30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Wat is Scaphoid Buik?

De buikstreek van het lichaam is een indicator van algemene ziekte of gezondheid van het lichaam. Vaak alleen al door inspectie van de buik krijgen artsen aanwijzingen voor ziektesymptomen, ziektemogelijkheden, en ook voor de genezing van ziekten. De buitenste buikstreek van het lichaam loopt van onder de borst tot aan het begin van de dijen. In de buitenste zichtbare regio zijn de buikspieren en -organen ingesloten. De spijsverterings-, voortplantings- en uitscheidingsorganen van het lichaam bevinden zich in dit gebied. Een normale, gezond uitziende buik suggereert een grotere lichamelijke gezondheid en bekwaamheid.

De normale en de scaphoïde buik

De normale buik is plat met een licht holle lift. Een normale buik suggereert bij primaire inspectie dat alle buikorganen en spieren correct zijn geplaatst. Een normale onderbuik wijst in hoge mate op de algemene gezondheid van het lichaam, dankzij de goede werking van de spijsverterings- en uitscheidingsorganen. Een normale buik wijst ook op de mogelijkheid van een gezonde voortplanting. Echter, deze suggesties zijn de enige primaire. Er kunnen onderliggende medische problemen zijn die niet kunnen worden gediagnosticeerd door alleen een visuele inspectie van de buik.

Wat is een scaphoide buik? Alles wat je moet weten

De scaphoïde abdomen hebben in plaats van een concave lift een convexe structuur. Scaphoïde buiken wijzen op verschillende orgaanstoornissen en lichaamsziekten.

Chirurgen hebben een model van de normale buik ontwikkeld waarnaar wordt verwezen bij het uitvoeren van buikoperaties.

Abnormale buiktypen

Bij een primaire inspectie van de buikstreek zijn de buiktypen ingedeeld in platte, scaphoïde, uitpuilende en opgezwollen buiktypen. Hiervan wordt alleen het eerste type als normaal beschouwd. De overige vormen van de buik zijn in verband gebracht met kleine en grote complicaties voor de gezondheid. In tegenstelling tot de scaphoïde buik, zijn de uitpuilende en opgezwollen buiken overdreven convex of opgezwollen. Deze opgezwollen buiken hebben complicaties die eigen zijn aan de aandoening. Een opgeblazen gevoel komt vaak voor bij patiënten met een abnormale vorm van de buik.

Scaphoïde abdomen bij de geboorte

Artsen stellen vaak abdominale afwijkingen vast bij de geboorte. Vooral sommige baby’s kunnen geboren worden met een scaphoïde buik. In dergelijke gevallen adviseren artsen de ouders voorzorgsmaatregelen en maatregelen voor een zo goed mogelijke gezondheid van de baby.

Soms kunnen mensen met een normale buik bij de geboorte op latere leeftijd een scaphoïde buik ontwikkelen als gevolg van ernstige ziekte of trauma. Alle abnormale veranderingen in het lichaam moeten onmiddellijk worden gemeld voor medische diagnose en behandeling.

Oorzaken van scafoïde buik

De buik heeft een voorste en een achterste wand. Bij baby’s die met een scaphoïde buik geboren worden, zakt de voorste wand van de buik als een boot naar binnen in plaats van plat of bol te zijn. Dit suggereert dat de buikorganen niet op hun juiste plaats in de borstholte zitten, maar in de buikholte. Een scaphoïde buik bij de geboorte wordt vaak in verband gebracht met een aangeboren aandoening zoals een hernia diafragmatica.

Complicaties van scafoïde abdomen

Een scafoïde abdomen afwijking kan aanleiding geven tot verschillende aandoeningen zoals een hernia diafragmatica en het luchtlekkagesyndroom. De scaphoïde buik kan aanleiding geven tot het niet goed functioneren van de spijsverterings-, uitscheidings- en voortplantingsorganen en tot verschillende complicaties. Patiënten kunnen vaak klagen over pijn in de bovenbuik, een opgeblazen gevoel en andere symptomen.

Behandeling voor scafoïd abdomen

Wanneer de scaphoïde abdomen zich manifesteren als ernstige ziekten die levensbedreigend kunnen zijn, nemen artsen het laatste redmiddel van chirurgie. Patiënten met hernia diaphragmatica hebben verbetering in hun toestand getoond na het ondergaan van buikoperaties. De buikoperatie wordt uitgevoerd door een gediplomeerd chirurg. Tijdens het operatieproces worden de plaatsen van de organen gecorrigeerd en worden zij meer binnen de buik correct afgesteld. De spierpositionering wordt gecorrigeerd en de chirurg kan indien nodig ook de houding van het middenrif corrigeren.

Postoperatieve buikoperatie kan lange perioden duren waarbij de patiënt volledige bedrust en diepe verzorging kan worden geadviseerd. Tijdens de postoperatieve herstelperiode ondergaat de patiënt interne genezing en correctie. De patiënt kan na de herstelperiode weer gezond worden. In ernstige en gecompliceerde gevallen kan echter niet worden uitgesloten dat de hernia opnieuw optreedt. In ernstige gevallen kan het zijn dat de patiënt meerdere operaties moet ondergaan.

Verzorging en voorzorgsmaatregelen voor scafoïde abdomen

Patiënten bij wie een aangeboren en niet aangeboren hernia diaphragmatica is vastgesteld, wordt speciale postoperatieve zorg geadviseerd. Patiënten wordt geadviseerd voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat de hernia terugkomt. Hen kan worden geadviseerd zich te onthouden van activiteiten en oefeningen die de complicaties van de scaphoïde abdomen kunnen verergeren. Strenge ademhalingsoefeningen waarbij het diafragma en de buikspieren moeten worden ingetrokken, kunnen worden beperkt voor patiënten met complicaties van de scafoïde buik.

Amanda Wingfield is een gecertificeerd Diabetes Management Specialist die ook een MD in Endocrinologie heeft, met certificeringen van ABIM en AACE. Ze heeft een decennium aan ervaring in het bedienen van duizenden patiënten via haar zelfstandige praktijk en werkt sinds 4 jaar als een deskundige diabetesconsulent. Mw. Wingfield wordt door haar vaste lezers vereerd om haar diepgaande onderzoek en op bewijs gebaseerde analyse van diabetesmedicijnen, -supplementen en -behandelingen, en haar uiterst kritische schrijfstijl.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Waar duidt scaphoide abdomen op?

Definitie: De voorste buikwand is ingezonken en vertoont een concave in plaats van een convexe contour. Commentaar: Scaphoïde buik kan worden waargenomen bij ziekten zoals congenitale diafragmatische hernia (omdat de buikinhoud in de thorax kan zitten).

Wat is een scaphoïd uiterlijk?

Medische definitie van scafoïd (ingang 1 van 2) 1 : gevormd als een boot : naviculair. 2 : gekenmerkt door holte de buik was zacht en scaphoid zonder tenderness- Nancy M.

Wat veroorzaakt een ingevallen buik?

De aandoening kan ontstaan door verlies van spierspanning, vooral van de buikspieren, met ontspanning van de ligamenten die gewoonlijk de ingewanden op hun plaats houden. Strakke banden worden ook als een oorzaak beschouwd.

Wat is een uitpuilende buik?

Uitpuilende buik is een ongewone convexiteit van de buik, meestal veroorzaakt door een slechte spiertonus of overmatig onderhuids vet.

Waar zit het scafoid bot?

Je pols bestaat uit acht kleine botjes (handwortelbeentjes) plus twee lange botten in je onderarm – het spaakbeen en de ellepijp. Het meest voorkomende handwortelbot is het scafoid, dat aan de basis van je duim ligt.

Waar bevindt zich het scafoid?

pols
Het scafoid is een van de handwortelbeentjes aan de duimzijde van de pols, net boven het spaakbeen. Het bot is belangrijk voor zowel de beweging als de stabiliteit in het polsgewricht.

Hoe heet het als je geboren wordt met je darmen aan de buitenkant?

Español (Spaans) Gastroschisis (spreek uit: gas-troh-skee-sis) is een geboorteafwijking van de buikwand. De darmen van de baby bevinden zich buiten het lichaam van de baby, en komen naar buiten door een gat naast de navel.

Hoe heet het als je organen aan de buitenkant zitten?

Wat is een omphalocele? Omphalocele, ook bekend als exomphalos, is een geboorte afwijking van de abdominale (buik) wand. De darmen, lever of andere organen van het kind steken via de navel buiten de buik. De organen zijn bedekt met een dun, bijna doorzichtig zakje dat bijna nooit open is of breekt.

Wat is zandloper?

Het zandlopersyndroom is een aandoening waarbij mensen hun buik gewoontegetrouw naar binnen zuigen. Er is een activatie van de bovenste buikspieren door het trekken van het middenrif in de tegenovergestelde richting waardoor de longen worden opgeblazen.

Wat is de normale vorm van de buik?

Let bij inspectie van de buik op de algemene vorm van de buik, beschrijf deze als plat, scaphoid, uitpuilend of opgezwollen. Let op de aanwezigheid van uitpuilende flanken, of focale uitstulpingen.

Hoe wordt een hangende maag genoemd?

Een veel voorkomende reden voor deze onzekerheid en angst rond het tonen van je buik op het strand of bij het zwembad is ‘abdominale panniculus’ – de wetenschappelijke naam voor een overhang van de buik die aan de voorkant naar beneden hangt – als een vetschort. Deze vetweefselgroei is niet alleen oncomfortabel en ontsierend, maar het is ook een gezondheidsrisico.

Waarom wordt scaphoid scaphoid genoemd?

Sommigen zeggen dat het scafoid bot bootvormig is. Eigenlijk komt het woord scafoid van het Griekse woord skaphos, wat ‘boot’ betekent. Anderen beschrijven het scafoïde bot als lijkend op een cashewnoot in grootte en vorm. Het is een van de grootste handwortelbeentjes en bevindt zich in de tweede rij onder de duim, naast het spaakbeen.

Wat voor soort bot is scaphoid?

Normale anatomie van de hand en pols. Het scafoid is een van de kleine handwortelbeentjes in de pols.

Hoe verlos je een baby met gastroschisis?

We raden meestal een vroege bevalling aan (rond 37 weken) voor baby’s die klein zijn en gastroschisis hebben, en moeders zijn meestal in staat om vaginaal te bevallen. Baby’s met gastroschisis hoeven meestal niet via een keizersnede ter wereld te komen.

Wat veroorzaakt dat een baby geboren wordt met zijn ingewanden aan de buitenkant?

Gastroschisis ontstaat vroeg in de zwangerschap wanneer de spieren die de buikwand van de baby vormen zich niet goed vormen. Er ontstaat een gat waardoor de darmen en andere organen zich buiten het lichaam kunnen uitstrekken, meestal aan de rechterkant van de navel.

Vorig artikel

Is keramiek harder dan roestvrij staal?

Volgend artikel

Kan ik een betonnen plaat uit te breiden?

You might be interested in …

Wat zijn de gemakkelijkst te genezen kankers?

De meeste kankers zijn, indien in een vroeg stadium gediagnosticeerd en behandeld, zeker te overleven. Het belangrijkste is de tijdige opsporing. Veel soorten kanker zijn in een vroeg stadium nog zeer moeilijk op te sporen […]

Is grafiet metaal of covalent?

Grafiet bestaat uit vellen koolstofatomen die covalent met elkaar verbonden zijn. Is grafiet een metaalbinding? Grafiet heeft gedelokaliseerde elektronen, net als metalen. Dat maakt grafiet nuttig voor elektroden in batterijen en voor elektrolyse. De krachten […]

Hoe lang kun je gedupeerd worden?

Zoals besproken in andere artikelen (bijvoorbeeld Wat is DDoS), is een DDoS-aanval een massale aanval op een systeem om de prestaties ervan te verminderen. De aanvaller hoopt het systeem onbeschikbaar te maken voor de beoogde […]