30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Is BPA-vrij plastic echt veilig?

Het gebruik van “BPA-vrije” plastic producten zou even schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid – met inbegrip van de zich ontwikkelende hersenen – als producten die de controversiële chemische stof bevatten, suggereren wetenschappers in een nieuwe studie geleid door de Universiteit van Missouri en gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Gedurende decennia hebben wetenschappers BPA uitgebreid bestudeerd in diermodellen met resultaten die erop wijzen dat de chemische stof een rol speelt in vroegtijdig zwangerschapsverlies, placentaziekten en verschillende negatieve gezondheidsuitkomsten na de geboorte. Nu deze negatieve gezondheidseffecten meer en meer bekend zijn geworden, zijn bedrijven overgegaan op het gebruik van alternatieve chemicaliën om plastic producten te ontwikkelen — namelijk waterflessen en voedselcontainers — en vaak labelen ze deze als “BPA-vrij”. MU wetenschapper Cheryl Rosenfeld waarschuwt echter dat deze chemische alternatieven, zoals bisphenol S (BPS), nog steeds niet veilig zijn voor mensen om te gebruiken.

In de studie richtten Rosenfeld en haar collega’s zich op het onderzoeken van de effecten van BPS op de placenta van een muis. Ze zei dat de placenta dient als een historisch verslag van wat een ongeboren kind te wachten staat terwijl het in de baarmoeder zit; de placenta kan ook alles waaraan de moeder in haar bloed kan zijn blootgesteld, zoals schadelijke chemicaliën, overbrengen op het zich ontwikkelende kind.

“Synthetische chemicaliën zoals BPS kunnen door de placenta van de moeder dringen, dus wat er in het bloed van de moeder circuleert kan gemakkelijk worden overgedragen op het zich ontwikkelende kind,” zei Rosenfeld, een hoogleraar biomedische wetenschappen in het College of Veterinary Medicine, onderzoeker in het Bond Life Sciences Center, en lid van de onderzoeksfaculteit van het Thompson Center for Autism and Neurobehavioral Disorders bij MU. “Dit muismodel is het beste model dat we nu hebben om de mogelijke effecten van BPS tijdens de menselijke zwangerschap te simuleren, omdat de placenta zowel bij muizen als mensen een vergelijkbare structuur heeft.”

Rosenfeld voegt eraan toe dat de placenta dient als primaire bron van serotonine voor de ontwikkeling van de foetale hersenen bij zowel muizen als mensen. Serotonine, hoewel algemeen geassocieerd met het gevoel van geluk, is een natuurlijke chemische stof die de functies van een persoon kan beïnvloeden, met inbegrip van hun emoties en fysieke activiteiten zoals slapen, eten en verteren van voedsel.

“De placenta reageert op zowel natuurlijke chemicaliën als synthetische chemicaliën die het lichaam verkeerd interpreteert als natuurlijke chemicaliën, maar het lichaam heeft niet de mogelijkheid om de schadelijke effecten van dergelijke industrieel vervaardigde chemicaliën te verzachten,” zei Rosenfeld. “Belangrijker nog is dat deze chemicaliën de serotonineproductie van de placenta kunnen verlagen. Lagere serotonineniveaus kunnen de ontwikkeling van de foetale hersenen in gevaar brengen omdat de hersenen tijdens deze kritieke periode in de ontwikkeling afhankelijk zijn van de placenta om serotonine te produceren. Aldus kan blootstelling aan BPA of zelfs zijn vervanger, BPS, tijdens de ontwikkeling leiden tot langdurige gevolgen voor de gezondheid”.

Het onderzoek van Rosenfeld is een voorbeeld van een vroege stap in translationele geneeskunde, of onderzoek dat gericht is op het verbeteren van de menselijke gezondheid door het bepalen van de relevantie van dierwetenschappelijke ontdekkingen voor mensen. Dit onderzoek kan de basis vormen voor precisiegeneeskunde, oftewel gepersonaliseerde gezondheidszorg voor mensen. Precisiegeneeskunde zal een belangrijk onderdeel zijn van het NextGen Precision Health Initiative — de topprioriteit van het University of Missouri System — door te helpen medische doorbraken te versnellen voor zowel patiënten in Missouri als daarbuiten.

Ontvang een gratis digitale “Mythes over stofwisseling” uitgave van New Scientist en ontdek de 7 dingen die we altijd verkeerd doen over voeding en lichaamsbeweging. Claim uw exemplaar nu >>>

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Is BPA-vrij plastic nog veilig?

De “BPA-vrije” labels op plastic flessen dienen als een geruststelling dat het product veilig is om uit te drinken. Maar nieuw onderzoek voegt aan het groeiende bewijs toe dat BPA-vrije alternatieven misschien niet zo veilig zijn als consumenten denken. Onderzoekers ontdekten dat bij muizen, BPA vervangers verminderde spermaproductie en minder levensvatbare eitjes veroorzaakten.

Is BPA Free slechter dan BPA?

Ze werken als verstoorders op veel van dezelfde manieren als BPA; in feite, zijn niet alleen veel BPA-vrije plastic alternatieven slecht voor je – in sommige gevallen, zijn ze slechter dan BPA zelf.

Lekt BPA-vrij plastic uit in voedsel?

In 2012 verbood de U. S. Food and Drug Administration de verkoop van babyflesjes die bisfenol A (BPA) bevatten, een stof die vaak in plastics voorkomt. Elk restje BPA dat niet wordt verbruikt in de reactie die wordt gebruikt om een plastic container te maken, kan uitlogen in de inhoud ervan.

Is BPA Vrij Belangrijk?

Blootstelling aan BPA is een zorg vanwege de mogelijke gezondheidseffecten op de hersenen en de prostaatklier van foetussen, zuigelingen en kinderen. Het kan ook het gedrag van kinderen beïnvloeden. Aanvullend onderzoek suggereert een mogelijk verband tussen BPA en verhoogde bloeddruk, type 2 diabetes en hart- en vaatziekten.

Wat is het veiligste plastic?

Polypropeen (PP)
Polypropyleen (PP) wordt beschouwd als het veiligste plastic op de markt. Het is niet berucht voor het uitlogen van gevaarlijke stoffen, en het is FDA goedgekeurd voor gebruik met voedsel en dranken.

Is glas beter dan BPA-vrij plastic?

Glas is een gezonder alternatief Als het gaat om gezondheidsvoordelen en veiligheid in de keuken, is glas een beter materiaal. Maar helaas kunnen zelfs BPA-vrije kunststoffen giftige chemicaliën afgeven als ze worden verhit. Als u op zoek bent naar een voedsel- en gezinsveilige opslagoplossing, is glas de betere keuze.

Hoe weet je of iets BPA-vrij is?

Hoe weet je of Plastic BPA Vrij isDraai de fles of pot om, en kijk op de bodem om te zien of het een plastic hars identificatie code bevat (ook wel recycling code genoemd). Als u 1, 2, 4, 5 of 6 ziet, kunt u er gerust van uitgaan dat de fles of het potje BPA-vrij is.

Welk plastic is het minst giftig?

HDPE
Hoge dichtheid polyethyleen, of HDPE. De meeste melkkannen, wasmiddel- en sapflessen, botervlootjes en verpakkingen voor toiletartikelen zijn gemaakt van HDPE. Dit plastic is meestal ondoorzichtig van kleur, wordt als veilig beschouwd en heeft een laag risico op uitloging.

Welk plastic is niet giftig?

Polypropeen is een kunststof. Van de commerciële plastieken op de markt vandaag, wordt polypropyleen beschouwd als één van de veiligste. Het is FDA-goedgekeurd voor contact met voedsel, dus je vindt polypropyleen in voedselcontainers zoals die voor yoghurt, roomkaas en boterproducten.

Moet ik mijn oude Tupperware weggooien?

Moet je oud Tupperware weggooien? Als uw Tupperware-bakje oud is, moet u het voor andere doeleinden gebruiken en er geen voedsel meer in bewaren of opwarmen. Toch moet je plastic verpakkingen niet zomaar weggooien, want ze breken niet snel af en het kan 1000 jaar duren voor ze volledig afgebroken zijn.

Is het beter om uit glas of roestvrij staal te drinken?

Glas is het veiligste type waterfles en biedt de zuiverheid van smaak, maar roestvrij staal biedt isolatie voordelen die je dranken warm of koud houden.

Hoe kan je zien of plastic niet giftig is?

Als je ze gaat gebruiken, moet je onthouden welke minder gevaarlijk zijn. Samenvattend, kunststoffen in de categorieën #2, #4 en #5 worden over het algemeen als veilig beschouwd. Wees op je hoede om ze in de magnetron te stoppen, zelfs als er “magnetron-veilig” op staat.

Welk plastic is het veiligst?

Polypropeen (PP)
Polypropyleen (PP) wordt beschouwd als het veiligste plastic op de markt. Het is niet berucht om het uitlogen van gevaarlijke stoffen, en het is FDA goedgekeurd voor gebruik met voedsel en dranken.

Is gebotteld water BPA vrij?

1. Plastic water (en frisdrank) flessen bevatten geen BPA. De belangrijkste reden die de meeste artikelen aanvoeren om plastic waterflessen te vermijden is dat ze bisfenol A (BPA) bevatten. De waarheid is, dat bijna alle plastic water (en frisdrank) flessen eigenlijk gemaakt zijn van een plastic genaamd polyethyleen terephthalate, ook bekend als PET.

Wat is de veiligste plastic container?

In het algemeen zijn de nummers 1, 2, 4 en 5 de veiligste keuzes voor gebruik in voedsel. De American Academy of Pediatrics raadt aan om plastic verpakkingen met de codes 3, 6 en 7 te vermijden. Plastic nummer 3 bevat vinyl of polyvinylchloride (PVC), 6 heeft polystyreen en 7 kan verschillende kunststoffen bevatten, zoals Bisfenol A (BPA).

Vorig artikel

Kan een kat een andere kat doden?

Volgend artikel

Wat is een regenboogbaby zwangerschap?

You might be interested in …

Hoe hergebruikt u UV-hars?

Deze hars kan hergebruikt worden, dus doe het zeker terug in de verpakking. Open de container, en doe een trechter in de opening. Het beste is als de trechter een gaasfilter heeft. Giet langzaam de […]