20 mei 2022

Online oplossing voor uw problemen

Expand search form

Zijn geëmailleerde koekenpannen goed?

Als het gaat om waarde, bruikbaarheid en stijl, zijn er een paar belangrijke verschillen.

Door Heather MacMullin Bijgewerkt op 8 juni 2021

geëmailleerde gietijzeren dutch oven en gietijzeren braadpan op gele achtergrond

Gietijzeren kookgerei, altijd een van de gouden standaarden voor keukenapparatuur, geniet van een opleving in populariteit. Gietijzeren koekenpannen, pannen en Dutch Ovens zijn onmisbare keukenartikelen voor elke serieuze thuiskok, zeldzame vintage koekenpannen gaan voor zo veel als $ 2.000 op eBay, en het internet staat in brand met vragen over hoe ze op de juiste manier te gebruiken en te verzorgen. Vragen als: Is het beter dan anti-aanbak? (In sommige gevallen, ja.) Moet ik het weggooien als er roest op zit? (Absoluut niet.) En nog veel meer.

Maar niet alle gietijzer is hetzelfde, en de toename van de beschikbaarheid van gietijzer betekent dat het tijd is om een andere populaire vraag te beantwoorden:

Wat is het verschil tussen geëmailleerd gietijzer en gewoon gietijzer?

Uitleg over email

Glazuur (glasdeeltjes die door intense hitte met een onderliggende laag worden versmolten) zorgt voor een niet-poreuze afwerking die het kernmateriaal van uw pot of pan beschermt. Het geleidt de warmte uitstekend, is gemakkelijk af te wassen, roest niet, kan alles koken wat een standaard gietijzeren pan kan en meer (tomatensaus). En-bonus-het komt in een verscheidenheid van stijlvolle kleuren (cultfavoriet Le Creuset brengt elk jaar een nieuwe kleur uit).

Le Creuset Dutch Oven - gietijzeren braadpan met kleurafgifte in Blueberry

Blueberry is Le Creuset’s meest recente nieuwe kleur. Foto, Le Creuset.

Duurzaamheid

Geëmailleerd gietijzer

Zoals hierboven vermeld, roest het niet, kan het met zoveel zeep worden afgewassen als u wilt en houdt het geen sterke aroma’s (zoals knoflook of ui) vast in de kruiden zoals bij gewoon gietijzer wel het geval is. Caveat: het is niet anti-aanbak, zoals een goed gekruide gietijzeren braadpan dat wel kan zijn. Het heeft ook temperatuur beperkingen: het is niet aanbevolen voor gebruik boven open vuur (terwijl standaard gietijzer is een kampvuur klassieker), verwarming een terwijl leeg kan barsten of beschadigen het emaille, en temperatuur aanbevelingen voor gebruik in de oven zijn wisselend van merk tot merk. (Le Creuset Nederlandse ovens hebben een aanbevolen maximum temperatuur van 480F in de oven, hoewel het verwijderen van de knop, zoals sommige sites suggereren, dit kan verhogen tot elke temperatuur – dus tenzij je regelmatig zuurdesem maakt op 500 graden, zoals ik, heeft het misschien geen invloed op je dagelijkse kookkunst).

Niet-geëmailleerd gietijzer

Doorgewinterd gietijzer is buitengewoon duurzaam (doorwinteren is vetpolymerisatie, waarbij oliën en vetten bij hoge hitte veranderen en zich aan de pan hechten als een antiaanbaklaag). Het heeft niet dezelfde problemen met vuur of oventemperatuur (hoewel langdurige hoge hitte uw kruiden kan beschadigen). Het is echter niet onoverwinnelijk. Roest komt vaak voor bij slecht onderhoud, en alle gietijzeren pannen zijn gevoelig voor breuk bij grote temperatuurschommelingen (dus geen koud water over een hete pan of pan laten lopen).

Prijs en waarde

Geëmailleerd gietijzer

Is duurder, maar betaalbare opties zijn overal verkrijgbaar. (Hoogwaardige geëmailleerde Nederlandse ovens zijn een geweldige investering met blijvende kracht, maar de prijzen beginnen vaak bij een paar honderd dollar).

Doorgewinterd gietijzer

Is aanzienlijk goedkoper. Een goede kwaliteit, 5-kwart gietijzeren Nederlandse oven kan worden gevonden voor minder dan $ 100, terwijl skillets kunnen worden gekocht voor zo weinig $ 20.

Stijl en ontwerp

Geëmailleerd gietijzer

Geëmailleerd gietijzer is er in allerlei prachtige kleuren en stijlen, voor elke keuken. Als u van kleur houdt, zijn ze zowel mooi als praktisch.

Doorgewinterd gietijzer

Is eigenlijk, nou ja, gietijzer. Het is een klassieke, betaalbare stijl die qua ontwerp van merk tot merk vergelijkbaar is. Maar er zijn ambachtelijke gietijzeren braadpannen en lichtere, handgegoten versies op de markt waarin u kunt investeren (verwacht kwaliteit en een prachtig ontwerp, maar geen spotprijzen).

Lodge gietijzeren braadpan, 10 inch

Een betaalbare gietijzeren braadpan van 10 inch is een goede plek om te beginnen als je nieuw bent met gietijzer. Lodge gietijzeren koekenpan van 10 inch, vanaf $32.

Welk type gietijzeren kookgerei moet ik kopen?

Van elk één. (Grapje!) Een gewone, 10-inch gietijzeren braadpan is een klassieker voor gebruik in elke keuken. Je kunt er van alles mee doen, en als je het eenmaal hebt gekruid, is het vrij gemakkelijk om mee te werken. Geëmailleerde Nederlandse ovens zijn ideaal voor veel dingen, waaronder stoofpotjes, stoofschotels en sauzen, maar niet noodzakelijk om een beginnerskeuken mee uit te rusten. Als je van koken houdt, is sparen voor een Nederlandse oven van hoge kwaliteit (zoals ik) die voor altijd meegaat een geweldig plan.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in 2018; bijgewerkt in 2020.

U bent misschien ook geïnteresseerd in onderwerpen

Is emaille goed om in te bakken?

Geëmailleerd gietijzer kookgerei plakt niet en zorgt voor een veel soepelere kookervaring, bij lagere temperaturen. Geëmailleerd kookgerei werkt het beste bij middelhoge temperaturen, terwijl gietijzer uitstekend werkt bij lage, middelhoge en hogere temperaturen.

Zijn emaille koekenpannen veilig?

De emaille coating is niet-reactief, dus je kunt alle soorten voedsel in een emaille pan koken zonder je zorgen te maken over het uitloogprobleem. Geëmailleerd ijzeren kookgerei wordt als veilig beschouwd, volgens het FDA’s Center for Food Safety and Applied Nutrition.

Wat is beter emaille of gietijzer?

Hoewel emaille handig is omdat het de putjes in het oppervlak van gietijzer verwijdert, waar voedsel gemakkelijker in vast kan komen te zitten en kan blijven plakken, is het niet van nature anti-aanbak en kan het geen smaakstoffen opbouwen. Dus elke keer dat je kookt, heb je een voldoende hoeveelheid vet nodig om vastzittende rommel te vermijden.

Is emaille kookgerei giftig?

In essentie is emaille een vorm van glas. Geëmailleerd kookgerei is meestal gietijzer met een emaillaag. Ik vind dat dit type kookgerei volledig niet-toxisch is en heerlijk om mee te koken. Sommige mensen maken zich zorgen over lood in geëmailleerd kookgerei, omdat de emaillaag vaak van klei is gemaakt, wat lood kan uitlogen.

Is porselein email een Teflon?

Slechtere kwaliteit porselein herkennen Sommige porseleinen emaille pannen hebben anti-aanbaklagen, waaronder Teflon, dus controleer de etiketten. Deze coating zorgt voor een naadloze, niet-poreuze binnenkant die bestand is tegen zuur voedsel, hitte en vochtigheid.

Wat is het minst giftige kookgerei?

Deze merken zijn de beste niet-giftige kookgerei om nu te winkelen:Best Overall: Cuisinart Tri-Ply Roestvrij Staal Kookgerei Set. Beste Set: Caraway Kookgerei Set. Beste alles-in-een pan: Our Place Always Pan. Beste Glazen Optie: Pyrex doorzichtige glazen ovenschaal. Beste Keramische Optie: GreenPan SearSmart Keramische Pannen.

Is keramisch of emaille kookgerei beter?

Keramische pannen kunnen afbrokkelen. Emaille coatings kunnen barsten en versleten raken. Dit is dezelfde soort coating die u kunt vinden op uw gecoate gietijzeren Nederlandse ovens. Deze geven een minder poreus oppervlak, waardoor het gemakkelijker te onderhouden is, in vergelijking met het naakte gietijzeren materiaal, dus het is gebruikelijk om gietijzer op deze manier gecoat te vinden.

Waar is geëmailleerd kookgerei goed voor?

Geëmailleerde Nederlandse ovens zijn ideaal voor veel dingen, waaronder stoofpotjes, stoofschotels en sauzen, maar niet noodzakelijk om een beginnerskeuken mee uit te rusten. Als je van koken houdt, is sparen voor een Nederlandse oven van hoge kwaliteit (zoals ik doe) die eeuwig meegaat een goed plan.

Wat kun je niet koken in geëmailleerd gietijzer?

Geëmailleerd gietijzer loogt niet uit. Hoewel ik mijn gewone gietijzeren braadpan voor veel verschillende gerechten gebruik, vermijd ik het gebruik voor zuur voedsel zoals chili en tomatensauzen omdat zuur voedsel mogelijk de kruiden van gietijzer kan beschadigen en mogelijk ijzer en andere metalen kan uitlogen in het voedsel dat ik bereid.

Zijn geëmailleerde pannen gezond?

Het is ook een geweldig – gezonder alternatief voor Teflon dat giftige gassen kan afgeven in je eten wanneer het oververhit raakt. Geglazuurd kookgerei is ook zeer duurzaam, met merken van hogere kwaliteit die gemakkelijk een leven lang meegaan, en mogelijk zelfs van generatie op generatie worden doorgegeven.

Is bekrast emaille kookgerei veilig?

Het standaard advies van de meeste kookgerei bedrijven is dat potten en pannen met afgebrokkeld emaille onveilig zijn en niet gebruikt moeten worden. Veel bedrijven zoals Lodge en Le Creuset hebben een goede dekking voor beschadigd kookgerei.

Wat is beter emaille of anti-aanbak?

Wat de meeste mensen aantrekt in emaille kookgerei zijn de anti-aanbak eigenschappen, waardoor het gemakkelijker is om voedsel niet aan de binnenkant van de pan te laten aanbranden. Het is ook een geweldig – gezonder alternatief voor Teflon dat giftige gassen in uw voedsel kan vrijgeven wanneer het oververhit raakt.

Welk type koekenpan is het beste?

Hier zijn de 9 beste koekenpannen in 2021, volgens beoordelingen van klanten:Beste Nonstick Koekenpan: Tramontina Professional Aluminium Nonstick Koekenpan. Best beoordeeld: Lodge Pre-Seasoned Cast Iron Skillet. Best Keramisch: GreenPan Rio Nonstick Keramische Koekenpan. Beste Gietijzer: AmazonBasics Pre-Seasoned Gietijzer Skillet.

Is geëmailleerd gietijzer giftig?

Hoewel geëmailleerd gietijzer erg duur kan zijn (Le Creuset, bijvoorbeeld), reageert het niet met voedsel; daarom is het totaal niet giftig.

Zijn geëmailleerde koekenpannen anti-aanbak?

Wat de meeste mensen aantrekt in emaille koekenpannen zijn de anti-aanbak eigenschappen, waardoor het gemakkelijker is om voedsel niet aan de binnenkant van de pan te laten aanbranden. Het is ook een geweldig – gezonder alternatief voor Teflon dat giftige gassen in uw voedsel kan vrijgeven wanneer het oververhit raakt.

Vorig artikel

Wat is een regenboogbaby zwangerschap?

Volgend artikel

Hoe is Midna gestorven?

You might be interested in …

Waar wordt een Playa vaak door bewoond?

Onze redactie zal bekijken wat je hebt ingediend en bepalen of het artikel moet worden herzien. playa, (Spaans: oever of strand) , ook wel pan, plat, of droog meer, depressie met vlakke bodem die voorkomt […]

Hardt water superlijm uit?

HOE SUPERLIJM WERKT: Een eenvoudige uitleg over de werking van deze geweldige eendelige lijm. Iedereen is bekend met epoxy’s en acrylharsen. Het zijn twee-componenten lijmen die wanneer de twee delen worden gemengd een chemische reactie […]