30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Is FPS van invloed op de videokwaliteit?

Wat is video beeldsnelheid

Je hebt net een gloednieuwe camera gekocht en je bent eindelijk klaar om videospots, YouTube-uploads en Facebook-video’s voor je bedrijf te gaan opnemen. Je hebt de scène perfect opgesteld en de belichting is prachtig. Maar dan, je zet de camera aan en hij vraagt je welke framerate je wilt voor de video.

Wacht, framerate? Heeft dat iets te maken met de hoge definitie? Of 4K? En welke instelling moet het zijn? Als je aan de nieuwere kant van videoproductie zit, heb je waarschijnlijk wat vragen over de framerate van video.

12 eenvoudige tips om uw video's er professioneler te laten uitzien

Kijk dan zeker eens op

Bij Wave.video willen we dat iedereen zich op zijn gemak voelt op het gebied van video maken. Hoewel Wave.video-gebruikers de grondbeginselen van het filmen niet hoeven te leren om geweldige video’s te maken, willen we dat u zich zelfverzekerd voelt als u in aanraking komt met pro-terminologie, zoals video frame rate.

Vandaag zullen we ervoor zorgen dat je een volledig begrip hebt van wat het is en wat de beste video frame rate is voor je project.

Wat is video frame rate?

In de technische wereld wordt de video frame rate aangeduid als beelden per seconde (of FPS).

Een video is niet één continue opname. In plaats daarvan zijn het afzonderlijke beelden die snel na elkaar op een scherm worden getoond om een bewegend beeld te maken. FPS geeft aan hoeveel van die afzonderlijke beelden in een gegeven seconde worden gebruikt.

Om het gemakkelijk te krijgen, kijk naar de flipbook.

Traditionele beeldsnelheden

Goed, we weten nu dat frame rates verwijzen naar het aantal keren dat beelden op een scherm worden getoond gedurende een gegeven seconde om de illusie van beweging te geven. Laten we nu wat dieper ingaan op de traditionele beeldsnelheden. Deze worden ook wel als standaardbeeldsnelheden beschouwd.

De beeldsnelheid is het aantal keren dat beelden per seconde op het scherm worden getoond om de illusie van beweging te wekken.

  • Traditionele film, zoals de klassieke films in de bioscoop, werd opgenomen met 24 beelden per seconde.
  • Televisie, aan de andere kant, werd opgenomen met 30 beelden per seconde..

Als je naar een film kijkt, laten we zeggen een klassieker als Casablanca of Indiana Jones, dan is er gewoon iets anders aan hoe de film eruit ziet in vergelijking met een televisieshow, nietwaar?

Het is misschien iets dat je niet precies kunt beschrijven, maar je weet dat het er is. Dit verschil is de beeldsnelheid. De 30 frames per seconde geven een iets vloeiender visueel uiterlijk aan de presentatie. Over het algemeen zal je bij het instellen van je video gevraagd worden of je 24 FPS of 30 FPS wilt gebruiken.

  • Als u meer de klassieke filmlook wilt, kiest u 24 FPS.
  • Als u een gewone televisie-uitzending wilt, kiest u 30 FPS.

Nieuwere beeldsnelheden

Sommige films worden nu geproduceerd met 60 beelden per seconde. Dit geeft de film een ongelooflijk vloeiend uiterlijk. 60 beelden per seconde wordt niet vaak gebruikt omdat het veel ruimte in beslag neemt. Het kan minstens het dubbele innemen van 30 beelden per seconde, dus veel producties maken geen gebruik van dit soort beeldsnelheid. De snellere beeldsnelheden helpen echter wel bij sommige soorten producties.

60 FPS wordt meestal gebruikt in deze 2 gevallen:

  • Actiefilms
  • Snel bewegende sporten

Voor actiefilms zal er minder bewegingsonscherpte zijn. Bewegingsonscherpte ontstaat wanneer er beweging is in het frame, maar deze beweegt te snel tussen de frames, zodat het er wazig uitziet. Door de beeldsnelheid te verdubbelen, wordt deze wazigheid verminderd, waardoor het beeld er scherp en helder uitziet.

Dit is ook nuttig bij snel bewegende sporten. Als je naar NASCAR, honkbal of andere sportevenementen kijkt, zijn er camerastandpunten waar de beweging wazig lijkt. Ook dit komt omdat de beweging te snel is voor de 30 beelden per seconde. Met 60 beelden per seconde zou dat beeld echter zijn afgevlakt.

Slow Motion & Time-Lapse Video Framerates

Opname in slow motion

Nu we het toch over sportevenementen hebben, hebt u al eens een super slow motion-opname gezien van een honkbalklopper die zijn knuppel zwaait? De video ziet er bijna te scherp en vloeiend uit.

Dit komt omdat slow-motion opnamen, wanneer ze gepland zijn, meer frames per seconde gebruiken. Deze super slowmotion-opnamen kunnen 120 of zelfs 240 beelden per seconde hebben.

Wanneer een slow-motion-opname wordt gemaakt, gebeurt dat in real-time. Daarna moet het worden vertraagd om die “slow motion” look te krijgen. Als een gewone 30 FPS-opname wordt vertraagd, ziet die er vreemd uit, bijna schokkerig. Misschien heb je wel eens een film gezien waarin een opname in slow motion is, maar helemaal niet vloeiend. Het is schokkerig en zelfs een beetje discombobeerend.

Gewoonlijk worden alle slow-motion opnamen tijdens de preproductie in kaart gebracht. Als een regisseur echter beslist dat hij of zij een slow-motion shot wil en de editor vertraagt een gewoon, 30 (of 24) FPS shot, dan zal het er zo uitzien. Om de opname consistent te laten lijken met de rest van de film, nemen ze op met 120 of 240 (of zo) FPS.

Houd dit in gedachten als je van plan bent slow-motion opnamen te maken voor je productie. Hoe meer beelden per seconde je opneemt, hoe beter het eruit zal zien na de post-productie.

Houd dit in gedachten als je van plan bent slow-motion opnamen te maken voor je productie. Hoe meer frames per seconde je opneemt, hoe beter het eruit zal zien na de post-productie.

Time-Lapse scène

Aan de andere kant staat de time-lapse. Met een time-lapse kun je bijvoorbeeld een zonsopgang opnemen. Dit kan in de loop van een paar uur zijn.

Bij dit soort opnamen is het niet nodig om 30 FPS te filmen. Alle informatie wordt gecomprimeerd, zodat zes uur beeldmateriaal in zes seconden wordt geperst. In dat geval is 30 FPS zinloos. In plaats daarvan zou een time-lapse foto gewoon acht of 10 beelden per seconde kunnen zijn. Je hebt niet meer dan een paar beelden per seconde nodig om een vloeiende opname te behouden.

Time-lapse foto’s zijn misschien maar acht of tien beelden per seconde. Je hebt niet meer dan een paar beelden per seconde nodig om een vloeiende opname te behouden.

Heeft de beeldsnelheid invloed op de bestandsgrootte van mijn video?

Absoluut. Zie het als volgt. Laten we zeggen dat je een video van een minuut hebt die in HD is opgenomen met 30 FPS. Dat zijn 1.800 individuele beelden die aan elkaar zijn geplakt om een video te maken. Stel nu dat je hebt besloten om in HD te filmen met 60 FPS. Dat zijn 3600 afzonderlijke beelden. Meer foto’s betekent dat het meer ruimte in beslag neemt. Uiteindelijk kan het bestand twee keer zo groot worden, dus houd daar rekening mee.

Een andere factor die van invloed is op de bestandsgrootte voordat je het in de videobewerker stopt, is de resolutie (hoe hoger de resolutie, hoe groter het bestand). En zodra je het door de video-editor haalt zijn er allerlei factoren, waaronder toegevoegde graphics, filters, geluidseffecten, overgangen, en hoe je het comprimeert.

Heeft de framerate invloed op de kwaliteit van mijn video?

Nee. De kwaliteit van uw opgenomen video is gebaseerd op de resolutie. In het algemeen geldt: hoe hoger de beeldresolutie, hoe hoger de kwaliteit. De beeldsnelheid heeft invloed op de vloeiendheid van de video, maar niet op de helderheid ervan.

Hoe bepaal ik welke beeldsnelheid het beste is voor mijn productie?

Om deze vraag te beantwoorden, moet u nagaan wat u met de video wilt doen en waar u hem gaat presenteren.

Ten eerste, als u een interview produceert, wilt u het waarschijnlijk bij 30 FPS houden. Dit houdt het overzichtelijk en makkelijk te bekijken. Als je een gewoon interview opneemt met 24 FPS zullen mensen zich afvragen waarom het er “anders” uitziet (als in een cinematische film “look”).

Als je een documentaire maakt en je wilt de interviews laten overeenkomen met de re-enactments, dan zou je kunnen overwegen om de interviews met 24 FPS te filmen (je kunt ook overwegen om de interviews met 30 FPS te filmen om de interviews te onderscheiden van de re-enactments).

Over het algemeen hoef je niets in 60 FPS te filmen. Ja, we weten dat uw iPhone of Android-telefoon nu waarschijnlijk een 60 FPS-functie heeft. Maar realistisch gezien is het allemaal niet zo nodig. Telefoons hebben gewoon de opslagruimte en een processor die snel genoeg is om op te nemen met 60 FPS, dus telefoonbedrijven nemen het op en gebruiken het als een marketingtactiek, maar in werkelijkheid heb je het waarschijnlijk niet nodig. Dat gezegd hebbende, als je snel bewegende machines, sportevenementen of andere activiteiten gaat produceren, kan 60 FPS voordelig zijn. Dit zal de helderheid van de snel bewegende opnamen verbeteren.

En als je iets in slow motion wilt opnemen (of als je denkt dat je slow motion wilt gebruiken), fotografeer die scène dan met de hoogst mogelijke beeldsnelheid. Dan heb je het tenminste voor gebruik in de post-productie.

Laat ons u helpen met uw behoeften op het gebied van videoproductie

Nu u weet wat een video frame rate is en wat de verschillende frame rates betekenen, zou u in staat moeten zijn om de juiste FPS voor uw project te bepalen. Als u echter nog vragen heeft, of als u niet zeker weet welke bestandsgrootte geschikt is voor cloud-opslag, zijn wij er om u te helpen. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen als u vragen hebt over extra beeldsnelheid, videobewerking of cloud-opslag. Wij zijn er om u te helpen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Is een hogere fps beter voor video?

Hoe hoger de framerate, hoe beter de kwaliteit van video en animatie. Games draaien bijna altijd beter met een GPU (Graphics Processing Unit) en een beeldscherm die hoge beeldsnelheden > 30 fps aankunnen. Bijvoorbeeld, een OLED scherm met 60-120 fps is veel beter dan een LCD scherm met 24-30 fps.

Heeft fps invloed op de videoresolutie?

Ja, het is de enige factor die fps meer beïnvloedt dan grafische instellingen. Bijvoorbeeld, het veranderen van de grafische instellingen van zeer laag naar ultra zal ongeveer uw fps verdubbelen, maar het veranderen van de resolutie kan x8 uw fps.

Wat is beter 1080p/60fps of 30fps?

Omdat er meer frames per seconde zijn, is het waarschijnlijker dat een 60fps video twee keer zoveel onderliggende data opneemt als de 30fps. Het andere voordeel van het kiezen van een 60fps videosnelheid is dat je de video kan vertragen terwijl je een hogere kwaliteit van slow motion behoudt.

Wat is de beste videokwaliteit fps?

Wanneer je video produceert voor televisie, is het het beste om tussen de 24 en 30 fps te blijven. Dit zorgt ervoor dat uw video’s er realistisch uitzien en passen bij wat mensen verwachten van televisie-uitzendingen. Live-uitzendingen, zoals nieuws en sport, worden bijna altijd opgenomen met 30 fps, terwijl tv-programma’s en films meestal worden opgenomen met 24 fps.

Moet ik opnemen in 60fps of 30fps?

60fps is een hoge beeldsnelheid die gebruikt wordt om films op te nemen en toegepast wordt voor slow motion. Een 60fps video neemt meer frames per seconde; het toont meer detail en meer textuur dan de andere frames. 30fps is de standaard voor webvideo’s. Het wordt meestal gebruikt voor video-opname-apps zoals Instagram.

Maakt 10 FPS een verschil?

10 fps verschil in het bereik van 30 tot 60 fps kan gemakkelijk worden opgemerkt. Maar boven de 60 fps wordt het minder merkbaar. Maar ik kan nog steeds een verschil voelen tussen laten we zeggen 65 en 85 fps… . vooral als je snel beweegt rond een speler personage in 3rd person paar (bijvoorbeeld in RDR2).

Hoeveel fps kan het menselijk oog?

60 beelden
Sommige experts zullen je vertellen dat het menselijk oog tussen de 30 en 60 beelden per seconde kan zien.

Verlaagt 4K resolutie de fps?

Als het gaat om resolutie versus framerate, komt het neer op je budget. Dus als je een high-end systeem hebt, zal 4K bij 60 FPS waarschijnlijk geen probleem voor je zijn. Maar met een zwakker systeem, kan je misschien niet eens 4K aan 30 FPS aan.

Moet ik gaan voor FPS of resolutie?

Hoe meer resolutie je hebt, hoe beter en scherper de spelbeelden kunnen zijn. Een hoge resolutie is goed voor elke gamer die maximaal wil opgaan in zijn game-excursies. Als het gaat om algemene computertaken, is een hoge resolutie in wezen de betere keuze.

Is 1080p beter voor FPS?

Zoals hierboven vermeld, hangt het af van wat je PC aankan. We willen streven naar een constante 60 frames per seconde (FPS) als een absoluut minimum voor soepele gameplay. Hogere framesnelheden zijn beter als je monitor het aankan. De meeste 1080p-schermen zijn 60Hz, terwijl duurdere 120Hz-schermen 120 frames per seconde kunnen weergeven.

Maakt een hoge FPS uit?

Een hoge FPS is echt belangrijk om het spel dat je speelt goed te kunnen volgen. Met een lage frames per seconde heb je minder tijd om te reageren op veranderingen in het spel. Het spel zal er langer over doen om je te laten weten dat er iets gebeurt, zoals geweervuur, omdat het langer duurt voordat de frames worden weergegeven.

Is 60fps en 120fps een groot verschil?

Het grootste verschil tussen 60fps en 120fps is de vloeiendere weergave. Wanneer u uw videogame op 60fps speelt en overschakelt naar 120fps, zult u merken dat de animatie vloeiender wordt. Veel professionele gamers geven de voorkeur aan games met een spelconsole of pc die op de hoogste FPS kan spelen.

Is een verschil van 5 FPS merkbaar?

Nee, maar je zult wel een verschil merken als je van 60 naar meer gaat, ervan uitgaande dat je monitor een verversingsfrequentie heeft die hoger is dan 60. Het kan er zelfs vreemd uitzien, mogelijk misselijkmakend. Als uw monitor geen hogere verversingsfrequentie heeft dan 60Hz, zult u letterlijk geen enkel verschil merken.

Waarom is FPS belangrijk?

Een hoge FPS is echt belangrijk om zin te geven aan het spel dat je aan het spelen bent. Met een lage frames per seconde heb je minder tijd om te reageren op veranderingen in het spel. Het spel zal er langer over doen om je te laten weten dat er iets gebeurt, zoals schoten, omdat het langer duurt voordat de frames worden weergegeven.

Wat gebeurt er als de FPS laag is?

Met een lage framerate snelheid, kun je last krijgen van haperende video kwaliteit of grote vertragingen bij live streaming. Als je monitor de graphics van de videogame niet kan bijhouden, kan hij bepaalde frames in de videofeed verdubbelen of verdrievoudigen, wat het trage visuele effect op je scherm creëert.

Vorig artikel

Hoe maak je gehaakte engelen stijf?

Volgend artikel

Wat gebeurt er als u gedroogde superlijm inslikt?

You might be interested in …

Kun je hummus eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, denk je vaak aan eten. Het is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van jou en je baby, maar ook om verlangens te stillen. Hummus is een perfect zwangerschapsvoedsel dat je […]

Kun je luchtdroge klei en polymeer klei mengen?

Terwijl luchtdroge klei met lucht verhardt, verhardt polymeerklei door warmte. In feite kunt u polymeer klei dagen buiten in de lucht laten liggen en het zal niet uitharden. Een ander belangrijk verschil is dat polymeer […]