Pre-afdichting – Niet doen!
Voorstrijken is het verzegelen van de vloer- of wandbekleding voordat het is gevoegd.
De verzegeling zorgt ervoor dat het voegmiddel niet aan het oppervlak blijft kleven en maakt het schoonmaken gemakkelijker.
Dit wordt gedaan omdat normaal voegwerk inhoudt dat het voegmiddel in de voegen wordt gedrukt door het uit te smeren over het gehele oppervlak van het materiaal, of een deel daarvan. Zelfs met een voegspeciezak die de specie alleen in de voegen uitsmeert, blijven er nog resten achter op een centimeter of meer van de voeg, zoals op deze foto.
Bij deze installatie werd geen voegmiddelbescherming gebruikt, zodat er voegmiddelvlekken achterbleven. Het werd schoongemaakt met een zuur vloeibaar reinigingsmiddel. Dat zou echter niet nodig geweest moeten zijn.
Waarom u niet moet voorsealen!
Hoewel “pre-seal” redelijk goed werkt in het bereiken van het korte termijn doel van gemakkelijker schoonmaken van de voegen, verhoogt deze techniek het risico van andere problemen tot een onaanvaardbaar niveau. Deze risico’s zijn:
De focus is verkeerd.
Bij het aanbrengen van een “pre-seal” sealer ligt de nadruk op het niet morsen van de sealer over de hele vloer of bank waarop de ongeslepen materialen zitten. Dit resulteert in de eerste, en belangrijkste, toepassing van sealer wordt gedaan in precies de slechtst mogelijke manier. De verzegeling wordt namelijk “erop geschilderd” in een dunne laag in plaats van diep doordringend.
Een “penetrerende” sealer moet in het materiaal doordringen. Een “coating” type sealer moet vloeien tot een harde film op het oppervlak. Het overschilderen van sealers ontneemt u automatisch de vele voordelen van een vrijwel risicoloze toepassing van een sealer die potentiële problemen oplost of voorkomt waarvan u het bestaan misschien niet eens weet. Aldon’s flesetiketten zijn zeer specifiek over de voordelen van onze toepassingstechnieken, en waarom u veel tijd en geld zult besparen door het op onze manier te doen.
Het “aanbrengen” van een sealerlaag betekent:
Als u een “penetrerende” sealer gebruikt – voorkomt dit een goede penetratie van volgende sealerapplicaties.
Als u een “coating” -type sealer gebruikt – kunnen de volgende sealerapplicaties alleen hechten aan die eerste, slecht hechtende applicatie die het risico loopt zijn hechting aan het tegeloppervlak te verliezen. Zo kunnen alle sealerlagen tot aan het oppervlak afbladderen.
De “geschilderde” verzegeling is aangebracht in arbeidsintensieve, meervoudige toepassingen die de arbeidskosten voor de aannemer verhogen, of de werkinspanningen voor de doe-het-zelver. Het schilderen op een pre-seal laag verhoogt ook het risico van strepen, enAls u een “penetrerende” sealer gebruikt – voorkomt dit een goede penetratie van volgende sealerapplicaties.
Als u een “coating” -type sealer gebruikt – kunnen de volgende sealerapplicaties alleen hechten aan die eerste, slecht hechtende applicatie die het risico loopt zijn hechting aan het tegeloppervlak te verliezen. Zo kunnen alle sealerlagen tot aan het oppervlak afbladderen.
De “geschilderde” verzegeling is aangebracht in arbeidsintensieve, meervoudige toepassingen die de arbeidskosten voor de aannemer verhogen, of de werkinspanningen voor de doe-het-zelver. Het schilderen op een pre-seal laag verhoogt ook het risico van strepen, en/of andere markeringen van de applicateur door kwast, roller, enz.
De vloer is nu ongelijkmatig en gedeeltelijk verzegeld.
Nadat de tegels zijn gelegd en gevoegd – de tegel is geheel of gedeeltelijk verzegeld, en de voeg niet. Nu is het nodig om meer sealer aan te brengen voor de voeg, en mogelijk, voor de tegel. Dit kan resulteren in meer sealer op de tegel en minder op de voegen dan wenselijk is. Het aanbrengen van de pre-sealer zal de ontworpen penetratie- en hechtingseigenschappen van de uiteindelijke sealer verstoren.
Het bereiken van een goede hechting van sealerlaag op sealerlaag
Bijna altijd zal het oppervlak na voltooiing worden verzegeld. De eerste sealer die als “pre-seal” is gebruikt, is mogelijk niet chemisch compatibel met de eindsealer. De eerste sealer kan de laatste sealer afstoten omdat alle sealers natuurlijk bedoeld zijn om het binnendringen van vloeistoffen te verhinderen. Dit is ook de reden waarom een sealer nooit over, of onder, een andere sealer mag worden gebruikt op nieuwe banen, of bij het opnieuw doen van een eerder verzegeld oppervlak
Reinheid
Om een goede hechting tussen de sealerlagen te verkrijgen, moet de eerste sealerlaag perfect schoon zijn om de volgende sealerlagen te kunnen ontvangen. In het geval van voorafdichting is de eerste afdichtingslaag duidelijk misbruikt en vervuild door het voeg- en schoonmaakproces.
Potentiële vlekvorming
Vocht en/of uitbloeiingen (witte, poederachtige vlekken) kunnen onder een geschilderde voorverzegeling vast komen te zitten en moeilijke schoonmaaksituaties creëren waarbij de verzegeling moet worden verwijderd.
Creëren van een onbekend risico voor opvolgend sealen
De tegelzetter die de tegels heeft voorverzegeld is misschien niet dezelfde persoon die de afwerking verzegelt. Een andere persoon die de afwerking verzegelt kan met dezelfde riskante situatie te maken krijgen als beschreven in Een eerder verzegeld oppervlak opnieuw verzegelen – en dit misschien niet eens weten.
Mogelijke voegscheiding
Elke “pre-seal” applicatie zal steevast op de randen van de tegels druppelen. Waar dit gebeurt, kan het de hechting van het voegmiddel op de tegelrand verstoren.
Verhoogde kalkuitslag
In het geval van “Mexicaanse Tegels” zal de aanwezigheid van een geschilderde pre-seal laag op de pas gelegde tegels de normale verdamping van water uit het zetbed vertragen. Dit kan de hoeveelheid water die beschikbaar is om in de kalkzakken te infiltreren vergroten, waardoor het risico op kalkflappen toeneemt.
De omstandigheden waarin u misschien moet “voorkitten”, ondanks alles wat hierboven staat! Bij gemakkelijk bevuilde oppervlakken, zoals sommige van de lichtgekleurde Terracotta tegels, moet u eerst testen. In dat geval is het enige alternatief om voor te sealen. Breng de verzegeling echter aan met dezelfde correcte techniek als beschreven op het etiket van de verpakking, zo goed mogelijk onder uw omstandigheden. Dit zal niet gemakkelijk zijn, maar doe uw best om voldoende vloeistof op en in het oppervlak te krijgen om het werk goed te doen.Als u moet voorsealen, breng dan de sealer aan volgens het etiket van het product, maar op zo’n manier dat het niet op de randen komt die met het voegmiddel moeten worden verbonden. Voeg dan wanneer u maar wilt nadat de sealer is opgedroogd. Gebruik de normale voegtechniek en laat het volledig drogen voordat u nog een keer sealer aanbrengt op de tegel
en de voeg
. Wanneer de sealer volledig is uitgehard volgens de aanwijzingen op het etiket, kan een “sealer beschermer” worden aangebracht.
Wellicht bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen
Moeten keramische tegels worden verzegeld?
Moet ik sealen voordat ik ga voegen?
Hoe snel kun je voegen na het sealen van tegels?
Kun je tegels en voegen tegelijkertijd sealen?
Wat gebruik je om keramische tegels te verzegelen?
Hoe verzegel je voegmiddel op keramische tegelvloer?
Hoe voegmiddel op een tegelvloer afdichten – Video №1 | Start tijd – 0:09
Moet je thinset tussen de tegels verwijderen voordat je gaat voegen?
Kun je voegen en afkitten op dezelfde dag?
Wat gebeurt er als voegmiddel op de tegel droogt?
Werkt het sealen van voegmiddel echt?
Is tegel sealer hetzelfde als grout sealer?
Moet ik tegels schoonmaken voordat ik ga voegen?
Moet je thinset tussen tegels verwijderen voordat je gaat voegen?
Hoe lang na thinset kan ik voegen?
24 tot 48 uur
24 tot 48 uur U moet ten minste 24 uur wachten voordat u de tegels kunt voegen. U kunt merken dat de randen van het tegellijm of het tegellijm dat door de voeglijnen heen komt droog lijkt. Laat u hierdoor niet misleiden. Het thinset onder de tegels krijgt niet zoveel lucht als de randen en is daardoor niet volledig uitgehard.
24 tot 48 uur U moet ten minste 24 uur wachten voordat u de tegels kunt voegen. U kunt merken dat de randen van het tegellijm of het tegellijm dat door de voeglijnen heen komt droog lijkt. Laat u hierdoor niet misleiden. Het thinset onder de tegels krijgt niet zoveel lucht als de randen en is daardoor niet volledig uitgehard.