20 mei 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Wat is het Borderline Persoonlijkheidssyndroom?

Elk van deze gebieden wordt hieronder in meer detail beschreven.

Emotionele instabiliteit

Als u BPD heeft, kunt u een reeks van vaak intense negatieve emoties ervaren, zoals:

 • woede
 • verdriet
 • schaamte
 • paniek
 • terreur
 • langdurige gevoelens van leegte en eenzaamheid

U kunt ernstige stemmingswisselingen hebben in een korte tijdspanne.

Het komt vaak voor dat mensen met BPD zich suïcidaal voelen door wanhoop, en zich een paar uur later weer redelijk positief voelen. Sommige mensen voelen zich ‘s morgens beter, anderen ‘s avonds. Het patroon varieert, maar het belangrijkste teken is dat uw stemmingen op onvoorspelbare manieren schommelen.

Als u suïcidale gedachten heeft:

 • bel uw huisarts of de ambulante huisartsenpost. Als u een overdosis hebt genomen of uzelf hebt gesneden of verbrand, bel dan 999
 • bel de Samaritanen op 116 123. Deze organisatie biedt 24 uur per dag emotionele steun aan mensen die gevoelens van angst of wanhoop ervaren
 • neem contact op met een vriend, familielid of iemand die u vertrouwt

Als u gediagnosticeerd bent met BPD, vertel dan iemand die u vertrouwt over uw aandoening. Geef deze persoon de contactgegevens van uw zorgteam en vraag hem of haar contact op te nemen met het team als ze zich zorgen maken over uw gedrag.

Verstoorde denkpatronen

Mensen met BPD kunnen last hebben van verschillende soorten gedachten, waaronder:

 • verontrustende gedachten – zoals denken dat u een vreselijk persoon bent of het gevoel hebben dat u niet bestaat. U bent misschien niet zeker van deze gedachten en zoekt misschien geruststelling dat ze niet waar zijn
 • korte perioden van vreemde ervaringen – zoals het horen van stemmen buiten uw hoofd gedurende minuten na elkaar. Deze kunnen vaak aanvoelen als instructies om uzelf of anderen iets aan te doen. U kunt al dan niet zeker weten of deze echt zijn
 • Langdurige episodes van abnormale ervaringen – waarbij u zowel hallucinaties (stemmen buiten uw hoofd) als verontrustende overtuigingen kunt ervaren die niemand u uit het hoofd kan praten (zoals geloven dat uw familie u in het geheim probeert te vermoorden).

Dit soort overtuigingen kunnen psychotisch zijn en een teken dat u steeds zieker wordt. Het is belangrijk om hulp te zoeken als je worstelt met waanideeën.

Impulsief gedrag

Als u BPD heeft, zijn er 2 belangrijke soorten impulsen die u heel moeilijk onder controle kunt krijgen:

 • een impuls tot zelfbeschadiging – zoals het snijden van uw armen met scheermesjes of het verbranden van uw huid met sigaretten; in ernstige gevallen, vooral als u zich ook intens verdrietig en depressief voelt, kan deze impuls leiden tot een suïcidaal gevoel en kunt u een zelfmoordpoging doen
 • een sterke impuls om roekeloze en onverantwoordelijke activiteiten te ondernemen – zoals comazuipen, drugsmisbruik, buitensporige uitgaven of gokken, of onbeschermde seks met vreemden

Onstabiele relaties

Als u BPD heeft, kunt u het gevoel hebben dat andere mensen u in de steek laten wanneer u hen het meest nodig heeft, of dat ze te dichtbij komen en u verstikken.

Wanneer mensen bang zijn om in de steek gelaten te worden, kan dat leiden tot gevoelens van intense angst en woede. U kunt verwoede pogingen doen om te voorkomen dat u alleen wordt gelaten, zoals:

 • voortdurend sms’en of bellen met een persoon
 • plotseling bellen naar die persoon in het midden van de nacht
 • u fysiek vastklampen aan die persoon en weigeren los te laten
 • dreigen jezelf iets aan te doen of te doden als die persoon je ooit verlaat

Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat anderen je verstikken, controleren of opdringen, wat ook intense angst en woede uitlokt. Je kunt dan reageren met manieren om mensen weg te laten gaan, zoals je emotioneel terugtrekken, ze afwijzen of verbaal geweld gebruiken.

Deze 2 patronen kunnen resulteren in een onstabiele “haat-liefde” relatie met bepaalde mensen.

Veel mensen met BPD lijken vast te zitten aan een zeer rigide “zwart-wit” kijk op relaties. Ofwel is een relatie perfect en is die persoon geweldig, ofwel is de relatie gedoemd te mislukken en is die persoon verschrikkelijk. Mensen met BPD lijken niet in staat of bereid om enige vorm van “grijs gebied” in hun persoonlijke leven en relaties te accepteren.

Voor veel mensen met BPD gaan emotionele relaties (inclusief relaties met professionele zorgverleners) gepaard met “ga weg/ga alsjeblieft niet weg” gemoedstoestanden, wat verwarrend is voor hen en hun partners. Jammer genoeg kan dit vaak leiden tot breuken.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe ziet een BPD persoon eruit?

BPD wordt gekarakteriseerd door intense, onstabiele emoties en relaties, evenals onzekerheid en zelftwijfel. BPD maakt dat alles aan een persoon onstabiel aanvoelt, gaande van stemmingen, denken, gedrag, relaties, en soms identiteit.

Wat triggert een persoon met borderline persoonlijkheidsstoornis?

slachtoffer zijn van emotioneel, fysiek of seksueel misbruik. als kind blootgesteld zijn aan langdurige angst of verdriet. verwaarloosd zijn door 1 of beide ouders. opgroeien met een ander familielid dat een ernstige geestelijke gezondheidstoestand had, zoals een bipolaire stoornis of een drank- of drugsmisbruikprobleem.

Wat moet ik doen als ik een borderline persoonlijkheidsstoornis heb?

Borderline persoonlijkheidsstoornis wordt voornamelijk behandeld met behulp van psychotherapie, maar medicatie kan worden toegevoegd. Uw arts kan ook ziekenhuisopname aanbevelen als uw veiligheid in gevaar is. Behandeling kan u helpen vaardigheden te leren om met uw aandoening om te gaan.

Is BPD hetzelfde als bipolair?

BPD en bipolaire stoornis hebben een aantal vergelijkbare symptomen, maar het zijn heel verschillende aandoeningen. BPD is een persoonlijkheidsstoornis, en bipolaire stoornis is een stemmingsstoornis. BPD kan moeilijk te behandelen zijn. Er wordt voortdurend onderzoek gedaan om nieuwe strategieën te ontwikkelen om voor mensen met BPD te zorgen en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Is BPD ernstig?

BPD kan een ernstige aandoening zijn, en veel mensen met de aandoening doen aan zelfbeschadiging en zelfmoordpogingen.

Wie wordt het meest getroffen door BPD?

Geslachtsverschillen. Vrouwen hebben veel meer kans om gediagnosticeerd te worden met BPD dan mannen. In feite is ongeveer 75% van de mensen die gediagnosticeerd zijn met BPD vrouw; dat is een verhouding van 3 vrouwen op 1 man gediagnosticeerd met BPD. 1 Onderzoekers weten niet waarom er zo’n verschil is tussen mannen en vrouwen.

Veroorzaken ouders borderline persoonlijkheid?

Mythe: Slecht Ouderschap Veroorzaakt BPD Ouders krijgen maar al te vaak de schuld van allerlei problemen bij hun kinderen, maar er is absoluut geen bewijs dat slecht ouderschap BPD veroorzaakt. Het zijn waarschijnlijk individuele gevallen waarin ouders de onderliggende kwetsbaarheid van hun kind hebben verergerd.

Wat zijn de 3 soorten persoonlijkheidsstoornissen?

Er zijn drie clusters van persoonlijkheidsstoornissen: vreemde of excentrieke stoornissen; dramatische, emotionele of grillige stoornissen; en angstige of angstige stoornissen.

Zijn borderlines psychopaten?

BPD kenmerken zijn sterk vertegenwoordigd bij personen met psychopathie, evenals psychopathische trekken sterk voorkomen bij patiënten met BPD.

Kan BPD overgaan?

Hoewel er geen definitieve genezing voor BPD is, is het absoluut te behandelen. 1 Sterker nog, met de juiste aanpak van de behandeling, kunt u goed op weg zijn naar herstel en remissie. Hoewel remissie en herstel niet noodzakelijkerwijs een “genezing” zijn, vormen beide de succesvolle behandeling van BPD.

Wat is de nieuwe naam voor borderline persoonlijkheidsstoornis?

Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD) is ook bekend als emotioneel instabiele persoonlijkheidsstoornis (EUPD).

Op welke leeftijd ontwikkelt zich de borderline persoonlijkheidsstoornis?

Volgens de DSM-5 kan BPD al op 12-jarige leeftijd worden gediagnosticeerd als de symptomen ten minste een jaar aanhouden. De meeste diagnoses worden echter gesteld tijdens de late adolescentie of vroege volwassenheid.

Wordt BPD veroorzaakt door trauma?

De meeste mensen die aan BPD lijden hebben een geschiedenis van grote trauma’s, vaak opgelopen in de kindertijd. Dit omvat seksueel en fysiek misbruik, extreme verwaarlozing, en scheiding van ouders en geliefden.

Welke beroemde persoon heeft borderline persoonlijkheidsstoornis?

Brandon Marshall Marshall is officieel een van de weinige beroemde mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis die gediagnosticeerd is en publiekelijk open is over zijn ziekte. In feite, is hij zeer openhartig het en hielp om het bewustzijn over geestesziekte te verspreiden.

Wordt BPD erger met de leeftijd?

Borderline persoonlijkheidsstoornis begint meestal tegen het begin van de volwassenheid. De aandoening lijkt erger te zijn in de jongvolwassenheid en kan geleidelijk beter worden met de leeftijd.

Vorig artikel

Wat is het beste materiaal voor een badomranding?

Volgend artikel

Kun je een element bepalen aan de hand van het aantal neutronen?

You might be interested in …

Hoe kom je van ongewenste katten af?

Het is geen geheim voor vogelaars dat het doden van vogels door katten een van de grootste bedreigingen is voor het behoud van vogels, en verwilderde katten, kattenkolonies, buurtkatten, huisdieren buitenshuis en zwerfkatten doden bijna […]

Hoe rol je klei gelijkmatig uit?

De meeste pottenbakkers raden aan je hele hand te gebruiken als je een rol klei rolt. Idealiter begin je met rollen bij de toppen van je vingers en rol je helemaal door tot aan je […]