Onze redacteuren zullen bekijken wat u hebt ingediend en bepalen of het artikel moet worden herzien.
schalieEen van de groepen fijnkorrelige, gelamineerde sedimentgesteenten die bestaan uit deeltjes ter grootte van silt en klei. Schalie is het meest voorkomende sedimentgesteente en vertegenwoordigt ongeveer 70 procent van dit type gesteente in de aardkorst.
Schalies worden vaak aangetroffen met lagen zandsteen of kalksteen. Zij worden meestal gevormd in omgevingen waar modder, slib en andere sedimenten werden afgezet door zachte transportstromen en werden samengeperst, zoals bijvoorbeeld de diepe oceaanbodem, bekkens van ondiepe zeeën, rivieroverstromingsvlakten en playa’s. De meeste schalies komen voor in uitgestrekte platen van verscheidene meters dik, hoewel sommige zich ontwikkelen in lenticulaire formaties.
Schalies bestaan voor ten minste 30% uit kleimineralen en voor een groot deel uit kwarts. Zij bevatten ook kleinere hoeveelheden carbonaten, veldspaten, ijzeroxiden, fossielen en organisch materiaal. Sommige organische schalies, die oliehoudende schalies worden genoemd, bevatten kerogeen (een chemisch complex mengsel van vaste koolwaterstoffen afkomstig van plantaardig en dierlijk materiaal) in hoeveelheden die groot genoeg zijn om olie te produceren wanneer zij aan intense hitte worden blootgesteld.
Schalies hebben meestal een gelamineerde structuur en zijn splijtbaar; d.w.z., zij vertonen de neiging zich te splitsen in dunne lagen die gewoonlijk evenwijdig zijn aan het oppervlak van het beddingvlak. Fysische eigenschappen zoals permeabiliteit en plasticiteit zijn grotendeels afhankelijk van de korrelgrootte van de samenstellende mineralen. De kleur van leisteen wordt hoofdzakelijk bepaald door de samenstelling. In het algemeen geldt dat hoe hoger het organische gehalte van een leisteen is, hoe donkerder de kleur. De aanwezigheid van hematiet en limoniet (gehydrateerd ijzeroxide) geeft aanleiding tot roodachtige en paarse kleurschakeringen, terwijl minerale bestanddelen die rijk zijn aan ijzerhoudend ijzer blauwe, groene en zwarte tinten geven. Kalkhoudende leisteen (leisteen met een hoog percentage calciet) is daarentegen lichtgrijs of geelachtig.
Schalies zijn van commercieel belang en kennen vele toepassingen, vooral in de keramische industrie. Zij zijn een waardevolle grondstof voor dakpannen, bakstenen en aardewerk en vormen een belangrijke bron van aluminiumoxide voor Portland cement. Bovendien kan olieschalie door de vooruitgang op het gebied van terugwinningsmethoden op een dag een praktische bron voor vloeibare aardolie worden.
Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen
Waar wordt olieschalie voor gebruikt?
Waar is schaliesteen van gemaakt?
Wat voor soort gesteente is schalie?
Hoe ziet schaliegesteente eruit?
Wat is leisteen? – Video №1 Dus deze vier ingrediënten zijn de ingrediënten waaruit schalie bestaat. Schalie wordt meestal gezien als een soort gesteente, een grijs, fijnkorrelig moddergesteente, vaak met vrij dunne lagen die kunnen splitsen. | Start tijd – 0:39
Wat is een andere naam voor schalie?
rock | sediment |
---|---|
klei | leisteen |