Een regenboog is een optisch fenomeen wanneer licht wordt gebroken door vocht in de lucht. Als u ooit licht door een prisma hebt laten schijnen om een regenboog te zien, ziet u hetzelfde verschijnsel dat zich voordoet wanneer licht druppeltjes water in de lucht raakt.
Een regenboog is dus een product van de interactie van zonlicht met watervocht in de lucht.
Wanneer licht van de zon door een waterdruppel of een prisma valt, wordt het gebroken als een kleurenspectrum, waardoor een regenboog ontstaat. Er zijn zeven kleuren in het spectrum van een regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet.
Regenbogen verschijnen altijd tegenover de zon aan de hemel.
Regenbogen kunnen altijd verschijnen als er waterdruppels in de lucht zijn, niet alleen na een storm.
Regenbogen kunnen verschijnen in de buurt van watervallen waar de aanwezigheid van waternevel in combinatie met zonlicht een regenboog produceert.
Wat is een dubbele regenboog?
Een dubbele regenboog ontstaat wanneer een tweede, minder heldere regenboog verschijnt ten opzichte van de eerste, sterkere regenboog. Dubbele regenbogen worden veroorzaakt doordat het licht in elke regendruppel tweemaal wordt gebroken.
De kleuren in de tweede regenboog zijn in omgekeerde volgorde van de kleuren in de eerste regenboog. Dit betekent dat de rode band zich aan de binnenkant van de regenboog bevindt en eindigt met violet aan de buitenkant.
De lucht onder een regenboog is lichter
Regenbogen breken ook licht in het gebied onder de boog, waardoor het lichter is dan de lucht boven de regenboog.
De lucht tussen een dubbele regenboog is echter donkerder dan de lucht buiten die band. Het gedeelte van de hemel tussen een dubbele regenboog staat bekend als de band van Alexander. Deze band is genoemd naar Alexander van Aphrodisias, een filosoof die in het huidige Turkije werd geboren. Alexander beschreef deze band voor het eerst in 200 C.E.
Maanbogen gebeuren ‘s nachts
Terwijl regenbogen het resultaat zijn van direct zonlicht dat op waterdruppels in de lucht valt, worden maanbogen (of maanregenbogen) veroorzaakt wanneer zonlicht dat op de maan weerkaatst wordt door waterdruppels in de lucht.
Het enige verschil tussen een regenboog en een maanboog is de bron van het licht. Bij een regenboog is de bron direct zonlicht. Voor een maanboog is de bron zonlicht dat wordt uitgestraald vanaf het oppervlak van de maan.
Een maanboog is ook bekend als een maanregenboog, witte regenboog, maanboog, of ruimte regenboog.
Maanbogen zijn meestal vager dan regenbogen vanwege de zwakkere sterkte van de lichtbron van de maan (vergeleken met direct zonlicht).
Maanbogen komen altijd tegenover de hemel van de maan voor.
Maanbogen in Yosemite National Park
Een populaire plek om maanbogen te spotten is in Yosemite National Park. In het voorjaar en de zomer, als de lucht helder is en het volle maan is, kunnen maanbogen worden gezien in de mist van enkele van de iconische watervallen van het park.
Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen
Bestaat er zoiets als een Maanboog zoals een regenboog?
Hoe wordt een regenboog ‘s nachts genoemd?
Maanbogen worden gevormd door licht van de maan en buien of stormen in de nacht. Dubbele maanbogen zijn mogelijk als er veel maanlicht en vocht is.