Alcoholische dranken (zowel in flessen als in bulk) kunnen risico’s inhouden voor de menselijke gezondheid, wat betreft kankerverwekkende stoffen (MOET).
Gebottelde alcoholische dranken zijn veiliger dan dranken die in bulk worden geproduceerd, voor wat betreft niet-kankerverwekkende verbindingen (HRI).
Commerciële fermentatie- en distillatieprocessen bieden een gecontroleerde omgeving vergeleken met zelfgemaakte distillaten.
Abstract
Griekse fermentatie- en distillatie-industrieën produceren traditionele gedistilleerde dranken, zoals tsipouro en tsikoudia, die zowel in flessen als in bulkhoeveelheden geconsumeerd worden door de algemene bevolking of door toeristen. Dezelfde gedistilleerde dranken worden sinds vorige eeuwen ook door particulieren thuis geproduceerd, als onderdeel van de plaatselijke cultuur, maar vooral als gevolg van de unieke kenmerken van de Griekse landbouwsector (kleine teeltgebieden met een groot aantal landbouwers). In deze studie werden de concentraties gemeten van kankerverwekkende verbindingen: ethanol en aceetaldehyde; en niet-kankerverwekkende: hogere alcoholen (1-propanol, isobutanol en isoamylalcohol), esters (ethylacetaat), en methanol, om het potentiële risico op kanker en de dagelijkse inname van deze verbindingen te schatten. De blootstellingsmarge (MOE) van kankerverwekkende verbindingen bleek minder dan 500 te zijn (gemiddelde waarde), ruim onder de toxische drempel van 10.000, waarboven er geen publieke bezorgdheid bestaat, zoals voorgesteld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. Bovendien hebben we door middel van risicobeoordeling van niet-kankerverwekkende verbindingen twee specifieke verbindingen in bulk-eau-de-vie (geproduceerd door individuen) geïdentificeerd, namelijk ethylacetaat en isobutanol, met een gezondheidsrisico-index (HRI) groter dan 1 (wat wijst op de mogelijkheid om bij consumptie van grote hoeveelheden bijwerkingen te veroorzaken). Uit onze resultaten blijkt dat gebottelde gedistilleerde dranken, die worden geproduceerd in een gecontroleerde omgeving (alcoholindustrie), een hoger veiligheidsniveau vertonen voor de mens in termen van zowel kankerverwekkende als niet-kankerverwekkende risicobeoordelingsstudies, in vergelijking met bulkdranken die door individuen worden geproduceerd (zonder strikte regelgeving).