20 mei 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Wat gebeurt er als je goud eet?

Instagram heeft onlangs gouden sushi en donuts tot extravagante, virale sensaties gemaakt, maar de mensheid had al lang een eetlust voor het glinsterende, kneedbare metaal. Terwijl je je laat verblinden door fonkelende goudvlokken die in je cocktail hangen, of het delicaat gelegde blaadje rond je bonbon, kan er één gedachte door je hoofd spelen: “Kan ik echt goud eten?” Of, als je zoals mij bent, is de vraag gewoon “waarom goud eten?” Het is tenslotte smaakloos.

Hoe dan ook, al eeuwenlang worden dun gestampte plaatjes puur goud gebruikt als garnering in Europese gebakjes en gemalen in Japanse groene thee. Voor zover wij weten, is er nog niemand gestorven aan goudvergiftiging (behalve de dame in die James Bond film en die Targaryen kerel in Game of Thrones… oh, spoiler alerts). Ik vroeg een paar voedingsdeskundigen, Alexandra Oppenheimer en Cynthia Sass uit New York, om hun mening te geven over het vooruitzicht dat goud schadelijk is voor je biologie.

Oppenheimer wijst erop dat als je goud eet, je niet alleen je trouwring aan het eten bent. “Eetbaar goud moet 23-24 karaat zijn,” vertelt ze me. “Het is niet hetzelfde goud dat je in je sieraden vindt, dat andere metalen kan bevatten en giftig en gevaarlijk kan zijn als het wordt geconsumeerd.” Het goud dat voor eetbare toepassingen wordt gebruikt, staat, althans in Europa, bekend als E-175, een aanduiding die door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) wordt gegeven wanneer het metaal als additief of kleurstof voor levensmiddelen wordt gebruikt. De effecten en veiligheid van E-175 werden voor het eerst geëvalueerd in 1975 en onlangs opnieuw geëvalueerd in 2016 door de EFSA.

Volgens dat meest recente advies moet bladgoud voor 90 procent uit puur goud bestaan, waarbij de overige 10 procent doorgaans bestaat uit een ander veilig metaal, zoals puur zilver. Ervan uitgaande dat uw goud de test doorstaat (en, om eerlijk te zijn, volgens alle beschikbare informatie doorstaat het bladgoud dat momenteel als “eetbaar” wordt verkocht de test), zal het u niets doen. Wetenschappelijk gezien is goud chemisch gezien inert, wat betekent dat het niet wordt afgebroken tijdens de spijsvertering. “Hoogstwaarschijnlijk zal eetbaar goud niet vanuit het spijsverteringsstelsel in de bloedbaan worden opgenomen, en daarom zal het door het lichaam gaan en als afval worden geëlimineerd,” legt Sass uit. “Maar dit kan afhangen van de grootte, de hoeveelheid en de frequentie waarmee het wordt geconsumeerd.”

En dat is waar het onderzoek naar goud als voedseladditief op een kleine wegversperring stuit – die wegversperring is het bijna ontbreken van enig onderzoek.

De EFSA noemt een “gebrek aan gegevens over de toxiciteit, de zuiverheid en de precieze aard van het goud dat op of in levensmiddelen wordt gebruikt”. Om de leemten op te vullen, hebben zij, zoals het hoort, gekeken naar gouden tandvullingen voor een beter inzicht. Aangezien goud al tientallen jaren algemeen wordt gebruikt in de tandheelkunde, weten we dat de effecten ervan op het lichaam in het ergste geval bestaan uit huiduitslag voor mensen die overgevoelig zijn voor het metaal. Gouddeeltjes komen wel voor in speekselmonsters van mensen met gouden vullingen, dus het is veilig om aan te nemen dat die mensen het inslikken en dat het geen schade veroorzaakt.

Een andere toepassing van ingenomen goud is in geneesmiddelen, die door de geschiedenis heen homeopathisch, maar ook farmaceutisch zijn gebruikt, zoals bij de behandeling van reuma. In het laatste geval wordt goud gebruikt in combinatie met zwavel en fosfor als een soort afgiftesysteem voor het eigenlijke medicijn en sommige studies suggereren dat het edelmetaal ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het enige gevaar dat goud zou kunnen opleveren is op het niveau van de nanodeeltjes, waar het destructief kan zijn voor cellen wanneer het er rechtstreeks in wordt geïnjecteerd bij laboratoriumexperimenten. Maar aangezien gouden nanodeeltjes te groot zijn om door een celmembraan te dringen, is dat gevaar bijna onbestaande. De bevindingen van de EFSA wijzen er wel op dat likeuren zoals Goldschlager zwevende gouden nanodeeltjes in zich kunnen hebben, maar nogmaals, ze lijken niet in staat om je veel aan te doen.

Video: Vanilleboon Kulfi bij Paowalla

Op dit punt is het u misschien opgevallen dat alles waarnaar hierboven wordt verwezen over de veiligheid van goud als voedseladditief afkomstig is van een Europees onderzoek. In feite heeft de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) geen richtlijnen voor goudconsumptie, specifiek vanwege een gebrek aan onderzoeken hiernaar (hoewel ze je wel vertellen dat je ervoor moet zorgen dat je geen oneetbare metalen op je cupcakes eet). Het dichtst dat de Verenigde Staten bij een officieel standpunt komen is dat van de Centers for Disease Control, die goud niet als een gif bestempelen. Dus zie je wel: goud is geen vergif.

Toch is het waarschijnlijk het beste om goud geen deel te laten uitmaken van je dagelijkse dieet. “Ik raad u aan voorzichtig te zijn bij het kiezen van uw eetbare bling,” waarschuwt Oppenheimer. “Omdat het niet goed bestudeerd is, laat het alleen sieren bij zelden speciale gelegenheden.” Sass is het daarmee eens en zegt dat een met goud versierde maaltijd een “once in a lifetime” gebeurtenis zou moeten zijn.

Kortom, we weten eigenlijk niet zoveel over wat er gebeurt als we goud eten, behalve dat het onze poep extra chic maakt. En zelfs dan, zegt Oppenheimer, moet je niet te veel hoop koesteren. “Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je het er aan de andere kant uit ziet komen, omdat het waarschijnlijk verborgen zal zijn in de rest van je verfijnde eetervaring.” Het goede nieuws? Het zal je waarschijnlijk niet schaden. Het slechte nieuws? Totdat meer studies zijn uitgevoerd, zullen we moeten blijven zeggen “waarschijnlijk.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Is het goed om goud te eten?

Hoeveel goud kan je veilig eten? Zuiver goud is chemisch inert en passeert het menselijke spijsverteringsstelsel zonder in het lichaam te worden opgenomen. Aangezien 24-karaats goud zeer zacht en breekbaar is, bevat het meeste eetbare goud – of het nu blad, schilfers of stof is – ook een klein beetje zilver, dat eveneens inert is.

Waarom eten mensen goud?

Eetbaar goud was beroemd aan de hoven van de koningen van Europese landen in de Middeleeuwen, uitgevoerd als versiering van voedsel en als symbool van extreme luxe en prestige onder vazallen en hovelingen. De hofartsen uit de oudheid geloofden dat goud helpt bij artritis en andere lichaamsproblemen zoals pijnlijke ledematen.

Kun je goud poepen?

Eetbaar goud moet 22 tot 24 karaat zijn, dat is veilig om te consumeren. Het is zeer waarschijnlijk dat het goud dat je eet niet verteerd zal worden, maar gewoon als afval door je heen zal gaan. Dus, ja, je zult, op een gegeven moment, goud poepen.

Hoe smaakt goud?

Zoals alle eetbare edele metalen, heeft goud geen smaak. Het heeft een lichte textuur en voelt zeer licht aan op de tong. Je verslikt je niet tijdens het eten en het kan de smaak van je maaltijd op geen enkele manier beïnvloeden. Eigenlijk voegt goud niets anders toe aan voedsel dan een sprankelend uiterlijk.

Kun je je poep verkopen?

Als je echt gezond bent, kun je je poep verkopen aan zieke mensen die het nodig hebben voor maar liefst $13.000 per jaar. Mensen die besmet zijn met een bacterie genaamd C. Dus een bedrijf genaamd Open Biome faciliteert ontlasting transplantaties aan patiënten in nood, en betalen gezonde poepers een flinke som voor hun diensten.

Kan ik zilver eten?

Kan Je Zilver Eten? Zilver is niet helemaal hetzelfde als goud, want er zijn zowel ionische als niet-ionische versies van dit element. De niet-ionische versie is inactief en kan niet door het lichaam worden opgenomen, waardoor het veilig is. De ionische versie van zilver kan echter wel door het lichaam worden verteerd, en kan mogelijk toxische reacties veroorzaken.

Kan ik sperma doneren?

De American Society for Reproductive Medicine beveelt aan dat mannen die sperma willen doneren – inclusief degenen die bekend zijn bij de ontvangers – deze screenings doorlopen: Leeftijd. De meeste spermabanken eisen dat donoren tussen de 18 en 39 jaar oud zijn. Sommige spermabanken hanteren een leeftijdsgrens van 34 jaar.

Kan ik mijn sperma verkopen?

Donoren verdienen $140 voor elk acceptabel spermamonster. De meeste doneren een keer per week; sommige doneren vaker. De meeste donors verdienen $500-$700 per maand. Gekleurde mannen kunnen gekleurde families sterker maken door sperma te doneren.

Waar is eetbaar goud van gemaakt?

Eetbare Bladgoud vellen, of losbladige goudvellen, zoals ze vaak genoemd worden in cake en gebak zijn echt goud gebruikt voor decoratieve toepassingen en volledig eetbaar. De bladen zijn gemaakt van 24 karaat goud, echt goud met een kleine hoeveelheid natuurlijk voorkomend zilver.

Kun je eetbaar goud proeven?

Eetbaar bladgoud heeft geen enkele smaak. Deze voedselversiering wordt alleen gebruikt om zijn luxueuze en glanzende uiterlijk, en om een feestelijk en indrukwekkend tintje aan een gerecht te geven.

Van welk voedsel wordt je huid blauw?

Bij blootstelling aan zonlicht, verandert het zilverzout weer in zilver en kleurt je huid blauw. Dit is vergelijkbaar met het proces dat zilver doorloopt bij gebruik in zwart-wit fotografie. Colloïdaal zilver. Dit voedingssupplement kan argyrie veroorzaken.

Hoe lang duurt het voordat het sperma van een man weer gevuld is?

Je testikels produceren voortdurend nieuw sperma in de spermatogenese. Het volledige proces duurt ongeveer 64 dagen. Tijdens de spermatogenese maken uw testikels enkele miljoenen spermacellen per dag – ongeveer 1.500 per seconde. Aan het einde van een volledige spermaproductiecyclus, kun je tot 8 miljard zaadcellen regenereren.

Betalen spermabanken je?

Sperma Donor Beloning FAQ Gemiddeld krijgen spermadonoren tussen de $100-$150 betaald per donatiebezoek. Doneren 1-2 keer per week, donoren verdienen een gemiddelde van $ 4000 in 6 maanden. Dit varieert per locatie en donor.

Hoeveel kost een sperma?

De kosten variëren, aangezien spermabanken en vruchtbaarheidscentra allemaal hun eigen prijzen bepalen, maar een ampul met donorsperma kost over het algemeen $900 tot $1.000.

Kan goud giftig zijn?

Er wordt geconcludeerd dat de toxische risico’s verbonden aan goud laag zijn in verhouding tot de enorme waaier van mogelijke routes van blootstelling aan het metaal in het dagelijkse leven.

Vorig artikel

Wat is er gebeurd met PoodleCorp?

Volgend artikel

Hoe kun je zien hoe oud een porselein is?

You might be interested in …

Kan men roestvast staal thuis smelten?

Het smeltpunt is de temperatuur waarbij een stof overgaat van vaste naar vloeibare toestand. Roestvrij staal zijn legeringen en smelten en bevriezen dus niet bij een vaste temperatuur. Zuiver ijzer heeft een vast smeltpunt van […]

Hoe kom je van cementstof af?

“Cementstof verwijderen van het schuren van een betonnen vloer” Ik vraag me af of er een proces is om het cementstof te verwijderen dat overal in mijn huis een laagje heeft aangebracht aan de binnenkant […]