29 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Is het mogelijk om drie regenbogen te zien?

Credit: Michael Theusner/Applied Optics.

Een wetenschappelijk tijdschrift heeft de eerste foto’s aanvaard van een drievoudige (tertiaire) regenboog en een viervoudige (quaternaire) regenboog, beide genomen in de zomer van 2011 in Duitsland. En het is waarschijnlijk dat we in de komende jaren meer foto’s van drievoudige en viervoudige regenbogen zullen zien.

Net als velen van u dacht ik dat drievoudige regenbogen – drie regenbogen die tegelijk door de lucht stralen – al vaak waren gezien en gefotografeerd. Een zoektocht op Internet brengt foto’s aan het licht die beweren drie- en zelfs vierdubbele regenbogen te zijn – maar blijkbaar zijn deze beelden ofwel niet echt, ofwel zijn het geen echte regenbogen. Volgens de Optical Society in Washington D.C. – een wetenschappelijke vereniging met 16.000 leden over de hele wereld – zijn er in 250 jaar slechts vijf wetenschappelijke meldingen van drievoudige regenbogen geweest. Sommige wetenschappers geloofden dat drie- en viervoudige regenbogen niet echt bestonden in de natuur, maar nu hebben wetenschappers hun bewijs.

Een nieuw meteorologisch model leverde de wetenschappelijke onderbouwing om deze zeldzame en kostbare drie- en viervoudige regenbogen te vinden. Het werk wordt beschreven in een reeks papers in een speciale uitgave – Issue 28 – van het tijdschrift Applied Optics van de Optical Society, gepubliceerd op 30 september 2011.

De prachtige afbeelding bovenaan dit bericht toont de derde-orde en vierde-orde band van de viervoudige regenboog. De eerste twee banden van de regenboog zijn niet te zien op deze foto, die door Michael Theusner werd genomen op 11 juni 2011 in Schiffdorf, Duitsland.

De foto hieronder is de allereerste foto van een drievoudige regenboog.

Credit: Michael Grossmann/Applied Optics.

Michael Grossmann nam deze foto op 15 mei 2011 in Kampfelbach, Duitsland. (a) is zijn onbewerkte camerabeeld. (b) toont de regenboogboog van de derde orde, gemarkeerd door pijlen, na contrastuitbreiding en onscherp maskeren. (De twee referentieposities A en B zijn voor de beeldoriëntatie).

We kennen allemaal tot op zekere hoogte regenbogen, omdat iedereen er graag een ziet. In onze cultuur beschouwen we ze als een symbool van hoop en geluk. Wanneer zonlicht wordt gebroken, of gesplitst, en vervolgens eenmaal wordt weerkaatst in waterdruppels, zie je een enkele regenboog. Wanneer het licht tweemaal in waterdruppels wordt weerkaatst, zie je een dubbele regenboog. Drie weerkaatsingen geven een drievoudige regenboog, en vier een viervoudige regenboog.

Dubbele regenboog in Alaska. De schaduw van het hoofd van de fotograaf aan de onderkant markeert het centrum van de regenboogcirkel (antisolair punt). Afbeelding: Wikimedia Commons

We hebben allemaal wel eens een enkele of zelfs een dubbele regenboog gezien. Waarom zijn drie- en viervoudige regenbogen zo zeldzaam? Mensen die naar de hemel kijken weten dat – om een enkele of dubbele regenboog te zien – je moet kijken tegenover de zon moet kijken.

Maar – om een drievoudige of viervoudige regenboog te zien – moet je kijken in de richting van de zon. Drievoudige en viervoudige regenbogen vormen zich rond de zon, gecentreerd op de zon. Ze zijn moeilijk te zien omdat je om ze te zien tegen de schittering van de zon in moet kijken. Dat zou kunnen verklaren waarom slechts vijf wetenschappelijk onderlegde waarnemers in de afgelopen 250 jaar tertiaire regenbogen hadden beschreven, voorafgaand aan de eerste echte foto van Michael Grossmann.

Dr. Raymond Lee van de U.S. Naval Academy

Raymond Lee, een professor in de meteorologie aan de U.S. Naval Academy, voorspelde een jaar geleden hoe drievoudige regenbogen zouden kunnen worden gevonden en daagde regenboogjagers uit om ze te vinden. Hij vertelde Foxnews.com dat fotografen één hand op armlengte afstand moeten houden, met een duim boven de zon.

Dan moeten ze hun vingers zo spreiden dat de afstand tussen hun pink en duim een hoek van ongeveer 17 graden vormt. Waar hun pink ophoudt is waar de derde en vierde band moeten zijn.

Lee bedacht deze methode door beschrijvingen van wetenschappelijke waarnemingen van drievoudige regenbogen te bestuderen en vervolgens met behulp van een wiskundig model – samen met collega Philip Laven – te voorspellen onder welke omstandigheden zichtbare drievoudige regenbogen zouden kunnen ontstaan. Volgens een persbericht van de Optical Society:

Eerst hadden ze donkere onweerswolken nodig en ofwel een zware stortbui of een regenbui met druppels van bijna uniforme grootte. Onder deze omstandigheden zou de zon, als zij door de wolken brak, een tertiaire regenboog kunnen projecteren tegen de donkere wolken in de buurt. De contrasterende kleuren zouden de zwakke tertiaire regenboog zichtbaar maken.

Toen Lee zijn bevindingen vorig jaar op de International Conference on Atmospheric Optics presenteerde, gingen sommige wetenschappers heftig met hem in discussie en zeiden dat drie- en viervoudige regenbogen een mythe waren, vergelijkbaar met de pot met goud aan het eind van een regenraam.

Maar nu hebben we de echte foto’s. Volgens de Optical Society hebben de foto’s slechts een minimale beeldbewerking ondergaan om het contrast te verbeteren.

Michael Grossman herinnerde zich dat hij een dubbele regenboog zag op de dag dat hij zijn foto van de driedubbele regenboog nam. Toen het harder begon te regenen, zei hij dat hij zich moest omdraaien naar naar de zon. Hij zei:

Het is echt overdreven om te zeggen dat ik het zag, maar er leek iets te zijn.

Op de foto’s die hij in de regen maakte, was te zien dat hij de drievoudige regenboog had vastgelegd. Theusner’s foto – de tweede ooit van een drievoudige regenboog en de eerste van een viervoudige regenboog – kwam ongeveer een maand later. Nu de techniek om ze te zien is bewezen, kunnen we verwachten dat andere hemelfotografen de uitdaging zullen aangaan – en dat er in de komende jaren meer foto’s van drievoudige en viervoudige regenbogen zullen volgen.

Een dubbele regenboog die duidelijk het donkere gebied tussen de twee banden laat zien. Dit gebied staat bekend als de donkere band van Alexander. Afbeelding: NASA

Om meer te weten te komen over hoe drie- en viervoudige regenbogen ontstaan, en over het scala aan regenbogen, mistbogen, maanbogen, halo’s en andere delicate lichtverschijnselen in de open lucht, kijk eens op Les Cowley’s Atmospheric Optics , een prachtige website.

Bottom line: Michael Grossman en Michael Theusner hebben de allereerste wetenschappelijk aanvaarde foto’s van drievoudige (tertiaire) regenbogen gemaakt. Theusner ving ook een viervoudige (quaternaire) regenboog op film. De nu historische foto’s vormden de inspiratie voor een speciale uitgave van het tijdschrift Applied Optics van de Optical Society, gepubliceerd op 30 september 2011.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Is het zeldzaam om drie regenbogen te zien?

In zeldzame gevallen worden lichtstralen in een regendruppel drie keer weerkaatst en ontstaat er een drievoudige regenboog. Er zijn slechts vijf wetenschappelijke rapporten van drievoudige regenbogen in 250 jaar, zegt de internationale wetenschappelijke organisatie Optical Society.

Wat betekent 3 regenbogen?

Een derde serie van reflecties creëert een tertiaire regenboog. Deze is nog zwakker dan de secundaire regenboog, en veel moeilijker te vinden omdat een tertiaire regenboog, in plaats van zich van de zon af te vormen, zich rond de zon vormt. Om hem te zien, moeten waarnemers in de schittering van de zon kijken.

Wat zijn de kansen om een drievoudige regenboog te zien?

Waarnemingen van tertiaire regenbogen, of drievoudige regenbogen, zijn zo ongelooflijk zeldzaam – slechts 5 gerapporteerde gevallen in de afgelopen 250 jaar – dat veel wetenschappers begonnen te twijfelen aan de mogelijkheid om er zelfs maar een te vangen.

Hoeveel regenbogen kunnen er tegelijk zijn?

Ja, hoewel zeer zeldzaam, is het mogelijk voor een mens om vier natuurlijke regenbogen tegelijk in de lucht te zien. Een regenboog ontstaat wanneer wit zonlicht door regendruppels in de lucht wordt verstrooid.

Wat is de zeldzaamste soort regenboog?

Een van de zeldzaamste vormen zijn meervoudige, of dubbele, regenbogen. Deze komen voor wanneer zich meerdere regenbogen op dezelfde plaats en op hetzelfde moment vormen. Er is tenminste één primaire regenboog nodig om dit beeld te genereren, evenals verscheidene andere secundaire regenbogen. Er is altijd ruimte tussen elke regenboog.

Kunnen er 5 regenbogen zijn?

De legendarische quinaire of 5e orde regenboog wordt gemaakt door zonlicht dat vijf maal in regendruppels wordt weerkaatst. Wij zien alleen zijn brede groenen die naar blauw neigen in de richting van de primaire boog. De gele en rode kleuren zijn verborgen achter de secundaire boog. Harald heeft de 5e orde nu verschillende keren gefotografeerd.

Is het zien van een dubbele regenboog geluk hebben?

Een dubbele regenboog wordt beschouwd als een symbool van transformatie en is een teken van geluk in oosterse culturen. Een dubbele regenboog, vanwege de omkering van kleuren, vertegenwoordigt de beweging van de aarde naar de hemel en wordt beschouwd als een teken van toekomstig succes. Regenbogen worden symbolisch gebruikt in de mythologie, de godsdienst en de kunsten.

Wat zegt de Bijbel over een regenboog?

Ik heb mijn regenboog in de wolken gezet, en hij zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde. Ik zal mijn verbond gedenken tussen mij en jou en alle levende wezens van elke soort. Nooit meer zal het water een vloed worden die al het leven vernietigt.

Zijn vuurbogen zeldzaam?

Zoals hierboven vermeld, zijn vuurbogen zeldzaam. De lichtbron – de zon (of de maan) – moet ten minste 58o boven de horizon staan, wat betekent dat een vuurregenboog bijna onmogelijk te zien is op plaatsen ten noorden van 55oN of ten zuiden van 55oS.

Is een dubbele regenboog zeldzaam?

Ze zijn niet zo zeldzaam als ze misschien lijken en hoe ze ontstaan is niet zo ongewoon. Regenbogen ontstaan wanneer de zon op een regendruppel valt en het licht buigt of breking vertoont. Het is zo gaaf om te zien en de hogere secundaire regenboog is gewoonlijk vager van kleur dan de hoofdregenboog. Een zeldzamer fenomeen wordt een “twinned” regenboog genoemd.

Hoe worden meervoudige regenbogen genoemd?

dubbele regenbogen
Meervoudige regenbogen worden soms ook wel dubbele regenbogen genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn meervoudige regenbogen gevallen waarin meer dan één regenboog tegelijkertijd op dezelfde plaats voorkomt en zijn samengesteld uit een primaire regenboog en andere secundaire regenbogen.

Is een dubbele regenboog zeldzaam?

Een dubbele regenboog is een prachtig schouwspel waarbij je twee spectaculaire natuurlijke schouwspelen krijgt voor de prijs van één. Verrassend genoeg komt dit fenomeen relatief vaak voor, vooral wanneer de zon laag aan de hemel staat, zoals in de vroege ochtend of late namiddag.

Hoe worden de 12 soorten regenbogen genoemd?

Hoe worden de 12 soorten regenbogen genoemd? Mistboog. Een mistboog is een soort regenboog die ontstaat wanneer mist of een kleine wolk zonlicht door zich heen ziet gaan. …Maan. Een maanenregenboog (ook wel “maanboog” genoemd) is een ander ongewoon schouwspel. …Meerdere Regenbogen. …Tweeling. …Volledige cirkel. …Supernumerary bow.

Zijn viervoudige regenbogen zeldzaam?

Het viervoudige regenboog fenomeen is buitengewoon zeldzaam. In 2011 meldde LiveScience dat in 250 jaar slechts vijf regenbogen van het derde en vierde niveau waren geregistreerd. Regenbogen worden gevormd door licht dat door regendruppels wordt weerkaatst.

Wat betekent het als je meerdere regenbogen ziet?

transformatie
Een dubbele regenboog wordt beschouwd als een symbool van transformatie en is een teken van geluk in oosterse culturen. Een dubbele regenboog, vanwege de omkering van kleuren, vertegenwoordigt de beweging van de aarde naar de hemel en wordt beschouwd als een teken van toekomstig succes. Regenbogen worden symbolisch gebruikt in de mythologie, de godsdienst en de kunsten.

Vorig artikel

Hardt thinset uit?

Volgend artikel

Hoe lang kun je meel bewaren na de houdbaarheidsdatum?

You might be interested in …

Maakt lang haar je mager?

Vindt u dat u zich tijdens de wintermaanden gewoon niet zo lekker voelt? Een combinatie van gewichtstoename tijdens de feestdagen, het koude weer en misschien niet zo actief zijn als in de warmere maanden, kan […]