Je hebt net een gloednieuwe camera gekocht en je bent eindelijk klaar om videospots, YouTube-uploads en Facebook-video’s voor je bedrijf te gaan opnemen. Je hebt de scène perfect opgesteld en de belichting is prachtig. Maar dan, je zet de camera aan en hij vraagt je welke framerate je wilt voor de video.
Wacht, framerate? Heeft dat iets te maken met de hoge definitie? Of 4K? En welke instelling moet het zijn? Als je aan de nieuwere kant van videoproductie zit, heb je waarschijnlijk wat vragen over de framerate van video.
Kijk dan zeker eens op
Bij Wave.video willen we dat iedereen zich op zijn gemak voelt op het gebied van video maken. Hoewel Wave.video-gebruikers de grondbeginselen van het filmen niet hoeven te leren om geweldige video’s te maken, willen we dat u zich zelfverzekerd voelt als u in aanraking komt met pro-terminologie, zoals video frame rate.
Vandaag zullen we ervoor zorgen dat je een volledig begrip hebt van wat het is en wat de beste video frame rate is voor je project.
Wat is video frame rate?
In de technische wereld wordt de video frame rate aangeduid als beelden per seconde (of FPS).
Een video is niet één continue opname. In plaats daarvan zijn het afzonderlijke beelden die snel na elkaar op een scherm worden getoond om een bewegend beeld te maken. FPS geeft aan hoeveel van die afzonderlijke beelden in een gegeven seconde worden gebruikt.
Om het gemakkelijk te krijgen, kijk naar de flipbook.
Traditionele beeldsnelheden
Goed, we weten nu dat frame rates verwijzen naar het aantal keren dat beelden op een scherm worden getoond gedurende een gegeven seconde om de illusie van beweging te geven. Laten we nu wat dieper ingaan op de traditionele beeldsnelheden. Deze worden ook wel als standaardbeeldsnelheden beschouwd.
De beeldsnelheid is het aantal keren dat beelden per seconde op het scherm worden getoond om de illusie van beweging te wekken.
- Traditionele film, zoals de klassieke films in de bioscoop, werd opgenomen met 24 beelden per seconde.
- Televisie, aan de andere kant, werd opgenomen met 30 beelden per seconde..
Als je naar een film kijkt, laten we zeggen een klassieker als Casablanca of Indiana Jones, dan is er gewoon iets anders aan hoe de film eruit ziet in vergelijking met een televisieshow, nietwaar?
Het is misschien iets dat je niet precies kunt beschrijven, maar je weet dat het er is. Dit verschil is de beeldsnelheid. De 30 frames per seconde geven een iets vloeiender visueel uiterlijk aan de presentatie. Over het algemeen zal je bij het instellen van je video gevraagd worden of je 24 FPS of 30 FPS wilt gebruiken.
- Als u meer de klassieke filmlook wilt, kiest u 24 FPS.
- Als u een gewone televisie-uitzending wilt, kiest u 30 FPS.
Nieuwere beeldsnelheden
Sommige films worden nu geproduceerd met 60 beelden per seconde. Dit geeft de film een ongelooflijk vloeiend uiterlijk. 60 beelden per seconde wordt niet vaak gebruikt omdat het veel ruimte in beslag neemt. Het kan minstens het dubbele innemen van 30 beelden per seconde, dus veel producties maken geen gebruik van dit soort beeldsnelheid. De snellere beeldsnelheden helpen echter wel bij sommige soorten producties.
60 FPS wordt meestal gebruikt in deze 2 gevallen:
- Actiefilms
- Snel bewegende sporten
Voor actiefilms zal er minder bewegingsonscherpte zijn. Bewegingsonscherpte ontstaat wanneer er beweging is in het frame, maar deze beweegt te snel tussen de frames, zodat het er wazig uitziet. Door de beeldsnelheid te verdubbelen, wordt deze wazigheid verminderd, waardoor het beeld er scherp en helder uitziet.
Dit is ook nuttig bij snel bewegende sporten. Als je naar NASCAR, honkbal of andere sportevenementen kijkt, zijn er camerastandpunten waar de beweging wazig lijkt. Ook dit komt omdat de beweging te snel is voor de 30 beelden per seconde. Met 60 beelden per seconde zou dat beeld echter zijn afgevlakt.
Slow Motion & Time-Lapse Video Framerates
Opname in slow motion
Nu we het toch over sportevenementen hebben, hebt u al eens een super slow motion-opname gezien van een honkbalklopper die zijn knuppel zwaait? De video ziet er bijna te scherp en vloeiend uit.
Dit komt omdat slow-motion opnamen, wanneer ze gepland zijn, meer frames per seconde gebruiken. Deze super slowmotion-opnamen kunnen 120 of zelfs 240 beelden per seconde hebben.
Wanneer een slow-motion-opname wordt gemaakt, gebeurt dat in real-time. Daarna moet het worden vertraagd om die “slow motion” look te krijgen. Als een gewone 30 FPS-opname wordt vertraagd, ziet die er vreemd uit, bijna schokkerig. Misschien heb je wel eens een film gezien waarin een opname in slow motion is, maar helemaal niet vloeiend. Het is schokkerig en zelfs een beetje discombobeerend.
Gewoonlijk worden alle slow-motion opnamen tijdens de preproductie in kaart gebracht. Als een regisseur echter beslist dat hij of zij een slow-motion shot wil en de editor vertraagt een gewoon, 30 (of 24) FPS shot, dan zal het er zo uitzien. Om de opname consistent te laten lijken met de rest van de film, nemen ze op met 120 of 240 (of zo) FPS.
Houd dit in gedachten als je van plan bent slow-motion opnamen te maken voor je productie. Hoe meer beelden per seconde je opneemt, hoe beter het eruit zal zien na de post-productie.
Houd dit in gedachten als je van plan bent slow-motion opnamen te maken voor je productie. Hoe meer frames per seconde je opneemt, hoe beter het eruit zal zien na de post-productie.
Time-Lapse scène
Aan de andere kant staat de time-lapse. Met een time-lapse kun je bijvoorbeeld een zonsopgang opnemen. Dit kan in de loop van een paar uur zijn.
Bij dit soort opnamen is het niet nodig om 30 FPS te filmen. Alle informatie wordt gecomprimeerd, zodat zes uur beeldmateriaal in zes seconden wordt geperst. In dat geval is 30 FPS zinloos. In plaats daarvan zou een time-lapse foto gewoon acht of 10 beelden per seconde kunnen zijn. Je hebt niet meer dan een paar beelden per seconde nodig om een vloeiende opname te behouden.
Time-lapse foto’s zijn misschien maar acht of tien beelden per seconde. Je hebt niet meer dan een paar beelden per seconde nodig om een vloeiende opname te behouden.
Heeft de beeldsnelheid invloed op de bestandsgrootte van mijn video?
Absoluut. Zie het als volgt. Laten we zeggen dat je een video van een minuut hebt die in HD is opgenomen met 30 FPS. Dat zijn 1.800 individuele beelden die aan elkaar zijn geplakt om een video te maken. Stel nu dat je hebt besloten om in HD te filmen met 60 FPS. Dat zijn 3600 afzonderlijke beelden. Meer foto’s betekent dat het meer ruimte in beslag neemt. Uiteindelijk kan het bestand twee keer zo groot worden, dus houd daar rekening mee.
Een andere factor die van invloed is op de bestandsgrootte voordat je het in de videobewerker stopt, is de resolutie (hoe hoger de resolutie, hoe groter het bestand). En zodra je het door de video-editor haalt zijn er allerlei factoren, waaronder toegevoegde graphics, filters, geluidseffecten, overgangen, en hoe je het comprimeert.
Heeft de framerate invloed op de kwaliteit van mijn video?
Nee. De kwaliteit van uw opgenomen video is gebaseerd op de resolutie. In het algemeen geldt: hoe hoger de beeldresolutie, hoe hoger de kwaliteit. De beeldsnelheid heeft invloed op de vloeiendheid van de video, maar niet op de helderheid ervan.
Hoe bepaal ik welke beeldsnelheid het beste is voor mijn productie?
Om deze vraag te beantwoorden, moet u nagaan wat u met de video wilt doen en waar u hem gaat presenteren.
Ten eerste, als u een interview produceert, wilt u het waarschijnlijk bij 30 FPS houden. Dit houdt het overzichtelijk en makkelijk te bekijken. Als je een gewoon interview opneemt met 24 FPS zullen mensen zich afvragen waarom het er “anders” uitziet (als in een cinematische film “look”).
Als je een documentaire maakt en je wilt de interviews laten overeenkomen met de re-enactments, dan zou je kunnen overwegen om de interviews met 24 FPS te filmen (je kunt ook overwegen om de interviews met 30 FPS te filmen om de interviews te onderscheiden van de re-enactments).
Over het algemeen hoef je niets in 60 FPS te filmen. Ja, we weten dat uw iPhone of Android-telefoon nu waarschijnlijk een 60 FPS-functie heeft. Maar realistisch gezien is het allemaal niet zo nodig. Telefoons hebben gewoon de opslagruimte en een processor die snel genoeg is om op te nemen met 60 FPS, dus telefoonbedrijven nemen het op en gebruiken het als een marketingtactiek, maar in werkelijkheid heb je het waarschijnlijk niet nodig. Dat gezegd hebbende, als je snel bewegende machines, sportevenementen of andere activiteiten gaat produceren, kan 60 FPS voordelig zijn. Dit zal de helderheid van de snel bewegende opnamen verbeteren.
En als je iets in slow motion wilt opnemen (of als je denkt dat je slow motion wilt gebruiken), fotografeer die scène dan met de hoogst mogelijke beeldsnelheid. Dan heb je het tenminste voor gebruik in de post-productie.
Laat ons u helpen met uw behoeften op het gebied van videoproductie
Nu u weet wat een video frame rate is en wat de verschillende frame rates betekenen, zou u in staat moeten zijn om de juiste FPS voor uw project te bepalen. Als u echter nog vragen heeft, of als u niet zeker weet welke bestandsgrootte geschikt is voor cloud-opslag, zijn wij er om u te helpen. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen als u vragen hebt over extra beeldsnelheid, videobewerking of cloud-opslag. Wij zijn er om u te helpen.
Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen
Is een hogere fps beter voor video?
Heeft fps invloed op de videoresolutie?
Wat is beter 1080p/60fps of 30fps?
Wat is de beste videokwaliteit fps?
Moet ik opnemen in 60fps of 30fps?
Maakt 10 FPS een verschil?
Hoeveel fps kan het menselijk oog?
Sommige experts zullen je vertellen dat het menselijk oog tussen de 30 en 60 beelden per seconde kan zien.