Nu hulp nodig? Bel 911 als de persoon bewusteloos is of moeite heeft met ademhalen. Bel Gifhulp op 1-800-222-1222 voor een verbinding met uw plaatselijke antigifcentrum.
Een van de beste manieren om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen is uw handen te wassen met water en zeep. Als water en zeep niet beschikbaar zijn, raadt het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) aan om een handdesinfectans op alcoholbasis te gebruiken die ten minste 60 procent ethanol (ook bekend als ethylalcohol) bevat.
De FDA reguleert handontsmettingsmiddel als receptvrij geneesmiddel, dat zonder recept verkrijgbaar is. Wij testen handontsmettingsmiddelen op kwaliteit omdat het een product is dat wij reguleren. Tijdens recente tests hebben we ernstige veiligheidsproblemen ontdekt met sommige handdesinfecterende middelen, waaronder:
- Verontreiniging met potentieel giftige alcoholsoorten
- Te weinig werkzame stof (ethylalcohol of isopropylalcohol)
- Etiketten met valse, misleidende of onbewezen claims
Sommige handontsmettingsmiddelen zijn teruggeroepen en er zijn meer dan 150 handontsmettingsmiddelen waarvan de FDA aanbeveelt het gebruik onmiddellijk te staken.
Controleer de “niet-gebruiken”-lijst van de FDA
Voordat u handdesinfectans koopt of handdesinfectans gebruikt die u al in huis hebt, raadt de FDA u aan onze ‘niet-gebruiken’-lijst te raadplegen op www.fda.gov/handsanitizerlist. We werken de lijst regelmatig bij als er nieuwe testresultaten bekend worden. Maak een bladwijzer van de lijst in uw webbrowser, zodat u elk handdesinfectansmiddel kunt controleren voordat u het gebruikt.
Hoe u de FDA-lijst van niet-te-gebruiken handdesinfecterende middelen kunt doorzoeken
- Ga naar www.fda.gov/handsanitizerlist.
- Klik of tik op de rode knop met de tekst “Handontsmettingsmiddelen die consumenten niet mogen gebruiken”.
- Scroll omlaag op de pagina naar het zoekvak boven aan de niet-gebruikenlijst.
- Gebruik de informatie op het etiket van het handdesinfectans en typ een van de volgende dingen in het zoekvak:
- Product- of merknaam
- Fabrikant, of het bedrijf dat het product heeft geproduceerd (staat mogelijk niet op het etiket van het product)
- Distributeur, het bedrijf dat het product op de markt brengt
- NDC- of National Drug Code-nummer (staat mogelijk niet op het etiket van het product)
- Gebruik geen handontsmettingsmiddel dat is gemaakt door fabrikanten op de lijst.
Als de fabrikant niet op het etiket vermeld staat, neem dan contact op met de distributeur om te weten te komen wie het product heeft vervaardigd. Als de distributeur weigert deze informatie te verstrekken wanneer u contact met hen opneemt, raadt de FDA aan het product niet te gebruiken.
Gebruik onze stap-voor-stap handleiding om de niet-gebruiken-lijst te doorzoeken op www.fda.gov/handsanitizerlist.
Als uw handdesinfectans op de “niet-gebruiken”-lijst staat
Als u een handdesinfectans hebt die op de “niet gebruiken”-lijst staat, of die gemaakt is door een fabrikant die op de lijst staat, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan. Gooi het weg in een container voor gevaarlijk afval, als u dat kunt. Spoel of giet het product niet door de afvoer en meng het niet met andere vloeistoffen. Als u niet beschikt over een stortplaats voor gevaarlijk afval, neem dan contact op met uw afvalverwerkings- of recyclingbedrijf of de plaatselijke overheid om te vragen waar u gevaarlijk afval kunt storten.
Methanol en 1-propanol zijn giftig
Er zijn vele soorten alcohol. Alleen ethylalcohol en isopropylalcohol (ook bekend als 2-propanol) zijn aanvaardbare alcoholen in handontsmettingsmiddelen. Andere soorten alcohol, waaronder methanol en 1-propanol, zijn niet aanvaardbaar in handontsmettingsmiddelen omdat zij giftig kunnen zijn voor de mens. Bij recente veiligheidstests van de FDA zijn enkele ontsmettingsmiddelen ontdekt die besmet waren met deze potentieel giftige alcoholsoorten.
- Ethanol
- Alcohol
- Isopropanol
- 2-propanoanol
- Methanol
- Houtalcohol
- 1-propanol
Toxiciteit van methanol
Methanol of methylalcohol, ook wel bekend als houtalcohol, wordt gebruikt om raketbrandstof en antivries te maken en is zeer giftig. Methanol mag nooit op de huid worden gewreven of worden ingeslikt. Het inslikken of drinken van handontsmettingsmiddel dat vervuild is met methanol kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder permanente blindheid, en de dood. Op de website van de CDC vindt u meer informatie over mensen die zijn overleden of blijvend blind zijn geworden na het inslikken van handontsmettingsmiddel dat vervuild was met methanol.
1-propanol vergiftigingen
1-Propanol of 1-propylalcohol wordt gebruikt om industriële oplosmiddelen (een soort schoonmaakmiddel) te maken en kan ook giftig zijn voor mensen als het wordt ingeslikt. Het inslikken of drinken van een handdesinfectans met 1-propanol kan leiden tot een verminderde ademhaling en hartslag, naast andere ernstige symptomen, en kan de dood tot gevolg hebben. Handontsmettingsmiddel met 1-propanol kan uw huid (of ogen, bij blootstelling) irriteren. Hoewel het zelden voorkomt, hebben sommige mensen allergische huidreacties gemeld.
Nooit handdesinfectans inslikken
U mag geen enkel type handdesinfectans inslikken of drinken omdat u alcoholvergiftiging kunt oplopen. Kinderen lopen een groter risico om per ongeluk handdesinfectans in te slikken, en door hun kleinere lichaamsgrootte lopen zij een groter risico op gezondheidsproblemen na het inslikken van handdesinfectans.
Het is onmogelijk om aan het handdesinfecterend middel te zien of het besmet is met een zeer giftig soort alcohol. Alcoholvergiftiging, door welk soort alcohol dan ook, kan ernstige gezondheidsproblemen of de dood tot gevolg hebben. Als iemand handdesinfectans inslikt, bel dan onmiddellijk de afdeling Vergiftigingbestrijding op 1-800-222-1222 om hulp in te schakelen.
Controleer het etiket
Meestal staat het giftige ingrediënt van handdesinfectans met mogelijk giftige alcoholsoorten, zoals methanol of 1-propanol, niet op het etiket vermeld. Echter, als methanol of 1-propanol is op het etiket van uw handdesinfectans staat vermeld, moet u het gebruik ervan onmiddellijk staken en het in een container voor gevaarlijk afval doen.
Testresultaten van de FDA hebben ook aangetoond dat sommige handontsmettingsmiddelen veel lagere concentraties actieve stof bevatten dan op het etiket staat vermeld. De CDC beveelt aan dat handontsmettingsmiddelen op alcoholbasis ten minste 60% ethylalcohol bevatten (soms vermeld als “alcohol” op het etiket). Uit tests van de FDA is gebleken dat sommige handontsmettingsmiddelen een verontrustend laag gehalte aan deze actieve ingrediënten bevatten. In de kolom “Productstatus” van de “niet-gebruiken”-lijst worden deze producten “subpotent” genoemd.
Valse of misleidende etiketteringsclaims
Tijdens de pandemie van het coronavirus heeft de FDA enkele onjuiste of misleidende beweringen op de etiketten van handontsmettingsmiddelen aangetroffen. Voordat u handontsmettingsmiddel koopt, moet u weten dat van geen enkel handontsmettingsmiddel is bewezen dat het:
- de verspreiding van COVID-19 voorkomt
- u gedurende een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 24 uur, tegen virussen of bacteriën beschermt
Geen enkel consumenten handdesinfectans is goedgekeurd door de FDA, dus die claim op een consumenten handdesinfectans is niet betrouwbaar.
Waarschuw kinderen en tieners voor handdesinfecterend middel
Sinds het begin van de COVID-19 pandemie is het aantal telefoontjes naar gifcentra in het hele land toegenomen omdat kinderen per ongeluk handdesinfectans hebben ingeslikt die eruitzagen als snoep of een zoet drankje. Het inslikken van handdesinfectans kan alcoholvergiftiging, ernstige gezondheidsproblemen en de dood tot gevolg hebben.
Vertel kinderen en tieners dat niemand om welke reden dan ook handdesinfectans mag inslikken en dat het onmogelijk is om te zien of handdesinfectans besmet is door er alleen maar naar te kijken of het te gebruiken. Bel onmiddellijk 112 of de hulpdiensten voor vergiftiging op 1-800-222-1222 als iemand een of ander handdesinfecterend middel heeft ingeslikt.
Handdesinfectans en huisdieren gaan niet samen
Houd handdesinfectans uit de buurt van huisdieren en gebruik het nooit op de poten of huid van uw huisdier, want dit kan alcoholvergiftiging, ernstige gezondheidsproblemen en de dood veroorzaken. Als uw huisdier handdesinfectans op de huid krijgt of het per ongeluk binnenkrijgt (bijvoorbeeld door op de fles te kauwen), neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts of een dierengifdienst.