20 mei 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Wat is het beste afdichtmiddel voor luchtgedroogde klei?

Luchtgedroogde klei is een zeer populair beeldhouw medium onder hobby knutselaars. Het is gemakkelijk te gebruiken, goedkoop, en er is geen oven nodig om het te harden omdat het aan de lucht droogt. Er zijn echter een paar nadelen aan het gebruik van luchtdroge klei. Een van de grootste nadelen is dat luchtdroge klei de neiging heeft zacht te worden wanneer het in contact komt met water of andere vloeistoffen. Dit is ook de reden waarom een van de meest gestelde vragen die ik regelmatig krijg is of en hoe luchtdroge klei waterdicht gemaakt kan worden. In dit artikel zal ik precies uitleggen hoe luchtdroge klei waterdicht gemaakt kan worden en welke methode en afdichtingsmiddelen het beste gebruikt kunnen worden voor uw project.

In zijn geheel kan luchtgedroogde klei alleen waterdicht worden gemaakt door vloeibare epoxyhars te gebruiken om het af te dichten. Het is mogelijk om luchtgedroogde klei waterbestendig te maken door het te verzegelen met vernis, acrylverf, of witte lijm. Waterbestendige klei is bestand tegen constant contact met water, terwijl waterbestendige klei slechts weinig contact met water kan overleven.

Het is belangrijk op te merken dat waterdicht en waterbestendig twee verschillende dingen zijn. Waterdicht betekent dat een voorwerp constant contact met water kan overleven, bijvoorbeeld ondergedompeld worden in water of water vasthouden, terwijl waterbestendig alleen betekent dat het voorwerp nat kan worden zonder beschadigd te worden.

Dit gezegd zijnde, kan luchtdroge klei waterdicht en waterbestendig worden gemaakt, maar slechts tot op zekere hoogte.

Wat kan worden gebruikt om luchtdroge klei waterdicht te maken

Luchtdroge klei wordt hard wanneer het water dat in de klei aanwezig is in de loop van de tijd verdampt, maar wanneer u de klei weer in contact brengt met water dan wordt de luchtdroge klei weer zacht. Dus als u luchtdroge klei waterdicht wilt maken moet u koste wat het kost water weghouden van de klei zelf.

Om luchtdroge klei waterdicht te maken kan alleen vloeibare epoxyhars worden gebruikt omdat dit het enige materiaal is dat een beschermende laag vormt die sterk genoeg is om water permanent weg te houden. Om luchtdroge klei waterbestendig te maken kan witte lijm, acrylverf, acryl sealer, of vernis worden gebruikt.

Vloeibare epoxyhars

De enige manier om luchtgedroogde klei echt waterdicht te maken is het gebruik van vloeibare epoxyhars. Het is een hars die bestaat uit twee samenstellingen die gemengd moeten worden voordat je ze aanbrengt.

Eenmaal gemengd zal de hars beginnen te harden maar maak je geen zorgen je hebt een aantal uren voordat de hars volledig is uitgehard.

Breng de hars zo gelijkmatig mogelijk aan door de vloeistof over het beeld te gieten. Zodra de epoxyhars is uitgehard zal de luchtdroge klei waterdicht zijn.

Ik zou niet aanraden om sculpturen die verzegeld zijn met epoxyhars te gebruiken als mokken of schalen of iets anders dat in contact komt met voedsel.

Er is speciale voedselveilige epoxy hars dus als u uw zelfgemaakte schalen wilt verzegelen dan raad ik u aan de voedselveilige hars te gebruiken.

Maar zelfs als je epoxy hars gebruikt om luchtdroge klei af te sluiten is het niet echt mogelijk om luchtdroge klei voor aardewerk te gebruiken omdat de klei gewoon niet duurzaam genoeg is en de epoxy afdichting uiteindelijk zal mislukken.

U kunt mijn artikel over het gebruik van luchtdroge klei voor aardewerk lezen als u daar meer over wilt weten.

Acrylverf en andere verven op waterbasis

U kunt acrylverf, latexverf en soortgelijke verven gebruiken om luchtdroge klei af te sluiten. Maar het verzegelen van luchtdroge klei met verf op waterbasis zal de klei niet waterdicht maken.

Het zal alleen de luchtdroge klei waterbestendig maken, wat betekent dat de sculptuur direct contact met waterdruppels zal overleven, en het kan waterspatten overleven, maar het zal nooit in staat zijn om water vast te houden, zoals een vaas, en u kunt de sculptuur niet wassen met water.

Dus Het verzegelen van luchtdroge klei met verf op waterbasis, zoals acrylverf, is erg handig maar het zal uw beeldhouwwerk slechts beschermen tegen kleine hoeveelheden water.

Om luchtdroge klei te verzegelen met acrylverf breng je de verf direct op het oppervlak van de klei aan in meerdere dunne lagen. Laat de verf drogen tussen de lagen.

Na ongeveer 2-3 lagen zou de verf de klei voldoende moeten bedekken. Laat de verf drogen en je bent klaar!

Witte Knutsellijm

Je kunt ook witte knutsellijm gebruiken, zoals mod podge of houtlijm, om luchtdroge klei af te sluiten.

Maar ook dat maakt de klei alleen waterbestendig en niet waterdicht, vergelijkbaar met het verzegelen van luchtdroge klei met acrylverf.

Het gebruik van witte lijm om luchtdroge klei te verzegelen heeft als bijkomend voordeel dat het een transparante verzegeling is. Dus u hoeft uw luchtdroge klei niet te verven en dus van kleur te veranderen, maar u kunt witte lijm of soortgelijke lijmsoorten gebruiken die transparant opdrogen.

Om luchtdroge klei te verzegelen met ambachtelijke lijm breng je de lijm in meerdere dunne lagen aan op het oppervlak van de klei en laat je de lijm tussen de lagen drogen.

Het zou slechts twee lagen moeten duren totdat de klei voldoende bedekt is. Je kunt een zachte borstel gebruiken om de lijm aan te brengen.

Zorg ervoor dat u elk deel van het beeldhouwwerk bedekt om ervoor te zorgen dat het goed wordt verzegeld.

Acrylverzegeling of spuitvernis

Een acryl sealer of sprayvernis kan ook worden gebruikt om luchtdroge klei te verzegelen en waterbestendig te maken.

Het werkt iets beter en biedt een betere bescherming tegen water dan witte lijm of acrylverf, maar het maakt de klei ook alleen maar waterbestendig en niet waterdicht.

Persoonlijk verkies ik deze methode boven het gebruik van witte lijm of acrylverf omdat het een betere bescherming biedt, beide sealers helder opdrogen, en je ze vrij gemakkelijk met een spuitbus kunt aanbrengen.

Maar acryl sealer heeft de neiging te vergelen als het gedurende langere tijd wordt blootgesteld aan direct zonlicht, dus wees u daarvan bewust voordat u het gebruikt om uw beeldhouwwerk te verzegelen.

Acryl sealer en spray-on vernis kan vrij gemakkelijk worden toegepast. Bestuif het beeldhouwwerk licht met de sealer en laat de eerste laag een paar minuten drogen.

Breng vervolgens op dezelfde manier een tweede en derde laag aan. Zodra de sealer droog is, is uw sculptuur verzegeld.

Zorg er wel voor dat u de sealer gelijkmatig op alle delen van het beeld aanbrengt.

Beste sealant voor luchtdroge klei

Nu u precies weet wat voor materialen en sealants u kunt gebruiken om luchtdroge klei te sealen is de meest prangende vraag waarschijnlijk welke van deze sealants het beste gebruikt kan worden voor luchtdroge klei.

Als algemene regel geldt, dat het beste afdichtingsmiddel voor luchtgedroogde klei voor sculpturen die alleen decoratief zijn, acrylverf of witte knutsellijm is. Als het beeldhouwwerk goed beschermd moet worden tegen water dan moet acryl sealer of vernis gebruikt worden. Epoxyhars is alleen nodig voor het waterdicht maken van klei.

Uiteindelijk is de keuze van de sealant geheel afhankelijk van uw project. Als u meer wilt weten over het sealen en werken met luchtdroge klei kunt u overwegen mijn andere artikel te lezen waarin ik in detail uitleg hoe u luchtdroge klei kunt sealen.

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Waar Craftknights allemaal over gaat

Ik heb Craftknights gemaakt om zowel nieuwe als ervaren crafters en makers te helpen met het bouwen van hun projecten. Het maakt niet uit of je iets wilt weten over verf, elektronica, houtbewerking, lijm, of iets anders over knutselen of dingen maken. Craftknights zal het juiste antwoord of de juiste gids voor je hebben.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat gebruik je om luchtdroge klei af te dichten?

U kunt witte knutsellijm gebruiken, zoals Mod Podge, om uw Air-Dry klei af te sluiten, maar dan is uw klei niet waterdicht en Mod Podge zal uiteindelijk vergelen als het regelmatig aan de zon wordt blootgesteld. Gebruik vernis, acryl sealer of vloeibare epoxy hars om uw klei te verzegelen als u wilt dat het waterdicht is.

Hoe verzegel en verstevig je luchtdroge klei?

Breng verf of kit aan. Een laag acrylverf, sealant, vernis, of lak maakt de lucht boetseerklei ambacht sterker. Je kunt meerdere lagen aanbrengen, maar zorg ervoor dat de vorige laag volledig gedroogd is. Voordat u iets aanbrengt op uw lucht boetseer knutsels, zorg ervoor dat ze 100% droog zijn.

Welk glazuur is het beste voor luchtdroge klei?

Als je op zoek bent naar glazuur op een polymeer klei handwerk (zoals Fimo of Sculpey) raad ik je aan de Sculpey Studio Glossy Glaze of de FIMO Soft Liquid en Gloss Varnish te gebruiken.

Kun je luchtdroge klei verzegelen om het waterdicht te maken?

Als geheel kan luchtdroge klei alleen waterdicht worden gemaakt door vloeibare epoxyhars te gebruiken om het te sealen. Het is mogelijk om luchtgedroogde klei waterbestendig te maken door het te verzegelen met vernis, acrylverf, of witte lijm.

Kan luchtdroge klei waterbestendig zijn?

In tegenstelling tot traditionele klei, hoeft luchtdroge klei niet gebakken te worden om hard te worden. Dus hoewel het niet mogelijk is om luchtdroge klei echt waterdicht te maken, kunt u het wel waterbestendig maken. U moet wachten tot uw kleimodel volledig droog is (ten minste 72 uur) voordat u een dunne laag vernis aanbrengt met een foam penseel.

Kun je luchtdroge klei polyurethaan?

Als je je klei waterafstotend wilt maken raad ik je altijd aan om een doorzichtige polyurethaan vernis of een acryl sealer te gebruiken. Beide creëren een niet poreuze transparante laag die je klei project afsluit. Ze kunnen worden geborsteld of gespoten en zijn meestal verkrijgbaar in een matte, satijnen of glanzende afwerking.

Is Mod Podge goed voor luchtdroge klei?

Mod Podge op luchtdroge klei Het is heel gemakkelijk om Mod Podge en klei samen te gebruiken (inclusief polymeer en luchtdroog). Mod Podge is een geweldige verzegeling voor klei, dat is wat het zo perfect maakt voor deze charms/cadeau labels.

Wat is epoxy klei?

Epoxy is een zelfhardende klei. Net als vloeibare hars, worden twee delen samen gemengd, waardoor een chemische reactie begint. In 24 uur hardt de klei uit. Geen oven nodig, geen oven nodig.

Hoe glazuur je luchtdroge klei?

Eenmaal droog breng je een dunne laag vernis aan met behulp van een foam borstel of verfkwast. Laat vijf tot zes uur drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Zorg ervoor dat het volledig droog is tussen de lagen. Voeg zoveel lagen toe als je nodig hebt om een dikke glanzende glazuurlaag te krijgen.

Hoe verzegel je luchtdroge klei voordat je gaat schilderen?

Er zijn verschillende manieren om luchtdroge klei te verzegelen. De makkelijkste manier is met behulp van vernis of acryl sealer. Voor een meer robuuste verzegeling kunt u ook vloeibare epoxy gebruiken. Al deze sealers maken de klei waterbestendig en beschermen de kleur eronder als de klei wordt geverfd.

Kun je epoxyhars gebruiken op luchtdroge klei?

Om luchtdroge klei waterdicht te maken kan alleen vloeibare epoxyhars worden gebruikt omdat dit het enige materiaal is dat een beschermende laag vormt die sterk genoeg is om water permanent weg te houden. Om luchtdroge klei waterbestendig te maken kan witte lijm, acrylverf, acryl sealer, of vernis worden gebruikt.

Sluit acrylverf luchtdroge klei af?

Acrylverf is een van de meest geschikte verfsoorten voor het modelleren van luchtgedroogde klei. Daarvoor is het aan te raden om de verf te verzegelen nadat je het hebt aangebracht. Voor de meeste luchtgedroogde klei modelleer projecten, zal acrylverf geweldig werken, aangezien zij dikkere vloeistoffen zijn, in water verdunbaar, en gemakkelijk om in vele verschillende kunstmedia te gebruiken.

Wat is het verschil tussen epoxy klei en luchtdroge klei?

Luchtdroge klei heeft over het algemeen geen werkbare tijdslimiet. Net als keramiek, kunnen ze voor lange periodes vochtig gehouden worden en het toevoegen van water aan nog niet droge klei doet de klei herleven. Daarentegen, eenmaal gemengd, zal epoxy klei binnen enkele uren uitharden (het varieert van type tot type), en er is geen houden meer aan.

Kun je luchtdroge klei epoxeren?

Je kunt epoxyhars gebruiken om door en door gedroogde luchtdroge klei te coaten en waterdicht te maken, maar het zal niet *totaal* voedselveilig zijn, vooral misschien voor zuur voedsel en heet voedsel (vergelijkbaar met polyurethaan).

Kan ik luchtdroge klei waterdicht maken?

Kun je luchtdroge klei waterdicht maken? Nee, maar je kunt het wel waterbestendig maken met een glazuur, waterdichte kit of vernis. Dit betekent niet dat je de klei in een bak met water kunt laten weken, maar wel dat je het met een vochtige doek kunt afnemen.

Vorig artikel

Wat gebeurt er als je klei te hoog bakt?

Volgend artikel

Hoe houd je klei gehydrateerd?

You might be interested in …

Hoeveel elektromotoren heeft een auto?

Het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Nederland, Denemarken en Frankrijk hebben al plannen voorgesteld om verbrandingsmotoren (ICE) te verbieden, terwijl China ook onderzoekt wanneer het ICE-voertuigen zal verbieden. Het staat dus vast dat krachtige elektromotoren, ook tractiemotoren […]

Is het goed om glas weg te gooien?

Nee. Gebroken glas is gevaarlijk voor de werknemers die uw recyclebare materialen inzamelen en sorteren. Als u gebroken glas wilt weggooien, sluit het dan in een doos of wikkel het in een aantal vellen krantenpapier […]

Is Spectrum eigendom van ATT?

AT&T heeft een leningsovereenkomst ter waarde van 14,7 miljard dollar gesloten met de Bank of America in een poging om geld in te zamelen voor wat een forse rekening lijkt te worden van de lopende […]