Console modding en save game editors zijn nu illegaal in Japan. Een recente wijziging in de “Wet ter voorkoming van oneerlijke concurrentie” (不正v争防止法) heeft drie nieuwe beperkingen toegevoegd voor gamers in Japan (en een aantal forse boetes voor het overtreden ervan).
Fans modden al tientallen jaren consoles en emuleren games, maar een recente wijziging in de Japanse wet [Japans] heeft de zaken een beetje gevaarlijker gemaakt. De wetswijziging brengt drie belangrijke veranderingen met zich mee volgens een Reddit inzending op /r/emulation.
Ten eerste, save game editors zijn niet langer legaal in Japan. Ten tweede zijn alle diensten die savegame-editing aanbieden of console modding mogelijk maken (ogenschijnlijk voor het spelen van illegale games of geïmporteerde games) ook verboden. Ten slotte is de wederverkoop van seriële sleutels voor spellen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de ontwikkelaar/uitgever niet langer toegestaan.
Overtreding van deze nieuwe beperkingen op het modden van consoles en het bewerken van savegames kan leiden tot vijf jaar gevangenisstraf en/of een boete van 5 miljoen yen (45.875 euro). Overtreders van deze wijzigingen in de wet ter voorkoming van oneerlijke concurrentie kunnen ook civielrechtelijk worden vervolgd, met inbegrip van een vergoeding voor eventueel financieel verlies en eventuele bijkomende schade.
De nieuwe wetswijzigingen met betrekking tot save game editors en console modding lijken ook zorgwekkend vaag te zijn. (Ik moet even vermelden dat ik geen advocaat ben – laat staan een Japanse advocaat – en dat dit op geen enkele wijze juridisch advies inhoudt). Zoals een Redditor op /r/emulation opmerkt, is een eenvoudige hex editor aantoonbaar in strijd met deze wet. Hoewel het kan worden gebruikt om spelopslagen in bepaalde formaten te wijzigen, heeft het ook tal van andere goedaardige toepassingen in programmeren en andere computer-gerelateerde gebieden.
Naar verwachting zal een handvol bedrijven door deze wet worden getroffen. We hebben het niet alleen over winkels die moddingdiensten voor consoles verkopen, hoor. Save game editors zijn vaak een fysiek product dat op spelcomputers kan worden aangesloten. Cyber Gadget’s PS4 save editor (die in maart 2017 uitkwam) en andere apparaten van het bedrijf lopen tegen deze wetswijzigingen aan, tot het punt dat ze nu uit de handel lijken te zijn genomen.
De wet ter voorkoming van oneerlijke concurrentie hield voorheen hun beperkingen op het illegaal kopiëren van films, muziek en software. Van wat we kunnen zien, lijkt dit Japan’s equivalent van de DMCA, een wet die af en toe is gebruikt om modding in het Westen te voorkomen. Hackers, modders en piraten zullen helaas merken dat de wet zojuist een stuk strenger is geworden.
Wat vind jij van de nieuwe Japanse beperkingen op save game editors en console modding? Denk je dat de nieuwe Japanse wetten verstandig zijn? Laat het ons weten in de reacties hieronder!