30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Kunnen gecastreerde katers mislukken?

Foto van Franny Syufy

Kunnen katten seksueel actief blijven nadat ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn? Veel katteneigenaren vragen zich af of ze seksueel gedrag bij hun kat zullen zien na een sterilisatie- of castratie-operatie. Het korte antwoord is nee, waarschijnlijk niet. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Seksuele activiteit bij gesteriliseerde katten kan te maken hebben met een gezondheidsprobleem. Bovendien vertonen sommige katten gedrag dat verkeerd wordt geïnterpreteerd als seksueel van aard, terwijl het eigenlijk gedragsproblemen zijn, of zelfs normaal kattengedrag.

Seksuele activiteit bij katten na castratie of sterilisatie

De voortplantingsorganen van een kat worden verwijderd tijdens een sterilisatie of castratie. Dit betekent dat het lichaam van de kat geen geslachtshormonen meer aanmaakt. Als de kat voor de sterilisatie al geslachtsrijp was, kunnen er direct na de operatie nog resthormonen aanwezig zijn. Deze hormonen kunnen ervoor zorgen dat de kat tijdelijk doorgaat met bepaalde seksuele gedragingen. Het gehalte aan geslachtshormonen zal in de weken na de operatie afnemen, waardoor de geslachtsdrift van de kat geleidelijk verdwijnt.

Als een poes enkele weken na de sterilisatie nog steeds tekenen van krolsheid vertoont, is het mogelijk dat er nog actief eierstokweefsel in haar buik aanwezig is. Dit wordt het ovariële restant syndroom genoemd. Dit betekent niet dat er tijdens de operatie een fout is gemaakt; het komt vaak voor als gevolg van extra eierstokweefsel of cellen in de buik die geactiveerd zijn geworden nadat de eierstokken waren verwijderd. Als een dierenarts vaststelt dat een kat eierstokrestsyndroom heeft, bestaat de behandeling meestal uit een nieuwe operatie om het resterende eierstokweefsel te verwijderen.

Een gesteriliseerde kat kan tekenen van seksuele activiteit of krolsheid vertonen als ze is blootgesteld aan hormooncrèmes of medicijnen. Als u hormonen zoals oestrogeen of progesteron in huis heeft, houd ze dan buiten het bereik van uw kat. Als u een topische hormooncrème gebruikt, zorg er dan voor dat uw kat niet aan de plek likt waar de crème is aangebracht.

Bijniertumoren, hoewel zeldzaam, kunnen bij een kat een overmatige productie van hormonen veroorzaken, waarvan sommige geslachtshormonen zijn. Hierdoor kan het lijken of een poes krols is. Als uw dierenarts denkt dat uw kat een bijniertumor heeft, kunnen laboratoriumtests en een buikechografie nodig zijn om meer te weten te komen. Vervolgens zal uw dierenarts waarschijnlijk een operatie aanraden om de buikholte te onderzoeken en de tumor te verwijderen.

Neem contact op met uw dierenarts voor advies als uw gesteriliseerde poes tekenen van oestrus vertoont.

Gedrag van de kat verkeerd geïnterpreteerd als seksueel

Sommige gecastreerde of gesteriliseerde katten vertonen gedrag dat seksueel lijkt, zoals springen. Stoten komt vaker voor bij katers, maar kan ook bij poezen gezien worden. Het bespringen wordt vaak aangezien als seksueel gedrag, maar het is meestal een onderdeel van normaal spel of opwinding. In sommige gevallen kan het ook een manier zijn waarop katten de sociale hiërarchie in huis uitwerken.

Stoten bij katten is over het algemeen geen probleem, tenzij u of anderen er last van hebben. Uw kat kan echter een ander dier van streek maken door te stoten. Als dit gebeurt, kan dit leiden tot agressie tussen de dieren. Als uw kat een ander dier bespringt, kijk dan of het andere dier tekenen van ongemak vertoont. In geval van twijfel, scheid de katten. Werk vervolgens aan training om het stoten van uw kat te verminderen. U kunt proberen uw kat op een knuffeldier te richten.

Katten die ooit actieve geslachtshormonen hadden, kunnen bepaalde gedragingen hebben opgepikt die na de castratie of sterilisatie blijven bestaan. Het meest voorkomende gedrag is misschien wel het markeren van urine (sproeien). Hoewel je misschien denkt dat het gedrag seksueel van aard is, is het waarschijnlijker dat dit gewoon een gewoonte is die moet worden doorbroken. Het vergt geduld en training om uw kat te laten stoppen met sproeien.

Wat te doen als uw kat seksueel gedrag vertoont

Als uw kat al een aantal weken gesteriliseerd of gecastreerd is, maar nog steeds seksueel actief lijkt te zijn, is het eerste wat u moet doen uw dierenarts bellen. Uw dierenarts zal u adviseren over de volgende stappen na het bespreken van het gedrag dat u hebt waargenomen. In sommige gevallen kan het nodig zijn dat uw kat naar de dierenarts gaat voor een onderzoek.

Na het onderzoek kan uw dierenarts een laboratoriumtest aanbevelen om de hormoonspiegels en andere metabolische functies te controleren, vooral als uw kat een vrouwtje is. De uitkomst van de tests zal bepalend zijn voor de volgende stap.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Kan de sterilisatie van een kat zonder resultaat blijven?

Komt dit door een mislukte castratie? “Gecastreerde” toms die inderdaad niet gecastreerd zijn, zijn zeldzaam en dit kan alleen gebeuren wanneer de tom werd aangeboden voor castratie en het toevallig een cryptorchide (één onbedorven testikel) was en om de een of andere reden de andere testikel niet werd verwijderd of gevonden.

Kan een gecastreerde kater nog paren?

Het kan zijn dat uw kater de drang om te paren niet verliest en ja, hij kan nog steeds paren. Hoewel uw gecastreerde kat zich nooit zal kunnen voortplanten. De meeste katten verliezen hun seksuele drang zelfs bijna volledig nadat ze gecastreerd zijn. Het kan maanden of weken duren voordat het paringsgedrag van uw kat volledig is afgenomen.

Hoe lang heeft een kater nodig om te herstellen van castratie?

Hoe lang duurt het voor een kat om te herstellen van een castratie? Voor eenvoudige castratie duurt de genezing meestal 5-7 dagen. Voor abdominale chirurgie, genezing is meestal 10-14 dagen.

Worden kattenballen verwijderd?

Het castreren van een kat, ook wel castratie genoemd, is een korte chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd door een gediplomeerd dierenarts, waarbij een kater onder narcose wordt gebracht en twee kleine sneetjes in het scrotum worden gemaakt en beide testikels worden verwijderd. Na de sterilisatie kan de kat geen vrouwtje meer bevruchten.

Waarom bult mijn vaste kater dingen?

Gecastreerde katers bespringen andere katten (en zelfs levenloze objecten) vanwege UTI’s, stress, en een verscheidenheid aan andere gezondheids- en gedragsredenen. Dit kan resulteren in stress voor zowel u als de tweede kat, omdat de tweede kat misschien niet gestalkt en bereden wil worden.

Kunnen gecastreerde katten nog steeds krols zijn?

Het meest duidelijke klinische teken van een operatie aan een ovarieel restant is wanneer een voorheen gesteriliseerde kat krols wordt. Dit kan op elk moment na de sterilisatie gebeuren, met een vertraging van maanden tot jaren. Bij katten zijn de tekenen van krolsheid voornamelijk gedragsmatig.

Worden katers depressief nadat ze gecastreerd zijn?

Er zijn de afgelopen weken verschillende virale stukken op het Internet geweest over het al dan niet depressief worden van gesteriliseerde/gecastreerde huisdieren. In het kort – het antwoord is een volmondig “NEE!” Denk ik.

Worden katten aanhankelijker na castratie?

Na castratie zal een kat aanhankelijker en minder actief worden, maar zijn persoonlijkheid zal hetzelfde blijven. Als de kat zelfstandig is, zal hij dat na de sterilisatie ook blijven. Een vrolijke kat zal niet plotseling somber worden na castratie; hij zal dezelfde vrolijke kat blijven, maar misschien een luiere kat.

Wat doen dierenartsen met kattenballen?

Bij een gezonde kat is het niet nodig om ze naar een laboratorium te brengen. En ze zijn geen biologisch gevaar. Ze worden weggegooid op een meer eenvoudige manier – de vuilnisbak.

Waarom bijt mijn kater in mijn deken en kneedt het?

Kittens kneden en bijten als voedingstechniek, en uit instinct, vanaf de dag dat ze geboren worden. Bij volwassen katten kan het blijven kneden en bijten duiden op vertrouwen, comfort en tevredenheid. Katten kneden en bijten ook om hun territorium op te eisen en om voorwerpen met hun geur te markeren.

Hoe stop ik dat mijn kater mijn andere kater bespringt?

Bied afleiding of ontmoediging. Als u ziet dat uw kat zich klaarmaakt om te bespringen, klap dan hard in uw handen of laat een boek op de grond vallen. Je zou ook een knuffel kunnen aanbieden aan een kater die van plan is zich te bespringen, zodat hij je andere kat (of jou) misschien met rust zal laten.

Wat gebeurt er met katertjes nadat ze gecastreerd zijn?

Bij een gecastreerde kater zijn de testikels verwijderd, waardoor niet alleen zijn mogelijkheid tot voortplanting is beëindigd, maar ook zijn bron van testosteron en zijn interesse in hormoon-gedreven gedrag is verdwenen. Meer dan 90% zal dit gedrag verminderen door castratie. Ongeveer 60% vermindert dit gedrag onmiddellijk.

Hoe lang duurt het voordat katertjes hersteld zijn van castratie?

Hoe lang duurt het voor een kat om te herstellen van een sterilisatie? Voor eenvoudige castratie duurt de genezing meestal 5-7 dagen. Voor abdominale chirurgie, genezing is meestal 10-14 dagen.

Wat is de beste leeftijd om een kater te steriliseren?

CONCLUSIES. De optimale leeftijd om een kat te steriliseren of te castreren is voordat de kat 5 maanden oud is. Voor eigen katten is de optimale leeftijd 4 tot 5 maanden; voor katten in asielen kan de optimale leeftijd al 8 weken zijn.

Hoe lang duurt het voordat een kater hersteld is van de sterilisatie?

Hoe lang duurt het voor een kat om te herstellen van een sterilisatie? Voor eenvoudige castratie duurt de genezing meestal 5-7 dagen. Voor abdominale chirurgie, genezing is meestal 10-14 dagen.

Vorig artikel

Wat is een ATV-ongeval?

Volgend artikel

Kan perkamentpapier vlam vatten in de oven?

You might be interested in …

Hoe kun je zien of je hond zwanger is?

Beoordeeld door Amy Flowers, DVM op 23 oktober 2020 In dit artikel Kunnen puppy’s in de toekomst van uw huisdier zijn? Honden zijn ongeveer 63 dagen zwanger, dat wordt gemeten vanaf de dag dat ze […]

Waarmee verzegel je geverfde stenen?

Inhoudsopgave Elke liefhebber van knutselen, rotskunst wil zijn ontworpen modellen duurzamer maken met een glanzende afwerking en schoonheidsverbetering. Dientengevolge vereisen geschilderde rotsen een afwerker die helpt om de verf op te helderen zonder deze te […]