30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Kan het Aangemaakte Glas worden gebroken?

De spontane glasbreuk is een fenomeen verbonden aan glazen kookgerei, meubilair, vensters, en ander architecturaal glas, waarin het glas zonder duidelijke reden verbrijzelt.

Het aangemaakte glas (ook als gehard glas wordt bekend) wordt gebruikt voor balkons, deuren, dakramen, meubilair, ovenglas, en autowindschermen. De spontane breuk van aangemaakt glas wordt het vaakst veroorzaakt door spaanders of ingekerfte randen tijdens installatie, spanning die door het binden in het kader wordt veroorzaakt, interne tekorten zoals nikkelsulfide insluitingen, thermische spanningen in het glas, en ontoereikende dikte om zich tegen hoge windladingen te verzetten. Gehard glas breekt in vele kleine stukjes, waardoor het gevaar van verwondingen door scherpe randen en rondvliegende scherven wordt vermeden (Rupert 2013).

Glazen kookgerei dat is gemaakt van hittebestendig of gehard glas kan onverwachts versplinteren door thermische spanning als gevolg van temperatuurveranderingen tijdens naar verluidt normaal gebruik. Fracturering produceert scherven in beide glassoorten.

Verwante termen [ edit | edit source ]

exploderend glas; versplintering; scherfwerking; inherente ondeugd; gehard glas; gehard glas; thermisch versterkt glas; Tuf-Flex [Libbey-Owens-Ford]; Herculite [PPG]; Pyrex [Corning, Wereldkeukens]

Vertaling [ edit | edit source ]

Engels spontane glasbreuk
Frans bris de verre spontané
Spaans rotura de vidrio espontanea
Portugees quebra de vidro espontânea
Italiaans rotura spontanea del vetro
Duits sponaner Glasbruch
Russisch спонтанное разбитие стекла (sponannoye razbitiye stekla)
Arabisch
Chinees (traditioneel) 自發性玻璃碎裂

Discussie [ edit | edit source ]

Spontane glasbreuk of ontploffend glas is de oorzaak geweest van zeer bekende incidenten met huishoudelijk kookgerei, meubels, glazen deuren en ramen. Alle hebben een soda-kalk-silicaat samenstelling, en zijn behandeld met verschillende versterkende methoden.

Glazen kookgerei werd oorspronkelijk gemaakt van borosilicaatglas door Corning, dat zijn producten op de markt bracht onder de merknaam Pyrex. Al in de jaren 1950 werden glazen kookgerei ook gemaakt van soda lime silicaat glas dat door hitte werd versterkt om de weerstand tegen thermische spanning te verhogen. Tegen 1998, toen Corning een licentie voor Pyrex verleende aan World Kitchen LLC, werd het populaire kookgerei uitsluitend gemaakt van met warmte versterkt of gehard natrium-limoen-silicaatglas. Borosilicaatglas heeft een zeer hoge weerstand tegen thermische spanning, terwijl temperatuurveranderingen bij normaal keukengebruik soda lime silicaatglas kunnen doen breken. Er is meestal een vertraging tussen de initiërende thermische schok en het breken van het glas, waardoor de breuk “spontaan” lijkt (Bradt 2012). Glazen kookgerei breekt in de vorm van scherven, ongeacht of het glas thermisch is versterkt of gehard, hetgeen erop wijst dat de thermische behandeling niet voldoende is voor normaal gebruik; op de juiste wijze versterkt gehard glas breekt in kleine “dobbelsteentjes” in plaats van scherven. Er zijn vele samenstellingen van soda lime glas, elk met zijn eigen eigenschappen en thermische weerstand. Statistisch gezien heeft slechts een klein deel van het verkochte glaswerk te kampen met catastrofale breuken, maar de aard van de breuken heeft geleid tot publieke verontwaardiging en een kritisch onderzoek van de materialen, de fabricageprocessen en de regelgeving voor deze consumentenproducten.

Gehard vlakglas wordt gemaakt door glaspanelen te verhitten tot ongeveer 650 C (1200 F), en dan te doven in stromen koude lucht. Terwijl de buitenste oppervlakken van het paneel snel afkoelen, worden zij in compressie gebracht, terwijl het langzaam afkoelende centrum in spanning is. Gehard glas is 3-5 keer sterker dan gewoon glas van dezelfde dikte, en krijgt de eigenschap in kleine gelijkvormige stukjes te breken in een breukproces dat bekend staat als dicing (Konrad 1995,Bradt 2012). Het werd voor het eerst gebruikt in 1942, en is ook bekend als Tuf-Flex [Libbey-Owens-Ford] en Herculite [PPG].

Tijdens het snijden, verzenden of plaatsen kan gehard glas gemakkelijk barsten of inkepingen op de randen oplopen. Dit veroorzaakt misschien geen onmiddellijke breuk, maar het brengt interne spanningen teweeg die na verloop van tijd toenemen door cycli van uitzetting en inkrimping. Evenzo kunnen slecht passende kozijnen of pakkingen interne spanningen veroorzaken die de sterkte van het glas te boven gaan, vooral wanneer het glas wordt blootgesteld aan uitzetting en inkrimping of windbuiging. In grote stukken verzegeld isolatieglas kan thermische spanning breuk veroorzaken indien de installatiemethode te rigide is; wanneer het midden van de geharde glasplaat warmer is dan de randen, zet het midden uit en komen de randen onder trekspanning te staan.

Nikkel-sulfide (NiS) insluitsels kunnen in vlakglas voorkomen als gevolg van vrijwel niet te voorkomen onzuiverheden die tijdens het fabricageproces van floatglas worden geïntroduceerd, waarschijnlijk afkomstig van roestvrijstalen machines die nikkel bevatten en zwavelhoudende brandstof. De insluitsels variëren meestal in grootte van 0,05-0,5 mm in diameter, en ze veroorzaken niet altijd breuk wanneer ze aanwezig zijn. In gehard glas kunnen NiS insluitsels na verloop van tijd uitdijen als gevolg van een gestopte fasetransformatie tijdens het afschrikken (Swain 1981). Als de insluiting zich in de centrale trekzone van het glaspaneel bevindt, kan de uitzetting ervan voldoende spanning veroorzaken om het glas te versplinteren, waarbij een karakteristiek “achtvormig” of “vlindervormig” patroon achterblijft. De aanwezigheid van NiS-insluitingen wordt geschat op 1 op de 500 glaspanelen, met een breukpercentage van 0,8% (Napier and Blakely 2010). Falen is het vaakst voorgekomen 2-7 jaar na installatie, en geen enkele lijkt na 30 jaar te gebeuren (Karlsson 2017).

Heat-soaking is geïntroduceerd als een maatregel om faseverandering in NiS-insluitingen te initiëren of te versnellen, waardoor het glas breekt voor verzending. Hoewel fabrikanten dit aanbieden, is het geen garantie dat spontane breuk niet zal optreden, en het kan de winst drukken door glas te vernietigen dat na installatie misschien niet is gebroken.

Bij architectonische toepassingen heeft het risico van onverwachte versplintering ertoe geleid dat de bouwsector opnieuw heeft geëvalueerd hoe het publiek wordt blootgesteld aan gehard glas. Het meeste gevaar wordt veroorzaakt door gehard glas boven het hoofd of in openbare ruimten. In veel hoogbouw wordt gehard glas gebruikt, en er is meer aandacht besteed aan veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat stukken glas na breuk naar beneden vallen. De toevoeging van veiligheidsfolie op ramen wordt aanbevolen, en sommige bouwverordeningen zijn gewijzigd om gelaagd of thermisch gehard glas verplicht te stellen in risicogebieden.

Referenties [ edit | edit source ]

Bradt, R. C., en R. L. Martens. 2012. “Shattering Glass Cookware.” American Ceramic Society Bulletin 91 (7): 33-38.

Karlsson, S. 2017. Spontane breuk in thermisch versterkt glas – een overzicht en vooruitzichten. Ceram-Silik. 61 (3):188-201.

Konrad, K., K. Wilson, W. Nugent, en F. Calabrese. 2014. “Plaatglas”, in Twintigste-eeuwse bouwmaterialen. T. Jester (ed.). Los Angeles, Californië: Getty Conservation Institute. ISBN 1606063251.

Napier en Blakely. 2010. “De verbrijzelende waarheid over glas.” http://napierblakeley.info/maintenance/the-shattering-truth-about-glass/ (Accessed April 5, 2019).

Rupert, Michael L. 2013. “Spontane glasbreuk: Why it happens and what to do about it.” The Construction Specifier 66 (12): 10-19. Verenigde Staten: Construction Specifications Institute, Inc. ISSN 0010-6925.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Is het moeilijk om gehard glas te breken?

Gehard glas is vooral bekend omdat het veilig te gebruiken is. Omdat ze sterker zijn dan de meeste gewone glazen, breken ze niet gemakkelijk. En als om het even welk soort ongeval voorkomt dat het aangemaakte glas om maakt te breken, zal het kleine stukken in plaats van het creëren van grote stukken met scherpe randen creëren.

Wat kan gehard glas breken?

nikkelsulfide insluitingen
Spontane breuk van gehard glas wordt meestal veroorzaakt door afgeschaafde of ingekerfde randen tijdens de installatie, spanning veroorzaakt door binding in het kozijn, interne defecten zoals nikkelsulfide insluitingen, thermische spanningen in het glas, en onvoldoende dikte om hoge windbelasting te weerstaan.

Hoe breek je een stuk gehard glas?

Breek het glas met een moker of hamer. Controleer of de omgeving vrij is. Ga aan de hoge kant van het glas staan en til de hamer of moker boven het glas. Meet het gebied waar de hamer op het glas zal neerkomen, en draai uw gezicht even weg van het glas terwijl u met één snelle klap hard toeslaat.

Kun je in gehard glas breken?

Wanneer gehard glas wordt gebroken (zoals hierboven), valt het uiteen in duizenden kleine steentjes, waardoor het gevaar van menselijke verwondingen door scherpe randen en rondvliegende glasscherven praktisch onbestaande is. Door de samendrukking van het oppervlak is gehard glas ongeveer twee keer zo sterk als gegloeid glas.

Kan gehard glas barsten of versplinteren?

Getemperd glas is een uniek type glas dat is gemaakt om sterker te zijn en, als het toch versplintert, versplintert het veilig. Wanneer gehard glas wordt gebroken, zal het in duizenden kleine stukjes breken in tegenstelling tot grote scherpe glasscherven.

Kun je gehard glas breken met een hamer?

Tuurlijk. Als je gehard glas genoeg onder druk zet, hetzij door een scherpe slag van een hamer, hetzij door een langzaam toenemende marteling, zal het in kleine stukjes uiteenvallen.

Kun je gehard glas breken met je vuist?

Ja, je kunt het breken. Je hebt iets hards en puntigs nodig om het te raken of minder impact nodig als je een rand kunt raken.

Waarom versplintert gehard glas in kleine stukjes?

De manier waarop gehard glas in veel kleinere stukken breekt wordt specifiek toegeschreven aan het fabricageproces. Het afkoelen gebeurt veel sneller in het midden van het glas dan aan de oppervlakte, waardoor drukspanningen ontstaan in het oppervlak, terwijl krimp- en trekspanningen worden veroorzaakt in het midden.

Waarom breekt gehard glas zo gemakkelijk?

Elke onvolkomenheid in de rand of het glasoppervlak kan spontane breuk veroorzaken. Kleine barstjes in glas groeien in de loop van de tijd. Als het glas uitzet in de hitte en krimpt in de kou zal deze barst groeien. Uiteindelijk kan deze verandering in temperatuur ervoor zorgen dat het geharde glas versplintert.

Hoe kan ik mijn glas harder maken om te breken?

Er zijn twee manieren om het glas rondom deuren en ramen van uw huis moeilijker breekbaar te maken: voeg een plakfolie toe aan bestaand glas of vervang standaard glas door iets sterkers. . . . Net als plexiglas zijn ook deze polycarbonaatmerken even betrouwbaar: Lexan. Makrolon. Palsun. Tuffak.

Hoe vaak explodeert gehard glas?

Hoe vaak komt het voor dat gehard glas spontaan breekt? Volgens de Amerikaanse glasindustrie kan het percentage glasbreuk oplopen tot 1%. Dat is een belachelijk hoog uitvalpercentage. Anders gezegd, 1 op de 100 ruiten in uw gebouw zou zomaar kunnen breken.

Hoe heet kan gehard glas worden voordat het breekt?

Gehard glas is het minder dure alternatief, en is het beste voor toepassingen bij lagere temperaturen. Het kan constante temperaturen tot 470 graden F. weerstaan. Het aangemaakte glas is regelmatig glas dat door thermische of chemische behandeling is versterkt.

Kun je splintervrij glas breken?

Gelaagd glas (ook bekend als “breukvrij glas”) Wanneer dit type gelaagd veiligheidsglas breekt, houdt het de glasscherven op hun plaats om te voorkomen dat het glas op gevaarlijke wijze naar binnen breekt. Het kan ook worden geïnstalleerd op glazen ramen en deuren van woningen en wooncomplexen om indringers en bedreigingen te helpen afschrikken.

Hoe breek je iemands ramen in zonder gepakt te worden?

Gebruik een geautomatiseerd stalen pons gereedschap. De meeste timmerlieden en loodgieters gebruiken dit voorwerp als een elektronische center punch steel tool. Maar u kunt dit gereedschap gebruiken om de ruiten geruisloos in te slaan. Druk het gewoon zachtjes tegen het glas en laat dan de veer los zodat de pons op het glas inwerkt en er een gat in ontstaat.

Hoe veilig is gehard glas?

Het oppervlak van gehard glas is ongeveer vier keer sterker dan het oppervlak van normaal gegloeid (niet veiligheidsglas) glas van dezelfde dikte. Wanneer gehard glas breekt, valt het uiteen in kleine, relatief ongevaarlijke stukjes. Dit karakteristieke “dobbelsteen” breekpatroon minimaliseert de kans op ernstig letsel.

Vorig artikel

Hoeveel T-shirts moet een man hebben?

Volgend artikel

Hoe maak ik nieuw tegelvoegsel donkerder?

You might be interested in …

Hoe behandel je rode kleigrond?

Je kunt de beste planten hebben, het beste gereedschap, en al het Miracle-Gro in de wereld, maar het zal niets betekenen als je kleiachtige grond hebt. Lees verder voor meer informatie. Stappen om kleiachtige grond […]

Verlaagt kiezelzuur de bloeddruk?

Gekopieerde link Eenvoudige test voor een gezond hart | Nuffield Health Wij gebruiken uw aanmelding om inhoud te leveren op manieren waarmee u hebt ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. Dit kan […]