29 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Is het nodig om tegels te voegen?

Wanneer u tegels of stenen installeert, hebt u voegmiddel nodig en wel het juiste voegmiddel. Laat niemand u van het tegendeel overtuigen.

Voegmiddel is een essentieel onderdeel van uw tegelinstallatie en het kiezen van het juiste voegmiddel kan het verschil maken tussen een installatie die er na verloop van tijd prachtig uitziet en goed presteert en een die snel verslechtert in een gevaarlijke doorn in het oog.

Er zijn verschillende soorten voegmiddel op de markt en wij willen u graag vertellen over de drie meest gebruikte soorten voor tegel- en steeninstallaties.

We zullen ook de kleuren van het voegmiddel bespreken.

Ten eerste, wat is voegmiddel?

Wat is voegmiddel en waarom heb je het nodig? Voegmiddel wordt gebruikt als vulmiddel voor de voegen tussen de tegels als de tegel die u plaatst eenmaal is gezet. De meeste voegmiddelen zijn een poedermengsel van cement, kalk, kleurpigment en soms zand dat verhardt wanneer het met water wordt gemengd en wordt uitgehard.

Voegmiddel biedt een aantal waardevolle voordelen:

 • Het geeft uw vloer of wand een strak afgewerkt uiterlijk.
 • Het helpt voorkomen dat vuil en puin tussen en onder uw tegels terechtkomen.
 • Het voegt stijfheid en sterkte toe aan de tegelinstallatie.

Het is belangrijk dat u het juiste voegmiddel kiest voor uw toepassing. Begin met het meten van de ruimte tussen de tegels.

 • Als de ruimte groter is dan 1/8 van een inch, gebruik dan een geschuurd voegmiddel. Ongeschuurd voegmiddel zal krimpen als het uithardt en de voeg niet goed vullen.
 • Als de breedte 1/8 van een duim of kleiner is, gebruik dan een ongeschuurd, acryl latex of epoxy voegmiddel zodat u die voegen volledig kunt vullen met voegmateriaal.
 • Een andere optie voor voegvoegen van 1/16″ tot 1/2″ is een product met een nieuwe voegmiddeltechnologie: TEC Power Grout.

Vier verschillende soorten voegmiddel

Hier zijn drie soorten voegmiddel waaruit u kunt kiezen:

1. Geschuurd voegmiddel

Geschuurd voegmiddel is bedoeld voor grote voegen – een dikte van 1/8 inch of meer. Het in het voegmiddel gemengde zand helpt om het voegmiddel in de voegen te houden. Zand voegmiddel moet worden gemengd tot een consistentie vergelijkbaar met die van pindakaas; het zal een zand-achtige textuur hebben nadat het is uitgehard. Het is belangrijk op te merken dat overtollig voegmiddel dat op uw tegels is achtergebleven, moet worden verwijderd voordat het mag uitharden.

Geschuurd Portland cement voegmiddel is het meest gebruikte type voegmiddel en het wordt aanbevolen voor voegen groter dan 1/8″ van een inch. Het is verkrijgbaar in droge of voorgemengde vorm en dient pas te worden aangebracht nadat uw vloer voldoende tijd heeft gehad om uit te harden.

Dit type voegmiddel kan binnen of buiten worden gebruikt, op vloeren, muren en plafonds. Het moet worden afgedicht om het te beschermen tegen vuil, morsen, en verkleuring door slijtage en UV-licht.

Opmerking: Gebruik nooit geschuurd voegmiddel bij marmeren tegels. Het zand maakt krassen in het marmer. Gebruik in plaats daarvan een ongeschuurd voegmiddel, zoals de Retailers’ guide to tile & stone: Voegmiddel doet meer dan het vullen van holtes legt uit:

“Ongeschuurd voegmiddel wordt voornamelijk gebruikt voor wanden, badomkastingen en werkbladen. In gevallen waar geschuurd voegmiddel krassen zou kunnen maken op delicate tegeloppervlakken, zoals marmer of andere natuurstenen, wordt ongeschuurd voegmiddel aanbevolen.”

2. Ongeschuurd voegmiddel

Ongeschuurd voegmiddel wordt gebruikt voor kleinere voegen van 1/8 inch of minder. Als u geschuurd voegmiddel gebruikt in kleinere voegen, krijgt u te veel zand en te weinig voegmiddel in uw voegen. Voor ongeschuurd voegmiddel kan wat extra druk nodig zijn om het in die kleinere voegen te verwerken. Het is belangrijk om de voegen volledig te vullen, anders kan het voegmiddel inzakken. Ongeschuurd voegmiddel moet ook worden gemengd tot een pindakaasachtige consistentie en mag niet uitharden op het oppervlak van de tegel.

Ongeschuurd voegmiddel is op cement gebaseerd en lijkt erg op geschuurd voegmiddel, behalve dat er geen zand in zit voor de sterkte en het vulmiddel. Ongeschuurd voegmiddel is kleveriger dan de geschuurde variant en wordt meestal gebruikt op muren, vloeren en aanrechtbladen voor voegen van 1/8″ van een inch of kleiner.

Ongeschuurd voegmiddel moet op dezelfde manier worden afgedicht om het te beschermen tegen morsen, vlekken, verkleuring en UV-verlichting.

3. Epoxy Voegmiddel

Epoxy grout is heel anders dan de meer gemeenschappelijke cement type dat we hebben gesproken over. Epoxy grout nooit hoeft te worden verzegeld en is niet poreus. Het voorkomt ook de groei van bacteriën en is minder waarschijnlijk om na verloop van tijd scheuren.

Epoxy grout is ideaal voor aanrechtbladen, outdoor patio’s, zwembad dek en waterlijn zwembad tegel. Het is ook veel duurder dan traditionele grout en is onderworpen aan een zeer korte ‘open tijd’ (dat wil zeggen, de tijd die je hebt om te werken met het materiaal voordat het wordt te hard om te gebruiken). De open tijd is fabrikant specifiek; zorg ervoor dat u te weten komt hoeveel open tijd uw epoxy voegmiddel zal hebben voordat u het mengt.

4. TEC Power Voegmiddel

TEC Power Grout bevat een nieuwe voegmiddeltechnologie die kan worden gebruikt voor voegen van 1/16″ tot ½”.

U mengt het product eenvoudig met water. Zorg ervoor dat het water schoon is, en volg de aanwijzingen voor de ideale watertemperatuur.

Power Grout is een snel uithardende voegmortel die aanzienlijke voordelen biedt. Zo krijgt u bijvoorbeeld kleurvaste voegen die vrij zijn van uitbloeiingen. Het is vlekbestendig, schimmel- en meeldauwbestendig, en kan worden gebruikt op natte en droge plaatsen.

Het kiezen van een voegmiddel kleur

Voegmiddelen zijn er in verschillende kleuren. Bij het kiezen van een voegmiddel kleur, is er in principe twee scholen van denken: monochromatisch en dichromatisch.

 • Monochromatisch is een voegmiddel kleur die mengt met de tegel, zodat de tegel opvalt en het voegmiddel niet het centrale punt wordt. Veel mensen kiezen voor een monochromatische voegkleur. Een goed voorbeeld hiervan is een witte tegel met een wit voegmiddel.
 • Dichromatisch is een voegmiddel kleur die contrasteert met de tegel. Het kan lichter of donkerder zijn en zorgt er meestal voor dat het rasterwerk van het tegelpatroon meer opvalt dan het eigenlijke tegelpatroon. Een goed voorbeeld zou zijn witte tegels met zwarte specie.

De kleur van de voegen is echt een persoonlijke keuze, evenals een voorkeur voor het ontwerp. Er is geen goed of fout antwoord. Uw lokale vloerbedekking of hardware winkel moet een voegmiddel kleurenkaart of voegmiddel monsters beschikbaar om u te helpen bij het kiezen van uw voegmiddel kleur. Een handige tip is om twee stukken van uw tegel bij u te hebben wanneer u uw voegmiddel kleur kiest, zodat u verschillende voegmiddel monsters tussen de tegels kunt evalueren. Dit zal u helpen beter te visualiseren hoe uw tegel eruit zal zien wanneer het is gevoegd.

Waarom u voegmiddel nodig heeft: Extra hulpbronnen

Hier zijn een paar bronnen voor het geval dat u meer informatie wilt over voegmiddel in de aanloop naar uw tegel of steen installatie project.

 • In deze 3:07 minuten durende video van een groutworkshop uit 2007 bij Tile Outlets of America leert u meer over het op de juiste wijze aanbrengen van voegmiddelen, inclusief de soorten te gebruiken slagen (X of luie S), ziet u een drijver in actie en leert u over de juiste sponstechnieken (vochtige sponzen zijn beter dan drijfnatte en blijf het water verversen!)
  details over het kiezen van voegmiddel, het aanbrengen van voegmiddel en het schoonmaken van de tegels.
 • U kunt meer te weten komen over de gereedschappen, materialen en voegmiddelen die verkrijgbaar zijn bij Tile Outlets of America.

Bent u klaar om een tegel- of steeninstallatieproject aan te pakken? Welk voegmiddel gaat u gebruiken? We kijken ernaar uit u in de winkel te zien en uw vragen te beantwoorden.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat gebeurt er als je betegelt zonder voegmiddel?

Materiaal kan tussen de tegels terechtkomen Ongeacht de grootte van het project, bepaalde elementen kunnen tussen de tegels terechtkomen als deze niet worden gevoegd. Het kan stof, dode cellen of ander vuil zijn dat een weg vindt tussen uw tegels, hoe compact u ook denkt dat de installatie eruit ziet.

Waarom heb je voegmiddel nodig tussen de tegels?

Voegmiddel wordt gebruikt als vulmiddel voor de voegen tussen de tegels zodra de tegel die u installeert is gezet. het helpt om vuil en puin te weren van tussen en onder uw tegel. Het voegt stijfheid en sterkte aan de tegelinstallatie toe.

Kan ik betegelen zonder afstandhouders?

Tegelen zonder afstandhouders is niet alleen extreem moeilijk maar ook tijdrovend. Je moet voortdurend stoppen en de tegels bijstellen zodat je een gelijkmatige indeling krijgt. Met een afstandhouder hoeft u zich minder druk te maken over de breedte en de nauwkeurigheid van uw lijnen.

Kun je betegelen zonder tussenruimtes?

Het leggen van tegels met kleine voegen voorkomt ook problemen in geval van mechanische schade aan een van de tegels. Als de tegels inderdaad zonder voegen waren gelegd, zou het niet mogelijk zijn geweest om veilig een van de tegels te verwijderen. 1. 5 tot 2 millimeter tussenruimte is voldoende om veilig een tegel te vervangen zonder de andere te beschadigen.

Wat kan ik gebruiken in plaats van voegmiddel?

Alternatieven voor traditioneel voegmiddel op cementbasis zijn onder andere voegmiddelen zonder cement, zoals epoxy voegmiddel, latex additieven, breeuwmiddel, siliconenkit en urethaan voegmiddel. Overweeg ook herinrichtingsopties zoals douchepanelen, gelamineerde wandpanelen, of verf.

Kan ik kit gebruiken in plaats van voegmiddel?

De waarheid is dat je zowel kit als voegmiddel nodig hebt voor je keuken gootsteen, en badkamer/douche projecten, maar ze kunnen niet door elkaar gebruikt worden. Je kunt wel een breeuw gebruiken, daar waar de douche muren en de vloer elkaar raken, omdat het flexibeler is dan voegmiddel.

Kunnen tegels zonder voeglijnen worden gelegd?

Waarschuwing. Zelfs met gerectificeerde tegels is het niet aan te raden tegels te leggen zonder voeg. Voegsel helpt de tegels te beschermen tegen beweging in geval van verschuiving van het huis, het helpt ook om de tegels gemakkelijker te onderhouden in natte ruimtes. Gebruik, waar mogelijk, gerectificeerde tegels met een voeg van 1/16 inch.

Wat is de kleinste voeglijn voor tegels?

1/16″
De kleinste voeglijnen mogen niet kleiner zijn dan 1/16″. Dit is een acceptabele ruimte die goed gevoegd kan worden. Wanneer de ruimte tussen de tegels zo klein is als 1/32″, wat vaak wordt aangeduid als “credit card lines” of “penny lines”, is het niet mogelijk om die ruimte helemaal op te vullen tot aan de onderkant van de tegel.

Wat is de dunste voeglijn voor tegels?

1/16″
De dunste voeglijn mag niet minder zijn dan 1/16″. Dit is een acceptabele ruimte die goed gevoegd kan worden. Wanneer de ruimte tussen de tegels zo klein is als 1/32″, wat vaak “credit card lines” of “penny lines” wordt genoemd, is het niet mogelijk om die ruimte helemaal op te vullen tot aan de onderkant van de tegel.

Kun je caulk gebruiken in plaats van voegmiddel?

De waarheid is dat je zowel caulk als voegmiddel nodig hebt voor je keuken gootsteen, en badkamer/douche projecten, maar ze kunnen niet door elkaar gebruikt worden. Waar de douchewanden met de vloer samenkomen, kunt u breeuwen, omdat dat flexibeler is dan voegmiddel.

Is het beter om te voegen of siliconen?

Voegmiddel is een slijtvaste emulsie, maar mag alleen worden gebruikt tussen voegen van hetzelfde vlak. Dit betekent dat alle hoeken of bochten die uw tegels en hulpstukken tegenkomen, moeten worden behandeld met siliconen. Dit komt omdat voegmiddel niet flexibel genoeg is om structurele bewegingen te weerstaan.

Kan ik lijm gebruiken als voegmiddel?

Tegellijm is speciaal gemaakt om tegels aan de ondervloer of de wanden te lijmen. Voegmiddel wordt specifiek gebruikt om de ruimte tussen de tegels op te vullen en verder af te sluiten van water, bacteriën en stof. Hoewel sommige van de ingrediënten kunnen worden gedeeld tussen de twee samenstellingen, ze zijn niet uitwisselbaar in any way.

Moet je tegels nat maken voordat je gaat voegen?

Zorg ervoor dat de tegel vochtig is, niet nat, en veeg diagonaal over de tegel en veeg het voegmiddel van het tegeloppervlak. Bij de eerste paar veegbewegingen zal het voegmiddel over de hele tegel uitsmeren – dat is niet erg.

Kun je tegels leggen zonder voegen?

Tegels leggen met kleine tussenruimtes voorkomt ook problemen in geval van mechanische schade aan een van de tegels. Als de tegels inderdaad zonder voegen waren gelegd, zou het niet mogelijk zijn geweest om veilig een van de tegels te verwijderen. 1. 5 tot 2 millimeter tussenruimte is voldoende om veilig een tegel te vervangen zonder de andere te beschadigen.

Moet ik ruimte tussen de tegels laten?

Bij het leggen van wand- of vloertegels is het belangrijk om de juiste hoeveelheid ruimte rondom elke tegel te laten. Voor kleinere tegels is het raadzaam kleine afstandhouders te gebruiken. Naarmate de tegels groter worden, wordt een grotere tussenruimte aanvaardbaar. De groot formaat 18 inch tegels moeten ¼ inch tussenruimte hebben.

Vorig artikel

Kan ik nieuwe huid gebruiken op een diepe snijwond?

Volgend artikel

Kan gebakken polymeerklei nat worden?

You might be interested in …

Is Polyaspartic beter dan Epoxy?

Al sinds de bouw van de eerste betonnen vloer, heeft de mensheid gezocht naar een manier om te beschermen en verfraaien van het oppervlak. Epoxy coatings zijn er al enige tijd en zijn populaire beschermers […]

In welke voedingsmiddelen zit aluminium?

Ons lichaam wordt al blootgesteld aan verontreinigende stoffen voordat we geboren worden. Veel verontreinigende stoffen, zoals die in onze lucht, zijn onvermijdelijk. Maar er zijn veel giftige stoffen die we kunnen vermijden. Aluminium is een […]

Wat is een optelzin?

Een optelzin is een getalzin die wordt gebruikt om optellen uit te drukken. Het is slechts een van de vele manieren waarop het begrip optellen kan worden onderwezen. Meer in het algemeen is een optelzin […]