29 april 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Wordt een IPhone in China of in de VS gemaakt?

Iedereen die wel eens een iPhone of een ander Apple product heeft gekocht, heeft op de verpakking van het bedrijf zien staan dat de producten in Californië worden ontworpen, maar dat betekent niet dat ze daar ook worden gemaakt. Het antwoord op de vraag waar de iPhone wordt gemaakt, is niet eenvoudig.

Geassembleerd vs. gefabriceerd

Als je wilt weten waar Apple zijn apparaten maakt, zijn er twee kernbegrippen die hetzelfde klinken maar toch verschillend zijn: assemblage en fabricage.

Fabricage is het proces waarbij de onderdelen worden gemaakt die in de iPhone worden gebruikt. Hoewel Apple de iPhone ontwerpt en verkoopt, produceert het bedrijf de onderdelen zelf niet. In plaats daarvan gebruikt Apple fabrikanten van over de hele wereld om afzonderlijke onderdelen te leveren. Deze fabrikanten zijn gespecialiseerd in bepaalde onderdelen: cameraspecialisten maken de lens en de camera, beeldschermspecialisten bouwen het beeldscherm, enzovoort.

Assemblage daarentegen is het proces waarbij alle afzonderlijke onderdelen die door gespecialiseerde fabrikanten zijn gemaakt, worden samengevoegd tot een afgewerkte, werkende iPhone.

De onderdelenfabrikanten van iPhone

Omdat elke iPhone honderden afzonderlijke onderdelen bevat, is het onmogelijk om alle fabrikanten te noemen van wie de producten in de telefoon te vinden zijn. Het is ook moeilijk te achterhalen waar die onderdelen precies worden gemaakt, omdat één bedrijf hetzelfde onderdeel soms in meerdere fabrieken maakt.

Illustratie van iPhone met wereldkaart op het scherm waarop te zien is waar de iPhone-onderdelen vandaan komen

Maritsa Patrinos / Lifewire

Enkele van de leveranciers van belangrijke of interessante onderdelen voor de iPhone 5S, 6, en 6S en waar ze werken, zijn:

 • Accelerometer: Bosch Sensortech, gevestigd in Duitsland met vestigingen in de VS, China, Zuid-Korea, Japan en Taiwan
 • Audiochips: Cirrus Logic, gevestigd in de VS met vestigingen in het VK, China, Zuid-Korea, Taiwan, Japan en Singapore
 • Batterij: Samsung, gevestigd in Zuid-Korea met vestigingen in 80 landen
 • Batterij: Sunwoda Electronic, gevestigd in China
 • Camera: Qualcomm, gevestigd in de VS met vestigingen in Australië, Brazilië, China, India, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, en meer dan een dozijn locaties in Europa en Latijns-Amerika
 • Camera: Sony, gevestigd in Japan, met vestigingen in tientallen landen
 • Chips voor 3G/4G/LTE-netwerken: Qualcomm
 • Kompas: AKM Semiconductor, gevestigd in Japan met vestigingen in de V.S., Frankrijk, Engeland, China, Zuid-Korea en Taiwan
 • Glazen scherm: Corning, gevestigd in de VS, met vestigingen in Australië, België, Brazilië, China, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, India, Israël, Italië, Japan, Zuid-Korea, Maleisië, Mexico, Filipijnen, Polen, Rusland, Singapore, Zuid-Afrika, Spanje, Taiwan, Nederland, Turkije, het V.K. en de Verenigde Arabische Emiraten
 • Gyroscoop: STMicroelectronics. Gevestigd in Zwitserland, met vestigingen in 35 landen
 • Flashgeheugen: Toshiba, gevestigd in Japan met vestigingen in meer dan 50 landen
 • Flashgeheugen: Samsung
 • LCD-scherm: Sharp, gevestigd in Japan met vestigingen in 13 landen
 • LCD-scherm: LG, gevestigd in Zuid-Korea met vestigingen in Polen en China
 • A-serie processor: Samsung
 • Processor A-serie: TSMC, gevestigd in Taiwan met vestigingen in China, Singapore en de VS.
 • Touch ID: TSMC
 • Touch ID: Xintec. Gevestigd in Taiwan.
 • Aanraakscherm-controller: Broadcom, gevestigd in de VS met vestigingen in Israël, Griekenland, het VK, Nederland, België, Frankrijk, India, China, Taiwan, Singapore en Zuid-Korea
 • Wi-Fi-chip: Murata, gevestigd in de VS met vestigingen in Japan, Mexico, Brazilië, Canada, China, Taiwan, Zuid-Korea, Thailand, Maleisië, de Filipijnen, India, Vietnam, Nederland, Spanje, het VK, Duitsland, Hongarije, Frankrijk, Italië en Finland

De assembleurs van de iPhone

De onderdelen die door die bedrijven overal ter wereld worden gemaakt, gaan uiteindelijk naar slechts twee bedrijven om te worden verwerkt tot iPods, iPhones en iPads. Die bedrijven zijn Foxconn en Pegatron, die beide in Taiwan zijn gevestigd.

Technisch gezien is Foxconn de handelsnaam van het bedrijf; de officiële naam van het bedrijf is Hon Hai Precision Industry Co. Ltd. Foxconn is de langst bestaande partner van Apple bij het bouwen van deze apparaten. Momenteel worden de meeste iPhones van Apple geassembleerd in de fabriek in Shenzen, China, hoewel Foxconn fabrieken heeft in landen over de hele wereld, waaronder Thailand, Maleisië, Tsjechië, Zuid-Korea, Singapore en de Filipijnen.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wordt Apple iPhone in China gemaakt?

De iPhone, Apple’s grootste geldmaker, zal hoogstwaarschijnlijk nog vele jaren in fabrieken in China worden geassembleerd.

Waarom worden iPhones in China gemaakt?

iPhones worden in China geassembleerd omdat Apple vanaf het begin hebzuchtig was in het willen maken van de maximale winst uit zijn producten door het uitbuiten van goedkope, slavenachtige arbeid, lakse industrie regelgeving en lakse milieuwetgeving in die tijd in China.

Zijn iPhones Chinees?

Het is een Amerikaans BEDRIJF, gestart in Cupertino, Californië. Maar de producten worden in China gefabriceerd en geassembleerd, met het Taiwanese bedrijf Foxconn, dat de meeste Apple producten maakt. Apple koopt onderdelen uit andere landen en van andere merken, Apple gebruikt al RAM chips van Samsung sinds de iPhone 1.

Worden iPhones in de VS gemaakt?

Nee, helemaal niet. Apple telefoons worden gemaakt door een bedrijf genaamd Foxconn en de meeste worden geassembleerd in Shenzen, China. Zij hebben fabrieken in landen over de hele wereld, waaronder Thailand, Maleisië, Tsjechië, Zuid-Korea, Singapore en de Filippijnen, maar niet in Amerika.

In welk land wordt iPhone gemaakt?

Tot aan de iPhone 4 werden alle iPhones en andere iOS-apparaten gemaakt door Foxconn, gevestigd in Taiwan. In 2011 veranderde de nieuwe CEO Tim Cook de productiestrategie van Apple om de leveranciers te diversifiëren.

Wordt iPhone in de VS gemaakt?

Nee. Alle iPhones worden momenteel in China gemaakt. Als ze in de VS zouden worden gemaakt, zouden ze ruwweg twee keer zoveel kosten, omdat de arbeidskosten in de VS ongeveer tien keer zo hoog zijn als wat Chinese assemblagebedrijven krijgen. Niet alleen iPhones; er worden geen mobiele telefoons van welke soort dan ook in de VS gemaakt, om dezelfde redenen.

Is iPhone gemaakt in Californië?

Omdat de “oven” in China staat, krijgen iPhones een stempel met “Made in China. “Maar Apple heeft gelijk als het erop aandringt dat “Designed in California” op elk toestel wordt gegraveerd, omdat het product daar ook wordt gemaakt. Een iPhone wordt niet alleen in China en Californië gemaakt.

Is iPhone gemaakt in de VS?

Nee. Alle iPhones worden momenteel in China gemaakt. Als ze in de VS zouden worden gemaakt, zouden ze ruwweg twee keer zoveel kosten, omdat de arbeidstarieven in de VS ongeveer tien keer zo hoog zijn als wat Chinese assembleurs krijgen betaald. Niet alleen iPhones; er worden geen mobiele telefoons van welke soort dan ook in de VS gemaakt, om dezelfde redenen.

Welke telefoon is gemaakt in de VS?

Vandaag kondigt Motorola, eigendom van Google, officieel de nieuwe Moto X aan, een Android-toestel dat, zoals de advertenties ons eraan herinneren, de eerste smartphone zal zijn die echt in de Verenigde Staten wordt geproduceerd. Motorola werkt samen met Flextronics om de toestellen te assembleren in een voormalige Nokia fabriek in Ft.

Waar worden iPhones in China gemaakt?

A: Nee, iPhones worden niet in China gemaakt. Op dit moment worden de meeste iPhones van Apple geassembleerd in de fabriek in Shenzen, China, hoewel Foxconn fabrieken heeft in landen over de hele wereld, waaronder Thailand, Maleisië, Tsjechië, Zuid-Korea, Singapore en de Filipijnen.

Waarom wordt alles in China gemaakt?

Een van de redenen waarom bedrijven hun produkten in China maken is vanwege de overvloed aan laagbetaalde arbeiders die in het land beschikbaar zijn. China is ervan beschuldigd de waarde van zijn munt kunstmatig te drukken om de prijs van zijn goederen lager te houden dan die van de concurrenten in de V.S.

Worden telefoons in Amerika gemaakt?

Nee, helemaal niet. Apple telefoons worden gemaakt door een bedrijf genaamd Foxconn en de meeste worden geassembleerd in Shenzen, China. Zij hebben fabrieken in landen over de hele wereld, waaronder Thailand, Maleisië, Tsjechië, Zuid-Korea, Singapore en de Filippijnen, maar niet in Amerika.

Worden iPhones in Californië gemaakt?

De iPhone is ontworpen door Apple ingenieurs in Californië en geassembleerd in China. NIET ontworpen door Californië. iPhones worden in elkaar gezet door 200.000 assembleurs en 8.700 industriële ingenieurs in de stad Zhengzhou (alias iPhone-stad). Ongeveer 60.000 werknemers wonen in de Foxconn-fabriek.

Hoe kan ik voorkomen dat ik in China koop?

Hoe te vermijden Chinese producten te kopen – tipsGebruik de zoekfunctie voor producten gemaakt in andere landen dan China op deze website (of andere gelijkaardige websites). Wanneer u naar winkels gaat: koop geen producten met het label “Made in China” of “Made in PRC” (de laatste slinkse manier om te proberen Chinese producten te verkopen).

Hoeveel is China ons schuldig?

China heeft de laatste decennia gestaag Amerikaans schatkistpapier opgebouwd. In oktober 2021 bezat de Aziatische natie $1.065 biljoen, of ongeveer 3.68%, van de $28.9 biljoen Amerikaanse staatsschuld, wat meer is dan elk ander vreemd land behalve Japan.

Vorig artikel

Wat zijn voorbeelden van literaire hulpmiddelen?

Volgend artikel

Waar wordt marmer voor gebruikt in huizen?

You might be interested in …

Kan je glitter opzuigen?

Haal de hartjes en cupido’s maar tevoorschijn, want Valentijnsdag is aangebroken! Dat betekent dat de kinderen waarschijnlijk kaarten moeten maken voor hun kleine vriendjes en vriendinnetjes, en dat het knutselen in alle hevigheid losbarst. Markers […]

Zijn Zoetwater Parels Echt?

Hoewel zoetwaterparels zijn de meest geproduceerde parels, hun unieke vormen en brede waaier van kleuren in combinatie met hun aantrekkelijke prijzen en charmante karakter, hebben ze een favoriet onder sieraden ontwerpers, shoppers en parel kenners […]