30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Kan een heet strijkijzer brand veroorzaken?

Michael Talve, CEO

In deze zaak gaat het om een productaansprakelijkheidszaak tegen een fabrikant van huishoudelijke apparatuur. De eiser gebruikte een strijkijzer dat hij drie maanden voor het incident in kwestie had gekocht. Op de bewuste dag was de eiser aan het strijken en zette hij het strijkijzer even rechtop neer. Hij draaide zich naar zijn kast om een ander overhemd te pakken, maar hij begon iets vies te ruiken en draaide zich om om een scherpe rook en vlammen aan te treffen die van de plaats kwamen waar het elektrische snoer de basis van het strijkijzer raakte. Toen het vuur oversloeg op de strijkplankhoes, trok de eiser de stekker uit het stopcontact en probeerde hij de vlammen te doven door ze met water te besproeien. Het vuur verspreidde zich snel naar andere kledingstukken, het dressoir en uiteindelijk naar de slaapkamer. De eiser belde 911, en de brandweer bluste het vuur. Later bleek dat de brand meer dan $113.453 aan schade had veroorzaakt. Bovendien liep de eiser tweedegraads brandwonden op aan zijn beide armen.

Vraag (vragen) voor getuige-deskundige

  • 1. Waardoor kan een strijkijzer in brand vliegen, en welke onderdelen kunnen worden onderzocht om vast te stellen of de brand het gevolg was van een ontwerpfout?

Getuige-deskundige antwoord

Er zijn in het algemeen twee mogelijke oorzaken van ijzerbranden. De ene is oververhitting, die kan worden veroorzaakt door een probleem in verschillende onderdelen, en de andere is een kortgesloten snoer dat een elektrische brand veroorzaakt. Strijkijzers bevatten thermostaten om de temperatuur te regelen en te controleren. Een veer van twee verschillende metalen met uiteenlopende lineaire thermische coëfficiënten die aan elkaar zijn gelijmd, is gemonteerd op een kleine metalen stang. Aan het uiteinde van deze bimetalen schakelaar zijn stroomcontacten bevestigd die elektriciteit doorlaten zodat het ijzer kan worden verwarmd. Dit automatische proces regelt de temperatuur van het ijzer om oververhitting te voorkomen. De thermostaat wordt samen met de behuizing, de gesmolten aluminium onderplaat en het waterreservoir tot een strijkijzer geassembleerd. Het elektrische snoer is meestal het laatste stuk dat wordt toegevoegd. Na de assemblage moet het strijkijzer een testproces ondergaan en vervolgens handmatig worden geïnspecteerd. Tegenwoordig hebben veel strijkijzers een automatische uitschakelfunctie na dertig minuten. Dit beschermt gebruikers die vergeten zijn hun strijkijzer uit te zetten of die het gevaarlijk lang gebruiken, tegen oververhitting en het in brand vliegen van hun strijkijzer. Op basis van de eerste feiten van de zaak zou een brand van die aard, die zo snel begon, waarschijnlijk een elektrische brand zijn geweest. Elektrische branden zijn meestal het gevolg van oude of onjuiste bedrading in het elektrische apparaat. Na verloop van tijd breekt de isolatie van een draad af, waardoor deze kwetsbaar wordt. Aangezien dit strijkijzer echter nog maar enkele maanden oud was, moet het kortgesloten snoer op defecten worden onderzocht. Door het oorspronkelijke ontwerp van het strijkijzer, de onderdelen van het strijkijzer in kwestie en de specifieke kenmerken van de omgeving te onderzoeken, kan een volledig begrip van eventuele defecten worden verkregen. Ik heb meer dan 36 jaar ervaring in het ontwerpen en onderhouden van huishoudelijke apparaten, waaronder eerdere getuigenissen over strijkijzers en defecten aan strijkijzers.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Kan een heet strijkijzer brand veroorzaken?

Nee. Het zal niet in brand vliegen. Het zal net zo zijn als een elektrisch kacheltje dat veel mensen in hun huis gebruiken. Je moet iets begrijpen over hoe elektrisch ijzer werkt.

Kan een strijkijzer vlam vatten?

IJzer wordt over het algemeen niet als brandbaar beschouwd. Het heeft een zeer hoge ontbrandingstemperatuur, waardoor het moeilijk te ontsteken is. Maar in kleinere vormen, zoals ijzersnippers/vijlsel of staalwol, kan het veel gemakkelijker vlam vatten, vanwege het grotere oppervlak.

Is het veilig om een strijkijzer de hele dag aan te laten staan?

Als een elektrisch strijkijzer een week aan staat, zal het automatisch aan en uit gaan door de automatische thermische schakelaar. Als de thermische schakelaar blijft werken, is er geen gevaar voor brand.

Wat gebeurt er als u vergeet de stekker uit het stopcontact te halen?

Een strijkijzer dat de laatste jaren voor consumenten gebouwd is, zal hoogstwaarschijnlijk een automatische uitschakelaar hebben die het strijkijzer uitschakelt voordat het schade aanricht. Als de aan/uit-schakelaar uit staat, zou het geen schade mogen veroorzaken.

Kan een strijkijzer oververhit raken?

Conclusie. Oververhitting van een strijkijzer is een probleem dat optreedt bij elektrische strijkijzers wanneer bepaalde onderdelen van het apparaat defect zijn. Deze onderdelen moeten worden vervangen of gerepareerd voordat het strijkijzer weer wordt gebruikt, omdat dit kan leiden tot verbranding van kleding of stof.

Kan het aan laten staan van een krultang brand veroorzaken?

Als het maar af en toe gebeurt, zou de krultang niet beschadigd mogen worden. Als je hem echter vaak aan laat staan, loop je het risico dat je de levensduur van de krultang verkort. Als veiligheidsmaatregel, en om elke mogelijkheid van brandgevaar te voorkomen, haal je de stekker uit het stopcontact nadat je de krultang hebt gebruikt.

Schakelt een krultang zichzelf uit?

Hoe automatische uitschakeling werkt. Gelukkig hebben fabrikanten een oplossing ontwikkeld – de automatische uitschakeling. In de meeste gevallen zal een strijkijzer met deze functie zichzelf in stand-by zetten (en dus beginnen af te koelen) na ongeveer 5 minuten wanneer het op zijn hak staat, en slechts 30 seconden wanneer het met de voorkant naar beneden staat.

Schakelen strijkijzers zichzelf uit in het Verenigd Koninkrijk?

Hoe automatische uitschakeling werkt. Gelukkig hebben fabrikanten een oplossing ontwikkeld – de automatische uitschakeling. In de meeste gevallen zal een strijkijzer met deze functie zichzelf in stand-by zetten (en dus beginnen af te koelen) na ongeveer 5 minuten wanneer het op zijn hak staat, en slechts 30 seconden wanneer het met de voorkant naar beneden staat.

Wat gebeurt er als je een krultang de hele dag aan laat staan?

Als het maar af en toe gebeurt, zou de krultang niet beschadigd mogen raken. Als je hem echter vaak aan laat staan, loop je het risico dat je de levensduur van de krultang verkort. Als veiligheidsmaatregel en om elke mogelijkheid van brandgevaar te voorkomen, dient u de stekker van uw krultang uit het stopcontact te halen nadat u hem hebt gebruikt.

Kun je een krultang uitzetten?

Nieuwe strijkijzers hebben meestal een automatische uitschakelfunctie. Deze schakelt het strijkijzer uit als het na een tijdje stilstaat, zodat je merkt dat je vergeten bent dat er een heet strijkijzer aan staat. Handig als je de telefoon moet opnemen en je een telemarketeer niet kwijt kunt raken.

Hoeveel huisbranden worden veroorzaakt door een krultang?

Volgens de U. S. Consumer Protection Safety Commission, werden 700 branden in 1998 veroorzaakt door krultangen en haardrogers. Krultangen zijn vaak het laatste voorwerp dat gebruikt wordt voordat men het huis verlaat. De maximum temperatuur van de meeste krultangen ligt tussen de 300° F en 450° F.

Schakelen stijltangen zichzelf uit?

Gelukkig zijn veel modellen steiltangen geprogrammeerd om zichzelf automatisch uit te schakelen als ze aan blijven staan. Dit is een fantastische veiligheidsvoorziening en kan helpen de stress te verlichten als je snel bang bent.

Kan een stijltang brand veroorzaken?

Schoonheidstoestellen zoals stijltangen en krultangen zijn een belangrijke oorzaak van woningbranden en gevaarlijke brandwonden, volgens het laatste onderzoek van Electrical Safety First. Stijltangen kunnen temperaturen bereiken van meer dan 235° en het kan tot 40 minuten duren om af te koelen.

Kan een krultang brand veroorzaken?

Geloof het of niet, elektrische beauty tools zoals stijltangen, krultangen, en föhns zijn frequente oorzaken van huisbranden en ernstige brandwonden.

Kan een losgekoppelde krultang brand veroorzaken?

Als het maar af en toe gebeurt, zou de krultang niet beschadigd mogen worden. Als je hem echter vaak aan laat staan, loop je het risico dat je de levensduur van de krultang verkort. Als veiligheidsmaatregel, en om elke mogelijkheid van brandgevaar te voorkomen, haal je de stekker uit het stopcontact nadat je de krultang hebt gebruikt.

Vorig artikel

Worden oesters gedood voor parels?

Volgend artikel

Hoe werden amforen bewaard?

You might be interested in …

Is epoxyhars slecht om in te ademen?

Naast vloercoatings worden epoxyproducten gebruikt voor spray-schuim, verf, kunststoffen, tandheelkundig cement, en nog veel meer. Meestal gebruiken mensen het in banen waar ze harde coatings en kleefstoffen nodig hebben. Aan epoxyharssystemen kleven echter tal van […]

Hoe weet ik of mijn eieren bedorven zijn?

Zoals alle verse voedingsmiddelen, zijn eieren niet eeuwig houdbaar. Maar dankzij hun schaal, zijn ze nogal veerkrachtig. Hoewel het door het USDA voorgeschreven wassen en verwerken van eieren hun zuurstofbarrière vermindert en dus hun versheidscyclus […]