30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Waar worden Hex kleuren voor gebruikt?

Als ontwerpers werken we veel met kleuren (schokkend, ik weet het!). Er zijn verschillende letter- en cijfercodes voor, afhankelijk van waar ze gebruikt worden. Voor het web gebruiken we over het algemeen hex codes, en we krijgen vaak de vraag wat hex codes zijn, dus hier gaan we:

#RRGGBB

Hex codes zijn een hexadecimale indeling voor het identificeren van kleuren. Dit is een systeem dat wordt gebruikt in HTML, CSS en SVG. Elke hex-code verwijst naar een zeer specifieke kleur, waardoor twee ontwerpers of een ontwerper en ontwikkelaar op één lijn kunnen zitten over welk lichtblauw (of welke kleur dan ook) ze precies bedoelen. Het is altijd een code van zes cijfers, die drie stukjes informatie bevat:

  1. De eerste twee cijfers geven informatie over de hoeveelheid Rood in een kleur
  2. De tweede twee cijfers geven informatie over de hoeveelheid Groen
  3. De laatste twee cijfers geven informatie over de hoeveelheid Blauw.

Het duurde even voor ik het doorhad, maar toen ik het doorhad, werd ik onredelijk enthousiast over een vaardigheid die niet al te veel toepassing vindt in het dagelijks leven. In ons werk als ontwerpers gebruiken we voortdurend hex codes voor kleuren, maar tot ongeveer vijf minuten geleden kon ik je niet echt uitleggen hoe ze werken. Waarom bevatten ze cijfers en letters? Waarom lijken letters en cijfers geen volgorde te hebben? Nu ik het echt heb uitgezocht, ga ik proberen het stap voor stap uit te leggen, zodat u de volgende keer dat u een kleur voor een project kiest, deze raadselachtige 6-cijferige alfanumerieke reeks zult begrijpen.

Stap 01 – Identificeer de waarden rood, groen en blauw (RGB)

R=252 G=60 B=67

Elk van deze primaire kleuren wordt gemeten op een schaal van 0-255. Stel eerst vast hoeveel van elk aanwezig is in de tint en schrijf de waarden op. Voor dit voorbeeld ga ik de Opus rood gebruiken.

Stap 02 – Wiskunde

visualisatie van wiskundeformule

Net zoals het binaire stelsel gebaseerd is op 2, is het hexadecimale stelsel gebaseerd op het getal 16. Er is misschien een slimmere en snellere manier om te delen, maar voor dit systeem werkte de goede oude lange delingsmethode het beste voor mij. Begin met Rood en deel de drie waarden die je in de vorige stap hebt genoteerd door 16.
De factor die je bovenaan je lange deling vindt (het blauwe getal in het diagram) is de eerste waarde in elk tweetal. De rest onder aan de lange deling (het gele getal in het diagram) is de tweede waarde.

Stap 03 – Zet de getallen om in letters

lijst van cijfers en letters die kunnen worden gebruikt

In bepaalde gevallen (zoals de R-waarde in dit voorbeeld) zijn de getallen waar je na de deling op uitkomt in de tientallen en hebben ze twee cijfers. Het gebruik van twee cijfers voor één enkele waarde breekt het systeem van #RRGGBB. Dit is waar alfabetten van pas komen. De letters A, B, C, D, E, en F vervangen respectievelijk de waarden 10, 11, 12, 13, 14, en 15.

Het resultaat

Opusrode code FC3C43

Dus hier heb je het: de hexcode voor de Opus Red is #FC3C43.
Veel plezier met je nieuwe kennis over hexcodes, en laat het ons weten als er nog andere mysterieuze termen zijn die we samen kunnen leren kennen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Waar worden hex kleuren voor gebruikt?

HEX – voor websites en codering HEX, of hexadecimale getallen, is een mensvriendelijke manier om kleuren door te geven aan computers. Er is geen informatieverschil tussen RGB- en HEX-kleuren; het zijn gewoon verschillende manieren om hetzelfde over te brengen – een rode, groene en blauwe kleurwaarde.

Wie gebruikt hex kleuren?

Ontwerpers en ontwikkelaars gebruiken HEX kleuren in web ontwerp. Een HEX kleur wordt uitgedrukt als een zes-cijferige combinatie van cijfers en letters gedefinieerd door de mix van rood, groen en blauw (RGB). In principe is een HEX-kleurcode een steno voor de RGB-waarden met een beetje conversie-gymnastiek ertussen. Je hoeft je niet druk te maken over de conversie.

Wat is beter RGB of hex?

Als het op animeren van kleuren aankomt, is werken in RGB of HSL te verkiezen boven HEX, gewoon omdat getallen makkelijker dynamisch te bewerken zijn.

Wat betekent Hex in paint?

Hexadecimale (hex) waarden worden gebruikt om HTML kleuren te definiëren en zijn in wezen een vertaling van de RGB (rood groen blauw) waarden. De laagste waarde is hex 00 (komt overeen met 0 op de RGB-waardeschaal) en de hoogste waarde is FF (komt overeen met 255 op de RGB-waardeschaal).

Is hex RGB of CMYK?

HEX, wat staat voor Hexadecimal, wordt ook op het scherm gebruikt en is in feite een korte code voor RGB kleur. Een HEX kleur is een zes-cijferige combinatie van letters en cijfers.

Is hex hetzelfde als Pantone?

Ze komen van het bedrijf Pantone, de zogenaamde “wereldberoemde autoriteit op het gebied van kleur,” die elk jaar bijgewerkte kleurengidsen uitbrengt. In tegenstelling tot Pantone-kleuren, zijn hex-kleuren “web safe. “Dit betekent dat ze hetzelfde worden weergegeven, ongeacht welke browser of welk apparaat je gebruikt.

Is HEX RGB of CMYK?

HEX, wat staat voor Hexadecimal, wordt ook op het scherm gebruikt en is eigenlijk een korte code voor RGB kleur. Een HEX kleur is een zes-cijferige combinatie van letters en cijfers.

Is HEX hetzelfde als Pantone?

Ze komen van het bedrijf Pantone, de zogenaamde “wereldberoemde autoriteit op het gebied van kleur,” die elk jaar bijgewerkte kleurengidsen uitbrengt. In tegenstelling tot Pantone-kleuren zijn hex-kleuren “web safe”. “Dit betekent dat ze hetzelfde worden weergegeven, ongeacht welke browser of welk apparaat je gebruikt.

Waarom heb ik een HEX code nodig?

Hex kleurcodes worden geprefereerd door programmeurs omdat ze voorspelbaar zijn. Ze bestaan altijd uit zes cijfers, ongeacht de kleur. RGB-waarden kunnen uit drie of zelfs negen cijfers bestaan. Als je een pagina codeert in HTML, kun je ook de RGB waarden of zelfs kleurnamen gebruiken.

Hoe weet je je kleur hexen?

Hex kleurcodes beginnen met een pond teken of hashtag (#) en worden gevolgd door zes letters en/of cijfers. De eerste twee letters/cijfers verwijzen naar rood, de volgende twee verwijzen naar groen, en de laatste twee verwijzen naar blauw. De kleurwaarden worden gedefinieerd in waarden tussen 00 en FF (in plaats van van 0 tot 255 in RGB).

Hoe kan ik HEX code leren?

Hex kleurcodes beginnen met een pond teken of hashtag (#) en worden gevolgd door zes letters en/of cijfers. De eerste twee letters/cijfers verwijzen naar rood, de volgende twee verwijzen naar groen, en de laatste twee verwijzen naar blauw. De kleurwaarden worden gedefinieerd in waarden tussen 00 en FF (in plaats van van 0 tot 255 in RGB).

Hoe vind je een HEX kleur?

Je kunt elke kleur op het scherm identificeren, ook die in andere toepassingen en op websites. Laat de muisknop los om de hex code te onthullen. De code verschijnt in de lege ruimte in het midden van de toepassing. Dubbelklik op de hex-code en druk op Ctrl + C .

Hoe vind je een hex kleur?

Je kunt elke kleur op het scherm identificeren, ook die in andere toepassingen en op websites. Laat de muisknop los om de hexcode te onthullen. De code verschijnt in de lege ruimte in het midden van de toepassing. Dubbelklik op de hex-code en druk op Ctrl + C .

Hoe weet ik mijn hex kleur?

Je kunt elke kleur op het scherm identificeren, ook die in andere applicaties en op websites. Laat de muisknop los om de hex code te onthullen. De code verschijnt in de lege ruimte in het midden van de toepassing. Dubbelklik op de hex-code en druk op Ctrl + C .

Hoe converteer je RGB naar hex?

Eerste waardeNeem het eerste getal, 220, en deel dit door 16. 220 / 16 = 13. 75, wat betekent dat het eerste cijfer van de 6-cijferige hexadecimale kleurcode 13 is, of D. Neem het restant van het eerste cijfer, 0.75, en vermenigvuldig met 16. 0.75 (16) = 12, wat betekent dat het tweede cijfer van de 6-cijferige hexadecimale kleurcode 12 is, of C.

Vorig artikel

Hoe sterk is epoxyverf?

Volgend artikel

Wat is Billie Eilish Tik Tok Gebruikersnaam?

You might be interested in …

Wat is isotroop en anisotroop materiaal?

Isotroop en anisotroop zijn twee belangrijke termen die veel worden gebruikt om de materiaaleigenschappen in de materiaalkunde en de kristalmorfologie in de basiskristallografie uit te leggen. In bepaalde materialen zoals kristallen, is de oriëntatie van […]

Welke kleur heeft weefsel bij een miskraam?

Meredith Shur, MD, FACOG, is gecertificeerd in de verloskunde en gynaecologie, en ook een gecertificeerd medisch onderzoeker. Je menstruatie kan om allerlei redenen van cyclus tot cyclus verschillen, van stress of ziekte (zoals griep) tot […]

Maakt het vijlen van nagels ze zwakker?

Steek je hand op als je ooit specifiek geleerd hoe je je nagels moet vijlen. Nee? Ja? Nou, als je een ervaring hebt zoals wij, dan heb je waarschijnlijk je techniek (als je er al […]