uitstek voor elektriciteitsnetten en bovengrondse hoogspanningsleidingen. Lichtgewicht, sterk aluminium maakt het mogelijk om een grotere afstand tussen de palen te hebben, aangezien de kabels niet zoveel wegen.

Constructie

De vervormbaarheid van aluminium maakt het een zeer aantrekkelijke keuze voor moderne architectuur; we kunnen interessante vormen en bochten maken die anders zeer moeilijk te maken zijn.

Door zijn recycleerbaarheid en beschikbaarheid wordt aluminium beschouwd als een zeer energie-efficiënt en duurzaam bouwmateriaal. Het is ook zeer onderhoudsarm.

Het eerste grote gebouw dat echt gebruik maakte van een aanzienlijke hoeveelheid aluminium is het Empire State Building in New York. Het werd gebouwd in 1931 en gebruikte aluminium voor veel decoratieve elementen, zoals ingangen, deuren en sierstrips.

Nu is het een populaire keuze voor gevelbekleding en raamwerk voor dingen zoals glasconstructies in de bouw. Als het geanodiseerd is, hoeft het niet te worden geverfd of gecoat, dus het is bijzonder snel in elkaar te zetten.

De moderne wolkenkrabber zou niet gebouwd kunnen worden zonder aluminium. Aluminium constructies wegen 35 tot 65 procent minder dan stalen constructies en zijn even sterk.

Interessante feiten over aluminium

Aluminium is afkomstig van een mineraal dat bauxiet heet. Voor elke 4 pond bauxiet, kunnen we 2 pond aluminiumoxide krijgen. Uit elke 2 pond aluminiumoxide, kunnen we 1 pond aluminium halen.

In de jaren 1800 was aluminium aanzienlijk meer waard dan goud. Dat komt omdat het zo moeilijk te maken was; het vereist enorme hoeveelheden elektriciteit. Ontwikkelingen zoals elektrolyse en 3-fasige elektriciteit hebben geholpen het zeer toegankelijk te maken.

Aluminium maakt ongeveer 8% van het gewicht van de aardkorst uit. Het is het op twee na meest voorkomende element op aarde.

Het smelt bij 1.200 graden Fahrenheit. Staal smelt bij ongeveer 2.500 graden Fahrenheit. Dit is een groot deel van de reden waarom aluminium zo recycleerbaar is; het kost een fractie van de energie om het weer te smelten.

Wil je meer weten over een paar andere metalen? Bekijk dan dit artikel over verschillende metalen en hun toepassingen.

Ik ben al 14 jaar werkzaam in de productie en reparatie. Mijn specialiteit is verspanen. Ik heb een machinewerkplaats geleid met CNC-machines met meerdere assen voor lucht- en ruimtevaart en medische prototypering en contractproductie. Ik heb ook veel gelast/gefabriceerd, samen met speciale processen. Nu leid ik een consultancybedrijf om anderen te helpen productieproblemen op te lossen.

Recente berichten

Ik vind het erg leuk om betonijzer te gebruiken voor het maken van allerlei industrieel uitziende lasprojecten. Het is verrassend genoeg ook nuttig voor dingen zoals het versterken van beton. Er zijn ook een heleboel verschillende gereedschappen.

Als je pas bent begonnen met smeden, vraag je je misschien af uit welke grappige vormen een aambeeld bestaat. Eigenlijk is het fysieke ontwerp van aambeelden iets dat in de loop der tijd verfijnd is.

Hé, ik ben Jonathan

Ik ben de laatste 14 jaar betrokken geweest bij metaalbewerking in zijn verschillende vormen. Op deze website deel ik enkele van de echt leuke dingen die ik heb geleerd terwijl ik in allerlei verschillende winkels werkte.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat zijn de toepassingen van aluminium?

Aluminium wordt op grote schaal gebruikt in de verpakkingsindustrie voor de productie van spoelen, blikken, folies en andere verpakkingsmaterialen. Het is ook een bestanddeel van veel algemeen gebruikte voorwerpen zoals gebruiksvoorwerpen en horloges. In de bouwindustrie wordt aluminium gebruikt voor de vervaardiging van deuren, ramen, draden en dakbedekking.

Welke alledaagse voorwerpen hebben aluminium in zich?

Aluminium zit in:antacida. kleurstoffen. cake mix. smeltkaas. deodorant. baking soda/poeder. folie. kookgerei.

Wat zijn 10 toepassingen van aluminium?

Top 10 toepassingen van aluminium in de industrie vandaagKrachtleidingen. Hoogbouw. Kozijnen. Consumentenelektronica. Huishoudelijke en industriële apparaten. Vliegtuigonderdelen. voor ruimtevaartuigen. Schepen.

Wat is aluminium en voorbeelden?

aluminium (Al), ook gespeld aluminium, chemisch element, een lichtgewicht zilverwit metaal van hoofdgroep 13 (IIIa, of boriumgroep) van het periodiek systeem. Aluminium is het meest voorkomende metaalelement in de aardkorst en het meest gebruikte non-ferrometaal.

Waarom wordt aluminium voor auto’s gebruikt?

Voertuigen gemaakt van aluminium hebben een betere acceleratie, betere remmen en een betere wegligging. De stijfheid van aluminium geeft bestuurders een meer directe en precieze controle. De vervormbaarheid van aluminium stelt ontwerpers in staat om voertuigvormen te ontwerpen die geoptimaliseerd zijn voor maximale prestaties.

Waarom wordt aluminium gebruikt voor blikjes?

Aluminium blikken zijn kneedbaarder en lichter dan stalen blikken (aluminium is een derde zo zwaar als staal), en roesten of roesten ook niet. Aluminium wordt gelegeerd met kleine hoeveelheden van verschillende metalen zoals magnesium of mangaan om het de eigenschappen te geven die nodig zijn voor elke specifieke taak. Aluminium blikken zijn niet magnetisch.

Waarom wordt aluminium gebruikt om kookgerei te maken?

Kookgerei, zoals potten, pannen en menuschalen, worden vaak van aluminium gemaakt omdat het licht is en warmte goed geleidt, waardoor het energie-efficiënt is voor verwarmen en koelen. Deze eigenschappen maken het ook een geprefereerd materiaal voor verpakking.

Waarom wordt aluminium gebruikt om treinen te maken?

Aluminium biedt een aantal voordelen voor hogesnelheidstreinen: het is relatief licht in vergelijking met staal, gemakkelijker te assembleren doordat er minder onderdelen nodig zijn, en het is zeer corrosiebestendig. De meest gebruikte legeringen voor treinen zijn 5083-H111, 5059, 5383, 6060 en het nieuwere 6082.

Hoe is aluminium waarschijnlijk gebruikt om het vervoer te verbeteren?

Het gebruik van aluminium verbetert ook de wegligging door het lagere zwaartepunt en de verminderde massa, verbetert de energie-absorptie tijdens een botsing en verkort de remafstand.

Waarom wordt aluminium gebruikt voor keukengerei?

Kookgerei, zoals potten, pannen en menubakken, worden vaak van aluminium gemaakt omdat het licht is en warmte goed geleidt, waardoor het energiezuinig is voor verwarming en koeling. Deze eigenschappen maken het ook tot een geprefereerd materiaal voor verpakking.

Waarom wordt aluminium gebruikt voor bierblikjes?

Terwijl bijna alle voedselblikken gemaakt zijn van staal, maken de unieke eigenschappen van aluminium het ideaal voor het verpakken van koolzuurhoudende dranken. Het typische aluminium blikje weegt minder dan een halve ons, maar de dunne wanden weerstaan meer dan 90 pond druk per vierkante inch uitgeoefend door het koolzuurgas in bier en frisdranken.

Waarom wordt aluminium gebruikt voor het verpakken van levensmiddelen?

(a) Aluminium is buigzaam, zacht en reageert niet met levensmiddelen, daarom wordt het gebruikt om levensmiddelen in te pakken.

Kan aluminium gebruikt worden om te koken?

Lichtgewicht aluminium is een uitstekende warmtegeleider, maar het reageert ook sterk met zure voedingsmiddelen zoals tomaten, azijn en citrusvruchten. Koken in aluminium kan de smaak en het uiterlijk van het voedsel veranderen en de pan kan een poreus oppervlak krijgen. De hoeveelheid aluminium die in het voedsel lekt, is echter minimaal.

Waar wordt aluminium voor gebruikt in auto’s?

De auto-industrie gebruikt aluminium voor het frame en de carrosserie van de auto, elektrische bedrading, wielen, lampen, verf, transmissie, airconditioner condensor en leidingen, motoronderdelen (zuigers, radiator, cilinderkop) en magneten (voor snelheidsmeters, toerentellers en airbags).

Waarom wordt aluminium gebruikt in transport?

Aluminium in voertuigen verhoogt de veiligheid: aluminium is niet alleen licht, maar ook sterk. Het gebruik van aluminium verbetert ook de wegligging door het lagere zwaartepunt en de kleinere massa, verbetert de energieabsorptie tijdens een botsing en verkort de remweg.

Vorig artikel

Bespaart het archiveren van e-mails ruimte in Gmail?

Volgend artikel

Hoeveel kost het om een kamer te gipsen?

You might be interested in …

Wat zijn de ingrediënten van Rejuvenate?

Te veel UV-straling kan de huid beroven van vocht en schade veroorzaken onder de oppervlakte. Voeg daar reisgerelateerde stress aan toe en het is een recept voor een droge, vochtarme en beschadigde huid. Gelukkig is […]