20 mei 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Wat zegt Franklin over de menselijke natuur?

Vragen:
1. Wat zijn Franklins opvattingen over God en religie? Hoe zou je Franklins religieuze opvattingen vergelijken met die van anderen die je in deze cursus bent tegengekomen?
2. Wat was Franklins benadering van het bereiken van “morele perfectie”? Wat veronderstelt zijn benadering over de menselijke natuur? Hoe zou je Franklins opvattingen over deugd en menselijke natuur vergelijken met die van anderen die je in deze cursus bent tegengekomen?
3. Vergelijk de wereldbeelden van Winthrop en Franklin. Op welke manier kunnen Winthrop en Franklin gezien worden als vertegenwoordigers van de culturele veranderingen in de koloniën in de zeventiende en achttiende eeuw?

[1] Ik raakte ervan overtuigd dat waarheid, oprechtheid en integriteit in de omgang tussen mensen van het allergrootste belang waren voor de gelukzaligheid van het leven; en ik nam me voor, die nog steeds in mijn dagboek staan, om ze altijd in praktijk te brengen zolang ik leefde. De Openbaring had als zodanig geen gewicht in mijn weegschaal, maar ik was van mening dat, hoewel bepaalde handelingen niet slecht waren omdat zij erdoor werden verboden, of goed omdat zij erdoor werden bevolen, deze handelingen waarschijnlijk toch verboden konden zijn omdat zij slecht voor ons waren, of bevolen omdat zij heilzaam voor ons waren, in hun eigen aard, alle omstandigheden van de dingen in aanmerking genomen. En deze overtuiging, met de vriendelijke hand van de Voorzienigheid, of een engelbewaarder, of toevallige gunstige omstandigheden en situaties, of alles bij elkaar, heeft mij in deze gevaarlijke tijd van mijn jeugd, en de gevaarlijke situaties waarin ik mij soms bevond tussen vreemden, ver van het oog en de raad van mijn vader, bewaard, zonder enige opzettelijke grove immoraliteit of onrechtvaardigheid, die men van mijn gebrek aan godsdienst had kunnen verwachten. Ik zeg opzettelijk, omdat de gevallen die ik heb genoemd iets noodzakelijks in zich hadden, door mijn jeugd, onervarenheid, en de slechtheid van anderen. Ik had dus een aanvaardbaar karakter om de wereld mee te beginnen; ik waardeerde het naar behoren, en was vastbesloten het te behouden. . . .

[2] Ik was godsdienstig opgevoed als Presbyteriaan; en hoewel sommige dogma’s van die overtuiging, zoals de eeuwige verordeningen van God, uitverkiezing, verdoemenis, enz., mij onbegrijpelijk leken, andere twijfelachtig, en ik mij vroegtijdig afzijdig hield van de openbare bijeenkomsten van de sekte, omdat de zondag mijn studiedag was, was ik nooit zonder enige godsdienstige beginselen. Ik twijfelde bijvoorbeeld nooit aan het bestaan van de Godheid; dat Hij de wereld maakte en haar bestuurde door Zijn Voorzienigheid; dat de meest aanvaardbare dienst van God het goed doen aan de mens was; dat onze zielen onsterfelijk zijn; en dat alle misdaad gestraft en deugd beloond zal worden, hetzij hier, hetzij hiernamaals. Deze beschouwde ik als de essentie van elke religie; en omdat ze in alle religies die we in ons land hadden te vinden waren, respecteerde ik ze allemaal, zij het met verschillende graden van respect, naarmate ik ze meer of minder vermengd vond met andere artikelen, die, zonder enige neiging om moraliteit te inspireren, te bevorderen of te bevestigen, voornamelijk dienden om ons te verdelen en ons onvriendelijk te maken tegenover elkaar. Dit respect voor allen, met de mening dat het ergste een goede uitwerking had, bracht mij ertoe alle praatjes te vermijden die de goede mening van een ander over zijn eigen godsdienst zouden kunnen verminderen; en aangezien onze provincie in aantal toenam, en er voortdurend nieuwe gebedshuizen nodig waren, die over het algemeen door vrijwillige bijdragen werden opgericht, werd mijn bijdrage voor dat doel, wat de sekte ook mocht zijn, nooit geweigerd.

[3] Hoewel ik zelden een openbare eredienst bijwoonde, had ik toch een mening over de gepastheid en het nut ervan wanneer die goed werd geleid, en betaalde ik regelmatig mijn jaarlijkse bijdrage voor het onderhoud van de enige Presbyteriaanse predikant of vergadering die we in Philadelphia hadden. Hij bezocht mij soms als een vriend, en vermaande mij om zijn diensten bij te wonen, en ik werd nu en dan aangespoord om dat te doen, een keer voor vijf zondagen achtereen. Als hij naar mijn mening een goed prediker was geweest, zou ik misschien zijn doorgegaan, niettegenstaande de gelegenheid die ik had voor de zondags vrije tijd in mijn studiecursus; maar zijn uiteenzettingen waren hoofdzakelijk of polemische argumenten, of uiteenzettingen van de eigenaardige leerstellingen van onze sekte, en waren voor mij allemaal erg droog, oninteressant, en niet onderhoudend, daar er geen enkel moreel beginsel werd geïnculeerd of afgedwongen, en hun doel scheen te zijn om van ons eerder Presbyterianen dan goede burgers te maken.

[4] Uiteindelijk nam hij als tekst dat vers uit het vierde hoofdstuk van Filippenzen: “Ten slotte, broeders, welke dingen ook waar, eerlijk, rechtvaardig, zuiver, lieflijk of van goede naam zijn, indien er enige deugd of lof is, denkt aan deze dingen.” En ik stelde me voor, dat in een preek over zo’n tekst, enige moraliteit niet kon ontbreken. Maar hij beperkte zich tot vijf punten, zoals bedoeld door de apostel, te weten: 1. 1. Het heilig houden van de Sabbatdag. 2. 2. Het ijverig lezen van de heilige Schriften. 3. 3. Het naar behoren bijwonen van de openbare eredienst. 4. Het deelnemen aan het Sacrament. 5. 5. Het betonen van gepaste eerbied aan Gods dienaren. Dit kunnen allemaal goede dingen zijn; maar omdat zij niet het soort goede dingen waren die ik van die tekst verwachtte, wanhoopte ik ze ooit van een ander te ontmoeten, walgde ervan, en woonde zijn prediking niet meer bij. Enkele jaren eerder had ik voor privé-gebruik een kleine liturgie of gebedsvorm samengesteld (in 1728), getiteld: Artikelen van Geloof en Handelingen van Godsdienst. Ik keerde terug naar het gebruik hiervan, en ging niet meer naar de openbare bijeenkomsten. Mijn gedrag zou verwijtbaar kunnen zijn, maar ik laat het rusten, zonder verder te proberen het te verontschuldigen; mijn huidige doel is het vertellen van feiten, en niet om er verontschuldigingen voor te maken.

[5] Het was rond deze tijd dat ik het stoutmoedige en moeilijke project bedacht om morele perfectie te bereiken. Ik wilde leven zonder ook maar één fout te begaan; ik wilde alles overwinnen waartoe natuurlijke neigingen, gewoonte of gezelschap mij zouden kunnen brengen. Omdat ik wist, of dacht te weten, wat goed en kwaad was, zag ik niet in waarom ik niet altijd het ene zou doen en het andere vermijden. Maar ik merkte al gauw dat ik een taak op me had genomen die moeilijker was dan ik me had voorgesteld. Terwijl ik mij tegen de ene fout hoedde, werd ik vaak verrast door een andere; gewoonte nam het voordeel van onoplettendheid; neiging was soms te sterk voor rede. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat de loutere speculatieve overtuiging dat het in ons belang was om volledig deugdzaam te zijn, niet voldoende was om te voorkomen dat we uitglijden; en dat de tegengestelde gewoonten moeten worden doorbroken, en goede gewoonten moeten worden verworven en gevestigd, voordat we enige afhankelijkheid kunnen hebben van een gestage, uniforme rechtschapenheid van gedrag. Voor dit doel heb ik daarom de volgende methode bedacht.

[6] In de verschillende opsommingen van de zedelijke deugden die ik in mijn lectuur was tegengekomen, vond ik de catalogus meer of minder talrijk, naarmate verschillende schrijvers meer of minder ideeën onder dezelfde naam hadden opgenomen. Zo werd matigheid door sommigen beperkt tot eten en drinken, terwijl het door anderen werd uitgebreid tot het matigen van elk ander plezier, eetlust, neiging of hartstocht, lichamelijk of geestelijk, zelfs tot onze gierigheid en eerzucht. Omwille van de duidelijkheid stelde ik mijzelf voor om meer namen te gebruiken, met minder ideeën aan elk, dan een paar namen met meer ideeën; en ik nam onder dertien namen van deugden alles op wat mij op dat moment als noodzakelijk of wenselijk voorkwam, en voegde aan elk een kort voorschrift toe, dat volledig uitdrukte wat ik aan de betekenis ervan gaf.

    1. TEMPERANTIE. Eet niet om saai te worden; drink niet om te verheffen.

2. ZWIJG. Spreek niet anders dan wat anderen of uzelf ten goede kan komen; vermijd onbeduidende gesprekken.

3. ORDE. Laat al uw dingen hun plaats hebben; laat elk deel van uw zaken zijn tijd hebben.

4. VASTBESLOTEN. Besluit uit te voeren wat u behoort te doen; voer zonder mankeren uit wat u besluit.

5. FRUGALITEIT. Maak geen kosten dan om anderen of uzelf goed te doen; d.w.z. verspil niets.

6. INDUSTRIE. Verlies geen tijd; wees altijd bezig met iets nuttigs; sluit alle onnodige handelingen af.

7. ZICHZELFIGHEID. Gebruik geen kwetsend bedrog; denk onschuldig en rechtvaardig, en als u spreekt, spreek dan dienovereenkomstig.

8. RECHTVAARDIGHEID. Doe niemand onrecht aan door verwondingen aan te richten of de voordelen te verzuimen die uw plicht zijn.

9. MATIGING. Vermijd buitensporigheid; neem verwondingen niet zo kwalijk als u denkt dat ze verdiend zijn.

10. SCHOONHEID. Tolereer geen onreinheid in lichaam, kleding, of woning.

11. 11. TRANQUILLITEIT. Laat u niet verontrusten door kleinigheden of door gewone of onvermijdelijke ongelukken.

12. KASTHEID. Gebruik zelden wraak, behalve voor gezondheid of nageslacht, nooit voor saaiheid, zwakheid, of het schaden van uw eigen of andermans vrede of reputatie.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe denkt Benjamin Franklin over de menselijke natuur?

Omgekeerd geloofde Ben Franklin dat de mensheid van nature goed is. Gebaseerd op zijn logica en redenering, concludeerde hij dat een “al goede, al machtige” God alleen Goed kan scheppen, en als God mensen schiep, dan moeten mensen wel goed zijn (Franklin, 26).

Wat is Franklins belangrijkste doel met het houden van deze toespraak?

Het doel van Ben Franklins toespraak op de Constitutionele Conventie was om uit te leggen dat hij de Grondwet in zijn huidige vorm niet steunde, maar dat hij bereid was te wachten en te helpen het document te verbeteren totdat hij er volledig achter stond.

Wat is het belangrijkste punt van Benjamin Franklins toespraak op de conventie?

Wat is het belangrijkste punt van Benjamin Franklin’s toespraak in de conventie? De grondwettelijke Conventie moet de Grondwet steunen omdat het document zo goed is als het kan zijn.

Welke beroemde uitspraak deed Benjamin Franklin?

[“Heb uw vijanden lief, want zij vertellen u uw fouten. “Hij die verliefd wordt op zichzelf zal geen rivalen hebben. “Er was nooit een goede oorlog of een slechte vrede. “[/color-box]

Wat onthult Franklin’s plan over zijn karakter?

[Het onthult dat hij ijverig, ordelijk, georganiseerd, en logisch is. Het laat zien dat hij emotioneel gedrag probeert te controleren met rede. Mogelijk antwoord: Hij gaat ervan uit dat men een koers kan uitzetten om morele perfectie te bereiken. [/color-box]

Hoe lang heeft Franklin elk van de deugden beoefend?

Franklin richtte zich elke week speciaal op één deugd door die deugd bovenaan de kaart van die week te plaatsen en er een “kort voorschrift” bij te voegen om de betekenis ervan uit te leggen. Zo had hij na 13 weken alle 13 deugden doorgenomen en begon dan het proces opnieuw.

Wat is Franklins argument?

Dit essay is geschreven in 1784. In dit opmerkelijke essay maakt Franklin observaties over hoe de samenleving van de inheemse Amerikanen verschilt van die van blank Engels Amerika. Het belangrijkste punt waar Franklin op doelt is dat de inheemse Amerikanen allesbehalve wilden zijn.

Waar gaat de toespraak van Benjamin Franklin over?

Franklins toespraak was bedoeld als tegenwicht voor de opmerkingen van een niet nader genoemde officier aan het Parlement dat de Britten niet bang hoefden te zijn voor de koloniale rebellen, omdat “Amerikanen ongelijk zijn aan de mensen van dit land [Groot-Brittannië] in toewijding aan vrouwen, en in moed, en erger dan al, ze zijn religieus. “

Welke Speechtechniek gebruikt Franklin in deze passage uit zijn Speech in de conventie?

Franklin gebruikt hier de techniek van de concessie – het erkennen van het argument van zijn tegenstanders.

Wat onthult Franklin over zijn opvattingen over de universaliteit van goed en kwaad?

Franklins woorden zijn gebaseerd op de aanname dat goed en fout universeel en absoluut zijn, ook al is morele perfectie menselijkerwijs misschien niet onmogelijk.

Tot welk inzicht komt Franklin over zijn zoektocht naar perfectie?

Tot welk inzicht komt Franklin over zijn zoektocht naar perfectie? Hij zal zijn doel van perfectie nooit bereiken. Hoe voelt Franklin zich over zijn poging om morele perfectie te bereiken, ook al schoot hij tekort? Hij voelde zich een beter/gelukkiger mens.

Wat is de betekenis van Benjamin Franklin’s citaat?

“Een bespaarde cent is een verdiende cent. ” Dit citaat, vaak toegeschreven aan Benjamin Franklin, betekent dat het net zo nuttig is om geld te sparen dat je al hebt als om meer te verdienen. Met andere woorden, geld dat je spaart is waardevoller dan geld dat je meteen uitgeeft. Hoe is dit citaat nuttig in je eigen leven?

Wat was het doel van Franklin?

Franklins doel was de kolonisten te verenigen om de Fransen en hun indiaanse bondgenoten te bestrijden, en de Britse regering ervan te overtuigen een verenigd koloniaal bestuur in Amerika te steunen. Hij bereikte dat doel niet, maar het beeld was zo krachtig en overtuigend dat het een eigen leven is gaan leiden.

Had Ben Franklin syfilis?

Benjamin Franklin: Hoewel beroemd omdat hij syfilis had, stierf Franklin waarschijnlijk aan empyema, een infectie van de ruimte tussen de longen en de borstwand. Hij was bedlegerig voor het laatste jaar van zijn leven, en heeft waarschijnlijk longontsteking opgelopen.

Wat is Benjamin Franklins belangrijkste punt in zijn opmerkingen over de wilden van Noord-Amerika?

Benjamin Franklins opstel, “Remarks Concerning the Savages of North America,” schildert de inheemse Amerikanen af als beschaafde mensen, maar velen noemen hen “wilden”. “Franklin beschrijft de Indianen discreet als beschaafde, beleefde, vreedzame mensen; terwijl de blanken eigenlijk de onbeschaafde slaafse mensen zijn.

Vorig artikel

Wat mag je niet op een vinyl vloer leggen?

Volgend artikel

Hoe smaakt rozemarijn Smaakt rozemarijn lekker?

You might be interested in …

Waar wordt een Playa vaak door bewoond?

Onze redactie zal bekijken wat je hebt ingediend en bepalen of het artikel moet worden herzien. playa, (Spaans: oever of strand) , ook wel pan, plat, of droog meer, depressie met vlakke bodem die voorkomt […]

Kun je acryl op papier gieten?

Vandaag ga ik een nieuwe manier van vegen uitproberen. Een van de groepsleden schreef me en vertelde me over vegen met een natte papieren doek en ik ben geïntrigeerd om het eens uit te proberen. […]