20 mei 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Wat is het verschil tussen gieten en vormgieten?

07/14/2020

Wat is het verschil tussen gieten en gieten?

In de meeste gevallen, wanneer iemand het verschil tussen gieten en gieten bespreekt, verwijzen zij naar matrijzenafgietsel en injectieafgietsel. Het breekt over het algemeen neer op materiaal; het vormen is voor plastiek en het gieten is voor metaal. Deze processen zijn enigszins vergelijkbaar, maar er zijn een paar belangrijke verschillen te overwegen. Meestal zal een productiepartner het beste advies geven over welke te kiezen. Toch is het voor ontwerpers verstandig om het verschil tussen gieten en mouleren te begrijpen, zodat ze een weloverwogen beslissing kunnen nemen.

Een groot deel van de beslissing zal draaien om de soorten materiaal die voor het product worden gekozen, maar dat is niet de enige overweging. De maker zal ook moeten nadenken over de vereiste hoeveelheid en de kwaliteit van elk onderdeel. Door de specifieke behoeften van het project te onderzoeken, zal de keuze tussen gieten of gieten veel gemakkelijker zijn.

Het verschil tussen gieten en vormen ontcijferen Vormen en gieten

Het belangrijkste verschil tussen gieten en gieten is het gebruik van het materiaal in het proces. Het gieten zal typisch metaal impliceren, terwijl het vormen zich op plastieken concentreert. In beide gevallen gaat het gesmolten materiaal in een matrijs of mal om de uiteindelijke vorm te creëren. Enkele andere belangrijke verschillen in het proces zullen echter het eindproduct veranderen.

In het vormen, wordt het materiaal ingespoten in een vorm die typisch van metaal wordt gemaakt. Er zijn een paar verschillende opties in injection molding. De gemeenschappelijke types omvatten:

 • Dunwandig spuitgieten: Dit proces centreert op het maken van de muur van het deel zo dun mogelijk om een lichter, flexibeler stuk te creëren. Typisch, is de breedte van de muur zelf onder .025 van een duim.
 • Gas-geassisteerd injectie vormen: In sommige gevallen van spuitgieten kunnen materialen verschuiven, wat leidt tot vervormde eindproducten. Met injectie met behulp van gas kan de maker een gat of hol punt in de vorm blazen en ervoor zorgen dat deze niet vervormt wanneer hij afkoelt.
 • 3D-printen: Hoewel het een categorie op zich is, is 3D-printen een vorm van spuitgieten die vaak wordt gebruikt bij prototyping vanwege de relatief lage kosten en brede beschikbaarheid.

Bij het gieten wordt het vloeibare metaal in een vorm gegoten die is gemaakt van siliconenrubber of een soortgelijk materiaal. Het matrijzenafgietsel heeft twee primaire types:

 • Hete kamer matrijzen gieten: Dit is de meest voorkomende vorm van spuitgieten. In dit, wordt het materiaal verwarmd binnen de gietende kamer, vandaar de term “hete kamer”. Aangezien het de behoefte elimineert om het metaal elders te smelten, is het de aangewezen methode.
 • Het matrijzenafgietsel van de koude kamer: Bij het spuitgieten in een koude kamer wordt het metaal eerst vloeibaar gemaakt en dan in de koude kamer gebracht om in de matrijs te worden gespoten. Dit is typisch een proces dat wordt uitgevoerd voor metalen met een hoog smeltpunt.

Deze processen kunnen zeer verschillende resultaten opleveren. Het is essentieel om vertrouwd te zijn met de algemene voors en tegens van gieten versus gieten alvorens de gekozen methode te beperken.

Gieten

Gieten

Voordelen

 • Het proces is typisch sneller dan het gieten
 • De injectievormen kunnen diverse types van materialen toestaan
 • De injectie biedt zeer nauwkeurige resultaten, zelfs in hoge productie
 • Dit proces resulteert in een duurzaam product van hoge kwaliteit
 • Het gieten staat voor grotere ontwerpcomplexiteit toe
 • Het is ideaal voor het voltooien van vele ingewikkelde, ongelijksoortige ontwerpen tegelijkertijd.

Nadelen

 • Spuitgietmatrijzen kunnen vrij duur zijn om te maken, dus de budgetten voor gereedschap zullen hoog moeten zijn
 • Het resultaat kan minder duurzaam zijn en een lagere kwaliteit hebben dan wat men zou vinden bij gieten
 • Het gieten van grote onderdelen is meestal niet mogelijk
 • Metalen met een hoog smeltpunt, zoals staal, werken niet
 • Matrijsmaterialen kunnen duur zijn

Er zijn veel verschillende technieken betrokken bij zowel gieten en gieten, die invloed kunnen hebben op de algemene voors en tegens van deze processen. Het is verstandig om de risico’s en voordelen met een professional te bespreken. In sommige gevallen kan het zelfs raadzaam zijn om een combinatie van de twee methoden te gebruiken om de best mogelijke producten te creëren.

Kiezen tussen gieten en vormen

Er zijn een heleboel aspecten te overwegen bij het vergelijken van de verschillen tussen gieten en gieten. Er zijn echter enkele algemene omstandigheden waarin de ene de andere zal overtreffen.

Als het de bedoeling is om veel complexe onderdelen te maken waarbij nauwkeurigheid van vitaal belang is, is gieten de betere optie. Gewoonlijk is het geschikt om veel verschillende onderdelen te maken, maar het is niet ideaal wanneer honderden of duizenden van dezelfde elementen nodig zijn. De afwerking bij gieten is echter van hogere kwaliteit, wat zich goed leent voor kleine, precieze onderdelen.

Het vormen, anderzijds, kan een ideale optie voor massaproduktie zijn waar de kwaliteit niet zo essentieel is. Het is ook geschikt voor wanneer de delen stand-alone zijn en geen het eindigen nodig hebben nadat zij worden voltooid. Het is ook een goede optie voor prototyping omdat het snel en relatief nauwkeurig is. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het opzetten van een kunststof spuitgietprogramma vrij duur kan zijn, dus het is het beste om met een derde partij te werken als u een kleine productierun doet.

Het verschil tussen het vormen en het gieten is niet beperkt tot eenvoudige materiële types. Deze processen kunnen duidelijk verschillende gevolgen hebben voor het eindresultaat. Daarom is het van vitaal belang om te werken met een partner die de ins en outs van beide kent.

De ingenieurs van PRL beschikken over tientallen fabricagemogelijkheden om u te helpen elke uitdaging voor uw product op te lossen: CNC bewerking, aangepaste tooling, 3D printen, thermoplastische molding, reverse engineering, en nog veel meer. Het maakt niet uit in welk stadium uw product zich bevindt, wij kunnen het creëren en optimaliseren voor productie.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat is het verschil tussen mouleren en spuitgieten?

Als het gaat om molding of vormen, is er niet veel verschil in de betekenis – afgezien van de spelling. Moulding is de “Oude Wereld” versie van de spelling en molding vindt zichzelf exclusief in gebruik in de Verenigde Staten onder houtbewerkers en timmerbedrijven.

Wat is het verschil tussen spuitgieten en gieten?

Spuitgieten is het proces waarbij een materiaal in vloeibare toestand onder hoge druk in een vorm wordt gebracht. Het gieten, aan de andere kant, gebruikt de kracht van ernst om het materiaal in de vorm te introduceren.

Wat zijn mallen en afgietsels?

Fossielen mallen en afgietsels bewaren een driedimensionale afdruk van resten die in sediment begraven zijn. De gemineraliseerde afdruk van het organisme dat in het sediment is achtergebleven, wordt een mal genoemd. Het gemineraliseerde sediment dat de mal vult, reconstrueert de vorm van de overblijfselen. Dit wordt een afgietsel genoemd.

Wat is het verschil tussen een schimmel en een afgietsel van een fossiel?

FOSSIL MOLDS ontstaan wanneer het sediment verhardt, en de dinosaurusbotten volledig desintegreren, en open ruimtes achterlaten waar de botten ooit zaten. FOSSIL CASTS worden gevonden wanneer een fossiele mal onder de grond wordt gevuld met sediment om een fossiel te vormen in de werkelijke vorm van de botten van het dier!

Wat bedoel je met afgietsel?

Een cast is de groep acteurs die samen een film of toneelstuk vormen. En de handeling om gekozen te worden voor de rol? Nou, ze werden gecast door de regisseur.

Wat is gieten en de soorten?

Gieten is een fabricageproces waarbij een vloeibaar materiaal gewoonlijk in een mal wordt gegoten die een holte met de gewenste vorm bevat en dan laat stollen. Het gestolde deel wordt ook wel het gietstuk genoemd, dat wordt uitgeworpen of gebroken uit de vorm om het proces te voltooien.

Wat vormt eerst de mal of het gietstuk?

Een mal gaat vooraf aan een afgietsel. Bij het vormen van een fossiel laat men het organisme oplossen of vergaan in het sediment, waar het een afgietsel zal achterlaten. In de techniek kan een mal synthetisch worden gemaakt van om het even welk voorwerp. Een afgietsel is dan de volgende stap, waarbij de mal met specifieke materialen wordt gevuld om een eindproduct te maken.

Wat is het verschil tussen een mal en een gietvorm quizlet?

Wat is het verschil tussen een mal en een afgietsel? Een mal is een holle ruimte in een sediment in de vorm van een organisme of een deel van een organisme. Een afgietsel is een kopie van de vorm die de mal heeft gemaakt.

Wat bedoel je met gieten?

Molding (Amerikaans Engels) of moulding (Brits en Gemenebest Engels; zie spellingsverschillen) is het proces van fabriceren door vloeibare of buigzame grondstof vorm te geven met behulp van een stijf frame dat een mal of matrix wordt genoemd. De vloeistof verhardt of hardt uit in de matrijs en neemt zijn vorm aan. Een mal is een tegenhanger van een gietvorm.

Wat is gieten bij zwangerschap?

Newborn head molding is een abnormale hoofdvorm die het gevolg is van druk op het hoofd van de baby tijdens de bevalling.

Wat zijn soorten gipsverband?

10 verschillende types gietproces(1)Zand gieten. (2)Investeringsgieten. (3) Matrijzen gieten. (Lage druk gieten. (5)Centrifugaal gieten. (6)Zwaartekracht spuitgieten. (7. Vacuümgieten. (8)Squeezing Spuitgieten.

Wat is een giet voorbeeld?

werkwoord. De definitie van een cast is iets dat op een bepaalde manier gevormd is, of het gezelschap van een toneelstuk. Een voorbeeld van gips is wat men draagt op een gebroken ledemaat. Een voorbeeld van cast zijn alle acteurs en actrices in een Broadway productie. zelfstandig naamwoord.

Wat is cast in mobiel?

Met casting van uw Android scherm kunt u uw Android toestel spiegelen naar de TV zodat u kunt genieten van uw content precies zoals u het ziet op uw mobiele toestel-alleen groter.

Wat bedoel je met Moulding?

Molding (Amerikaans Engels) of moulding (Brits en Gemenebest Engels; zie spellingsverschillen) is het fabricageproces door vloeibare of plooibare grondstof vorm te geven met behulp van een stijf frame dat een mal of matrijs wordt genoemd. De vloeistof verhardt of hardt uit in de matrijs en neemt zijn vorm aan. Een mal is een tegenhanger van een gietvorm.

Wat zijn de 4 soorten van gieten?

Hot forming processen, zoals spuitgieten, verlorenwasgieten, gipsgieten en zandgieten, bieden elk hun eigen unieke productie voordelen. Het vergelijken van zowel de voordelen als de nadelen van de gemeenschappelijke soorten gietprocessen kan helpen bij het selecteren van de methode die het meest geschikt is voor een bepaalde productieserie.

Vorig artikel

Is Ethyl Alcohol In Hand Sanitizer Slecht?

Volgend artikel

Wat is het verschil tussen Pantone en Hex?

You might be interested in …

Wat is een vervreemde echtgenote?

“Vervreemde echtgenote.” Merriam-Webster.com Woordenboek, Merriam-Webster, https://www.merriam-webster.com/dictionary/estranged%20wife. Geraadpleegd op 14 feb. 2022. WOORD VAN DE DAG billet-doux Ontvang het woord van de dag dagelijks per e-mail! Test je woordenschat Noem dat Ding: Bloemen Editie hyacintchrysant amaryllishydrangea […]