12 mei 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Voorkomt het sealen van hout dat het uitzet?

Zal een massief houten tafelblad nog steeds uitzetten als het aan alle kanten is afgewerkt met polyurethaan of een andere waterbestendige afwerking?

Hangt dat ook af van de temperatuur? Ervan uitgaande dat de temperatuurverschillen groot genoeg zijn in vergelijking met toen het hout werd afgewerkt (meubels die buiten staan bijvoorbeeld).

Roept dat problemen op in geval van onvolledige afdichting of wanneer de afwerking onvermijdelijk door normale slijtage wordt doorbroken en het hout weer vocht begint op te nemen?

2 Antwoorden 2

Zal een massief houten tafelblad nog kunnen bewegen als het van alle kanten is afgewerkt met polyurethaan of een andere waterbestendige afwerking?

Je kunt, in theorie althans, hout volledig afsluiten van de elementen, maar het is eigenlijk alleen mogelijk met epoxy en zelfs daarmee moet het op een aanzienlijke dikte worden aangebracht zonder speldenprikken of spleten in de afwerking.

Is dat ook afhankelijk van de temperatuur? Ervan uitgaande dat de temperatuurverschillen groot genoeg zijn in vergelijking met toen het hout werd afgewerkt (meubels die buiten staan bijvoorbeeld).

Hout zet niet veel uit en krimpt niet veel bij temperatuursveranderingen alleen (niet genoeg om je zorgen over te maken).

De reden dat temperatuur er in het algemeen toe doet is dat hogere luchttemperaturen vaak samengaan met een hogere vochtigheid, lagere temperaturen met een lagere vochtigheid, en het is de interne waterpeil dat hout van dimensie doet veranderen.

Roept dit problemen op in geval van onvolledige afdichting of wanneer de afwerking onvermijdelijk wordt aangetast door normale slijtage en het hout weer vocht begint op te nemen?

Dat zou afhangen van het feit of je het stuk zo hebt ontworpen dat er geen ruimte is voor beweging van het hout šŸ™‚

Het is een aantrekkelijk idee om hout af te sluiten van vocht in de lucht om het zo stabiel mogelijk te maken, maar in werkelijkheid is het een hele klus om het te doen en het is gewoon niet nodig. Alleen waar het niet is toegestaan is het een probleem. zoals in goedkope meubels die zijn gemaakt van dimensionaal timmerhout met behulp van slechte plannen die gratis op het internet worden aangeboden -_- Het is de moeite waard eraan te herinneren dat vrijwel alles wat ooit van hout is gemaakt, uitzet en krimpt en dat dit geen probleem is omdat er rekening mee is gehouden.

Als je iets wilt of moet maken dat niet van afmeting verandert, moet je geen hout gebruiken, in ieder geval geen massief hout. MDF of multiplex zijn zeer goede opties om iets te maken dat op hout lijkt maar dimensioneel stabieler is en natuurlijk is er nu ook een overvloed aan synthetische materialen om uit te kiezen.

Als u tips nodig hebt over hoe u voor beweging kunt zorgen, zie dit eerdere antwoord:
Met welke algemene overwegingen moet ik rekening houden bij de beweging van hout?

Misschien bent u ook geĆÆnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe stop je het uitzetten van hout?

Tafelbladen zijn vaak breed, en hout beweegt veel over de breedte. Door de beweging te beperken met schroeven of spijkers kan het tafelblad barsten als het krimpt. Om dit te vermijden, gebruikt u speciale tafelbladbevestigingen of een andere methode die het tafelblad op zijn plaats houdt maar toch toelaat dat het blad uitzet en inkrimpt.

Hoe verzegel je hout zodat het niet krom trekt?

Hier zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat u uw hout goed opslaat:Leg houtstapels op een vlakke ondergrond. Leg de houtplanken en de stickers in uniforme stapels met planken van dezelfde dikte. Lijn de stickers verticaal uit en leg ze plat neer. Zorg voor een goede ventilatie van het hout.

Zal polyurethaan ervoor zorgen dat het hout niet krimpt?

Hout beweegt natuurlijk en seizoensgebonden, of het hout nu verzegeld is of niet. Polyurethaan zal, net als elke andere behandeling van hout, beweging niet elimineren maar zal het aanzienlijk vertragen.

Houdt epoxy tegen dat hout uitzet?

Als het hout goed gedroogd en geprepareerd is, zou de uitzetting te verwaarlozen moeten zijn als het eenmaal volledig met epoxyhars is afgedicht.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn 4×4 gaat torderen?

Paal of kolom die niet zal vervormen of buigen – Video ā„–1 | Start tijd – 0:38

Welk hout zal het minst snel kromtrekken?

Redwood
Redwood. Voor de beste controle over krimpen en kromtrekken, is roodhout de koning om twee redenen. Het heeft zowel het rechtste nerfpatroon als een chemische stof in het hout die lijkt op tannine, wat het beschermt tegen vochtinfiltratie en rot.

Waardoor zet hout uit?

Hout zet uit en krimpt door veranderingen in de luchtvochtigheid en in mindere mate de temperatuur. Vochtigere lucht zal hout doen uitzetten; drogere lucht zal hout doen krimpen. Deze beweging kan niet worden tegengehouden. Je kunt wel leren wat je kunt verwachten en technieken om met de beweging om te gaan.

Moet je beide kanten polyurethaan?

Helemaal niet. In feite wijst alles de andere kant op – dat het geen verschil maakt of het hout aan beide zijden is afgewerkt of niet. Het zal wel of niet kromtrekken, onafhankelijk van hoe het is afgewerkt, omdat een afwerking alleen de uitwisseling van vocht vertraagt.

Moet je beide kanten van een tafelblad verzegelen?

Bob Flexner zegt dat het onnodig is om beide kanten van een tafelblad af te werken: het afwerken van de onderkant van tafelbladen of de binnenkant van kasten of kisten heeft slechts een beperkte invloed op het verminderen van de kans op toekomstige problemen.

Houdt vernis het uitzetten van hout tegen?

Gelakt hout ‘sijpelt’ niet zo gemakkelijk water op uit de lucht Onafgewerkt hout kan vocht uit de lucht opnemen, waardoor het opzwelt. Het hout kan dan krimpen wanneer het weer opdroogt. Dit proces van uitzetten en inkrimpen kan er uiteindelijk toe leiden dat het hout gaat splijten en kromtrekken.

Beweegt hout in epoxy?

Hout zal uitzetten en krimpen met de seizoenen. Bij het afwerken van hout, is het belangrijk om alle randen, kanten, en uiteinden af te dichten. Hoe beter de afdichting, hoe minder de beweging, maar het hout zal nog steeds bewegen – zelfs als u het met epoxy afdicht! Hoe breder het stuk hout, hoe groter de hoeveelheid seizoensgebonden beweging.

Doet vocht hout uitzetten?

Hout zet uit en krimpt met veranderingen in de luchtvochtigheid en in mindere mate de temperatuur. Vochtigere lucht zal hout doen uitzetten; drogere lucht zal hout doen krimpen. Deze beweging kan niet gestopt worden.

Zet hout uit bij kou of warmte?

Zoals vermeld in hoofdstuk 4 van het USDA Forest Products Lab’s Wood Handbook, “De thermische uitzettingscoĆ«fficiĆ«nten van volledig droog hout zijn positief in alle richtingen; dat wil zeggen, hout zet uit bij verwarming en krimpt bij afkoeling. “Vochtigheidsschommelingen beĆÆnvloeden echter tegelijkertijd de dimensionale beweging van het hout.

Zet hout uit als het nat is?

Gemiddeld wint of verliest hout ongeveer 1 procent vochtgehalte voor elke 5 procent verandering in de relatieve vochtigheid. De houtvezels zwellen op als ze vocht opnemen en krimpen als ze dat weer afgeven, waardoor het hout uitzet en krimpt.

Zet hout uit als het koud is?

Nee, Hout zet niet uit in de kou. Maar hout krimpt wel bij kou. Alle houtsoorten op aarde volgen dezelfde regel, uitzetten bij warmte en krimpen/krimpen bij kou. Hout krimpt bij kou door het verschil in vochtgehalte tussen de atmosfeer en het hout zelf, niet door temperatuurschommelingen.

Vorig artikel

Kun je 1 tot in het oneindige optellen?

Volgend artikel

Hoe kun je weer vertrouwen krijgen na gekwetst te zijn?

You might be interested in …

Is Flex Seal brandbaar nadat het is opgedroogd?

Nieuwe Flex Seal Vloeistof houdt lucht, water en vocht tegen, voorkomt roest en corrosie, is schimmel- en chemicaliĆ«nbestendig, niet gevaarlijk, niet brandbaar en veilig in de buurt van planten en dieren… Is Flex Seal Veilig […]

Heeft pizza altijd kaas gehad?

Het populairste fastfood ter wereld heeft eeuwenoude wortels, maar het was een koninklijk zegel van goedkeuring dat het op weg zette naar wereldwijde dominantie. Pizza is het favoriete fastfood ter wereld. We eten het overal […]

Kan je gips gebruiken in een siliconen mal?

Kan je gips gebruiken in silicone mallen? Het mengen van water met gips is relatief eenvoudig. (Gelukkig maar!) Maak de siliconenmallen nat en schud het overtollige water eraf. Daarna giet je het mengsel langzaam in […]