Dit klinkt misschien vreemd, maar je bent nog steeds niet zwanger! De bevruchting van je eicel door het sperma zal pas tegen het einde van deze week plaatsvinden – lees meer over de bevruchting in het gedeelte Jouw lichaam hieronder.
Hoewel je zult moeten wachten om erachter te komen welke kleur je de kinderkamer gaat verven, zal het geslacht van je baby worden bepaald op het moment van de bevruchting. Van de 46 chromosomen die het genetisch materiaal van een baby vormen, zijn er slechts twee – een van het sperma en een van de eicel – bepalend voor het geslacht van de baby. Deze staan bekend als de geslachtschromosomen. Elke eicel heeft een X-geslachtschromosoom; een spermacel kan zowel een X- als een Y-geslachtschromosoom hebben. Als het sperma dat uw eicel bevrucht een X-chromosoom heeft, krijgt u een meisje; als het een Y-chromosoom heeft, wordt uw baby een jongen.
Je lichaam
Je baarmoederslijmvlies, dat de baby zal voeden, ontwikkelt zich, en je lichaam scheidt follikelstimulerend hormoon (FSH) af, dat een eicel stimuleert om te rijpen. Aan het eind van deze week ben je halverwege je menstruatiecyclus (als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt), en treedt de eisprong op (je eierstok laat een eitje los in de eileider).
Dit is het moment waarop je de meeste kans hebt om zwanger te worden. Als je zonder bescherming geslachtsgemeenschap hebt rond de tijd dat je ovuleert, kun je zwanger worden. Nadat je partner is geëjaculeerd, reizen miljoenen zaadcellen door de vagina, waarvan er honderden in de eileider terechtkomen, waar je eitje ligt te wachten. Meestal slaagt één zaadcel erin de eicel binnen te dringen, en vindt er een bevruchting plaats. Als dat gebeurt, ben je zwanger – hoewel je nog geen veranderingen in je lichaam zult voelen.