De smaakzin van uw baby, in combinatie met haar natuurlijke nieuwsgierigheid, helpt haar de grote, wijde wereld te verkennen. Nog voor ze met vaste voeding begint, kunnen de smaakpapillen van uw baby haar helpen ontdekken of ze al dan niet van verschillende texturen en smaken houdt.
Wanneer ontwikkelt de smaakzin van mijn baby zich?
De smaakzin van uw baby begint zich te ontwikkelen in de baarmoeder. Na 9 weken zwangerschap zijn de mond en de tong gevormd, samen met de eerste kleine smaakpapillen.
Uw baby in de baarmoeder is omgeven door vruchtwater. Hij ademt en slikt dit vocht natuurlijk in, wat helpt bij de ontwikkeling van zijn longen en spijsverteringsstelsel. De smaken van het voedsel dat je eet en wat je drinkt, komen via je bloedbaan in het vruchtwater terecht.
Als uw baby het vruchtwater proeft, heeft hij zijn eerste ervaring met verschillende smaken. Hij kan ze ook ruiken. Of je nu zoet, hartig of gekruid hebt gegeten, je baby proeft het.
Na de geboorte zijn de nieuwe smaakpapillen van uw baby erg gevoelig. Hij kan zoete en zure smaken herkennen, maar geeft de voorkeur aan zoet. Dit is een van de redenen waarom hij zo dol is op de smaak van je moedermelk.
De smaak- en reukzintuigen zijn met elkaar verbonden, en je baby heeft bij de geboorte ook een goed ontwikkeld reukvermogen. Hij kan ruiken welke kant hij op moet draaien om gevoed te worden, en hij kan zelfs het verschil ruiken tussen uw moedermelk en die van een andere moeder.
Hoe ontwikkelt de smaakzin van mijn baby zich?
De smaakzin van uw baby is goed bij de geboorte, maar het aantal smaakpapillen in haar mond en haar reacties op verschillende smaken nemen toe naarmate ze groeit.
Pasgeboren tot 3 maanden
In dit stadium is de smaakzin van uw baby heel gevoelig. Het is zelfs zo dat ze als baby meer smaakpapillen in haar mond heeft dan jij als volwassene. Smaakpapillen bij pasgeborenen bevinden zich op de amandelen en achter in de keel, maar ook op de tong.
Tijdens de eerste drie maanden kan uw baby een onderscheid maken tussen zoete en bittere smaken. Ze geeft de voorkeur aan zoete smaken, zoals de smaak van moedermelk.
3 tot 6 maanden
Als uw baby 3 maanden oud is, is zijn tong gegroeid. U merkt misschien dat hij dingen in zijn mond stopt, zoals speelgoed of een deken. Hij gebruikt zijn tong om verschillende texturen en smaken te proeven.
Rond de 5 maanden is de smaakzin van uw baby veranderd en kan hij meer reageren op zoute smaken. Het is echter geen goed idee om uw baby in deze fase zoute voeding te geven.
6 tot 12 maanden
Na zes maanden alleen maar moedermelk of flesvoeding te hebben gehad, is het begrijpelijk dat baby’s verrast worden door nieuwe smaken wanneer ze met vaste voeding beginnen. Het is normaal dat uw baby in het begin wantrouwig staat tegenover de smaak van voedsel, nadat hij gewend is aan de zoete smaak van melk.
Als u eenmaal met vaste voeding begint, zult u waarschijnlijk merken dat uw baby sommige nieuwe voedingsmiddelen meteen lekker vindt. Waarschijnlijk zal ze bepaalde voeding ook afwijzen, en moet je het misschien een aantal keer aanbieden. Experts raden aan een nieuwe voeding minstens acht keer aan te bieden voordat u besluit dat uw baby het niet lekker vindt.
Met ongeveer 7 of 8 maanden kan uw baby vingerhapjes proberen. Dit is een goede gelegenheid voor haar om nieuwe smaken te proberen en verschillende texturen te verkennen met een verscheidenheid aan zacht fruit of groenten.
Zal mijn baby onze smaakvoorkeuren erven?
Dat hoeft niet. De smaak van uw baby wordt beïnvloed door allerlei factoren, waarvan er maar een paar genetisch bepaald zijn.
Uw baby kan de voorkeur geven aan de voedingsmiddelen waaraan hij in de baarmoeder is blootgesteld, maar hij zal ook de voedingsmiddelen waaraan hij gewend is geraakt, lekker vinden. Als u verschillende voedingsmiddelen aanbiedt, is de kans groter dat hij die ook blijft eten als hij ouder wordt.
Uw baby kopieert ook u en uw reacties op voedsel. Het is dus een goed idee om uw sterke afkeer van bepaalde voedingsmiddelen te verbergen – vooral gezonde voedingsmiddelen waarvan u wilt dat hij ze lekker gaat vinden!
De verscheidenheid aan voedingsmiddelen die uw baby lekker vindt als hij ouder is, kan ook afhangen van hoe lang u borstvoeding geeft. Studies hebben aangetoond dat de verschillende smaken in uw moedermelk een positief effect kunnen hebben op de smaakpapillen van uw baby en ervoor kunnen zorgen dat hij meer openstaat voor het eten van verschillende voedingsmiddelen als hij ouder wordt.
Hoe kan ik mijn baby helpen om veel verschillende voedingsmiddelen te eten?
Door uw baby veel verschillende voedingsmiddelen met verschillende smaken en texturen te geven, kan hij op latere leeftijd meer van verschillende soorten voedsel gaan genieten. Uw baby heeft namelijk de neiging om het voedsel waaraan hij gewend is, lekker te gaan vinden.
Als u uw baby voor het eerst vaste voeding geeft, kies dan voor gepureerd fruit of groente. Introduceer daarna geleidelijk nieuwe smaken. Voor meer informatie, zie onze leeftijdsgids voor het voeden van uw baby.
Wees echter niet verlegen. Het is een mythe dat baby’s flauw voedsel moeten eten. Als je je grenzen wilt verleggen, probeer dan deze avontuurlijke eerste babyvoeding, en bekijk een video die laat zien hoe makkelijk het is om je eigen babyvoeding te maken – specifiek een weekvoorraad babyvoeding in een uur.
Laat je baby eten ontdekken in haar eigen tempo. De eerste paar smaakjes zijn misschien niet meer dan dat – een smaakje en een verkenning met haar tong, voordat ze het weer naar buiten kwijlt. Met aanmoediging en steun kunt u haar helpen aan verschillende smaken te wennen en zich zelfverzekerd te voelen over het proberen van nieuw voedsel.
Wees voorzichtig met zout en suiker – vermijd bewerkt voedsel en voeg geen zout of suiker toe aan het eten van uw baby. Jonge nieren kunnen niet omgaan met de verwerking van te veel zout, en suiker veroorzaakt tandbederf. Het is ook een goed idee om haar niet te laten proeven van zoute of suikerhoudende voeding, omdat ze die kan gaan verkiezen boven gezondere opties.
Waarom stopt mijn baby zo ongeveer alles in zijn mond?
Uw baby gebruikt zijn mond als een manier om de wereld om zich heen te verkennen, te leren en te begrijpen.
Bij baby’s is de mond gevoeliger dan de handen of vingers. De mond is dus een handige manier om kennis te maken met verschillende texturen en smaken – zowel voedsel als niet-voedsel. Dit wordt “sabbelen” genoemd. Daarom zie je vaak dat jonge baby’s speelgoed, boeken en andere voorwerpen oppakken en meteen in hun mond stoppen.
De gedachte dat uw baby alles in zijn mond stopt, kan verontrustend zijn. U moet ervoor zorgen dat hij niet iets scherps, vies of gevaarlijks in zijn mond stopt.
Maar u kunt hem helpen te leren door hem speelgoed aan te bieden dat geschikt is voor zijn leeftijd en interessant is om met zijn mond te verkennen. Speelgoed met verschillende texturen, of met interessante kleuren, lichtjes of geluiden, is bijzonder goed.
Uiteindelijk stopt uw baby met het gebruiken van zijn mond en smaakpapillen op deze manier. Tegen de tijd dat hij 12 tot 18 maanden oud is, gebruikt hij zijn mond minder om voorwerpen te onderzoeken en te begrijpen.
Bronnen
Het redactieteam van BabyCenter doet er alles aan om de meest nuttige en betrouwbare informatie over zwangerschap en ouderschap ter wereld te verstrekken. Bij het maken en bijwerken van de inhoud baseren we ons op geloofwaardige bronnen: gerespecteerde gezondheidsorganisaties, professionele groepen van artsen en andere deskundigen, en gepubliceerde studies in tijdschriften met collegiale toetsing. Wij vinden dat je altijd de bron moet kennen van de informatie die je te zien krijgt. Lees meer over ons redactioneel en medisch toetsingsbeleid.