30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Wat mankeert je als je vuil eet?

Portret van een atletische Latijns-Amerikaanse vrouw die een detox smoothie drinkt in de sportschool - healthy lifestyl.

De meesten van ons eten de hele dag door. We snacken aan ons bureau, knabbelen wat voor de TV, en gaan nooit naar bed zonder onze vierde maaltijd te hebben genuttigd. En toch is het nog steeds heel gemakkelijk om een tekort aan voedingsstoffen te hebben.

Het kan onmogelijk lijken, met al dat eten dat we altijd doen. Maar het punt is, we consumeren veel lege calorieën die niet veel voedingsstoffen bevatten. Voedingsmiddelen met lege calorieën bevatten veel suiker of vet en niet veel anders, aldus Peter Jaret op WebMD.com. Dus, we snacken wat af, maar vaak is het alleen dat – snacks. Ik heb het over pretzels, snoepjes, chips, en al die andere lekkere dingen die we eten maar die geen voedingswaarde hebben.

Wat we echt nodig hebben is voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volle granen en noten, anders komen we iets tekort. In de bijgewerkte Voedingsrichtlijnen voor Amerikanen worden 10 voedingsstoffen genoemd die we mogelijk missen. Vier daarvan zijn zo laag in het dieet van veel mensen dat een tekort een reëel risico voor de volksgezondheid vormt, aldus Jaret. Dit zijn calcium, vitamine D, kalium en vezels. Velen van ons hebben ook een tekort aan zes andere belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C, E en K, samen met choline en magnesium.

Maar zelfs als je geen snacker bent, denk dan niet dat dit gezondheidsrisico niet voor jou geldt. Mensen die een crashdieet volgen en langdurige vegetariërs kunnen ook gezonde voedingsstoffen mislopen. En als dat het geval is, heeft het lichaam een paar vreemde manieren om dat te laten merken. Hier zijn enkele (nogal bizarre) tekenen dat je een tekort hebt aan vitaminen en mineralen, en wat je eraan kunt doen.

1. Je wilt echt wat vuil eten (ja, echt)

Soms als je een tekort aan voedingsstoffen hebt, gaat je lichaam verlangen naar specifiek voedsel om aan te geven wat het nodig heeft. Bijvoorbeeld, als je een tekort aan vitamine C hebt, kun je plotseling een sterke hunkering hebben naar heerlijke, rijpe sinaasappels.

Maar soms kan het lichaam naar vreemde dingen verlangen, zoals in het geval van pica. Pica is het abnormale verlangen om iets te eten wat normaal niet gegeten wordt – meestal vuil, ijs-chips of krijt. Deze verlangens zijn behoorlijk sterk voor de mensen die ze ervaren, en toch begrijpt niemand echt waarom het gebeurt.

Auteur Sera L. Young geeft één hypothese in haar boek, “Craving Earth: Understanding Pica.” Young suggereert dat het een manier kan zijn voor mensen om voedingsstoffen binnen te krijgen die ze missen in hun dieet. Dit is vooral het geval bij hunkering naar vuil en behoefte aan ijzer, schreef Adam Kirsch op Salon.com. “Dit idee lijkt te worden ondersteund door de waargenomen correlatie tussen vuil eten en bloedarmoede: Een Romeinse schrijver vermeldde zo’n 2000 jaar geleden al het verband tussen een ‘bleke teint’ en ‘een ziekelijke trek in aarde’,” aldus Kirsch.

Hoe het te verhelpen

Helaas (gelukkig?) helpt het eten van aarde niet tegen bloedarmoede, noch elimineert het die bizarre hunkeren naar ijzer. Om een ijzertekort echt te verhelpen, moet je een ijzersupplement nemen en ervoor zorgen dat je genoeg ijzer binnenkrijgt via je voeding, aldus WebMD. En voor de beste resultaten neem je tegelijkertijd een vitamine C-supplement, want dat helpt het lichaam meer ijzer te absorberen.

2. Er zijn tintelingen in je handen en voeten

Als je tintelingen in je handen en voeten hebt, is dat te wijten aan iets dat perifere neuropathie heet, en het kan een heel eng gevoel zijn. Maar voordat je gek wordt, bedenk dan dat een vitaminetekort de schuldige kan zijn. “Perifere neuropathie heeft verschillende mogelijke oorzaken, waaronder een gebrek aan vitamine B12,” merkte Joseph Pritchard op LiveStrong.com op. Dat komt omdat, volgens de Mayo Kliniek, B-vitamines (B6, B9, B12), evenals vitamine E en niacine, van cruciaal belang zijn voor de gezondheid van de zenuwen.

Hoe het te verhelpen

U wilt voedsel eten dat boordevol B-vitamines zit, zoals vis, gevogelte, eieren, verrijkte ontbijtgranen en verrijkte soja- of rijstmelk. Maar als dat niet helpt, vraag uw arts dan om vitamine B12-injecties.

3. De hoeken van je mond zijn gebarsten

Dit kan gewoon te wijten zijn aan je oneindige Chapstick verslaving, maar het kan ook een stiekem teken zijn van een vitaminetekort. Volgens een artikel op de lifestyle website Details.com kun je barstjes in je mondhoeken krijgen als je vegetarisch bent en niet genoeg ijzer, zink of B12 binnenkrijgt. Maar dit kan ook gebeuren als je op dieet bent geweest en eiwitten hebt overgeslagen. Stop dus nu met al het bovenstaande, en begin weer met het toevoegen van belangrijke voedingsmiddelen aan je dieet.

Hoe het te verhelpen

Eet veel gevogelte, zalm, tonijn, eieren, oesters en mosselen om deze heilzame voedingsstoffen binnen te krijgen. En als u vegetarisch bent, kijk dan eens naar zongedroogde tomaten, snijbiet, tahini, pinda’s en linzen. Om de absorptie van ijzer te verbeteren, neem vitamine C zoals ik hierboven al zei, of voeg C-rijk voedsel toe zoals broccoli, rode paprika, boerenkool of bloemkool.

4. Je voelt je een totale zwakkeling

Als je niet goed eet, kan je lichaam niet goed functioneren. Het is dus niet verwonderlijk dat een vitaminetekort je het gevoel kan geven dat je als een brij op de grond ligt. (Of, je weet wel, gewoon een beetje meer moe dan normaal.) Dit kan vooral het geval zijn als je een tekort aan vitamine D hebt.

Zoals Karla Walsh opmerkte voor PreventionTerwijl een vitamine D-tekort je oververmoeid kan laten voelen, zelfs als je in staat bent om voldoende te slapen, helpt een goede vitamine D-inname je om kracht te behouden in elke vezel van je wezen, of je nu jong of oud bent.

Onderzoekers van Harvard hebben zelfs een verband gelegd tussen vitamine D-suppletie en een betere controle over de spieren, waardoor volwassenen rond de 60 jaar 20 procent minder vallen. Zeker iets om in gedachten te houden als je ouder wordt.

Hoe het te verhelpen

Het leuke van vitamine D is dat je je niet naar de drogist op de hoek hoeft te haasten op zoek naar een paar pillen. Het enige wat je hoeft te doen is het licht in te gaan, aangezien het lichaam vitamine D aanmaakt wanneer de blote huid wordt blootgesteld aan zonlicht, volgens TheVitaminDC Council.org. Dit is een natuurlijke (en gratis) manier om vitamine D binnen te krijgen, maar je kunt ook supplementen kopen, of voedingsmiddelen als visolie, kaas, of eigeel aan je dieet toevoegen. “Binnen slechts zes maanden van supplementatie, kan D-gelinkte spierzwakte worden geëlimineerd, volgens een Western Journal of Medicine studie,” zei Walsh.

5. Je haar valt uit

Als je haar uitvalt, kan dat een teken zijn van een aantal dingen. Zoals Amanda Gardner op Health.com opmerkt, kan dunner wordend haar te wijten zijn aan stress, zwangerschap, erfelijke kaalheid, hormonen – noem maar op, en het kan je haar waarschijnlijk doen uitvallen. Maar soms is het zo simpel als een tekort aan voedingsstoffen. Namelijk, een tekort aan proteïne.

Het heeft ook veel te maken met hoe goed je eet tijdens de haargroeifase. “Op elk gegeven moment bevindt ongeveer 90 procent van je haar zich in de groeifase. Voor elke individuele haar duurt deze groeifase twee tot drie jaar. Aan het einde van die periode gaan de haren in een rustfase die ongeveer drie maanden duurt voordat ze uitvallen en worden vervangen door nieuw haar,” aldus Joseph Saling op WebMD.com.

Als je niet genoeg proteïne binnenkrijgt, kan een onevenredig groot aantal haren in de rustfase terechtkomen, en dat kan rampzalige gevolgen hebben voor je lokken. “Een hoofdhuid heeft gemiddeld zo’n 120.000 tot 150.000 haarlokken, waarvan er elke dag zo’n 50 tot 100 uitvallen. De meeste mensen merken die kleine hoeveelheid niet eens op. Maar als een ongewoon groot aantal haren op hetzelfde moment de rustfase ingaat, kan haaruitval merkbaar worden,” aldus Saling.

Hoe het te verhelpen

Als je haar uitvalt, kan dat een teken zijn dat je meer eiwitten moet eten. Zoek naar eieren, vis en gevogelte. En voor alle vegetariërs onder ons, denk eens aan het eten van meer erwten, bewerkte sojaproducten, noten, zaden en bonen.

6. Je krijgt pijnlijke spierkrampen

Ken je het als je veel traint, je uitzweet en dan omvalt met kramp in je benen? Dat komt omdat je lichaam letterlijk snakt naar voedingsstoffen die je tijdens je training bent kwijtgeraakt. Volgens Esther Crain van ShapeAls je steeds vaker last hebt van pijnlijke spierspanningen en spasmen, zelfs als je veel beweegt, kan dat een teken zijn dat je magnesiumspiegel – een mineraal dat helpt je lichaamsfuncties te reguleren – aan het dalen is. Maar nogmaals, het is een makkelijke oplossing.

Hoe het te verhelpen

Zorg dat je meer magnesium binnenkrijgt via bananen, amandelen, yoghurt, donkere bladgroenten en zelfs chocolade (yay!).

Een tekort aan voedingsstoffen kan je een slecht gevoel geven, dus doe je best om gevarieerd te eten met kleurrijk en gezond voedsel. En praat zeker met je dokter als je vragen hebt over je gezondheid.

Afbeeldingen: Hispanolistic/E+/Getty Images; Giphy (4)

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat kom je tekort als je hunkert naar vuil?

Mensen die pica hebben, een eetstoornis waarbij ze hunkeren naar niet-voedselproducten en deze ook eten, consumeren vaak vuil. Sommige mensen met bloedarmoede eten ook vuil, net als sommige zwangere vrouwen wereldwijd.

Is vuil eten goed voor je immuunsysteem?

Regelmatige consumptie van aarde zou het secundaire immuunsysteem van de moeder kunnen versterken. Apen die regelmatig aarde eten hebben minder last van parasieten (1). In sommige culturen wordt klei gebakken voordat het wordt gegeten, wat de immuniteit van eerdere blootstellingen zou kunnen versterken.

Wat kan ik eten dat smaakt naar aarde?

Chef-koks vinden manieren om verschillende voedingsmiddelen te drogen, te verkolen, en te combineren om het uiterlijk van echte modder te geven – alleen met een rijke, hartige smaak. De ingrediënten variëren – sommigen gebruiken een combinatie van champignons, prei, en noten, terwijl anderen een element, zoals olijven, fijnmalen in keukenmachines.

Hoe heet het als je vuil wilt eten?

Pica is een dwangmatige eetstoornis waarbij mensen niet-voedsel dingen eten. Vuil, klei, en schilferende verf zijn de meest voorkomende dingen die gegeten worden. Minder vaak voorkomende dingen zijn lijm, haar, sigaretten as, en uitwerpselen. Bij deze vrouwen gaat pica vaak gepaard met het eten van vuil en kan het te maken hebben met een ijzer- en zinktekort.

Is het goed om vuil te eten?

Het eten van aarde kan gevaarlijk zijn door wat er in zit. Aarde kan zware metalen, menselijk afval, parasieten en andere schadelijke stoffen bevatten. Ascariasis.

Wat betekent ik eet vuil?

informeel. schuld, schuld, kritiek, of beledigingen zonder klagen accepteren; zich vernederen of verlagen. De aanklager leek vastbesloten om de gedaagde vuil te laten eten.

Waarom smaakte mijn eten naar modder?

Vuil?, ik denk dat je doelt op de aardse tonen van paddestoelen of knollen, als ze naar vuil smaken, dan is je voedsel aan het rotten of gewoon niet goed schoongemaakt voor het koken. Dezelfde reden waarom voedsel soms sinaasappel smaakt of banaan … of wat dan ook.

Waarom smaakt mijn mond naar vuil?

De meest voorkomende redenen voor een vieze smaak in je mond hebben te maken met tandhygiëne. Niet regelmatig flossen en poetsen kan gingivitis veroorzaken, wat een slechte smaak in de mond kan veroorzaken. Tandproblemen, zoals infecties, abcessen en zelfs verstandskiezen die doorkomen, kunnen ook een slechte smaak veroorzaken.

Wat betekent vuil eten?

informeel. schuld, schuld, kritiek, of beledigingen zonder klagen accepteren; zich vernederen of verlagen. De aanklager leek vastbesloten om de verdachte vuil te laten eten.

Waarom hunkeren Anemics naar vuil?

[Mineraal tekort. Geofagie wordt in verband gebracht met ijzertekort. Als je klei eet, kan je lichaam ijzer niet zo goed opnemen. Klei kan ook voorkomen dat je lichaam kalium en zink absorbeert. [/color-box]

Waarom eet mijn kind vuil?

Pica is een dwangmatige eetstoornis waarbij mensen niet-voedsel dingen eten. Vuil, klei, en schilferende verf zijn de meest voorkomende dingen die gegeten worden. Minder vaak voorkomend zijn lijm, haar, sigarettenas, en uitwerpselen. De stoornis komt vaker voor bij kinderen, bij 10% tot 30% van de jonge kinderen tussen 1 en 6 jaar.

Heb ik een pica test?

Er is geen test voor pica. Uw arts zal deze aandoening diagnosticeren op basis van de voorgeschiedenis en verschillende andere factoren. U moet eerlijk zijn tegen uw arts over de non-food dingen die u hebt gegeten. Dit zal hem helpen een juiste diagnose te stellen.

Wat kan ik eten dat smaakt als vuil?

Chef-koks vinden manieren om verschillende voedingsmiddelen te drogen, te verkolen, en te combineren om het uiterlijk van echte modder te geven-alleen met een rijke, hartige smaak. De ingrediënten variëren – sommigen gebruiken een combinatie van champignons, prei, en noten, terwijl anderen een element, zoals olijven, fijnmalen in keukenmachines.

Welk voedsel heeft een aardse smaak?

Een aardse smaak is “zoet” zoals blijkt uit veel fruit, rijst, tomaat, bieten, walnoten, pompoenen, aardappel – allemaal aarde geteeld voedsel. Het verwijst naar de smaak in een voedingsmiddel dat je doet denken aan het ruiken van de aarde na een lenteregen. Voorbeelden van aards voedsel zijn paddestoelen.

Wat betekent aardse smaak?

Het verwijst naar de smaak in een voedingsmiddel dat je doet denken aan het ruiken van de aarde na een lenteregen. Voorbeelden van aards voedsel zijn paddestoelen. Bieten en andere wortelgroenten zoals aardappelen, rapen en pastinaken zijn aards.

Vorig artikel

Is een lepel honing per dag goed voor je?

Volgend artikel

Is emulatie legaal in Japan?

You might be interested in …

Wat zijn 5 emotionele tekenen van stress?

Stress is een normale reactie op de druk van het dagelijks leven. Zorgen, angst, woede, droefheid en andere emoties zijn ook allemaal normale emotionele reacties. Ze maken allemaal deel uit van het leven. Maar als […]

Hoe werd porselein gebruikt in het oude China?

In de oude wereld was porselein een noodzaak. Voor dagelijks gebruik werd het gebruikt om kopjes, borden en andere nuttige voorwerpen te maken. Exquisiet porselein van hoge kwaliteit diende gewoonlijk als decoratie of als geschenk. […]