30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Wat zet je achter douchetegels?

Lee Wallender

Bij het installeren van tegels in welke ruimte van uw huis dan ook, heeft u een speciale ondergrond, of basislaag nodig. In douches, de standaard ondergrond is tegel backer, ook wel cement board of cement backer board.

Wat cementtegel backer board is

Cement tegel backer boord is een minerale gebaseerde boord, meestal 30 centimeter bij 60 centimeter, gebruikt als een lagere, dimensionaal stabiele ondergrond voor keramische tegels.

Keramische en porseleinen tegels, meer dan bijna alle andere oppervlaktematerialen, hebben een stabiele, vlakke, buigvrije ondergrond nodig. Zelfs de geringste beweging in een bouwconstructie kan doorwerken in de tegel en deze doen barsten.

Technisch gezien wordt het een cementgebonden backer unit (CBU) genoemd, bekende merknamen van tegel backer board zijn Durock, Denshield, HardieBacker, en Wonderboard.

Omdat douches en badkuipen natte ruimtes zijn, hebben ze bovendien een ondergrond nodig die niet door vocht wordt aangetast, voor het geval een barst in de tegel of het voegmiddel water doorlaat naar de backer.

Alle tegel backer boards zijn gemaakt van 100% anorganische materialen die niet zullen rotten, krimpen, delamineren, of ontleden wanneer ze worden blootgesteld aan vocht. Bij het kiezen van een tegel backer board, zorg ervoor dat je een dik genoeg formaat – ten minste 1/2-inch dik – en altijd afdichten van de tegel backer board met een roll-on waterdicht membraan.

4 beste toepassingen voor cementtegels

Er zijn verschillende aanvaardbare toepassingen van cement board in de douche. Alle toepassingen combineren de tegelplaat met een soort waterdichtingsmateriaal, of het nu een vloeibaar membraan, een plastic folie, een ontkoppelingsmembraan zoals Schluter Kerdi, of een plaat is die al waterdicht is gemaakt.

Cementplaat en plastic folie

Bij deze zeer handige, goedkope en populaire toepassing wordt een vochtscherm van 4 of 6 mm dik plastic rechtstreeks over de muurstijlen aangebracht. Vervolgens wordt de cementplaat bovenop de plastic folie geplaatst. De cementplaat wordt met schroeven vastgezet aan de balken van de muur, en over de tegellijm wordt een uitrolbaar waterdicht membraan aangebracht. De tegels worden op de cementplaat gelegd met een thinset mortel of mastiek.

15-pond geïmpregneerd viltpapier kan ook worden gebruikt in plaats van een plastic vochtscherm.

Cementplaat en een vloeibaar membraan

Bij deze toepassing wordt de cementplaat rechtstreeks op de stijlen geplaatst. Er komt geen plastic folie achter de cementplaat.

Een vloeibaar waterdichtingsmembraan, zoals RedGard of Hydro Ban, wordt op de cementplaat gerold en laat het uitharden. Daarna worden de tegels over het membraan gelegd.

Cementplaat en een plaatmembraan

Bij deze populaire toepassing wordt een cementplaat rechtstreeks op de stijlen geplaatst, zonder plastic folie erachter. Waterdicht plaatmembraan, ook wel ontkoppelingsmembraan genoemd, wordt op de cementplaat aangebracht met thinsetlijm. Een van deze merken is Schluter Kerdi.

Nadat de thinset is opgedroogd, worden tegels met thinset op het plaatmembraan aangebracht. Kerdi kan ook direct over standaard gipsplaat in een douche worden geïnstalleerd omdat het, indien correct geïnstalleerd, een ononderbroken waterdichte barrière creëert.

Alleen met membraan beklede plaat

Een type tegel backer board is gemaakt met een waterbestendige facing aan beide zijden van de plaat. Georgia-Pacific’s DensShield is zo’n product.

De bekleding fungeert als een geïntegreerd waterdichtingsmembraan, zodat u geen aparte laag plastic achter de tegelbacker of een plaatmembraan over de backer hoeft aan te brengen.

Net als bij de andere toepassingen wordt vervolgens thinsetmortel op het oppervlak van de plaat aangebracht, gevolgd door tegels en voegsel.

Onaanvaardbare Shower Backer Boards

Bij verschillende traditionele installatiemethoden voor tegels werden materialen gebruikt die niet langer aanvaardbaar worden geacht voor douchetoepassingen.

Gipsplaat: Vatbaar voor waterschade

Er is maar een klein beetje vocht nodig om het papier van gipsplaten uit elkaar te laten vallen en te laten beschimmelen. Zelfs een kleine hoeveelheid water die door een barst of een gat in de tegel komt zal uitzetten zodra het de vocht-hongerige papierbekleding en de gipskern van de gipsplaat raakt. Omdat papier een organisch product is, zal het snel gaan schimmelen.

Gipskarton: Geen code en moeilijk te vinden

De aanvaardbaarheid van Greenboard als een douche backer board is betwistbaar. Greenboard is slechts lichtjes meer waterbestendig dan gewone gipsplaat. Greenboard heeft dezelfde gipskern en papieren bekleding als gipsplaat. De bekleding is echter geïmpregneerd met wassen die water beter afvoeren dan het papier van conventionele gipsplaten.

Terwijl sommige lokale bouwverordeningen greenboard als tegelsubstraat in douches toestaan, staan vele andere gemeenschappen greenboard niet toe. Maar met veel niet-biologische douche backer boards beschikbaar als alternatieven, is er weinig reden om greenboard te gebruiken.

Bovendien is greenboard moeilijker te vinden dan ooit omdat er betere, concurrerende producten beschikbaar zijn.

Multiplex: Waterbestendig, geen code

Multiplex op zichzelf kan niet worden gebruikt als ondergrond onder tegels in douches. Sommige huiseigenaren denken dat het verven of primen van multiplex het geschikt zal maken om te gebruiken als douche/tub backer board. Dit is niet waar.

Omdat multiplex vaak als onderlaag voor vloertegels wordt gebruikt, denken sommige doe-het-zelvers dat het ook voor douchewanden kan worden gebruikt.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe maak je een douchewand tegelklaar?

How To Prep and Tile a Shower – Video №1 Ervoor zorgen dat het in de basis hangt en het vastnieten aan de noppen helemaal rond de rand. NuMeerVoor zorgen dat het binnen de basis hangt en nieten het aan de studs helemaal rond de rand. Snijd nu de onderkant van het plastic. Zodat het nog steeds de flens overlapt. En net de bodem raakt. | Start tijd – 1:53

Welk materiaal wordt er gebruikt achter douchewanden?

Acryl is het beste systeem om voor douchewanden te gebruiken omdat het het veiligst is, het minste onderhoud vergt, en gemakkelijk te installeren is, wat betekent dat uw douche in slechts één dag klaar kan zijn. Acryl is één van de duurzaamste materialen die in de douchebouwindustrie worden gebruikt, en voor goede reden.

Hebt u gipsplaat achter douchetegel nodig?

Waar het op neerkomt is dat gipsplaat (en dit is inclusief vochtbestendige gipsplaat) nooit gebruikt mag worden achter tegels in natte ruimtes (douches en bad-douche combinaties). Dit is vooral belangrijk in een douche op een buitenmuur, maar helpt ook als de douche op een binnenmuur is.

Kan perkamentpapier vlam vatten?

Oven-veilig perkamentpapier kan een beetje donker worden in de oven, maar het vat geen vlam.

Is perkamentpapier veilig op 450?

Het meeste perkamentpapier is geschikt voor gebruik bij temperaturen niet hoger dan 420 tot 450 graden. Maar het is waar – we raden soms aan dit papier te gebruiken voor brood en pizza’s gebakken tot 500 graden. Bij gebruik van perkamentpapier bij hogere temperaturen dan aanbevolen komen geen schadelijke chemicaliën vrij, en het papier zal niet verbranden.

Wat is het vlampunt van perkamentpapier?

Perkamentpapier is hittebestendig, maar slechts tot op een bepaald punt. Dat punt ligt meestal rond de 215°C (420°F).

Kan ik perkamentpapier gebruiken bij 425?

Met siliconen geïmpregneerd perkament is geschikt voor gebruik in de oven tot temperaturen boven 425 graden F. Perkamentpapier wordt over het algemeen in supermarkten verkocht op rollen naast aluminiumfolie, waspapier, en huishoudfolie. De rollen zullen werken, maar naar mijn mening, zijn platte vellen gemakkelijker te gebruiken.

Wat voor soort backer board te gebruiken in de douche?

Cement board
Cementplaat is een goede, betrouwbare backer board die goed werkt op zowel vloeren als muren. Houd er rekening mee dat de meeste tegelzetters het zekere voor het onzekere nemen en een waterdichtingsmembraan over de cementplaat borstelen als deze zich in natte ruimten zoals douches of badomrandingen bevindt.

Plaats je gipsplaten achter een douchewand?

Fiberglas en acryl bad- en douchewanden worden geleverd met een rand die direct aan de muur wordt bevestigd, en de juiste manier om deze rand te verbergen is om er gipsplaten overheen te plaatsen. Bijgevolg worden de behuizingen meestal geïnstalleerd op de kale spanten.

Zal perkamentpapier verbranden in de friteuse?

Verwarm uw airfryer nooit voor met perkamentpapier erin. Het voedsel moet er altijd op liggen anders verbrandt het perkamentpapier. Gebruik alleen perkamentpapier als je iets hebt dat het voldoende kan verzwaren. Perkamentpapier werkt bijvoorbeeld niet als u slechts één bevroren mozzarellastokje in de luchtfriteuse bakt.

Geeft perkamentpapier giftige stoffen af?

Het hangt af van het soort perkamentpapier dat je gebruikt. Ongebleekt perkamentpapier is niet giftig. Gebleekt perkamentpapier bevat echter giftige dioxine, die kan vrijkomen bij verhitting. Deze giftige stoffen zijn potentieel gevaarlijk voor je lichaam en kunnen een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Kan perkamentpapier in de airfryer?

Kana perkamentpapier kan de hitte in uw airfryer aan – tot 428°F (220°C). Voor het beste resultaat doet u het perkamentpapier in het mandje van de airfryer op hetzelfde moment dat u de ingrediënten toevoegt. Dit voorkomt dat het papier omhoog komt en in contact komt met het verwarmingselement tijdens het koken.

Welk type gipsplaat gaat achter een douche?

Greenboard gipsplaat Definitie Cement backer board zoals Durock wordt het best gebruikt voor tegels in zeer natte toepassingen zoals douchecabines, met greenboard en andere waterbestendige gipsplaat panelen die alleen in gebieden met een hoge luchtvochtigheid gebruikt worden.

Maakt voegmiddel het waterdicht?

Sealer trekt in het voegmiddel en maakt je tegel en voeg zogenaamd waterdicht. Mensen die u voegmiddel willen verkopen zullen u vertellen dat het gemakkelijker schoon te maken is, en dat het helpt schimmelgroei te voorkomen.

Bij welke temperatuur vat papier vlam?

Hoewel papier ontbrandt bij ongeveer 480 graden Fahrenheit, wordt het veel heter als het eenmaal brandt. De temperatuur in het centrum van een papierbrand is 1.500 graden Fahrenheit, plus of min een paar honderd. De toppen van de vlammen zelf zijn meestal tussen 600 en 800 graden.

Vorig artikel

Hoe stuur ik automatisch e-mails door naar labels in Gmail?

Volgend artikel

Is vroeg opstaan goed voor de geestelijke gezondheid?

You might be interested in …

Heeft Zuckerberg Eduardo bedrogen?

Eerst spande Facebook een rechtszaak aan tegen Saverin, met als argument dat de aandelenkoopovereenkomsten die hij in oktober had ondertekend ongeldig waren. Daarna klaagde Saverin Zuckerberg aan, omdat hij het geld van Facebook (zijn geld) […]

Kun je GPS op Mavic Mini uitzetten?

Ik heb dubbel dik aluminiumfolie tape geprobeerd. Het pikte de GPS vrij snel op. Ik had het op bijna de hele bovenkant van de Mini. Ik heb er twee lagen op gedaan. Nog andere suggesties? […]