30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Is keramiek veilig om voedsel in te bewaren?

We houden allemaal van die familiediners die worden opgediend in prachtig, handgemaakt servies. Het geeft een speciaal tintje aan onze maaltijden en maakt de ervaring nog huiselijker. Velen van ons gebruiken servies dat al vele generaties in onze familie is. Dit servies met fijne patronen dat onze oma aan onze moeder heeft doorgegeven en dat nu trots in onze huizen staat, kan, zonder dat we het weten, een gevaar voor onze gezondheid zijn.

Aardewerk is gemaakt van klei en andere natuurlijke materialen; en voor het grootste deel van de menselijke beschaving dankte het die aantrekkelijke glanzende afwerking aan lood- en cadmiumhoudende verf en glazuur.

Dat is nu niet meer het geval. Verven en glazuren worden nu streng gecontroleerd op hun lood- en cadmiumgehalte, vooral die welke rechtstreeks in contact komen met voedsel.

Maar, zoals het spreekwoord zegt, het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Daarom moet u ervoor zorgen dat u weet dat al uw aardewerk schalen voedselveilig zijn. Maar hoe weet je of aardewerk voedselveilig is?

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) houdt nauwlettend toezicht op sporen van lood en cadmium in serviesgoed. Makers moeten garanderen dat hun producten nooit boven een bepaalde veiligheidsnorm uitkomen, willen ze hun producten in de VS mogen verkopen. Deze stukken zijn gecategoriseerd als cadmium- en loodveilig.

Het is u waarschijnlijk opgevallen dat er niet staat loodvrij maar loodveilig, en daar is een reden voor. Zelfs als alle materialen die worden gebruikt om aardewerk te maken lood- en cadmiumvrij zijn, is er altijd een kleine kans dat er in de natuur voorkomende zware metalen in sporen aanwezig zijn.

Zoals u ziet, bestaat er dus niet zoiets als 100% loodvrij aardewerk.

Dit gezegd zijnde, kunt u zeker aardewerk vinden dat niet giftig is en volkomen veilig om te gebruiken.

Hoe weet u of aardewerk voedselveilig is?

De term “voedselveilig” heeft twee componenten: de gebakken glazuurafwerking van de keramische stukken en de hoeveelheid zware metalen die in uw voedsel kunnen lekken als de glazuurlaag wordt verbroken.

De FDA voert uitloogtests uit om aardewerk vaatwerk als voedselveilig te classificeren. Zelfs als het glazuur lood of cadmium bevatte voordat het stuk werd gebakken, kan het nog steeds als voedselveilig worden aangemerkt als het aan de FDA-normen voldoet.

Het is belangrijk op te merken dat voedselveilig en niet-toxisch twee verschillende kenmerken van serviesgoed zijn en niet onderling verwisselbaar zijn. Terwijl voedselveilig verwijst naar de toestand na het bakken van het aardewerk, verwijst niet-toxisch naar het product in de toestand vóór het bakken.

Hier zijn enkele dingen waarop u kunt letten bij de aankoop van aardewerk serviesgoed voor uw huis.

Controleer altijd de etiketten

Controleer de artikelen op etiketten die waarschuwen of ze wel of niet veilig zijn om te gebruiken bij eten of drinken.

De FDA eist dat onveilige keramische voorwerpen worden voorzien van een duidelijk zichtbaar etiket of een permanente vermelding die de consument daarvoor waarschuwt.

Hoe ouder het stuk, hoe groter de kans dat het gevaarlijke hoeveelheden lood bevat

Als u antiek of handgemaakt keramiek koopt, vooral als het voor de jaren 70 is gemaakt, kan het gevaarlijke loodresten bevatten.

Wees ook op uw hoede voor antieke stukken die van generatie op generatie worden doorgegeven en stukken die op vlooienmarkten worden gevonden.

Oud, felgekleurd aardewerk in de kleuren geel, rood en oranje heeft een grotere kans op een hoog loodgehalte. Het zware metaal werd vroeger toegevoegd om de kleuren helderder te maken.

Bij twijfel, test uw aardewerk

U kunt een loodtestkit kopen om uw serviesgoed te controleren. Deze kits worden meestal verkocht in bouwmarkten, en je kunt ze gemakkelijk aanbrengen op je favoriete voorwerpen om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn om te gebruiken.

Wij wilden er zeker van zijn dat onze producten voldoen aan de FDA- en Californië 65-voorschriften en klik hier om de resultaten te bekijken.

Kijk uit voor geïmporteerd aardewerk

U moet vooral op uw hoede zijn voor geïmporteerd aardewerk. Dit geldt vooral als ze uit Zuid-Amerika of Azië komen, en als ze bijzonder kleurrijke en heldere ontwerpen vertonen.

Zoals we al eerder hebben uitgelegd, maakt lood de verf en het glazuur helderder en geeft het keramische producten die glanzende afwerking waar we allemaal zo van houden. Zelfs als ze in de VS niet meer worden gebruikt, kan dat nog wel het geval zijn in landen waar de regelgeving laks is.

U hoeft echter niet alles te testen. Wat is een eenvoudige manier om te zien of aardewerk voedselveilig is? Gewoon wit vaatwerk test zelden positief op lood.

Waarom de versieringen belangrijk zijn

Zorg ervoor dat de versieringen op alle voorwerpen die u koopt onder het glazuur zitten en er niet bovenop.

Hoe kunt u dit controleren? Ga met uw vingers over het oppervlak. Als u de versieringen kunt voelen of als u kunt zien dat ze ruw of verheven zijn, kan er een probleem zijn. Als deze versieringen beginnen te slijten, kunnen ze een hoger risico op uitloging vormen.

Als u nog steeds niet zeker bent, vraag dan in de winkel of het servies dat u van plan bent te kopen, voldoet aan de FDA-voorschriften. Zij moeten deze informatie voor u beschikbaar hebben.

Andere kenmerken die aardewerk voedselveilig maken

Behalve dat het loodveilig is, zijn er nog andere dingen die u in overweging moet nemen bij het kopen van voedselveilig aardewerk. Deze omvatten zijn chip-bestendig, magnetron-veilige, oven-veilige, en vaatwasmachine-veilige. Deze eigenschappen maken de stukken zeer duurzaam en het glazuur zal niet snel breken of barsten, waardoor de kans op blootstelling aan lood wordt geminimaliseerd.

Verminder de blootstelling van uw gezin aan lood uit keramisch kook- en vaatwerk

Wanneer voedselveilig keramisch vaatwerk normaal wordt gebruikt, is de kans dat voedsel wordt blootgesteld aan deze zware metalen uiterst gering. Maar als zure voedingsmiddelen lange tijd in poreuze potten worden bewaard, kan de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die in het voedsel lekt, schadelijke niveaus bereiken.

Een goede manier om blootstelling te minimaliseren is geen aardewerk te gebruiken waar u niet zeker van bent.

Als u niet zeker weet of een stuk aardewerk voedselveilig is, kunt u het beste het aardewerk niet gebruiken voor dagelijkse maaltijden of dranken. Dit is vooral belangrijk voor kinderen, zogende moeders en zwangere vrouwen, omdat zij gevoeliger zijn voor de gevolgen van loodvergiftiging.

Aardewerk kopen dat in het land zelf is gemaakt, is een andere manier om er zeker van te zijn dat het voldoet aan de FDA-voorschriften.

Als u zich nog veiliger wilt voelen, koop dan keramiek dat voldoet aan de California Proposition 65. De Golden State is verder gegaan dan dat door het instellen van de strengste regelgeving als het gaat om keramisch servies.

Gebruik geen voorwerpen met een hoog uitloogpotentieel om voedsel of dranken te verwarmen. Blootstelling aan hitte, zij het via magnetron of fornuis, versnelt het uitloogproces.

Gebruik niet de vaatwasmachine tenzij u zeker weet dat het vaatwasmachinebestendig is. De machine kan het geglazuurde oppervlak beschadigen en de kans op uitloging vergroten. Het kan ook leiden tot kruisbesmetting van ander serviesgoed.

Bewaar geen voedsel of dranken gedurende lange perioden in keramische recipiënten, vooral niet als wat u bewaart zuur is. Enkele voorbeelden van zuur voedsel zijn tomaten, citrusvruchten, appels, sojasaus, vruchtensappen, frisdranken, koffie, thee en alcoholische dranken.

Gebruik nooit serviesgoed met gecorrodeerd glazuur of als u na het afwassen een grijzige aanslag op het glazuur ziet. Deze beschadigingen vergroten de kans dat het zware metaal in uw voedsel lekt.

Laatste gedachten

Zolang u voorzichtig bent met het kopen van voedselveilig aardewerk, zijn de risico’s van blootstelling aan lood of cadmium minimaal tot onbestaande. Bij Emerson Creek Pottery is ons servies voedselveilig, dat wil zeggen loodveilig en niet-giftig. Omdat we weten dat het welzijn van uw gezin boven alles gaat, laten we het lood uit al onze klei, verf en glazuur, en zorgen ervoor dat al onze afgewerkte stukken voldoen aan Californië Proposition 65.

Kies uw aardewerk servies goed. Op deze manier kunt u genieten van een mooie tafelsetting die dat unieke gevoel geeft aan elke maaltijd zonder u zorgen te maken over het feit dat het gevaarlijk is. U kunt altijd gebruik maken van de stukken die je onzeker bent van als ornamenten in uw huis.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Is keramiek veilig om voedsel in te bewaren?

Mensen gebruiken keramiek al duizenden jaren om voedsel in te bereiden en te bewaren. En daar is een goede reden voor… Het is een volledig natuurlijk, niet-toxisch materiaal gemaakt van gebakken klei. Keramische containers zijn ook bestand tegen verzengende hitte en reageren nooit met zure voedingsmiddelen.

Wat is het veiligste materiaal om voedsel in te bewaren?

Als je niet op glas wilt overschakelen maar toch iets wilt dat veiliger is dan plastic, kun je kiezen voor 304-grade roestvrij staal of silicone. Geen van deze materialen zou chemicaliën in je voedsel mogen lekken. Deze roestvrijstalen voedselcontainers zijn ideaal voor het verpakken van lunches.

Welk materiaal is het beste om voedsel in te bewaren?

Plastic bakjes zijn zeker de handigste optie voor het vervoeren van voedsel. Ze zijn veel lichter dan glas en zullen niet in een miljoen stukjes uiteen spatten als je ze laat vallen.

Is porselein veilig om voedsel in te bewaren?

Porselein / China Ziggy 2 Container Voedsel Bewaar Set Vaatwasser, vriezer, koelkast, en oven zijn veilig. Porselein is een veilig alternatief voor plastic, omdat het geen schadelijke elementen zoals BPA bevat.

Welke containers zijn veilig om voedsel in te bewaren?

Over het algemeen zijn de nummers 1, 2, 4 en 5 de veiligste keuzes voor voedselgebruik. De American Academy of Pediatrics raadt aan om plastic verpakkingen met de codes 3, 6 en 7 te vermijden. Plastic nummer 3 bevat vinyl of polyvinylchloride (PVC), 6 heeft polystyreen en 7 kan verschillende kunststoffen bevatten, zoals Bisfenol A (BPA).

Is keramiek veiliger dan plastic?

Het gebruik van veilig-gecertificeerd keramisch servies is goed voor onze gezondheid. Plastic, BPA-vrij plastic en melamine (ja, het is plastic) servies hebben aangetoond chemicaliën uit te lekken in warm eten en drinken.

Is de oude Tupperware veilig om te gebruiken?

Als uw Tupperware bakje oud is, moet u het voor andere doeleinden gebruiken en niet langer voedsel bewaren of opwarmen. Plastic bakjes die gebarsten of kromgetrokken zijn, zijn niet veilig omdat ze bacteriën kunnen insluiten, en bekraste oppervlakken kunnen ook schadelijke chemicaliën lekken bij het opwarmen in de magnetron.

Zijn keramische bakjes goed?

Keramische voedselopslagcontainers Keramiek is een van de meest hygiënische materialen die gebruikt worden om voedsel in te bewaren. Daar zijn verschillende redenen voor. U kunt keramische voedselcontainers verwarmen in een microgolfoven of op een fornuis. Ze zijn niet poreus, dus de chemicaliën of microben zullen niet lekken in uw voedsel tijdens het bewaren.

Welke container is veilig voor voedsel?

In het algemeen zijn de nummers 1, 2, 4 en 5 de veiligste keuzes voor voedselgebruik. De American Academy of Pediatrics raadt aan om plastic verpakkingen met de codes 3, 6 en 7 te vermijden. Plastic nummer 3 bevat vinyl of polyvinylchloride (PVC), 6 heeft polystyreen en 7 kan verschillende kunststoffen bevatten, zoals Bisfenol A (BPA).

Hoe weet je of keramiek voedselveilig is?

Om de zuurbestendigheid van een glazuur te testen, knijp een citroenschijfje uit op een horizontaal, geglazuurd oppervlak. Veranderingen in de kleur van het glazuur geven aan dat zuren uit voedsel materialen uit het glazuur kunnen lekken, en dat het glazuur niet voedselveilig is.

Wat is het veiligste plastic voor voedsel?

Kunststoffen die veilig zijn om te gebruiken als voedselopslagcontainers omvatten:Plastic #1: PET of PETE – (Polyethyleen Tereftalaat)Plastic #2: HDPE – (Hoge Dichtheid Polyethyleen)Plastic #4: LDPE (Lage Dichtheid Polyethyleen)Plastic #5: PP – (Polypropyleen)

Welke plastic soort is het beste om voedsel in te bewaren?

De beste soort plastic voor het langdurig bewaren van voedsel is polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE), dat wordt aangeduid met het “2” symbool. HDPE is een van de meest stabiele en inerte vormen van plastic, en alle plastic emmers die speciaal voor voedselopslag worden verkocht, zijn van dit materiaal gemaakt.

Heeft keramiek BPA?

Keramische Mokken lekken geen chemicaliën uit in je eten & drinken. Het is BPA-vrij!

Waar is keramiek van gemaakt?

klei
Keramiek wordt over het algemeen gemaakt door mengsels van klei, aardse elementen, poeders en water te nemen en deze in de gewenste vormen te gieten. Zodra het keramiek gevormd is, wordt het gebakken in een oven met een hoge temperatuur, een zogenaamde oven. Vaak wordt keramiek bedekt met decoratieve, watervaste, verfachtige substanties, die glazuren worden genoemd.

Is 40 jaar oude Tupperware veilig?

Moet je oud Tupperware weggooien? Als uw Tupperware-bakje oud is, moet u het voor andere doeleinden gebruiken en niet langer voedsel bewaren of opwarmen. Plastic bakjes die gebarsten of kromgetrokken zijn, zijn niet veilig omdat ze bacteriën kunnen vasthouden, en bekraste oppervlakken kunnen ook schadelijke chemicaliën lekken wanneer ze in de magnetron worden gezet.

Vorig artikel

Zijn geroosterde aardappelen de volgende dag nog goed?

Volgend artikel

Kun je klei gebruiken om een pijp te maken?

You might be interested in …

Kun je Fimo en Sculpey mengen?

Er is niet één antwoord op deze vraag; elk kleimerk heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, en verschillende kleikunstenaars hebben verschillende voorkeuren. Enkele van de beschikbare merken zijn: De originele Sculpey is er alleen […]

Moet je kalk in je tuin doen?

In een ideale wereld zou alle grond perfect zijn voor het kweken van elke soort plant. Maar tuingrond moet vaak worden aangepast, afhankelijk van wat je wilt laten groeien, en tuinkalk is een veelgebruikte toevoeging […]

Wat gebeurt er als je Plasticine eet?

De symptomen zijn overgeven, hoofdpijn, geïrriteerdheid en lusteloosheid. Omdat speelklei zo zout is, is het onwaarschijnlijk dat een kind er zoveel van zou eten, en ten tijde van de waarschuwing werden geen gevallen van zoutvergiftiging […]