30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Kan keramiek overschilderd worden?

Stap 1: Verwijder het glas en zet het opzij. Gebruik staalwol om de roest van het frame te schrapen.

Stap 2: In een goed geventileerde ruimte – buiten op een niet winderige dag is het beste – zet u het kozijn op karton of op een vallaken dat in alle richtingen een meter uitsteekt. Schud de verfbus gedurende twee minuten. Spuit vervolgens, op een afstand van 10 tot 12 centimeter, een dunne laag verf in een vloeiende beweging die aan de ene kant begint en aan de andere kant verdergaat. Laat het volledig drogen (kijk op de spuitbus voor de droogtijd), breng dan een tweede laag aan en draai het frame zo nodig om om het volledig te bedekken.

Stap 3: Maak beide kanten van het glas schoon om alle vuil, stof en strepen te verwijderen. Spuit vervolgens alleen de onderkant lichtjes in de verf. Hierdoor wordt het glas ondoorzichtig en krijgt het een mooie kleur, maar blijft de bovenkant gemakkelijk schoon te maken en kan er nog steeds een glas zonder onderzetter op zonder krassen.

3 van 12

4 van 12

Rotan en rieten meubelen

Wat heb je nodig

 • Drie blikken Krylon Interieur-Exterieur spuitverf (verkrijgbaar in 62 kleuren; afgebeeld in Glossy White; $5,50 per stuk, krylon.com voor verkooppunten).
 • Een pak 220-korrelig schuurpapier (ongeveer $ 4 bij hardware winkels).

Hoe doe je het?

Stap 1: Als je werkstuk een blanke laklaag heeft of al eerder is geverfd, schuur het dan licht op zodat de verf beter hecht.

Stap 2: Spuit verf op de bovenkant van het meubelstuk (voor de techniek, zie stap 2 van Salontafel). Laat het volledig drogen, wat ongeveer een uur zal duren. Draai het vervolgens om en doe hetzelfde aan de onderkant. Herhaal dit proces zo vaak als nodig is om alle verzonken delen van een laagje te voorzien. (De rotan stoel die u hier ziet, had vier lichte, gelijkmatige lagen nodig).

4 van 12

5 van 12

Lampen van keramiek of glas en lampenkappen van papier of stof

Wat heb je nodig

 • Een spuitbus Krylon interieur-buitenkant (afgebeeld in Tidepool; $5.50; of één bus Krylon Fusion, $7, krylon.com voor winkels.
 • Een kwart Pratt & Lambert Accolade eierschaal latex (afgebeeld in Ventana; prijzen variëren, prattandlambert.com voor winkels). Of een één-ounce tube SoSoft Stof Acryl ($1.70, decoart.com voor winkels).
 • Een rol van twee inch breed Scotch Safe-Release schilders afplakband voor zeer kwetsbare oppervlakken ($13.50 bij bouwmarkten).
 • Zachte haren borstel (ongeveer $1 bij bouwmarkten).

Hoe doe je het?

Stap 1: Bescherm het snoer en de fitting van de lamp eerst door ze met schilderstape af te plakken, en spuit dan verf op de voet. Voor een geglazuurde keramische of glazen basis gebruikt u Krylon Fusion, de enige spuitverf die probleemloos hecht op gladde oppervlakken. Voor een matte keramische ondergrond is gewone spuitverf, zoals Krylon Interior-Exterior, prima geschikt.

Stap 2: Om een rolgordijn zoals hier afgebeeld over te trekken, meet u 2,5 cm vanaf de bovenkant van het rolgordijn en plaatst u het uiteinde van een rol schilderstape onder die lijn; ga verder met meten en afplakken rond de hele omtrek, waarbij u een rand van 1,5 cm boven het plakband laat. Herhaal dit proces aan de onderkant van het rolgordijn. Twee waarschuwingen bij het verven van lampengordijnen: Verf blokkeert het licht, dus beperk het tot kleine details. En omdat latexverf op waterbasis is, kun je een beetje kreukels verwachten als je een papieren lampenkap verft (stoffen lampenkappen zijn prima).

Stap 3: Gebruik een zachte borstel om de randen in te vullen met een gelijkmatige laag verf (latex op papier, acryl-weefselverf op stof). Laat volledig drogen voordat u de tape verwijdert.

5 van 12

6 van 12

Geschilderde of afgewerkte houten spiegellijsten

Wat heb je nodig

 • Een spuitbus Krylon Binnenkant-Buitenkant (afgebeeld in Glossy White; $5.50, krylon.com voor verkooppunten).
 • Een rol van twee inch breed Scotch Safe-Release schildersplakband voor zeer kwetsbare oppervlakken ($13,50 bij bouwmarkten).
 • Een pak Schuurpapier korrel 220 (ongeveer $4 bij bouwmarkten).

Hoe doe je het?

Stap 1: Bescherm de spiegel. Als de spiegel niet gemakkelijk loskomt van de lijst, knip dan een stuk kraftpapier of karton uit om het glas te bedekken, en zet het vast met stroken schilderstape. Zorg ervoor dat de stroken tape gelijk liggen met de rand van de lijst (of pers ze onder de lijst als dat kan). Zo hoeft u geen verfsporen van het glas te schrapen met een scheermesje.

Stap 2: Als de lijst is afgewerkt met vernis, lak of polyurethaan, schuurt u hem voorzichtig op met schuurpapier tot de textuur een beetje ruw is. Zo hecht de verf beter en krijgt hij een gelijkmatige dekking.

Stap 3: Leg het frame plat neer en spuit het (voor de techniek, zie stap 2 van Salontafel). Breng verschillende dunne lagen aan om druipen te voorkomen en wacht 30 seconden tussen de lagen. Laat een uur drogen als het klaar is.

6 van 12

7 van 12

Keramische tegelrand voor open haard

Wat heb je nodig

 • Een gallon Ace Stain Halt Latex blocking primer en sealer (ongeveer $22, acehardware.com voor verkooppunten).
 • Een gallon Benjamin Moore Regal AquaGlo Semi-Gloss latex (afgebeeld in Decorator’s White; $37, benjaminmoore.com voor verkooppunten).
 • Een kwart Pratt & Lambert RedSeal Semi-Gloss latex (afgebeeld in Ventana; $14 tot $16, prattandlambert.com voor winkellocaties).
 • Twee pakken Schuurpapier korrel 80 (ongeveer $ 4 per stuk bij hardware winkels).
 • Chinese of natuurlijke haren verfkwast (vanaf $6 bij bouwmarkten).

Hoe werkt het?

Stap 1: Schuur de tegel om het glazuuroppervlak op te ruwen; anders hecht de verf niet of slechts in flarden. Schuur in kleine X-patronen door diagonaal in de ene richting te gaan en dan weer over de tegel langs de tegenovergestelde diagonaal totdat u voelt dat hij niet meer glad is.

Stap 2: Breng met een kwast een “blocking” primer aan, die voorkomt dat oude roet- en rookvlekken op de tegels door de aflak heen komen. Laat 24 uur drogen. Let op: Hoge hitte en brandbare verf zijn een rampzalige combinatie, dus de stookruimte (binnen) is strikt verboden, net als brandschermen.

Stap 3: Breng twee lagen semiglanzende latexverf op de tegel aan en wacht ten minste twee uur tussen de lagen. Semiglans geeft de tegel een mooie glans en maakt hem gemakkelijk schoon te maken.

7 van 12

8 van 12

Gelakte of afgewerkte hardhouten vloeren

Wat hebt u nodig

 • Een gallon (voor een kamer van 12 bij 12 voet) Pratt & Lambert Withstand Oil Gloss Floor Enamel (afgebeeld in lamswol; prijzen variëren, prattandlambert.com voor verkooppunten).
 • Vlakschuurmachine (ongeveer $140 bij bouwmarkten of kan per uur gehuurd worden bij Home Depot,

8 van 12

9 van 12

Vloerkleed van natuurlijke of synthetische vezels

Wat heb je nodig

 • Een gallon Behr hoogglans latex (afgebeeld in Citrus Blast; $24, decoart.com voor verkooppunten). Voor sisal of jute, gebruik dan een latex verf. Probeer voor zachtere materialen, zoals plat geweven wol of katoen, een meer flexibele acrylverf voor stoffen, die niet opdroogt tot een stijf oppervlak dat uiteindelijk barsten kan vertonen.
 • Een rol van twee inch breed Scotch Safe-Release schildersplakband voor zeer kwetsbare oppervlakken ($13,50 bij bouwmarkten).
 • Rollerhouder met deksel (ongeveer $9 bij bouwmarkten).
 • Meetlint of liniaal (prijzen variëren, bij bouwmarkten).

Hoe doe je het?

Stap 1: Omlijn uw randstreep met schilderstape (die u kunt verwijderen als u klaar bent zonder een kleverig laagje achter te laten). Begin bij een rand van het tapijt en gebruik een meetlint of een liniaal om het eerste stuk afplaktape stevig te plaatsen waar u de buitenrand van uw rand wilt; meet om de meter of zo om er zeker van te zijn dat u het tape recht legt. Ga zo door tot helemaal rondom het tapijt. Herhaal dit proces om de binnenrand van het kader af te plakken, waarbij u meet vanaf de rand van het eerste afplakband. Als u niet 100 procent zeker bent dat u het op het oog kunt, kunt u een gradenboog gebruiken om er zeker van te zijn dat de horizontale en verticale stroken elkaar in een hoek van 90 graden raken. (Notitie voor ambitieuzen: je kunt dezelfde techniek gebruiken om andere ontwerpen uit te tekenen, zoals strepen en ruiten).

Stap 2: Breng met een roller (hoe dunner de streep, hoe kleiner de roller) de verf in een gelijkmatige laag aan tussen de twee omtreklijnen van de tape.

Stap 3: Wanneer de verf droog is (bij latexverf duurt dit minstens twee uur), verwijdert u de tape voorzichtig.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Kun je over afgewerkt keramiek heen schilderen?

Ook al heeft keramiek een gladde, glanzende afwerking, toch is het eenvoudig om er succesvol overheen te schilderen.

Zal acrylverf hechten op geglazuurd keramiek?

Acrylverf hecht slecht op geglazuurd keramiek en u kunt het er waarschijnlijk met uw vingernagel afkrabben. Dit is de reden waarom wij het schilderen op geglazuurd keramiek, inclusief tegels, niet aanbevelen; de verf zal geen permanente hechting hebben en kwetsbaar blijven voor krassen.

Welke verf hecht op geglazuurd keramiek?

Krylon Fusion is de enige spuitverf die zonder problemen hecht op geglazuurde keramische of glazen oppervlakken. Krylon Interior-Exterior is een goede keuze voor matte keramische ondergronden.

Wat voor soort verf gebruik je op keramiek?

Keramische tegels of grote stukken aardewerk kunnen worden geverfd met latex-, acryl-, of epoxyverf. U kunt een tegelwand of keramische vaas verven met vloeibare verf die u met de hand kunt aanbrengen. Als u een glanzende, zeer duurzame afwerking wilt, kunt u epoxyverf gebruiken.

Kun je schilderen op geglazuurd keramiek?

Het geheim van schilderen op geglazuurd keramiek is DecoArt’s nieuwe Glass Paint! Ze komen in een ton van kleuren en zijn absoluut essentieel voor het schilderen op gladde oppervlakten zoals glas of geglazuurde ceramiek. U hebt zelfs de optie van het bakken van het voor een vaatwasser-veilige optie.

Kun je over glazuur heen schilderen?

Glazuur verwijst naar een heldere acrylaatoplossing die aan verf kan worden toegevoegd om het transparanter te maken en te voorkomen dat het snel droogt. In de meeste gevallen is het glazuur op waterbasis en zal het geen problemen opleveren als je er met een latexverf, of verf op waterbasis, overheen schildert.

Moet je keramiek voorstrijken voordat je het schildert?

Ook al heeft keramiek een gladde, glanzende afwerking, toch is het eenvoudig om het met succes te schilderen. Ik gebruik niet altijd een primer op voorwerpen die ik spuit, maar op iets met een gladde glanzende afwerking is het essentieel. Ik heb de primerspray van Rustoleum gebruikt voor dit project. *Spuit verschillende zeer lichte lagen.

Hecht spuitverf op keramiek?

Voor een geglazuurde keramische of glazen ondergrond, gebruik je Krylon Fusion, de enige spuitverf die probleemloos hecht op gladde oppervlakken. Voor een matte keramische ondergrond is gewone spuitverf, zoals Krylon Interior-Exterior, prima geschikt.

Kun je over glanzende tegels heen schilderen?

Het schilderen van tegels vereist wel wat speciale voorbereidende stappen. De glanzende oppervlakken van geglazuurde keramische tegels hechten niet goed aan verf, dus is het belangrijk de oppervlakken te schuren en te schuren om “tandjes” te krijgen waaraan de verf kan hechten.

Welke verf blijft er op een mok zitten?

acrylverf
Wat is de beste verf voor keramische mokken en borden? De meeste acrylverf is geschikt voor keramiek. U kunt ook spuitverf gebruiken. Olie, email, en verven op waterbasis zijn het beste voor keramische ambachten, maar om veiligheidsredenen, wilt u misschien niet om olie-gebaseerde verven in een oven te genezen.

Kun je keramische vaas overschilderen?

Vaas Makeover Voorgestelde materialen: Vazen – Keramiek, terracotta, of glas werkt allemaal. Verf – Ik heb Fusion Mineral verf gebruikt voor de keramische vaas en acrylverf voor de met jute bedekte vaas. Als je glas schildert, gebruik dan een primer en spuitverf.

Kun je keramiek spuiten?

Krylon Fusion is de enige spuitverf die zonder problemen hecht op geglazuurde keramische of glazen oppervlakken. Krylon Interior-Exterior is een goede keuze voor matte keramische ondergronden.

Kun je verf spuiten over geglazuurd keramiek?

Gebruik voor een geglazuurde keramische of glazen ondergrond Krylon Fusion, de enige spuitverf die probleemloos hecht op gladde oppervlakken. Voor een matte keramische ondergrond is gewone spuitverf, zoals Krylon Interior-Exterior, prima geschikt.

Kun je een geglazuurde keramische vaas verven?

Het geheim van schilderen op geglazuurd keramiek is DecoArt’s nieuwe Glass Paint! Ze komen in een ton van kleuren en zijn absoluut essentieel voor het schilderen op gladde oppervlakten zoals glas of geglazuurde ceramiek. U hebt zelfs de optie van het bakken van het voor een vaatwasser-veilige optie.

Zal Rustoleum spuitverf hechten op keramiek?

Hecht Rustoleum op keramiek? Rust-Oleum biedt ook een twee-lagen product dat geschikt is voor keramische tegels, evenals XIM. Keramiek, porselein of glasvezel kan met dit product worden gecoat, waardoor een gladde, porseleinachtige afwerking ontstaat.

Vorig artikel

Is het nat maken van papier een chemische verandering?

Volgend artikel

Hoe snel kun je luchtdroge klei verven?

You might be interested in …

Is Tegelverzegeling Nodig?

Sarah Aguirre is een huishoud expert met meer dan 20 jaar ervaring in het schoonmaken van woningen en commerciële. In die tijd heeft ze geschreven over tips en trucs voor het huishouden en het organiseren […]