30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Hoeveel bloedverlies is normaal na een miskraam?

Rachael is een freelance gezondheidszorg schrijver en critical care verpleegkundige gevestigd in de buurt van Cleveland, Ohio.

Monique Rainford, MD, is gecertificeerd in de verloskunde-gynaecologie, en is momenteel assistent klinisch professor aan Yale Medicine. Zij is de voormalige chef obstetrie-gynecologie van Yale Health.

Vaginaal bloedverlies is een veel voorkomend teken van een miskraam. Het kan variëren van lichte vlekken of bruinachtige afscheiding tot hevige bloedingen en helderrood bloed of stolsels. Het bloeden kan in de loop van een paar dagen komen en gaan. Licht bloedverlies tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap komt echter ook vaak voor en is niet noodzakelijk een teken van een miskraam.

Bloedingen in het begin van de zwangerschap komen vaak voor bij ongeveer 15 tot 25 op de 100 zwangerschappen.

Zwangerschapsverlies dat in week 20 van de zwangerschap of eerder optreedt, wordt een miskraam genoemd. Naast bloedingen zijn andere symptomen van een miskraam onder meer krampen en pijn in de buik, roze vaginaal vocht, duizeligheid en afscheiding van weefsel via de vagina. Het is belangrijk dat je meteen je arts belt als je symptomen van een miskraam hebt.

Portret van jonge vrouw die thuis door het raam kijkt

Robin Gentry / EyeEm / Getty Images

Doel

Miskraambloeding, of bloeding die optreedt bij zwangerschapsverlies, is een onderdeel van het voortplantingsproces. Tijdens de zwangerschap krijgt een moeder ongeveer 1,5 liter bloed binnen. Een deel van dit extra bloed wordt door het lichaam van de moeder verspreid om de extra belasting en het verwachte bloedverlies tijdens de bevalling op te vangen. Een liter van deze bloedaanwas bevindt zich alleen al in de baarmoeder en de placenta.

De hoeveelheid miskraambloedingen die kan optreden, hangt af van je gezondheid, je medische voorgeschiedenis en hoe ver je in de zwangerschap bent. Al het weefsel in de baarmoeder – het verdikte baarmoederslijmvlies, de placenta en het foetale weefsel – wordt uitgedreven.

In sommige gevallen kan er weefsel van de zwangerschap achterblijven. Dit wordt een onvolledige abortus genoemd en kan tot complicaties leiden.

Belang

Het proces van bloeden en het uitdrijven van weefsel van een verloren zwangerschap is belangrijk omdat achtergebleven weefsel miskraamcomplicaties kan veroorzaken voor de moeder en toekomstige vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken.

Het bloeden kan tot een paar weken duren en uw arts zal u suggesties doen voor de verzorging na een miskraam. Deze kunnen zijn:

 • gedurende één tot twee weken geen geslachtsgemeenschap hebben
 • gedurende één tot twee weken niets in de vagina inbrengen, zoals een tampon
 • Het krijgen van counseling en geestelijke gezondheidszorg ondersteuning
 • Anticonceptie gebruiken als u niet meteen weer zwanger wilt worden

Risicofactoren

Een aantal factoren kan het risico op een miskraam verhogen. Ongeveer 50% van de miskramen in het eerste trimester zijn het gevolg van afwijkingen in de genen van de baby. Dit komt vaker voor bij moeders die ouder zijn dan 35 jaar.

Andere risicofactoren voor zwangerschapsverlies en miskraambloeding zijn

 • eerdere miskraam
 • Infectie
 • Zwaarlijvigheid
 • Ziekte van de schildklier
 • Stress
 • Bloedstollingsstoornissen
 • Drugs- of alcoholmisbruik
 • Gifstoffen in het milieu
 • Subchorionale bloeding

Complicaties

In zeldzame gevallen kan een zwangerschap verloren gaan omdat de zwangerschap zich buiten de baarmoeder ontwikkelt. Dit wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap genoemd. Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen kunnen ernstig zijn, omdat het risico bestaat dat u inwendige bloedingen krijgt.

Een andere complicatie die na een miskraam kan optreden, is achtergebleven foetaal weefsel: foetaal weefsel of andere producten van de conceptie die na een miskraam in de baarmoeder achterblijven. Het kan weken duren voordat al het weefsel van een zwangerschap uit de baarmoeder is verdreven, en soms blijft er nog weefsel achter. Hoewel het niet noodzakelijkerwijs een spoedprocedure is, kan uw arts u ook aanraden actie te ondernemen om er zeker van te zijn dat al het weefsel wordt uitgedreven.

Het hebben van een miskraam kan het risico op een volgende miskraam vergroten. De meeste moeders – 87% – worden na een miskraam weer succesvol zwanger, maar soms kunnen er nieuwe miskramen optreden.

Vaak gestelde vragen

Hoe lang duurt het bloeden bij een miskraam?

Elke persoon is anders, maar een miskraambloeding kan ongeveer twee weken duren. Dit is de tijd die uw lichaam nodig heeft om weefsel en overtollig bloed van de zwangerschap te verwijderen. Als u medische of chirurgische hulp nodig hebt om weefsel te verwijderen, kan de bloeding langer duren.

Wanneer moet u zich zorgen maken over bloedingen na een miskraam?

Als het bloeden erg hevig wordt of als u andere symptomen hebt, zoals duizeligheid, moet u onmiddellijk medische hulp inroepen.

Hoe lang duurt een miskraam als het bloeden eenmaal is begonnen?

Het hevige bloeden en het doorbreken van de zwangerschap kunnen in de eerste uren optreden, maar het bloeden kan daarna nog enkele weken doorgaan.

Hoe stopt het bloeden na een miskraam?

Het bloeden stopt vanzelf als het lichaam al het weefsel en bloed van de zwangerschap heeft afgegeven. Medische of chirurgische hulp kan nodig zijn als uw lichaam niet al het weefsel uit zichzelf kan verwijderen.

Hoeveel bloedverlies is normaal tijdens een miskraam?

Dat kan voor iedereen anders zijn en hangt sterk af van het stadium van uw zwangerschap op het moment van de miskraam.

Overzicht

Bloedingen kunnen na een miskraam in lichte of hevige mate optreden. Het is het proces waarbij het foetale weefsel en bloed uit uw lichaam worden verdreven, en het kan ongeveer twee weken duren. Merk op dat het ook gebruikelijk is om bloedingen te hebben in het eerste trimester, dus bloedingen betekenen niet dat je zeker een miskraam hebt gehad. Als u vaginaal bloedverlies heeft en u zich zorgen maakt over een miskraam, praat dan met uw arts.

Een woord van Verywell

Een zwangerschapsverlies kan zich voordoen met of zonder bloedingen. Het kan moeilijk zijn om te bepalen of uw bloeding een normaal onderdeel van de zwangerschap is of het gevolg van een zwangerschapsverlies. Uw arts zal tests moeten uitvoeren om te bevestigen of er sprake is van een miskraam en kan u controleren om er zeker van te zijn dat u al het zwangerschapsweefsel hebt uitgestoten.

Als u te maken krijgt met zwangerschapsverlies, bespreek dan met uw arts wat u kunt verwachten en zorg voor een goed steunsysteem.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoeveel moet ik bloeden na een miskraam?

Na je miskraam kun je tot 2 weken lang ongemak en bloedverlies hebben. Dingen om te overwegen: gebruik maandverband voor het bloeden, geen tampons. Gebruik medicijnen zoals paracetamol voor het ongemak.

Wanneer moet ik me zorgen maken over bloedverlies na een miskraam?

Wanneer moet je je zorgen maken over bloedingen na een miskraam? Als het bloeden erg hevig wordt of als je andere symptomen ervaart, zoals duizeligheid, moet je meteen medische hulp inroepen.

Hoe weet ik of de miskraam compleet is?

Als u in uw eerste trimester een miskraam krijgt, kunt u ervoor kiezen om 7 tot 14 dagen na een miskraam te wachten tot het weefsel op natuurlijke wijze is uitgeplast. Dit wordt expectant management genoemd. Als de pijn en het bloeden in deze periode minder zijn geworden of helemaal zijn gestopt, betekent dit meestal dat de miskraam is afgelopen.

Is een D&C nodig bij een miskraam van 6 weken?

Volgens de American Pregnancy Association kunnen vrouwen tot 10 weken veilig op eigen kracht een miskraam krijgen, maar kan een D&C worden aanbevolen voor vrouwen die later dan 10-12 weken een miskraam krijgen 1.

Wat veroorzaakt langdurig bloeden na een miskraam?

Oorzaken. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor bloedingen na een miskraam, maar verreweg de meest voorkomende is achtergebleven producten van de bevruchting of een incomplete miskraam. Wanneer er zwangerschapsresten in de baarmoeder achterblijven, gebeurt het normale samentrekken van de baarmoeder, dat na een miskraam plaatsvindt, niet.

Hoe weet ik of ik een bloeding heb tijdens een miskraam?

Als je in minder dan 2 uur door een tampon heen bloedt, kan het zijn dat je overmatig bloedt. Als u in minder dan een uur door een groot kompres bloedt, moet u meteen hulp zoeken. Misschien hoort u over andere symptomen die op bloedverlies kunnen wijzen. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken voordat deze symptomen zich voordoen.

Hoe weet ik of ik bloedverlies heb?

Tekenen van zeer ernstige bloedingen zijn: zeer lage bloeddruk. snelle hartslag. zweterige, natte huid die vaak koel aanvoelt.

Is het beter om een D&C of natuurlijke miskraam te hebben?

1.

Een D&C is een routine en veilige procedure maar houdt wel risico’s in van baarmoederperforatie, infectie en verklevingen (deze zijn zeldzaam) 2. Bij een natuurlijke miskraam is er een risico dat je op de lange termijn een D&C nodig hebt. Na 10 weken is de kans groter dat een natuurlijke miskraam onvolledig is, waardoor een D&C nodig is 3.

Wat gebeurt er als je geen D&C laat doen na een miskraam?

Bij ongeveer de helft van de vrouwen die een miskraam krijgen, is geen D&C procedure nodig. Als de miskraam plaatsvindt voor de 10 weken van de zwangerschap, zal het waarschijnlijk vanzelf gaan en geen problemen veroorzaken. Na de 10e week van de zwangerschap is er een grotere kans op een incomplete miskraam.

Is bloeden 4 weken na een miskraam normaal?

baarmoeder, dat is een medische noodsituatie. Soms is er geen verklaring voor bloedingen in de vroege zwangerschap. Het is normaal om tot 3 weken na een miskraam bloedingen te hebben. Als je na 3 weken nog steeds bloedt, bel dan de Early Pregnancy Assessment Clinic (EPAC).

Welke kleur heeft het bloed bij een miskraam?

Bloedingen tijdens een miskraam kunnen bruin lijken en lijken op koffiedik. Of het kan roze tot helder rood zijn. Het kan afwisselend licht en hevig zijn of zelfs tijdelijk stoppen voordat het weer begint. Als je een miskraam hebt voordat je acht weken zwanger bent, kan het er hetzelfde uitzien als een zware menstruatie.

Kun je te veel bloed verliezen tijdens een miskraam?

Je arts zal je adviseren of het bloedverlies dat je ervaart normaal is naarmate een miskraam vordert. Te veel bloedverlies kan echter gevaarlijk voor u zijn. Een klein percentage van de vrouwen heeft een bloeding als complicatie van een miskraam.

Waar moet ik op letten na een miskraam?

Na een miskraamHet is gebruikelijk om na een miskraam pijn en bloedingen te hebben. Raadpleeg een arts of ga naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis bij hevige pijn en bloedingen (sterker dan menstruatiepijn), abnormale afscheiding (vooral als die stinkt), of koorts.

Kan een miskraam een bloeding veroorzaken?

Te veel bloedingen kunnen echter gevaarlijk voor je zijn. Een klein percentage van de vrouwen heeft een bloeding als complicatie van een miskraam. De algemene regel is dat je onmiddellijk medische hulp moet zoeken als je in minder dan een uur door een menstruatiekompres heen bent.

Wat is het verschil tussen bloeden en een bloeding?

Bloeden, ook wel hemorragie genoemd, is de naam die gebruikt wordt om bloedverlies te beschrijven. Het kan verwijzen naar bloedverlies binnen het lichaam, interne bloeding genoemd, of naar bloedverlies buiten het lichaam, externe bloeding genoemd. Bloedverlies kan in bijna elk deel van het lichaam optreden.

Vorig artikel

Zijn de verhoudingen 12 en 23 gelijkwaardig?

Volgend artikel

Sturen Katholieke Kerken Geld Naar Het Vaticaan?

You might be interested in …

Kun je een diamant verbranden?

Ze zeggen dat diamanten de beste vriend van een meisje zijn en dat je 3 maandsalarissen moet betalen voor een diamanten verlovingsring (“ze” zijn natuurlijk de diamantmarketeers). En de diamant is al heel lang een […]

Wat zijn de types van ambachtslieden?

Zij worden de Artisanale Promotor, de Artisanale Knutselaar, de Artisanale Uitvoerder, en de Artisanale Componist genoemd. De meest routineuze gebeurtenissen lijken spannend door de theatrale opsmuk van de promotor. Zij verspillen niet veel tijd aan […]