20 mei 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Is PLA biologisch afbreekbaar in de oceaan?

Screen+Shot+2018-07-13+at+11.53.52+AM.png

De opkomst van duurzaam leven en de vraag naar verantwoorde goederen die je ecologische voetafdruk verkleinen, hebben een nieuwe markt doen ontstaan van artikelen die onder het mom van eco-vriendelijk worden verkocht. In de afgelopen drie weken heeft de sociale druk om plastic rietjes voor eenmalig gebruik te verbieden, ertoe geleid dat een aantal van ‘s werelds grootste bedrijven: McDonalds U.K. en Starbucks hebben beloofd om plastic rietjes te verwijderen uit hun winkels tegen 2020.

Onze mening over PLA

Als adviesbureau dat voornamelijk werkt met klanten in de toeristische sector die gerelateerd zijn aan de zee, is het verminderen van de afhankelijkheid van plastic van meet af aan een prioriteit geweest. We zien vaak dat bars en hotels ons vragen hoe ze kunnen overschakelen van de traditionele op petroleum gebaseerde plastics naar ‘biologisch afbreekbare’ alternatieven. Ook al zijn velen goed bedoeld om de positieve verandering teweeg te brengen die nodig is om onze oceanen en ecosystemen te redden, hun plastic alternatieven falen soms wanneer ze geïntegreerd worden in hun bedrijfspraktijken. Dit is de reden waarom wij zo sceptisch zijn over de motieven en de realiteit achter bedrijven als Starbucks, wiens grote aankondigingen perfecte publiciteitsstunts zijn, maar niet de inhoud en de visie hebben om hun milieu-impact echt te verminderen. De inspanning die Starbucks levert door hun plastic rietjes te dumpen, verhult een veel alarmerender probleem: dezelfde hoeveelheid plastic zal in een andere vorm worden gebruikt: nieuwe plastic deksels. Bovendien wordt in het plan niet opgeroepen tot veranderingen in het recycling- en sorteerbeleid, die beide van vitaal belang zijn voor een goed beheer van de levenscyclus van de miljoenen tonnen plastic die per jaar worden verwerkt.

nadine-shaabana-729560-unsplash.jpg

In het kielzog van deze aankondigingen evalueren wij deze week PLA-kunststoffen (polymelkzuur) en hun misleidende vermogen om milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar te zijn. PLA’s zijn over de hele wereld aangekondigd als een hernieuwbaar, plantaardig, biologisch afbreekbaar alternatief voor kunststoffen op basis van aardolie. Gemaakt van gefermenteerd plantaardig zetmeel, is de kunststof naar verluidt “koolstofneutraal” en “niet giftig”, en heeft de steun gekregen van vele landen die hun afhankelijkheid van aardolieproducten willen vervangen. Nu meer en meer landen zich aansluiten bij de wereldwijde beweging om “de zak te verbieden”, zijn PLA-fabrikanten zich aan het positioneren om een grote speler te worden in het aanbieden van “biologisch afbreekbare” alternatieven.

Voor degenen onder ons die hun plasticverbruik willen verminderen, lijkt PLA een goede zaak voor de planeet. Dit is echter ver bezijden de waarheid. Critici en deskundigen over de hele wereld hebben aan het licht gebracht dat het hernieuwbare alternatief niet zo milieuvriendelijk is als men zou denken.

Problemen met PLA

Als men de effecten van PLA-plastics nader bekijkt, blijkt dat veel milieuproblemen een gecompliceerde en onbereikbare weg naar nulafval zijn. Het grootste probleem met PLA’s zijn de specifieke en noodzakelijke voorwaarden die nodig zijn voor een goede compostering. In plaats van gerecycleerd te worden met gewone plastic materialen, moet PLA apart gesorteerd worden en naar een “gesloten composteeromgeving” gebracht worden. Alleen als ze naar industriële composteerinstallaties worden gestuurd, is het essentieel dat PLA-kunststoffen worden verwarmd tot 140 graden Fahrenheit en worden blootgesteld aan speciale verterende microben, zodat ze biologisch kunnen afbreken. De combinatie van deze veeleisende voorwaarden voor biologische afbraak en de grotere verantwoordelijkheid van de consument om ervoor te zorgen dat zijn PLA-afval naar de juiste industriële installatie wordt gestuurd, maakt het praktisch onmogelijk voor de producten om hun levenscyclus te voltooien zoals ze op de markt worden gebracht en verkocht. In bijna alle gevallen eindigen PLA-kunststoffen op stortplaatsen of in onze oceanen. PLA’s op de juiste manier verwerken om ze biologisch af te breken is nog minder aannemelijk als we bedenken dat veel grote steden niet eens de juiste industriële faciliteiten hebben voor dit proces, laat staan sorteerinfrastructuur. Het resultaat is dat het merendeel van PLA wordt weggegooid op stortplaatsen. Om PLA een levensvatbare, “milieuvriendelijke” oplossing te laten zijn, moeten er goede sorteer- en industriële composteringssystemen komen. Anders zou je ze net zo goed als traditioneel plastic kunnen beschouwen.

Marketeers zijn dol op de biologische afbreekbaarheid van het materiaal en technisch gezien liegen ze niet. De realiteit is echter dat de tijdlijn voor dit proces in bijna elk consumptiescenario enkele honderden jaren zal duren op een gemiddelde stortplaats.

Wat stellen wij voor? Over de hele linie – consumeer op verantwoorde wijze en recycle dienovereenkomstig.

Heeft u ervaring met het composteren van PLA’s of andere biologisch afbreekbare kunststoffen? Bent u geïnteresseerd in nieuwe alternatieven? Laat ons je vragen, tips, ervaringen en aanbevelingen weten in het commentaarveld hieronder!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe lang duurt het voor PLA afgebroken is in de oceaan?

47 tot 90 dagen
PLA ontbindt in water en koolstofdioxide in 47 tot 90 dagen — vier keer sneller dan een PET-gebaseerde zak die in de oceaan drijft. Maar de omstandigheden moeten precies goed zijn om dit soort resultaten te bereiken. PLA breekt het meest efficiënt af in commerciële composteringsfaciliteiten bij hoge temperaturen.

Is PLA milieuvriendelijk?

Het productieproces van PLA is ook milieuvriendelijker dan dat van traditionele kunststoffen die gemaakt worden van eindige fossiele grondstoffen. Volgens onderzoek is de koolstofuitstoot bij de productie van PLA 80% lager dan bij de productie van traditioneel plastic (bron).

Hoe snel breekt PLA af in water?

1. 5-3. 5 jaar
Een studie van de levensduur van PHA producten in het natuurlijke mariene milieu werd uitgevoerd op basis van de beschikbare literatuur, en men kwam tot de conclusie dat het 1,5-3,5 jaar kan duren voordat een PHA waterfles volledig is afgebroken in het water. 5 jaar nodig heeft om volledig af te breken in het zeemilieu 14 .

Is PLA biologisch afbreekbaar in water?

Theoretisch is PLA plastic een hernieuwbare bioplastic omdat het afkomstig is van de melkzuren van hernieuwbare planten. Terwijl PLA in een PLA-product als biologisch afbreekbaar kan worden beschouwd, kunnen additieven, zoals impact modifiers, minder of niet biologisch afbreekbaar zijn.

Wat gebeurt er met PLA in de oceaan?

“PLA is in principe niet afbreekbaar in zeewater,” zegt Dr Frederik Wurm van het Max Planck Instituut voor Polymeer Onderzoek in Mainz, Duitsland, wat betekent dat als het in zee terecht komt, “het niet beter is dan elk ander plastic”.

Wat maakt PLA biologisch afbreekbaar?

Om biologisch af te breken, heeft PLA een waslijst aan voorwaarden nodig. Specifiek – zuurstof, een temperatuur van 140+ graden, en een 2/3 cocktail van organisch substraat. Dit betekent dat PLA-plastic heel lang op de vuilnisbelt zal blijven liggen, naast ABS en andere kunststoffen.

Zal PLA biologisch afbreekbaar zijn op de stortplaats?

Alleen wanneer PLA naar industriële composteerinstallaties wordt gestuurd, is het essentieel dat het wordt verhit tot 140 graden Fahrenheit en wordt blootgesteld aan speciale verterende microben, zodat het biologisch kan afbreken. Het resultaat is dat het merendeel van PLA wordt weggegooid op stortplaatsen.

Hoe lang duurt het voordat PHA biologisch afgebroken is?

Biologisch afbreekbare PHA flessen vallen binnen 2 maanden uiteen in de grond (maar blijven intact zolang ze niet worden weggegooid).

Is PHA beter dan PLA?

Biologisch afbreekbare polymeren zoals PHA’s hebben het potentieel om de hoeveelheid vervuiling, veroorzaakt door de steeds groeiende vraag naar polymeren, te verminderen. In vergelijking met PLA zijn PHA’s zowel composteerbaar als biologisch afbreekbaar in mariene milieus.

Is PLA 100% biologisch afbreekbaar?

1) PLA is niet biologisch afbreekbaar het is afbreekbaar. 2)Enzymen die PLA hydrolyseren zijn niet beschikbaar in het milieu, behalve in zeer zeldzame gevallen.

Is PLA biologisch afbreekbaar of composteerbaar?

PLA: Voorwaardelijk composteerbaar Omdat het kan worden afgeleid van plantaardig materiaal zoals maïssuiker, aardappel of suikerriet, kan het de vraag naar fossiele brandstoffen die worden gebruikt om conventionele kunststoffen te maken, verminderen. PLA is recycleerbaar, biologisch afbreekbaar en composteerbaar.

Lost PLA plastic op in water?

In de meeste gevallen, zal PLA niet afbreken of broos worden in water voor jaren tenzij de temperatuur van het water vrij hoog is en of als het zonlicht in staat is om ermee in contact te komen.

Drijft PLA in water?

Ze hebben allemaal een dichtheid van meer dan 3.5g/cm^3. Water is 1g/cm3 Zout water is 1. 025-1. 05 ABS is 1. 04 PLA is 1. 25 PETG is 1. 38 Dus PETG zou moeten zinken en overleven in zout water.

Welke condities heeft PLA nodig om biologisch af te breken?

Om biologisch af te breken, heeft PLA een waslijst van voorwaarden nodig om effectief af te breken. In het bijzonder – zuurstof, een temperatuur van 140+ graden, en een 2/3 cocktail van organisch substraat. Collectief, zijn deze afwezig in elk scenario buiten industriële composteringsfaciliteiten.

Breekt PLA af op de stortplaats?

Alleen wanneer PLA naar industriële composteerinstallaties wordt gestuurd, is het essentieel dat PLA plastics worden verhit tot 140 graden Fahrenheit en worden blootgesteld aan speciale verterende microben zodat ze biologisch kunnen afbreken. Het resultaat is dat het merendeel van PLA wordt weggegooid op stortplaatsen.

Vorig artikel

Kan ik vergulde juwelen verpanden?

Volgend artikel

Woont Gordon Ramsay in Londen?

You might be interested in …

Is Plaid Iers of Schots?

Het is een wijdverbreid misverstand dat alle kilts gelijk zijn, maar wij zullen u versteld doen staan: dat is echt niet zo. Het uitgangspunt mag dan hetzelfde zijn: ze zijn allemaal van stof gemaakt en […]