30 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Wat zijn de verschillende soorten sierlijsten?

Een klein maar machtig designelement in een kamer, sierlijsten is een soort schrijnwerk dat op muren wordt gebruikt voor zowel praktische als decoratieve doeleinden. “Normaal gesproken bedekt sierlijst de ruimte tussen twee ruimtes, maar het kan ook zeer decoratief zijn en de stijl en toon van de ruimte bepalen,” zegt Lowe’s Project Expert Hunter Macfarlane. “Afwerking kan ook helpen om oppervlakken te beschermen. Stoelleuningen helpen bijvoorbeeld voorkomen dat een schuivende stoel tegen de muur slaat.”

Afwerking wordt voornamelijk gemaakt van hout, maar tegenwoordig is het ook verkrijgbaar in meer betaalbare synthetische materialen zoals polystyreen, polyurethaan en PVC. Het kan ook worden gemaakt van gips.

Er zijn nogal wat verschillende soorten sierlijsten, en het bijhouden van ze allemaal kan een beetje verwarrend worden. Maar we zijn hier om u te helpen met alle basisprincipes, zodat u precies weet hoe u moet omschrijven wat u zoekt – of waar uw ontwerper of aannemer het over heeft!

P.S. De woorden “trim,” “molding,” en “casing” worden door ontwerpers en aannemers in de mond genomen. “Afwerking en lijstwerk worden door elkaar gebruikt om soorten houtwerk te beschrijven,” zegt Macfarlane. “Casing is een specifiek type lijstwerk dat wordt gebruikt om ramen en deuren af te werken.”

kroonlijst

Gezien de naam is het geen verrassing dat kroonlijst de koning (of koningin!) van de sierlijsten is. Het is al lang een van de meest populaire soorten houtwerk, en nog steeds worden geïnstalleerd in huizen vandaag de dag, het bedekken van de voeg waar een muur aan het plafond – en visueel trekken de ogen omhoog om het gevoel van hogere plafonds te geven. Het hoeft niet sierlijk te zijn, maar veel huiseigenaren gaan hier voor een beetje opsmuk om een ruimte op te waarderen.

NU WINKELEN EverTrue Primed Kroonlijst, $23.28

muurplug in lege kamer

De nederige plint is ook een ongelooflijk populair type sierstrip en dient als tegenhanger van de kroonlijst. Het bedekt de voeg waar een muur en de vloer bij elkaar komen. Omdat het niet altijd zo opvalt als kroonlijsten – meubels bedekken het vaak – kan het veel eenvoudiger zijn.

NU WINKELEN Royal Mouldings PVC composiet Imperial Oak Colonial Base Moulding, $ 9,80

lege kamer met raam

Een van de meer praktische trim, wordt een stoel rail geïnstalleerd om de muur te beschermen tegen stoelen stoten tegen het en beschadiging van het. “Chair rail molding wordt toegepast op de muur ongeveer een derde van de weg omhoog van de vloer,” zegt Macfarlane. Als zodanig is dit type sierlijst het populairst in eetkamers. Soms zie je er ook lambrisering onder.

NU WINKELEN Ekena Millwork Emery Chair Rail, $29.68

verse verf aangebracht op de muren van de woonkamer

Net als stoelrails, hebben schilderijrails een doel. Ze worden een meter of twee onder het plafond geïnstalleerd en kunnen worden gebruikt om kunst op te hangen zonder uw muren te beschadigen – u spijkert in de lijst in plaats van in de muur. In de loop der jaren is de schilderijrail echter een volwaardig decoratief element geworden.

NU WINKELEN Kleine Koloniale Revival fotolijst, $14.19

loft studio appartement in een klassieke stijl

Een decoratieve sierlijst wordt als een schilderijlijst direct op de muur geïnstalleerd. Het kan worden gebruikt om kunst in te lijsten, maar vaker is het gewoon een visueel element. Het kan worden herhaald om een lambrisering over een hele muur na te bootsen of het kan op zichzelf staan als een centraal punt.

NU WINKELEN Voorgemonteerd polystyreen fotolijst lijstwerk, $10.68

huiselijke kamer

“Paneellijst is een puur decoratieve lijst die wordt gebruikt om wandconstructies met verhoogde panelen af te werken”, zegt Macfarlane. Het is in wezen hetzelfde als lijstwerk, maar in plaats van rechtstreeks op de muur te worden geïnstalleerd, wordt het bovenop de lambrisering geïnstalleerd.

NU WINKELEN Ekena Millwork Ashford Moulded Scalloped Wainscot Wall Panel, $21.09

aanzicht van witte deur op blauwe muur

Alle trim dat een deur of raam omringt staat bekend als ommanteling. Het is zowel praktisch als decoratief, want het verbindt het raamkozijn fysiek met uw muur en dient tegelijkertijd als een visueel designelement.

NU WINKELEN Formele Elegantie Deur- en Raamomlijsting, $14,02

Doorgestoken lijstwerk is een decoratieve sierlijst die geen volledig massieve vorm heeft, maar is doorgesneden om de muur erachter te laten zien.

deuropening merrion square, georgiaanse architectuur, ierland

Architraaflijst is een soort sierlijst die boven op ramen en deuren wordt geplaatst voor een decoratief effect.

NU WINKELEN Craftsman MDF architraaflijst voor binnen, $30,07

aangepaste afzuigkap met terra cotta mand op tegel backsplash met bruine kasten in keuken

Kraagstenen zijn losjes L-vormige beugels die tussen een verticaal oppervlak (zoals een muur) en een horizontaal oppervlak (zoals een plafond of een aanrecht) worden geïnstalleerd. Hoewel ze oorspronkelijk ontworpen zijn om gewicht te dragen, kunnen ze ook decoratief zijn.

NU WINKELEN Alcott Hill Derbyshire Corbel, $20.43

Een rozet is een rond bloemvormig decoratief ornament dat wordt gebruikt op muren, plafonds en zuilen, onder andere structuren.

georgiaanse deur met bovenlicht

Plinten zijn blokken die aan de basis van een deur worden gebruikt als een decoratieve aanvulling op de omkasting.

NU WINKELEN Ekena Millwork PVC standaard Foster plint blok Afwerking met afgeschuinde rand, $ 3.92

Hoek blokken zijn, misschien niet verwonderlijk, decoratieve blokken geplaatst in hoeken om een elegante look te creëren.

enkele stoel

Hoewel het technisch is lambrisering en niet trim of molding, lambrisering wordt vaak geplaatst onder dezelfde paraplu als decoratief houtwerk voor muren. Lambrisering is lambrisering op het onderste deel van muren omlijst door sierlijsten.

NU WINKELEN WallDesign Inbouw wit berken lambrisering wandpaneel, $15.97

stopcontact in lege kamer

Beadboard is een soort lambrisering (wat betekent dat het ook lambrisering is en technisch gezien geen afwerking of lijstwerk) bestaande uit een rij verticale planken gescheiden door richels die bekend staan als kralen. Het wordt ook omlijst door sierlijsten.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat zijn de verschillende soorten lijstwerk?

Hier is een snelle blik op waar toe te passen specifieke soorten van lijstwerk in uw huis:Wand en plafond: Stoellijst, paneellijst, lambrisering, schilderijlijst en kroonlijst. Vloer: plintlijst. Deuren en ramen: Omlijstingen of architraven.

Wat is het verschil tussen sierlijsten en lijstwerk?

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN VLOERAFWERKING EN VRIM? TRIM is een algemene term die verwijst naar alle lijstwerk in een huis (d. w. z. raamkozijnen, deurkozijnen, plinten, enz.). MADELEN (of lijstwerk) is een brede classificatie van timmerwerk (elk soort houtwerk dat wordt geproduceerd in een molen …

Hoeveel soorten schimmels zijn er?

Er zijn meer dan 100.000 verschillende soorten schimmels.

Hoeveel soorten gietmachines zijn er?

Dit artikel belicht de drie hoofdtypen van vormmachines. De types zijn: 1. Knijpers 2. Spuitmachines 3.

Wat zijn de verschillende types van houten bekleding?

Er zijn 4 hoofdtypes van houten afwerking en lijstwerk die je in de meeste binnenruimtes vindt. Deze omvatten deur en raam trim, kroonlijst, plint trim, en stoelleuning trim.

Wat is OG molding?

Een ogee molding is een s-vormige profiel bestaande uit twee raaklijnen radii halfronde bogen. Ogees hebben zowel de cyma recta als de cyma reversa; deze profieltypen worden geflankeerd door verticale en horizontale lijnsegmenten, die fillets worden genoemd.

Wat is het verschil tussen kroonlijsten en plinten?

Het belangrijkste verschil tussen plinten en kroonlijsten is dat de eerste ontworpen is om vlak te zijn, terwijl de laatste meestal schuin is. Ze werken vaak samen in een huis en vullen elkaar aan. U vindt plinten vaker dan kroonlijsten in woningen, omdat ze zowel een esthetisch als functioneel doel dienen.

Wat is 3 plaat schimmel?

Een drie-platenvorm wordt gebruikt wanneer een deel van het lopersysteem zich op een ander vlak dan de injectielocatie bevindt. Het runnersysteem voor een matrijs met drie platen ligt op een tweede scheidingsvlak, evenwijdig aan het hoofdscheidingsvlak. Dit tweede scheidingsvlak maakt het mogelijk dat de lopers en sprue worden uitgeworpen wanneer de matrijs wordt geopend.

Wat is een matrijs met twee platen?

Een matrijs met twee platen is de gemakkelijkste spuitgietstructuur en heeft vele voordelen. Het bestaat uit A-zijde en B-zijde 2 hoofddelen, wanneer het is lading in uitwerpen machine te doen molding, A-zijde is vast en stil gehouden, B-zijde is beweegbaar.

Wat is het verschil tussen gieten en gieten?

Het belangrijkste verschil tussen gieten en vormen is het gebruik van het materiaal in het proces. Het gieten zal typisch metaal impliceren, terwijl het vormen zich op plastieken concentreert. In beide gevallen gaat het gesmolten materiaal in een matrijs of mal om de uiteindelijke vorm te maken.

Wat is gebogen gieten?

een vorm die (in doorsnede) de vorm heeft van een S met het bolle gedeelte boven en het holle gedeelte onder.

Wat is een panel molding?

“Een paneelmal of paneellijst kan verwijzen naar een verscheidenheid van lijstprofielen die meestal worden gebruikt om panelen op vlakke of verzonken oppervlakken te maken of te verfraaien. Deze lijsten worden vaak gebruikt op deuren, muren, architecturale lambriseringen, schoorsteenmantels en kroonlijsten. “

Wat is deur lijstwerk?

Heel eenvoudig, het is een lijstwerkprofiel dat een deur of raam omlijst (of afwerkt). Omkastingen zijn zowel functioneel als decoratief. Het belangrijkste doel van omkasting is om alle deuren en ramen te omlijsten, en de ruimte tussen de gipsplaat en het kozijn te bedekken.

Hebben moderne huizen een kroonlijst?

Moderne Interieurs gebruiken geen kroon, Traditionele heeft extra lagen van decoratieve molding, Overgangsstijl is ergens in het midden.

Wat zijn de verschillende soorten spuitgietmaterialen?

Er zijn tien algemeen gebruikte kunststof spuitgietmaterialen:acryl (PMMA)acrylonitril butadieen styreen (ABS)nylon polyamide (PA)polycarbonaat (PC)polyethyleen (PE)polyoxymethyleen (POM)polypropyleen (PP)polystyreen (PS)

Vorig artikel

Hebben de mariniers parachutisten?

Volgend artikel

Is Keramiek Biologisch Afbreekbaar?

You might be interested in …

Hoe weet je of er lood in aardewerk zit?

Lood is een zacht, giftig metaal dat wordt gebruikt in gekleurde verven en keramisch glazuur. Het wordt met name aangetroffen in de glazuurkleuren rood, geel, wit en oranje. Dit loodglazuur wordt vaak gebruikt op aardewerk, […]

Hoe verschijn ik online op Valorant?

Hier is hoe je je online status kunt verbergen voor vrienden in Valorant en onzichtbaar kunt zijn tijdens het spelen. Door Nikita Laatst bijgewerkt 29 mei 2021 Wil je onzichtbaar zijn voor je vrienden in […]