30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Is yoghurt goed voor de blaas?

bron credit: Deposit Photos

Het urinewegstelsel van de mens heeft een vuile maar zeer noodzakelijke taak, namelijk het effectief verwijderen van vloeibare afvalstoffen uit de bloedbaan en het op peil houden van een normaal zoutgehalte in het lichaam. De meeste mensen hebben hun hele leven geen noemenswaardige problemen met hun urinewegen, maar zelfs gezonde mensen kunnen af en toe een urineweginfectie oplopen, die meestal het gevolg is van bacteriën die zich ophopen in gevoelige gebieden, zoals de blaas en de plasbuis.

Om te voorkomen dat je een urineweginfectie oploopt, waardoor plassen pijnlijk, moeilijk en ongemakkelijk wordt, zijn er een aantal voedingsmiddelen en dranken die kunnen helpen. Nog beter: de meeste van deze voedingsmiddelen en dranken zijn verkrijgbaar bij elke oude kruidenier, boerenmarkt of apotheek.

Eet bessen

Er zijn veel gezondheidsvoordelen verbonden aan het eten van bessen, van de altijd zo populaire aardbei, framboos en bosbes tot de iets minder bekende braambes. Maar al deze bessen zitten vol met een verbinding die bekend staat als flavanol, waarvan is aangetoond dat het helpt bacteriële infecties te bestrijden – zoals het soort bacteriële infectie dat een irritante urineweginfectie kan veroorzaken.

Het maakt niet uit hoe je aan bessen komt; je kunt ze vers eten of bevroren bessen toevoegen aan een smoothie. Hun zoete en soms wrange smaak maakt ze een uitstekende aanvulling op desserts of je ochtend ontbijtgranen kom.

Veenbessensap

Veenbessensap is al generaties lang het huismiddeltje bij uitstek voor urinewegproblemen, inclusief urineweginfecties. En daar is een goede reden voor: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat cranberrysap – of cranberrysupplementen – het aantal urineweginfecties kunnen verminderen.

Dat gezegd hebbende, moeten cranberrysap en cranberrysupplementen consequent worden ingenomen om dat positieve effect op de urinewegen te hebben. Met andere woorden, je kunt niet zomaar cranberrysap drinken of cranberrysupplementen nemen als reactie op een urineweginfectie; je moet ze elke dag en gedurende een langere periode innemen om een merkbaar effect op het lichaam te hebben. Het is belangrijk om te begrijpen dat cranberrysappen niet allemaal hetzelfde zijn. Controleer zorgvuldig het etiket om er zeker van te zijn dat het om cranberrysap gaat en niet om een cocktail, zegt Julie Ching, geregistreerd diëtiste.

Eet yoghurt

Al een paar jaar horen we dat het eten van yoghurt boordevol probiotica kan helpen bij het opbouwen van nuttige darmbacteriën die ons kunnen helpen ons voedsel op een efficiënte manier af te breken. Het resultaat kan een effectievere spijsvertering zijn, meer energie en over het algemeen een prettiger gevoel.

Maar lang niet zo veel mensen weten dat de probiotica in yoghurt ook hun urinewegen kunnen helpen. Yoghurt kan namelijk infecties aan de urinewegen helpen bestrijden, wat ook de ontwikkeling van ernstigere problemen aan de urinewegen kan helpen voorkomen, waaronder blaaskanker. Zoek naar yoghurt met een laag vetgehalte en zonder suiker, anders zou je wel eens veel calorieën en gewicht kunnen aankomen, aldus Ching.

Voeg knoflook toe aan je maaltijden

Knoflook kan veel meer doen dan vampieren op afstand houden; het is ook een effectieve manier om nierinfecties en blaaskanker op afstand te houden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat knoflookextract de ontwikkeling en groei van kankercellen kan helpen voorkomen, met name in de blaas en de nieren.

Tests hebben aangetoond dat het innemen van een knoflooksupplement gedurende slechts een paar weken de ontsteking in de blaas en de nieren aanzienlijk kan verminderen. U kunt ook een knoflooksupplement proberen of verse of poedervormige knoflook aan uw maaltijden toevoegen. Praat met uw arts of geregistreerde diëtist voordat u knoflooksupplementen neemt, omdat het kan interageren met uw medicatie, zegt Ching.

Consumeer antioxidanten

U kunt uw blaas gezond houden en, indien nodig, infecties afweren door voedingsmiddelen te eten die antioxidanten bevatten. Deze kunnen de invloed van vrije radicalen beperken en de cellen in de nieren en blaas gezond houden.

Antioxidanten zijn te vinden in allerlei voedingsmiddelen, van bessen zoals bosbessen, frambozen en bramen tot appels, druiven en pinda’s. Door deze natuurlijke voedingsmiddelen aan uw dieet toe te voegen, kunt u niet alleen blaasproblemen voorkomen; omdat ze allerlei vitaminen en mineralen bevatten en vol zitten met vezels, zijn ze ook goed voor uw spijsvertering en uw algehele gezondheid.

Volkoren voeding

Voedingsdeskundigen wijzen vaak op het consumeren van volkoren voedingsmiddelen als een gezonde levensstijl keuze, omdat ze zo vezelrijk zijn, die kan helpen het spijsverteringsstelsel te werken in een optimale manier. Deze voedingsmiddelen, waaronder volkorenbrood en -pasta en zilvervliesrijst, bevatten doorgaans voldoende vezels om ervoor te zorgen dat iemand regelmatig blijft eten en genoeg energie heeft om de dag door te komen.

Omdat het spijsverteringsstelsel en de blaas zo nauw met elkaar verbonden zijn – spijsverteringsproblemen zoals kramp, een opgeblazen gevoel en constipatie of diarree hebben vaak een directe invloed op de werking van het urinestelsel – is het belangrijk om elke dag veel volkoren granen te eten.

Eet Eiwit

Eiwit speelt een cruciale rol bij het onderhouden van onze spieren en het reguleren van onze hormonen. Als we niet voldoende eiwitten binnenkrijgen, lopen al onze spieren en hun bindweefsels gevaar in verval te raken, wat leidt tot aanzienlijke gezondheidsproblemen.

Deze algemene regel is zeker van toepassing op de blaas en de daarmee verbonden lichaamsdelen, aangezien een slechte spierfunctie in deze regio kan leiden tot ongemak en pijn. Omdat eiwitten meestal worden verkregen door het eten van vlees, kunnen veel vegetariërs en veganisten in een moeilijke situatie terechtkomen als ze dierlijke eiwitten uit hun dieet schrappen. Alternatieve eiwitbronnen zijn noten, pindakaas en weipoeder.

Vermijd koffie

Als je last hebt van ongemak of pijn in je blaas of daarmee verbonden spieren en weefsels, is het verstandig om de consumptie van koffie, thee, frisdrank, energiedrankjes en andere cafeïnehoudende dranken te beperken (sommige energiesupplementen bevatten overigens grote hoeveelheden cafeïne).

Cafeïne kan namelijk de blaas irriteren, waardoor iemand vaker naar het toilet moet. Hoewel het afkicken van cafeïne zijn eigen problemen met zich mee kan brengen, zoals lusteloosheid en hoofdpijn, zal het lichaam uiteindelijk aan de verandering wennen.

Vermijd alcohol

Steeds meer mensen grijpen naar alcohol als een manier om te ontsnappen aan de stress van het moderne leven, van persoonlijke relatieproblemen tot de druk van de arbeidswereld. Voor een gezond persoon die af en toe drinkt is dat niet zo’n groot probleem, maar voor iemand met blaasproblemen kan het bijzonder lastig zijn.

Dat komt omdat alcohol, net als cafeïne, de blaas irriteert en hem in het algemeen harder laat werken dan normaal. Met een paar glazen bier of een paar glazen wijn moet iemand veel vaker naar het toilet dan normaal, en voor iemand met blaasproblemen kan dat een groot gezondheidsprobleem zijn. Bovendien kan overmatig alcoholgebruik de lever, een van de belangrijkste organen van het lichaam en een orgaan dat rechtstreeks in verbinding staat met het urinewegstelsel, geleidelijk aantasten.

Selderij

In de wereld van groenten is selderij een soort muurbloempje; het is geliefd noch verafschuwd, vooral omdat het een vrij milde smaak en textuur heeft. Kortom, niemand zal een feestje bouwen of een rel beginnen omdat je selderijsoep hebt toegevoegd aan het menu van je volgende etentje.

Smaak buiten beschouwing gelaten, biedt selderij wel een aantal voordelen voor de blaas en het bindweefsel. Dit komt omdat selderij, wanneer geconsumeerd, de mogelijkheid heeft om urinezuur aanzienlijk te verminderen, waardoor ongemak voor en tijdens het plassen wordt beperkt. Selderij kan ook helpen bij de productie van urine, en het is aangetoond dat het helpt bij het bestrijden van bacteriële infecties in het spijsverteringsstelsel en de voortplantingsorganen.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Irriteert Griekse yoghurt de blaas?

Het kan je blaas irriteren. Eet probiotica – gewone Griekse yoghurt en gefermenteerd voedsel zoals zuurkool en augurken. Ze bevatten “goede” bacteriën die kunnen helpen de slechte bacteriën op afstand te houden. Eet tijdens de infectie niet veel zuur fruit, zoals sinaasappels, citroenen of limoenen.

Is yoghurt goed voor de urinewegen?

Het regelmatig eten van yoghurt en andere gekweekte zuivelproducten (gefermenteerd met “goede” bacteriën) kan het risico op urineweginfecties met wel 80 procent verlagen.

Welke voedingsmiddelen kalmeren de blaas?

Welke voedingsmiddelen kalmeren de blaas? De American Urological Association erkent ook dat bepaalde voedingsmiddelen een kalmerend effect kunnen hebben op gevoelige blazen. Deze voedingsmiddelen omvatten peren, bananen, sperziebonen, pompoen, aardappelen, magere eiwitten, volle granen, noten, brood en eieren.

Wat moet je niet eten bij blaasproblemen?

Bepaalde voedingsmiddelen en dranken kunnen uw blaas irriteren, waaronder:Koffie, thee en koolzuurhoudende dranken, zelfs zonder cafeïne. Alcohol. Bepaalde zure fruitsoorten – sinaasappels, grapefruits, citroenen en limoenen – en vruchtensappen. Pikant voedsel. Producten op basis van tomaten. Koolzuurhoudende dranken. Chocolade.

Hoe kan ik de ontsteking in mijn blaas verminderen?

Een verwarmingskussen op je onderbuik kan het gevoel van druk op je blaas of pijn verzachten en mogelijk verminderen. Blijf gehydrateerd. Drink voldoende om uzelf gehydrateerd te houden. Vermijd koffie, alcohol, frisdranken met cafeïne en citrussappen – evenals gekruid voedsel – totdat uw infectie is verdwenen.

Wat zijn de symptomen van een ontstoken blaas?

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking (cystitis)?Vaak plassen: U kunt de behoefte voelen om vaker te plassen. Pijn/brandend gevoel bij het plassen: Tijdens een blaasontsteking kunt u last hebben van pijn in het suprapubische gebied en een branderig gevoel bij het plassen. Donkere of vies ruikende plas.

Hoe voelt een ontstoken blaas aan?

Tekenen en symptomen van blaasontsteking zijn vaak: Een sterke, aanhoudende drang om te plassen. Een branderig gevoel bij het plassen. Het urineren van frequente, kleine hoeveelheden urine.

Hoe weet je of er iets mis is met je blaas?

Veranderingen in blaasgewoonten of symptomen van irritatie Pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen. Het gevoel dat je meteen moet plassen, zelfs als je blaas niet vol is. Moeite hebben met plassen of een zwakke urinestraal hebben. Veelvuldig moeten opstaan om te plassen gedurende de nacht.

Hoe kom je van een ontsteking in de blaas af?

Blaasontsteking kan pijnlijk zijn, maar je kunt stappen ondernemen om je ongemak te verlichten:Gebruik een verwarmingskussen. Een verwarmingskussen op uw onderbuik kan het gevoel van druk op uw blaas of pijn verzachten en mogelijk verminderen. Blijf gehydrateerd. Drink voldoende om uzelf gehydrateerd te houden. Neem een zitbad.

Wat zijn de tekenen dat er iets mis is met je blaas?

Veranderingen in blaasgewoonten of symptomen van irritatie Pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen. Het gevoel dat je meteen moet plassen, zelfs als je blaas niet vol is. Moeite hebben met plassen of een zwakke urinestraal. ‘s Nachts vaak moeten opstaan om te plassen.

Kan een ontstoken blaas vanzelf genezen?

In ongeveer de helft van de gevallen gaat interstitiële cystitis vanzelf over. Van degenen die behandeling nodig hebben, vinden de meesten verlichting en krijgen hun leven weer normaal.

Aan welke kant zit je blaas links of rechts?

De blaas zit in het midden van het bekken. Als iemand pijn in de rechter of linker onderbuik voelt, is de kans kleiner dat het de blaas betreft en kan het duiden op nierstenen.

Kan uw blaas zichzelf herstellen?

De blaas is een meester in zelfherstel. Bij beschadiging door een infectie of verwonding kan het orgaan zichzelf snel herstellen door een beroep te doen op gespecialiseerde cellen in de binnenbekleding om weefsel te herstellen en een barrière te vormen tegen schadelijke stoffen die in de urine geconcentreerd zijn.

Hoe weet je of je blaas ontstoken is?

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking (cystitis)?Vaak plassen: U kunt het gevoel hebben dat u vaker moet plassen. Pijn/brandend gevoel bij het plassen: Tijdens een blaasontsteking kunt u last hebben van pijn in het suprapubische gebied en een branderig gevoel bij het plassen. Donkere of vies ruikende plas.

Vorig artikel

Smet Vs Eer Wat Is Het Verschil?

Volgend artikel

Wat zijn de zwakke punten van Zeus?

You might be interested in …

Hoe maak je decoupage waterdicht?

Ik ben op de decoupage bandwagon gesprongen – met dank aan Martha Stewart Decoupage. Het begon allemaal met deze schoonheid. Ik heb een lange weg afgelegd sinds mijn kleutertijd toen ik nog decoupage meesterwerken maakte […]

Wat is Mayfield in 22?

Mayfield verwijst naar Dr. Jason Mayfielddie een specialist is op het gebied van erectiestoornissen. Door het excuus te geven dat hij een afspraak had met Mayfield in 22, zou niemand controleren of het excuus wel […]

Ziet Benjamin Moore White Dove er geel uit?

Klassiek en tijdloos, Benjamin Moore White Dove, is een witte verfkleur die elegantie uitstraalt. Ik ben nogal opgewonden om aan de slag te gaan met de verfkleur van vandaag. Het is een kleur die super […]