20 mei 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Is er een kogelvrij metaal?

Een voertuig maken dat volledig ondoordringbaar is voor kogels is niet onmogelijk, maar het zou zo omvangrijk en zwaar zijn door zijn dikke pantserbeplating dat het nauwelijks zou kunnen bewegen. Tenzij je het bouwt met een nieuw kogelwerend materiaal, ontwikkeld aan de North Carolina State University, dat lichtgewicht piepschuim nabootst.

Composiet-metaalschuim – of kortweg CMF – is een materiaal dat bestaat uit holle metalen bolletjes die omgeven zijn door een matrix die kan bestaan uit verschillende soorten metalen, waaronder titanium of zelfs legeringen. Als je ooit die kleine witte bolletjes piepschuim hebt moeten opruimen na het uitpakken van een gadget, dan weet je al een beetje wat dit materiaal is. De onderzoekers achter deze studie maakten hun CMF uitsluitend van staal, om de sterkte en de stopkracht ervan te maximaliseren.

Het CMF-materiaal werd vervolgens ingeklemd tussen een laag keramiek, die diende als frontplaat, en een dunne aluminium achterplaat, om een composiet pantserpaneel te creëren. Het paneel werd getest tegen kogels van 0,50 kaliber en pantserpenetrerende kogels van 0,50 kaliber, waarbij botssnelheden werden gemeten tussen 500 meter per seconde (1.118 mijl per uur) en 885 MPS (1.980 MPH). Met andere woorden, een van de gemeenste projectielen die het kan tegenkomen in een conflictsituatie.

Bij de inslag kon de laag van samengesteld metaalschuim tot 75% van de energie van de kogelkogels absorberen, en tot 78% voor de pantserdoorborende kogels, terwijl het verbrokkelde. Ter vergelijking: een pantserplaat van gewalst staal met dezelfde stootkracht zou minstens twee keer zoveel wegen als het in deze studie geteste samengestelde pantser. Dat is niet alleen een aanzienlijke gewichtsbesparing die de veiligheid, wendbaarheid en brandstofefficiëntie van gepantserde voertuigen zou kunnen verbeteren, de CMF panelen vereisen ook aanzienlijk minder grondstoffen dan massief staal voor ongeveer dezelfde hoeveelheid bescherming.

Maar het wordt beter. De onderzoekers geloven dat het samengestelde pantser nog lichter zou kunnen worden door de dikte van de keramische en aluminium lagen te optimaliseren door bijkomende testen en door de lijm te verbeteren die de verschillende lagen van de panelen samenhoudt. Het CMF-materiaal blijkt ook zeer doeltreffend te zijn in het blokkeren van röntgen- en gammastralen, neutronenstraling, en kan vuur en hitte aan bij een temperatuur die twee keer hoger is dan die van een massieve stalen plaat.

Zodra CMF het laboratorium verlaat, zal het ongetwijfeld gebruikt worden door militairen en ordehandhavers, maar het heeft ook andere veelbelovende toepassingen, zoals het beter beschermen van ruimtevaartuigen tegen brokstukken en straling, en zelfs het veiliger maken van auto’s. De meesten van ons zouden ook heel blij zijn als dit materiaal in onze smartphones zou worden verwerkt, zodat de klap van een val wordt opgevangen met een paar deuken in plaats van een verbrijzeld scherm.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Welk metaal is het best bestand tegen kogels?

Kevlar is het meest gebruikte materiaal als pantser tegen kogels die in handwapens worden gebruikt, vanwege zijn slagvastheid, hoge sterkte en lage gewicht. Deze eigenschappen maken Kevlar tot een ideaal materiaal om in kogelvrije vesten te worden gebruikt in vergelijking met andere materialen.

Door welk metaal kan een kogel niet gaan?

Elk metaal als je er maar genoeg van gebruikt. Zelfs kwik en indium kunnen een kogel tegenhouden als de omstandigheden goed zijn, en je genoeg tussen jou en de schutter stopt.

Kan ijzer een kogel tegenhouden?

[Helaas, zelfs een 9mm pistool kan gemakkelijk een gat door een gietijzeren braadpan schieten. Twee braadpannen kunnen echter pistoolkogels tegenhouden, dus doe ermee wat je wilt. Een gietijzeren kuip zou kunnen werken als je je er achter kon verstoppen, vooral als je hem met water kon vullen. [/color-box]

Kan goud kogelvrij zijn?

Gold Flex is lichter dan geweven Kevlar, Twaron en ander Ballistisch materiaal. Volgens de fabrikant biedt Gold Flex een superieure kogelwerende bescherming. Omdat de vezels recht zijn gelegd en niet in een geweven weefselconfiguratie, wordt door de fabrikant een superieure weerstand tegen kogelpenetratie geclaimd.

Kan een munt een kogel tegenhouden?

Ja, dat kan en is al gebeurd. Er zijn veel variabelen die op hun plaats moeten vallen, zoals de draaiende munt moet met het gezicht naar de kogel gericht zijn op het moment van de inslag, de munt moet dun genoeg zijn voor de specifieke kogel (snelheid, kaliber etc) om er doorheen te dringen.

Kan een halsketting een kogel tegenhouden?

Ketting van man stopt vallende kogel – Video №1 | Start tijd – 0:39

Kan diamanten plaat een kogel tegenhouden?

Pound for pound, diamanten zijn niet erg goed in het stoppen van kogels. De energie die geabsorbeerd wordt door het versplinteren van diamanten is veel minder dan de energie die geabsorbeerd wordt door het vervormen van metalen. Een plaat van staal zou beter zijn in het stoppen van kogels dan een plaat van diamant.

Zal titanium een kogel tegenhouden?

Titanium kan enkelvoudige treffers verdragen van hoog kaliber kogels, maar het versplintert en wordt doorboorbaar bij meervoudige treffers van militaire, pantser doorborende kogels. De meeste wapens die legaal door individuen worden gekocht, zullen titanium waarschijnlijk niet doorboren.

Hoe dik moet je zijn om kogelvrij te zijn?

[Het korte antwoord is morbide obesitas. De wetenschap toont aan dat een 9mm kogel uit een handpistool door 60 cm vet kan snijden voor hij stopt. Hij veroorzaakt echter een kubieke centimeter schade voor elke afgelegde centimeter, dus zelfs als hij stopt voor hij de organen bereikt, kan de schok inwendige schade veroorzaken. [/color-box]

Kan een kogelwerend vest een AK 47 stoppen?

Normaal gesproken kan een NIJ Level IIIA kogelwerend vest in combinatie met Level IV hard armor panelen AK-47 kogels tegenhouden, inclusief pantser doorborende. Level IV hard armor panelen kunnen worden gekocht door officieren en zijn niet beperkt tot militairen. Een autodeur is niet efficiënt tegen een AK-47.

Zijn diamanten kogelvrij?

Het lijkt niet onredelijk om je af te vragen of diamanten kogelvrij zijn, aangezien diamant het hardste natuurlijke materiaal ter wereld is. Diamanten zijn echter niet kogelvrij in het algemeen, want hoewel zij hard zijn, zijn zij niet bijzonder taai en hun broosheid zal er toe leiden dat zij versplinteren wanneer zij door een kogel worden getroffen.

Kan een gouden munt een kogel tegenhouden?

Er zijn legendes over gouden munten van $20 en zilveren dollars (de laatste vooral in de dagen van het oude Westen) die een kogel zouden afbuigen of tegenhouden voordat het lood in het lichaam van de persoon zou kunnen komen. Maar moderne kogels die munten in het midden raken, in het bijzonder krachtige kogels zoals de…

Kunnen magneten kogels stoppen?

Kan een sterke magneet die zeer dicht bij de baan van een kogel wordt geplaatst, hem tegenhouden? Typisch, nee. De meeste kogels zijn niet ferromagnetisch – ze worden niet aangetrokken door magneten. Kogels zijn meestal gemaakt van lood, misschien met een koperen omhulsel er omheen, die geen van beide aan een magneet kleven.

Zijn diamanten kogelvrij?

Het lijkt niet onredelijk om je af te vragen of diamanten kogelvrij zijn, aangezien diamant het hardste natuurlijke materiaal ter wereld is. Diamanten zijn echter niet kogelvrij in het algemeen, want hoewel zij hard zijn, zijn zij niet bijzonder taai en hun broosheid zal ertoe leiden dat zij versplinteren wanneer zij door een kogel worden getroffen.

Wat gebeurt er als je op een diamant schiet?

Diamant, hoewel veel harder dan het zachte metaal lood, is niet zo dicht. Wanneer een loden kogel een doelwit raakt, is het metaal zacht genoeg om onmiddellijk plat te gaan bij de inslag of zelfs uit elkaar te vallen en zware fragmenten kunnen zelfs in het doelwit rondstuiteren en enorme schade veroorzaken.

Vorig artikel

Kan ik acrylverf gebruiken op keramische mokken?

Volgend artikel

Wat zoeken ze in een federale achtergrondcontrole?

You might be interested in …