30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Kan een biologische man zwanger worden?

Trans-, non-binaire en intersekse personen kunnen zwanger worden en doen dat ook, en zij hebben een plaats naast vrouwen in de wereld van het ouderschap.

Senior redacteur

Kim Wong-Shing is senior redacteur bij CNET en houdt zich bezig met gezondheid en welzijn. Ze heeft vijf jaar ervaring in digitale media, en ze houdt ervan de wereld van wellness te demystificeren om het toegankelijk te maken voor een reeks verschillende lezers.

alt=”gettyimages-173801873″ width=”1092″ height=”779″ />AnthonyRosenberg/Getty

Nu de controverse over de nieuwe abortuswet van Texas nog steeds voortduurt, hoef je niet ver te zoeken om te lezen hoe de nieuwe wet vrouwen zal beïnvloeden. Maar zwangerschap is nooit een kwestie geweest die alleen vrouwen aangaat (en niet alleen vanwege de belangrijke rol van mannelijke verzorgers). Mensen van alle geslachten kunnen zwanger worden — niet alleen vrouwen.

Dat komt omdat de waarheid over voortplanting iets gecompliceerder is dan het lesje “de bloemetjes en de bijtjes” dat veel kinderen op school leren. Ja, je hebt sperma en een eicel nodig om een baby te maken. Maar er zijn 1,4 miljoen transgender volwassenen in de Verenigde Staten (een cijfer dat waarschijnlijk een grote onderschatting is), en hun lichamen zijn niet in overeenstemming met de veronderstelling dat mannen sperma produceren en vrouwen eicellen produceren.

Onze Gezondheid & Wellness nieuwsbrief brengt de beste producten, updates en adviezen in uw inbox.

Veel transseksuele mannen zijn in staat om zwanger te worden omdat ze een baarmoeder en eierstokken hebben. En er zijn veel mensen die niet-binaire, genderqueer of anderszins niet netjes passen in de categorieën “man” of “vrouw”, die ook zwanger kunnen worden. Bovendien kunnen intersekse personen zwanger worden als zij een baarmoeder en eierstokken hebben.

Hoewel het eeuwenoude idee dat vrouw zijn en bevallen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn moeilijk te bestrijden is, is het vermogen om zwanger te worden maakt niet iemand automatisch een vrouw. Veel van de problemen waar vrouwen mee kampen, kunnen ook trans-, niet-binaire en intersekse personen treffen, en dat geldt ook voor zwangerschap.

Veel van de opvoedingswereld is gericht op cis-vrouwen (vrouwen die niet trans zijn) — tot en met populaire termen als “vrouwencentrum” en “moederbrein”. En hoewel de meerderheid van de zwangere mensen inderdaad cis-vrouwen zijn, kan de zware focus op geslacht voor veel mensen vervreemdend werken. Trans-, non-binaire en intersekse personen hebben ook unieke reproductieve behoeften, en zij ervaren routinematig een gebrek aan bewustzijn of middelen in de gezondheidszorg.

Daarom is het belangrijk om inclusieve taal te gebruiken als we het hebben over zwangerschap, ouderschap en reproductieve gezondheid in het algemeen. Bij CNET Parenting gebruiken we genderneutrale termen zoals “ouders” in plaats van “moeders”.

Seksegebonden termen zoals “moeder” en “borstvoeding” zullen ook altijd een plaats hebben — maar we moeten er niet van uitgaan dat ze op iedereen van toepassing zijn. Het bijwerken van je terminologie is een eenvoudige omschakeling die een lange lang kan bijdragen aan betere resultaten voor zwangere mensen van alle geslachten.

Andere inclusieve termen die u kunt gebruiken wanneer u het over zwangerschap hebt

Zwangere mensen: In geval van twijfel kan het geen kwaad om gewoon het woord “mensen” te gebruiken, daar waar je voorheen “vrouwen” zou gebruiken. Mensen is zo inclusief als maar kan — het omvat iedereen! Andere opties zijn “ouder” of “patiënt”.

Het gebruik van de term “mensen” dwingt je ook om specifieker te zijn, in plaats van geslachtsgebonden generalisaties te maken. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen “mensen die zwanger kunnen worden” of “mensen die menstrueren”, in plaats van alleen “vrouwen”. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je meer rekening houdt met vrouwen die geen baarmoeder hebben, niet menstrueren of om welke reden dan ook niet zwanger kunnen worden.

Ouder bevallen of zwangerschapsouder: Deze term kan “moeder” vervangen om te verwijzen naar een persoon die een baby draagt en baart. Het is ook nuttig voor koppels van hetzelfde geslacht waarbij beide ouders moeder zijn, maar slechts één van beide fysiek het kind draagt.

Borstvoeding: Sommige trans- en non-binaire ouders kiezen ervoor om hun baby’s te voeden met hun eigen melk. Je kunt “borst” vervangen door “borst” en “borstvoeding” door “borstvoeding”. Verwijs naar de melk als “borstmelk” of “menselijke melk”.

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en is niet bedoeld als gezondheids- of medisch advies. Raadpleeg altijd een arts of een andere gekwalificeerde gezondheidswerker als u vragen hebt over een medische aandoening of gezondheidsdoelstellingen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe raakt een man zwanger?

Robert Winston, een pionier op het gebied van in-vitrofertilisatie, vertelde aan de Sunday Times in Londen dat “een mannelijke zwangerschap zeker mogelijk zou zijn” door een embryo in de buik van een man te laten implanteren – met de placenta vastgehecht aan een inwendig orgaan zoals de darm – en later operatief ter wereld te brengen.

Kan een man een baarmoeder hebben?

Persistent Müllerian duct syndrome is een stoornis in de seksuele ontwikkeling die mannen treft. Mannetjes met deze aandoening hebben normale mannelijke voortplantingsorganen, hoewel ze ook een baarmoeder en eileiders hebben, die vrouwelijke voortplantingsorganen zijn.

Welke mannelijke soort kan zwanger worden?

Pijpvissen en zeepaardjes zijn de enige soorten waarop de term mannelijke zwangerschap is toegepast. Hoewel vaderlijke zorg vrij algemeen is in de dierenwereld, hebben weinig of geen soorten het tot de buitensporige extremen gebracht die bij de Syngnathidae voorkomen.

Kunnen twee mannen een baby krijgen?

Tegenwoordig stichten meer mannelijke paren van hetzelfde geslacht hun eigen gezin door middel van draagmoederschap. Er zijn twee soorten. Volledig draagmoederschap of draagmoederschap is wanneer een bevruchte donoreicel wordt geïmplanteerd in een draagmoeder via in-vitrofertilisatie (IVF). Het draagmoeder heeft geen genetische band met de baby.

Kan een meisje zwanger worden van een ander meisje?

Het korte antwoord op deze vraag is nee, niet door geslachtsgemeenschap. Twee cisgender vrouwen (d.w.z. vrouwelijk toegewezen bij de geboorte) in een relatie kunnen niet zwanger worden zonder een vorm van geassisteerde voortplantingstechnologie (ART).

Kun je zwanger worden terwijl je zwanger bent?

Een dubbele zwangerschap, of superfetatie, is uiterst zeldzaam – in feite zijn er niet eens statistieken over hoe vaak het gebeurt – maar het is wetenschappelijk gezien mogelijk. We zeggen niet dat je je zorgen moet maken dat het bij jou gebeurt, alleen dat je niet kunt zeggen dat het onmogelijk is.

Kan een man geboren worden met vrouwelijke delen?

We hebben alle geslachtsdelen die bij een geslacht horen, zonder afwijkende delen. Het is zeer zeldzaam dat je onder mensen echte hermafrodieten vindt – individuen die zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsklieren hebben.

Zijn er mannelijke soorten die baren?

Zeepaardjes en hun naaste verwanten, de zeedraakjes, zijn de enige soorten waarbij het mannetje zwanger wordt en jongen baart. Mannelijke zeepaardjes en zeedraken worden zwanger en baren jongen – een unieke aanpassing in het dierenrijk.

Welk dier wordt zwanger geboren?

[Bladluis. Bladluizen, kleine insecten die over de hele wereld voorkomen, worden “in principe zwanger geboren,” zegt Ed Spevak, curator ongewervelden van de St. Louis Zoo. [/color-box]

Kan een meisje zwanger worden zonder haar maagdelijkheid te verliezen?

Het antwoord is – ja! Hoewel het niet waarschijnlijk is, maakt elke activiteit die sperma introduceert in het vaginale gebied een zwangerschap mogelijk zonder penetratie.

Kunnen tweelingen verschillende vaders hebben?

In zeldzame gevallen kan een broederlijke tweeling worden geboren uit twee verschillende vaders in een verschijnsel dat heteropaternal superfecundation wordt genoemd. Hoewel ongewoon, zijn er zeldzame gevallen gedocumenteerd waar een vrouw zwanger is van twee verschillende mannen op hetzelfde moment.

Kan een intersekse persoon zelf zwanger worden?

Hermafrodieten kunnen zich ofwel door zelfbevruchting voortplanten of zij kunnen paren met een man en het van de man afkomstige sperma gebruiken om hun eitjes te bevruchten. Terwijl vrijwel het gehele nageslacht dat door zelfbevruchting wordt voortgebracht tweeslachtig is, is de helft van het kruisingsgeslacht mannelijk.

Kunnen intersekse mannetjes zwanger worden?

Of een intersekse persoon zwanger kan worden en de zwangerschap kan dragen en een baby kan krijgen, hangt er vooral van af of hij een completer stel voortplantingsorganen heeft. Dus als er een volledig functionerende baarmoeder en eierstokken zijn, dan is het theoretisch mogelijk om zwanger te worden en een baby te krijgen.

Kan 1 baby 2 biologische vaders hebben?

Superfecundatie is de bevruchting van twee of meer eicellen uit dezelfde cyclus door sperma van verschillende geslachtsgemeenschappen, wat kan leiden tot tweelingbaby’s van twee verschillende biologische vaders. De term superfecundatie is afgeleid van fecund, wat betekent het vermogen om nakomelingen te produceren.

Kun je van een eicel een zaadcel maken?

In principe maak je kunstmatige geslachtscellen of zet je geslachtscellen om van sperma in eicel of eicel in sperma. Wat niet per se heel moeilijk hoeft te zijn. De sleutel is om in staat te zijn om nucleaire herprogrammering te doen.

Vorig artikel

Doodt Lysol kakkerlakken?

Volgend artikel

Hoe maak je klei vast aan karton?

You might be interested in …

Wat is een mislukte operatie?

Wat betekent “botched”? Het kan beschouwd worden als een slang term mogelijk uit een TV show, maar voor mij doet het me denken aan een slager. Uiteindelijk wordt het beschouwd als een slechte operatie met […]

Wat is de blauwe lijn bij hockey?

Bij ijshockey zijn de regels en voorschriften op het ijs minimaal, waardoor de sport zijn beruchte oerkarakter krijgt. Er is echter één regelaar in het spel die de spelers altijd in toom houdt – de […]